Marco ​Polo utazásai 13 csillagozás

Marco Polo: Marco Polo utazásai Marco Polo: Marco Polo utazásai Marco Polo: Marco Polo utazásai Marco Polo: Marco Polo utazásai Marco Polo: Marco Polo utazásai Marco Polo: Marco Polo utazásai

Marco ​Polo méltán a világ egyik leghíresebb utazója. Neve legendásan hangzik, noha saját maga gondoskodott róla, hogy alakját a történelmi valóság fényének teljes megvilágításában lássuk. Negyedszázados odüsszeiájáról, mely a középkor egyik legmozgalmasabb szakaszába esik, maga számol be igen részletesen könyvében. Elbeszéli, hogyan jutott el a vállalkozó szellemű kalmárvidék Velencéből Kubilájnak, a mongol nagykánnak az udvarába, ahol az uralkodó bizalmi embere lett, majd miképpen sikerült hazakerülnie. Közben szót ejt a bejárt vagy hallomásból megismert országokról: népeikről, szokásaikról, terményeikről, csupa olyasmiről, ami kívül esett a középkori ember, pontosabban a XIII. századi Európa látóhatárán. A vállalkozás emberfelettinek tűnő mérete és az ismeretlen földek lenyűgöző újdonsága avatja a művet minden idők egyik legérdekesebb olvasmánnyá. Marco Polo könyve egyszerre elégítette ki kortársai földrajzi, történelmi, gazdasági, művészeti – egyszóval egyetemes emberi… (tovább)

>!
Könyvmíves, Budapest, 2008
398 oldal · ISBN: 9789639778788 · Fordította: Vajda Endre
>!
Osiris, Budapest, 2003
506 oldal · ISBN: 9789633895160 · Fordította: Vajda Endre
>!
Kriterion, Bukarest, 1986
318 oldal · ISBN: 9630735679 · Fordította: Réz Ádám · Illusztrálta: Josef Lada

3 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Kolumbusz Kristóf; Christophe Colomb


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Kovács_Laci
Marco Polo: Marco Polo utazásai

Nagy kedvencem (Osiris kiadása), örülök, hogy egy szemináriumon magam választhattam témámnak.
Útleíráshoz képest meglepően pontos képet adott a XII. század végének, és a XIII. század elejének közel-keleti, és ázsiai valóságáról. Csak azt mondta tollba, amiről maga is merte állítani, hogy valóság.
Kereskedőhöz méltóan lépten-nyomon árakat ad meg. Nagyon pontosnak találták a kutatók a különböző termékek árait, és egyéb kereskedelmi vonatkozású leírásait (kínai papírpénz).
Ami pontatlan, az az arab és perzsa ismerőseitől hallott sok mese. Akkor ferdített csak az igazságon szánt szándékkal, ha saját keresztény hitét sértette valami, például Buddha élettörténetének csonka, pejoratív lezárású változatával. Én megbocsátom neki, mert kora gyermeke volt, és ehhez képest elismerően nyilatkozik a buddhista szerzetességről.
Ajánlom akár szórakoztató olvasmánynak is. A Kelet egy őszinte, középkori, európai ember szemével.


Népszerű idézetek

>!
ppayter

A sevillai Columbiana-könyvtárnak pedig féltve őrzött kincse az az Il Milione-kötet, amelyet világtörténelmi útjára Kolumbusz Kristóf vitt magával és széljegyzetelt észrevételeivel, kétségeivel és ujjongó megjegyzéseivel. Ez a példány Kubilájt mint Kubla kánt, de gyakran mint Kanibát emlegeti. Kolumbusz tehát haláláig azt hitte, hogy valahol a Marco Polo leírásaiban szereplő földeken vagy azok közelében járt. A nyugat indiai szigetvilág bennszülöttjei így lesznek Kaniba alattvalói, azaz kannibálok.

14-15. oldal - Milliók könyve-milliókról (Dáné Tibor bevezetője)

>!
Nokimaki 

Egyes tatárok elismerik Krisztus Urunkat, azonban gőgös úrnak tartják, mert nem hajlandó közösködni más istenekkel, hanem az egész világon mindenki felett uralkodni akar.

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus

Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: Marco Polo és a Titkos Szövetség
A mongolok titkos története
D. Nagy Éva – Balázs Dénes – Sebes Tibor (szerk.): Ázsia
Nick Middleton: Extrém kalandok a selyemúton
Kesselyák Péter: Túl a Kínai Nagy Falon
Péczely Péter: A Tisza füzeseitől a Brahmaputráig
Marácz László – Obrusánszky Borbála (szerk.): A hunok öröksége
John Man: Dzsingisz kán
Julianus barát és Napkelet fölfedezése
Ligeti Lajos: Sárga istenek, sárga emberek