Legvégül ​a szív 73 csillagozás

Margaret Atwood: Legvégül a szív

Amerikát ​romba döntötte a gazdasági válság. A munkanélküliektől és hajléktalanoktól hemzsegő rozsdaövezetekben bandák, vandálok és elmebetegek fosztogatnak. A fiatal házaspár, Stan és Charmaine azért van még életben, mert csodával határos módon megmaradt autójukban laknak, ám nemritkán így is másodperceken múlik a sorsuk. Egy nap megváltásként érkezik a hír: önkénteseket keresnek Consilience városába, a Pozitron Projektbe. A Projekt résztvevőinek rendes munka és kényelmes, tiszta otthon jár – minden második hónapban. A köztes időszakokat viszont a város és a projekt szívét jelentő Pozitron börtönben, fegyencként kell tölteniük, házukat pedig frissen szabadult váltótársaik foglalják el, akikkel szigorúan tilos érintkezniük – erről a Megfigyelés gondoskodik. Elsőre nem tűnik túl nagy áldozatnak egy rendezett életért cserébe, ám amikor Charmaine a szabályokat áthágva szenvedélyes viszonyba kezd váltótársával, nyugtalanító események láncolata veszi kezdetét, s előbb-utóbb kénytelenek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Jelenkor, Budapest, 2021
508 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635180684 · Fordította: Csonka Ágnes
>!
Jelenkor, Budapest, 2021
508 oldal · ISBN: 9789635180691 · Fordította: Csonka Ágnes

Enciklopédia 2


Kedvencelte 5

Most olvassa 10

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 137

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

”Az emberi elme végtelenül befolyásolható.”

Atwood friss magyar megjelenéséről ez a rövid idézet mindennél többet elmond. A Legvégül a szív ugyanis egy sajátos szituáción át a társadalmi kontroll és a szabad választás témáját járja körül.

A fiatal házaspár reménytelinek ígérkező közös jövőjét hamar kettétöri a gazdasági válság, egyetlen tulajdonuk egy autó marad, melyben lakva próbálják túlélni a napokat. Kilátástalan helyzetükre csodaként nyújt megoldást a Pozitron Projekt. Ebbe beszállva egyik hónapban kényelmes otthon és tisztes megélhetést biztosító munka, míg a rá következőben fegyenclét a börtönben várja őket. Minden párnak van váltótársa, így a lakások sosem maradnak kihasználatlanul. A munkanélküliségre, a nélkülözésre és a szegénységből fakadó, megszaporodott bűncselekményekre megoldást nyújtó projektről azonban szép lassan kiderül, hogy jobban korlátozza az emberi jogokat, mint azt bárki is sejtené. A rendkívül olvasmányos írás néhol disztopikus szappanoperaként hat, a bizarr Las Vegas-i jelenetek és Win nagyi bölcsességei pedig új, az írónőtől merőben szokatlan színt hoznak be. Ám a regény végére érve igen fontos és aktuális kérdéseket kapunk az emberi jogok sárba tiprásáról, a testi önrendelkezés jogainak megsértéséről és a segítő szándékba bújtatott, az ember befolyásolhatóságát kihasználó társadalmi kontrollról. Nem a szokásos Atwood minőség, ám az írónő kedvelőinek kihagyhatatlan olvasmány.

kvzs P>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Azt szeretem Atwood könyveiben, hogy bírmiről is ír, mindig az ember, és az emberi kapcsolatok állnak a középpontban.
Jelen regényében egy házasság dinamikáját vizsgálta végletes körnülmények között. Van itt ugyanis jóban, és rosszban, meg még rosszabban is. Minden helyzet máshogy nyomja rá a bélyegét Stan és Charmaine kapcsolatára, és minden szituáció más elfojtott emlékeket és vágyakat hoz a felszínre.
Kettejük kapcsolatán kívül Atwood újfent bebizonyította, hogy a hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál. Hiába indul ugyanis az ikerváros kísérlet magasztos célokkal, a vezetők a végén itt is megmutatják, hogy az ember milyen könnyen megrontható, és az önös célok érdekében milyen egyszerű módosítani a szabályokat, és befolyásolni a tudatlan, elnyomott tömegeket.
Nem ez az írónő legjobb regénye, de azért itt is megmutatja, hogy miért kell rá annyira figyelni, és miért lehet szeretni az írásait.

