Midwinterblood 3 csillagozás

Marcus Sedgwick: Midwinterblood Marcus Sedgwick: Midwinterblood Marcus Sedgwick: Midwinterblood

Have ​you ever had the feeling that you've lived another life? Been somewhere that has felt totally familiar, even though you've never been there before, or felt that you know someone well, even though you are meeting them for the first time? It happens. In 2073 on the remote and secretive island of Blessed, where rumour has it that no one ages and no children are born, a visiting journalist, Eric Seven, and a young local woman known as Merle are ritually slain. Their deaths echo a moment ten centuries before, when, in the dark of the moon, a king was slain, tragically torn from his queen. Their souls search to be reunited, and as mother and son, artist and child, forbidden lovers, victims of a vampire they come close to finding what they've lost. In a novel comprising seven parts, each influenced by a moon – the flower moon, the harvest moon, the hunter's moon, the blood moon – this is the story of Eric and Merle whose souls have been searching for each other since their untimely… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Square Fish, 2014
288 oldal · ISBN: 1780620098
>!
288 oldal · ISBN: 9781780620206

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Krausz_Emma I>!
Marcus Sedgwick: Midwinterblood

Midwinterblood egy titokzatos, távoljövőben játszódó résszel kezdődik, az úgynevezett Áldott-szigeten, amiről az a hír járja, hogy itt az emberek örökké élnek. Útnak indul Eric Seven újságíró, hogy kiderítse, mennyi igaz a mendemondákból, és egy összefoglaló cikkben feltárja a sziget misztikumát. Csakhogy a megérkezésekor feltűnik neki, hogy a bennszülöttek, bár kedvesen fogadják, mégis távolságtartóak vele szemben, és csak felnőttek lakják a helyet. A legfiatalabb, szinte gyermeki kíváncsiságú és nyitott bennszülött, Merle. Eric – maga sem érti és tudja, miért – rögtön beleszeret a lányba. Ezzel meg is kezdődik közös, hét életet felölelő szerelmük útja.

A történet erőteljesen épít a lélekvándorlás gondolatára. Az elbeszélő hét különböző rövidtörténetbe kalauzolja az olvasót, amelyeknek főszereplője mind-mind Eric és Merle. A regény emellett meglehetősen sok szimbólummal dolgozik – igyekszem valamennyit, maradéktalanul felsorolni: a mezei nyúl, a sárkány, a hold, a nevek jelentősége, az áldozás, a vikingkultúra, a hetes szám. A szimbólumok szervesen át- meg átszövik Eric és Merle szerelmét, szinte bejósolják a történéseket. A nyúl és a sárkány jelenléte hol fenyegető, hol vigaszt nyújtó. A nyúl a termékenységet jelképezi, de a regényben sokszor egy elérhetetlen vágykép a család megteremtése, míg a sárkány, bár sok esetben negatív szereplő a mesékben, az öregségük és hatalmuk épphogy a bölcsességet és a védelmet képviselik. Emellett különösen érdekes és az olvasót mankóként végigkísérő hetes „varázsszám” jelenléte a szövegben.

»link: https://krauszemma.blog.hu/2020/03/17/irok_konyvek_kozo…

Midnightsp>!
Marcus Sedgwick: Midwinterblood

Marcus Sedgwick könyveiről leginkább azt lehet olvasni, hogy sötétek, formabontóak és nagyon nagyon furcsák. A Midwinterbloodot is valahogy így tudnám jellemezni.

Egy egészen különös történetet ismerhetünk meg, amely hét részre van bontva: a hét fejezet különböző korokban játszódik, a jövőből a múlt felé haladva; mindegyik két ember életének egy kis szeletét mutatja be, egészen pontosan azt az időszakot, amikor összefonódott a sorsuk, hogy aztán ismét el kelljen válniuk egymástól.

A könyv maga nagyon szép – tetszett, hogy minden egyes történetet az író más stílusban írt meg, ahogy haladtunk visszafelé az időben, egyre régiesebb lett a nyelvezet is. Szerettem, hogy Erik és Merle nem csak szerelmesekként találkoztak újra, de mindig valamilyen formában megváltoztatták egymás életét.

Fura módon viszont szerintem ez az a típusú könyv, ami ha hosszabb lenne, kevésbé lenne unalmas – a hét történet nagyon szétdarabolja az amúgy is rövid regényt, ráadásul minden történet úgy átlag 10 darab 1-2 oldalas fejezetből áll. Aki szereti a rövid fejezeteket, annak ez lehet pozitívum, de engem jobban elvisz egy könyv, ha nincs ennyire szétszabdalva.
A személyes kedvencem a hét történet közül a festőé volt, úgy sajnálom, hogy az is ilyen kis nyúlfarknyi volt. :(

Összességében viszont a Midwinterblood elképesztően kreatív – még nem olvastam olyan young adult könyvet, ami ennyire eltért volna a bevált sémáktól. Ha valaki különleges olvasmányra vágyik és/vagy kezdi kiismerni/unni a young adult fantasyket, meleg szívvel tudom ajánlani ezt a könyvet. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kirsty Eagar: Night Beach
Anya Allyn: Dollhouse
April Genevieve Tucholke: Between the Devil and the Deep Blue Sea
Lisa McMann: The Missing
Lisa McMann: Cryer's Cross
James Dawson: Say Her Name
Rick Yancey: The 5th Wave
Gena Showalter: A Mad Zombie Party
Saundra Mitchell (szerk.): Defy the Dark
Tracey Ward: Backs Against the Wall