Alfa ​bácsi titka 37 csillagozás

Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Marék Veronika amellett, hogy írta és rajzolta Boribont, Kippkoppot és a többi jól ismert figurát, számtalan rövidebb-hosszabb mesét írt, amelyek különböző gyerekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben.
Így született meg A bohóc és a kismajom után a Marék Veronika mesél-sorozat második kötete, az Alfa bácsi titka, amelybe óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló történeteket válogattunk – egy marékkal.
Ebben a kötetben csupa-csupa hétköznapi, „igaz”, és úgy is mondhatnánk, „retró” mese van: a kalóz nagypapáról, a titokzatos Alfa bácsiról, balatoni nyaralásokról és táborozásokról, pesti bérházakról, áruházról, rádióról, televízióról – ezúttal Baranyai (b) András rajzaival.

De a gyerekek régen is ugyanolyanok voltak, mint ma – amit pedig Marék Veronika tud, az tényleg időtlen.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Marék Veronika mesél

>!
Pagony, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104841 · Illusztrálta: Baranyai (b) András

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Egy bajom van vele: hörcsögöt nem tartunk üvegfalú terráriumban, mert megreked a vizeletének az ammóniás kipárolgása, nem tud szellőzni, és ez árt a tüdejének. Ezért kell ketrecben tartani – tény és való, hogy abból viszont meg tud szökni, a törpehörcsög-kergetés bútorok alatt és mögött ismerős élmény. :D Sok állatkereskedésben mégis terráriumban tartják, egyszer meg is kérdeztem, miért. Az eladólány azt a választ adta, hogy „ez van, így van berendezve az üzlet”. Szóval jobb híján. Bár az üzletben úgysem évekig vannak az állatok.
Minden más a helyén van, a fél csillagot emiatt vonom csak le. Sok-sok ismerős és tanulságos élmény, például idegen gyerek a táborban, hogyan illeszkedik be, hogyan fogadjuk be; kórházi tartózkodás; szomszédolás; hogyan válhat kedvenccé egy addig mellőzött játék egy különleges élmény folytán… és még sok egyéb.
Izgalmas dolog gyereknek lenni. Lehet nyomozni a szomszédok után, ki lehet találni komplett történeteket, tele csupa kalanddal, a környezetünk jelenségeiről. Itt kezdődik az írás, a kreativitás. A táboros volt a kedvenc történetem, az a legtanulságosabb. De a többi is teljesen kerek, akárcsak az illusztrációk. Nem idejétmúltak a történetek, nincsenek olyan elemek bennük, amik a mai gyerekek számára már idegenül csengenének – hacsak nem az, hogy az egyik mesében azért téves a hívás, mert a központ mellékapcsol. Itt egyébként van is egy rajz egy telefonfülkéről. Legalább el lehet mesélni, hogy volt, amíg még nem szaladgált mindenki mobillal.
Igazi védett környezet, teljes érzelmi biztonság. Csupa kedves, bár néha elfoglalt felnőtt. Egy biztonságos, és izgalmas titkokkal teli világ.

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Ismét egy csodálatos mesegyűjtemény Marék Veronikától, akitől legutóbb A bohóc és a kismajom meseválogatást olvastam el, és azt is nagyon szerettem.

Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlanám a könyvet, meséi humorosak, léleksimogatóak, izgalmasak és ismerősek is. Ismerősek, mert bármelyikünkkel megtörténhetnek, és valószínűleg meg is történtek.
Olvashatunk barátságról, magányosságról, testvéri szeretetről, egyszerű és különleges napokról, nekünk felnőtteknek a gyerekkorunkat juttathatják eszünkbe ezek a retró hangulatú mesék, gyerekeinket pedig egy számítógépek és internet nélküli világba repítik el, ahol egymással játszhatnak, megélhetnek valós dolgokat, együttérezhetnek, nevethetnek, kalandozhatnak.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/09/gyerekeknek-miert…

Nikolett0907 P>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Bővebb értékelés a blogomon:
https://ujalmok.blogspot.com/2020/08/marek-veronika-alf…

Marák Veronika írónő neve számomra egyet jelent a kellemes, de tanulságos mesékkel.
Bár vannak kisebbeknek szóló könyvei is -gondolok itt Kippkoppra, vagy Boribon meséire-, de biztos vagyok benne, ha azt írom, hogy Kockásfülű nyúl, már sokkal többen tudjátok kiről is lesz szó most.
A mostani kötete 12 különböző mesét tartalmaz. Ez azért érdekes, mert az egyik történet címe megegyezik a főcímmel.
Ezen mesék bár különállóak, mégis megegyeznek két fontosabb tulajdonságban. Az egyik, hogy szórakoztatóak, a másik pedig, hogy tanulságosak.
Nézzük külön, mit is tartalmaz ez a könyv:

Igaz történet Piciállatról:
Így elsőre furcsán hangzik, de higgyétek el, már az első mondat után megértitek, hogy ki is Piciállat. Maga a mese nagyon bájos, kellemes olvasási élményt nyújtó. Megtudhatjuk, hogy a fent megnevezet élőlény mit is csinált és ezt a család hogyan viselte. Egyetlen problémám volt az egész eseménnyel, hogy lakhelyéül megnevezet üveg fekhely egészségtelen és nagy károkat tud okozni. Sose a mese alapján kezdjetek el „szállást” készíteni a ti Piciállatotoknak…

Hintafa P>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Pazar volt az a hét, amit Alfa bácsival, Melindával, Bagollyal. töltöttünk. Nem nagyon bíbelődnék ájuldozó jelzőkkel, talán elég lesz annyi, hogy mindenestül imádnivaló volt ez a kötet, a Könyvheti megjelenések kedvenc gyerekkönyves meglepetése és mint ilyen, kötelező nyári olvasmányaitok közé mindenképpen vegyétek be!