Pandalány P>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Margaret Atwood az egyik kedvenc írónőmmé vált és legutóbb magyarul megjelent regénye már az ötödik olvasmányom volt tőle. Ezáltal most már ismerem egyedülálló írási stílusát és különleges gondolkodásmódját.
A cselekmény mellett nekem főleg azok a kérdések váltak érdekessé olvasás közben, amik társadalmi témákat feszegetnek, illetve a férfi-nő kapcsolatról szólnak. Ilyen például a társadalmi közösségvállalás kérdése, hol kezdődik az egyén és hol a közösség felelőssége egy probléma megoldása során. De főleg azok a részei tetszettek legjobban a történetnek, ahol azt mutatta be Atwood, hogy Stan és Charmaine házasságának dinamikája hogyan alakul, ha az egyik fél elbizonytalanodik a kapcsolatot illetően. Érdekes volt látni, hogy Consilience városán kívül, azaz a projekt előtt mennyire kapaszkodott egymásba a két ember, azonban bekerülve a projektbe megváltozott minden. Összetartásuk és bizalmuk a másik felé megrendült, látszólag végérvényesen, bár a könyv végére az írónő rendesen megcsavarta a szálakat.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2021/08/blogturne-ma…

cseri P>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Ezt most egy kicsit, úgy érzem, elkomolytalankodta Atwood, aki lehet, hogy a legutópisztikusabb disztópiaíró címére pályázik. Mondasz neki három szót, és abból ír egy disztópiát. Na, ebben a könyvben többféle disztópikus elemet vegyített, de valahogy egy idő után spoiler, már csak azt vártam legyen vége, annyira nem lehetett komolyan venni.

2 hozzászólás
Lisie87 P>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Tetszett? Nem tetszett? Igazából nem is tudom. Olvastatta magát, sokszor elkapott, de valamikor nem igazán volt hangulatom hozzá.
A könyv feléig olyan komolyabb a hangvétel, de a második felében már néha kissé kabaréba megy át a dolog, igaz voltak részek, amiken hangosan felnevettem. Az mondjuk nagy piros pont, hogy nem olyan depresszív hangvételű, mint a mostanában (ld idei sci-fik) magyarul megjelent sci-fi könyvek. Már a kardomba dőlök a sok „mindmeghalunk” világnézettől, gondolom most ez a trend
A bohókás felszín alatt érdekes kérdéseket feszeget, de valahogy az egész a hangulat miatt számomra nem volt olyan súlyos, az egész következmények nélkülivé vált.

VeronikaNy>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Azt szereten Atwoodban, hogy bár mindig ugyanarról ír, de mégis mindig másképp, minden regénye egy új univerzum. Ez most olyan, mintha Atwood Zimbardo, Calhoun és Vonnegut együttműködésével leült volna könyvet írni, szatirikus, és végtelenül épít az átlagemberben lakozó gonosz és buta belső énre. Nem, senki sem szimpatikus,
Charmaine és Stan egy autóban élnek a nagy gazdasági összeomlás után, de van egy lehetőség, az éhezésből, mosdatlanságból, a napi küzdelemből jelentkezhetnek egy kísérleti városba, Pozitronba, ahol egy tökéletesen kontrollált, megfigyelt, ámde minden kényelemmel felszerelt, 50-es éveket idéző kisvárosban lakhatnak… minden második hónapban. A közbülső hónapokat egy börtönben töltik, ami még mindig sokkal idillibb, mint a kinti élet, eközben a házukban egy másik pár él. A szerződés élethosszig szól, és tilos keresni a kapcsolatot a velük váltásban lévő párral. Charmaine és Stan házassága a regény elején sem a kölcsönös szeretetről, tiszteletről, egyenrangú együttműködésről szól, mindezt a steril Pozitronbeli életük még unalmasabbá teszi. Charmaine unatkozik, megismerkedik az őket váltó pár férfi tagjával, Stan pedig unatkozik, és nyomozni kezd. Hogyan reagál minderre a város mindentlátó üzemeltetése?
Atwood most is az egyén és a társadalom érdekeit ütközteti, most is a szabad akarat és a szabályok létjogosultságán mereng, de egészen új eszközkészlettel. Megint.

Boglinc P>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Teljesen másra számítottam, mint amit végül kaptam ettől a kötettől. Nagyon szeretem a disztópiákat, és Atwood esetében egy újabb kemény, A szolgálólány meséjéhez hasonló világot prekoncepcionáltam. Ennek ellenére egy kissé groteszk, már-már komolytalanak tűnő, humoros írást tarthattam a kezemben. A látszat persze senkit ne tévesszen meg, Atwood itt is kemény témákat tol az olvasó arcába.

Rengeteg erkölcsi kérdéssel találkozhatunk a kötetben, mint a szabadság- és személyi jogok korlátozása, szexuális kizsákmányolás, szervkereskedelem, korrupció, kapzsiság, manipuláció, megtévesztés és még megannyi más, ugyanakkor a fókusz csöppet sem ezeken van, ezek mindössze izgalmas háttérként funkcionálnak, miközben főszereplő házaspárunk életében és érzelmeiben vájkálunk.

