Vízözön ​és vesztegzár (Hollócsőr históriák 1.) 6 csillagozás

Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár

Átokzug rejtett bugyraiból egy ádáz bestia kúszik elő. Miközben eltünedeznek a szobalányok, a kastély lassan, de biztosan víz alá kerül. Itt már csak Edgár és Heuréka segíthet…
Az Átokzugi família hajmeresztő kalandjait regélik el a…

Hollócsőr históriák
Ismerkedj meg az elátkozott kastély lakóival: Vehemenc hibbant feltaláló; Mézi, a hitvese álmodozó boszorkány; kamasz lányuk, Heuréka imád nyomozni; Vadony, a nyápic öcsike pedig csak Tesó nevű félnótás majmával törődik. Még szerencse, hogy van egy őrangyaluk: Edgár, a család bölcs (és kissé szószátyár) hollója.

Eredeti mű: Marcus Sedgwick: Flood and Fang

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2017
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153474 · Fordította: Zöldi Anna · Illusztrálta: Pete Williamson

Enciklopédia 5


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
CsakSimánDorka P
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár

Véletlenszerűen bukkantam a könyvre a könyvtárban. Csak úgy virított a piros gerincével. Mikor pedig megláttam a címét, és a borítót, rögtön beugrott @AniTiger, hiszen korábban az ő blogján láttam a friss megjelenések között. Nem gondoltam, hogy majd a fiúkat is érdekelni fogja, mert ez nem egy tipikus gyerekmese.
Kicsit Adams Family beütése van, fantasy szállal, és egy megoldatlan rejtéllyel megspékelve. Nagyobb gyerekeknek ajánlom inkább, mert vannak benne olyan részek, amiktől a kisebbek félhetnek. Ilyen például, mikor felrobban egy béka, és ez illusztrálva is van, vagy mikor eltűnnek a szobalányok, és csupán a cipőjük kerül elő. Ha vevő rá egy nagyobbacska gyerek, jól fog szórakozni, mert egy hebehurgya családot fog megismerni, Edgár, a holló által. Igen, a narrátor egy holló, ami nem egy megszokott jelenség. Még felnőtt fejjel is élveztem a könyvet, így nem csupán a nagyobb gyerekeknek ajánlom, hanem olyan felnőtteknek is, akik szerették az Adams Family-t.

2 hozzászólás
>!
Ligeia
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár

Azt ugyan nem tudom, hogy annak a korosztálynak ajánlanám e amelyiknek íródott (7-10)*, de én meglehetősen jól szórakoztam rajta. :D
Kezdjük ott, hogy a narrátor és egyben főszereplő egy holló, név szerint Edgár**; emellett nyomokban hajaz az Addams family-re is, ami nálam abszolút plusz pont. Néhol mondjuk egy kissé klisés***, de egy gyerekkönyvnek ez elnézhető szerintem.

* a szétplaccsanó békák, a szétrobbanó négyhetes malactetem és társai miatt spoiler
** milyen hülyén néz már ki ez a név így á-val :/ (emellett itt is van az egyik klisé)
*** ha a célkorosztályt nézem, akkor viszont, ezt ők nem biztos hogy észrevennék

>!
TitokMondó
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár

Negyedikeseimnek keresek olvasnivalót a nyári szünetre. Ez is azért került a kezembe. Jól szórakoztam rajta, helyes volt Edgar, a holló, aki elmeséli a históriát. Nem hosszú a történet, befogadható 9-10 éves gyereknek simán. Szóval felkerült a listámra.

>!
Oláh_Zita P
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár

Jó volt, sokszor vicces volt, nagyon sokszor az Addams-family-re asszociáltam erről a kis családról. A kislányról abszólúte Wednesday jutott eszembe, a kisfiúnak is voltak Pugsley-szerű dolgai. A szülők viszont már más tészta. Mézi anyuka konkrétan agyhalottnak volt beállítva a könyv háromnegyedéig, aztán kiderült, hogy spoiler. Apuka meg az őrült tudós formáját hozta, de egy kicsit a tudálékosabb fajtából, akitől az életben is kiver a jeges veríték (megjegyzem úgy általában a feleslegesen okoskodó emberektől)
A hűha-ötcsillagos élmény elmaradt, de ettől függetlenül megpróbálom még a következő kötetet, mert vicces volt, és a rajzok nagyon jók, pótolták a hiányzó érzést, gondolatokat is.

>!
Barbella
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár

Aranyos kis mese a maga gyerekekre szabottan, enyhén morbid módján. Sokat merít az Addams familyből, bár nem tudom, hogy a mostani gyerekek menyire ismerik.
Jópofa, szereplők, népesítik be, tetszett a hangulata és egy vicces narrátor kommentálja a történetet. Az illusztrációkért pedig odavagyok. spoiler Talán Heuréka nyomozása lehetett volna egy kicsit hosszabb, de így is tetszett.


Népszerű idézetek

>!
Ligeia 

Tettem pár lépést a folyosó megfakult szőnyegén, aztán finoman félrebillentettem a fejem. Hollóknál a biccentésnek több értelme is lehet. Jelentheti, hogy „figyelek”, vagy hogy „amit mondtál, egyszerűen nevetséges”. De előfordulhat, hogy csak görcsbe állt a nyakunk.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holló
1 hozzászólás
>!
Ligeia

– RRRAGNRÖKK! – károgtam el magam, és bevallom, ez hollónyelven elég durva kifejezés.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holló
>!
Ligeia 

A kastély építészeti stílusát egyetlen kifejezéssel tudnám jellemezni: rettenet!
(…) A végeredmény úgy néz ki, mint egy rakás kő és üveg az ősrobbanás után.

23-24. oldal

>!
Ligeia 

Egy holló legyen következetes.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edgár · holló
>!
Ligeia 

Úgy mesélik, a DeBeaulonde család előszeretettel gyakorolta a fekete mágia különböző ágait: a szellemidézést, a rontást és a ráolvasást. Az Átokzugiaknak erre nincs szükségük: nekik megy gyakorlás nélkül is.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mágia
>!
Barbella

(…) nem beszélek embernyelven. Na jó, egy kicsit, épp csak az alapokat. Ilyesmiket, hogy „kurrrta” meg „krrrikett” meg „krrretén”. De próbáljon meg valaki ezzel a szókészlettel társalogni.

27. oldal

>!
Ligeia

Szögezzük le: a hollók tudnak a földön járni. Kicsit furcsán, de tudnak.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holló
>!
Ligeia

– Edgár! Kicsi madaram! – Megfordultam, és szembetaláltam magam őladységével. – Rég találkoztunk itt fent, ugye, Edgár?
Rég bizony. Pontosan azóta nem járok ide, mióta te meg a férjed egyaránt közveszélyes őrültek vagytok.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edgár
>!
Barbella

A lábuk közt a padlón mászkáltak az ikrek, szokásos fekete kezeslábasukban. A kölykök ruházata Mézi gót korszakának nyomait őrzi. A pocakjukra egy-egy csinos fehér koponyát hímzett, pedig szerintem a nevük sokkal hasznosabb lett volna.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gót szubkultúra
>!
Barbella

Ezzel berendezkedtem, hogy hátralévő napjaimat ezen a nyomorult gerendán töltöm. Öt perccel később azonban annyira elgémberedett a nyakam, hogy úgy döntöttem, mégsem itt várom ki a végső órát.

102. oldal


A sorozat következő kötete

Hollócsőr históriák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Jeremy Strong: Apa szerzett egy aligátort!
Szabó Magda: Tündér Lala
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Michael Ende: Momo
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Erich Kästner: Az Emberke