Megelevenedett a gyerekkorunk hangulata a pénzbedobós telefonnal, körfolyosós társasházakban nyomozóst játszó, kalandokat kereső gyerekekkel, elfoglalt felnőttekkel. Szívbemarkolósan kedves világba vethettük be magunkat. A tizenkét történetet átitató kedvesség, szeretet és jószándék egyikük figyelmét sem kerülte el.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/07/10/marek_veronika_alfa_…

4 hozzászólás
meseanyu P>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Kellemes hétköznapi történetek, amelyek az én generációmnak még nosztalgikusak is, hiszen ebben a korszakban nőttünk fel. Védett, ismerős környezet, egy letűnt kor krónikái, amelyek azért a mai gyerekeknek is érdekesek lehetnek, hiszen az ő életükben is lehetnek hasonló szituációk, még ha a kulisszák mások is.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij

krlany IP>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Jaj, ez nagyon jó! Amolyan békebeli hangulatú örök mesekönyv, ami a mai napig aktuális. Kedves és tanulságos történetek, amelyekről olvasás után még egy jót is lehet beszélgetni. Én annyira örülök, hogy ezeken és ilyeneken nőttem fel.

dianna76 P>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Nem csalódtam az előttem értékelők véleményében: ez a kötet tényleg kedves történeteket gyűjtött egybe. S ami még közös bennük, a nosztalgikus érzés ami átjárja olvasásukkor az embert. Mert nincs bennük semmi a mai modern, technikai világból. Már az első mese szerethető volt. Az áruházi történet kevésbé tetszett, abban nem láttam azt az édes bájt, ami melengeti a(z) felnőtt ember szívét olvasás közben. Kedvencem a főcìmadó mese lett. Alfa bácsi rejtélyes történetén nagyon jól szórakoztam. A Tihany viszont olyan szomorú volt…
Sajnos továbbra sem tudok gyönyörködni Baranyai (b) András illusztrációiban. Nem rosszak, de nem is olyanok, amiket szívesen nézegetek, bogarászok.

>!
Pagony, Budapest, 2019
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104841 · Illusztrálta: Baranyai (b) András
Oláh_Zita P>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Szeretni való mesék egy csokorba. Marék Veronika már Kippkopp-pal belopta magát a szívembe, és ezek a kis mesék is ugyanolyan szeretetteljesek. Kedvencem a Karácsonyi történet és nyári táboros Bagoly kalandja.

graphoman IP>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Hát ezek valami csuda kedvesek. És milyen egyszerűek mellette! Teljesen életszerű történetek, semmi sincs túlmagyarázva.

Lady_L>!
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Nagyon nehéz olyan mesekönyvet találni, amit én igazán szívesen olvasok, nem csak „kötelességből” spoiler, na hát ennek sikerült megérintenie. Annyira emberi és időtlen, és ami igazán tetszett, hogy annyira nyugodt és békés. Tele van gyerekekről szóló, értékes, szülők számára is hasznos történetekkel. A Tihany elég nehéz olvasmány, a Bagoly gyönyörű! A címadó mese persze a legizgalmasabb, de az Apu-bé! Hát elszorult a szőrös szívem. Pistikével (már az 5 felé közeledik) meg kellett beszélni a bonyolultabb helyzeteket, és különösen lenyűgözte a Babszem-hóember. Engem is!

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Reggeli után elballagott Viki nénihez, a tábor könyvtárosához, s egy ingó-bingó könyvtornyot egyensúlyozva tért vissza a sátorba. A húsz könyvet letette az ágyára, és olvasni kezdett. De nem akárhogyan olvasott! Olvasott kirándulás közben, a tábortűz mellett, pihenő előtt és pihenő után, a hintán ülve és a fűben fekve. Sétált, könyvekkel a kezében. Fára mászott és a fa tetején folytatta az olvasást.

68-69. oldal, Bagollyal nyaraltunk

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!

– Tudod mi a nehéz? (…)
– Bocsánatot kérni.

62. oldal

Nikolett0907 P>!

– Én nagyon szeretek olvasni. De az az igazság, hogy játszani is nagyon szeretek. Ha van kivel. Megsúgom: nektek: én csak bánatomban lettem bagoly…

74. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cselenyák Imre: Az aranyhajú kisfiú álma
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Erdős István: Aprótörpe indiánok
Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár
Dóka Péter: Hősök leszünk!
Dér Adrienn: A kaszabmanó
Melovics Konrád: Meló, a büdibogár
Bombicz Judit: Csodák könyve