Nem mondom, hogy ez Atwood legjobb regénye, azt sem, hogy nem éreztem rengetegszer azt, hogy „mi a f…??”, de mégis elképesztő élményt ad, hiszen észrevétlenül kúszik be a bőrünk alá, és foglalja le minden gondolatunkat. Megérte elolvasni, még ha az elején ferde szemmel is néztem rá. :)

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/09/margaret…

>!
Jelenkor, Budapest, 2021
508 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635180684 · Fordította: Csonka Ágnes
moonsugar>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

jaj mi volt ez? össze-vissza katyvasz, komolytalan ötletekkel, rúgnivaló karakterekkel, a stílus is teljesen limonádé. nem tudom miért ír Atwood ilyen könyveket, hogyha tud olyat is, mint az Ehető nő vagy a Macskaszem.

3 hozzászólás
Kata_m_Tóth>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Imádom Atwoodot! Nálam ez a történet is 100%-ban betalált. Rögtön az elején behúzott és a végéig fenntartotta az érdeklődésem. Feszes történetvezetés, olykor rövid, de mindig tűpontos mondatok. Persze most sem maradnak el az erkölcsi dilemmákat, a társadalom működését és a kapcsolatok dinamikáját boncolgató kérdés felvetések. Továbbá ismét egy érdekes felfestett világkép, amiből én megint csak többet szeretnék.

hmelcsi>!
Margaret Atwood: Legvégül a szív

Margaret Atwood nevével először A szolgáló lány meséje című sorozat kapcsán találkoztam, azonban eddig nem volt szerencsém olvasni tőle, de most pótolván hiányosságomat belevetettem magam a Legvégül a szív című kötetébe. Abszolút megfogott az írónő stílusa és világépítése. Egy disztópikus világban, ahol egyik napról a másikra élnek az emberek, ahol minden sarkon veszély fenyeget és nem tudni, hogy mit hoz a holnap… Reménysugárként érkezik egy visszautasíthatatlan lehetőség egy jobb életre… De vajon milyen árat kell fizetni a jólétért és a biztonság illúziójáért? Van-e jogunk birtokolni egy másik embert, ha azzal kölcsönösen jól jár mindkét fél? Vajon feladnánk-e a szabad akaratunkat, hogy cserébe elfelejthessük múltbéli hibáinkat?
Ha szereted a disztópiákat, akkor bátran ajánlom ezt a könyvet, kevésbé erős lelkületű olvasóknak viszont csak óvatosan…

Köszönöm szépen a @jelenkor kiadónak és a @Prológus csapatának, ezt a meghökkentő és elgondolkodtató könyvet.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Vigyáznod kell magadra, mert ugyan ki más tenné helyetted?

278. oldal (Jelenkor, 2021)

1 hozzászólás
Málnika P>!

Soha semmi nem végleges. Minden nap más. Hát nem jobb azért megtenni valamit, mert úgy döntöttél? És nem azért, mert kénytelen vagy?

501. oldal (Jelenkor, 2021)

Málnika P>!

Az emberi elme végtelenül befolyásolható.

500. oldal (Jelenkor, 2021)

Málnika P>!

Én azt mondom, élj, amíg megteheted.

426. oldal (Jelenkor, 2021)

Kkatja P>!

     Mi értelme bárminek?, morfondírozik sokszor. De mi értelme egyáltalán azon gondolkodni, hogy mi értelme van valaminek? Így inkább azt mondja :
    – Szívem, fő a vidámság!

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
Málnika P>!

Korrupció és kapzsiság, bár ez önmagában nem meglepetés. De a testi önrendelkezés jogának megsértése, a közbizalom lerombolása, az emberi jogok porba tiprása – hogy engedhettek ilyesmiket megtörténni? Hol siklott félre a dolog? Kik azok a politikusok, akik támogatták ezt a perverz tervet […]?

ViraMors P>!

Az emberek ki voltak éhezve a reményre, készen álltak lenyelni bármit, ami felemelő.

Kapcsolódó szócikkek: remény
ViraMors P>!

Vajon sekélyes vagyok? – kérdi a tükörtől. Igen, sekélyes vagyok. A napfény a sekély víz fodrain tükröződik. A mélység túl sötét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Börleszk
Cory Doctorow: Kis testvér
Robert Merle: Állati elmék
Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Stephen King: A halálsoron
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet
Kresley Cole: Endless Knight – Végtelen lovag
Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek