Én, ​reméljük, megúszom 155 csillagozás

Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

A ​kisdiáknak vannak gondolatai. Mindenféle gondolatai, okosak meg képtelenek. A maga kis világában többnyire a helyükön vannak. A kisdiáknak van szeme. Úgy lát vele, ahogy neki kell. Füle is van, azt hallja vele, amire szüksége van. De mi történik, ha gondolkodása, látása, hallása kénytelen a felnőttek világához igazodni? Egyszerre minden kisiklik, eltorzul, kilódul a helyéből. A kisdiákkal az iskolában dolgozatot íratnak. A dolgozat címe a felnőttek eszéhez igazodik. A kisdiák meg mondja a magáét. Próbálja összecsirizelni törmelékismereteit. Nem azt mondja, amit kell, hanem, amit tud. A nagyok világa meg a kicsik világa egymásba tolakszik. S ez ellenállhatatlanul humoros. Karinthy tudta ezt: zseniális hamisítványt írt a Tanár úr kérem-ben. Ebben a könyvben igazi dolgozatok vannak. Nápoly környéki gyerekek írták. Náluk különbet Karinthy se tudott. De kificamodott mondataik, kancsal látásuk, meghökkentő igazmondásuk nemcsak viharos jókedvre derítik az olvasót. Be kell látnia, az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Európa, Budapest, 2007
116 oldal · ISBN: 9789630782913 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Kelemen István
>!
Európa, Budapest, 2001
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630770571 · Fordította: Magyarósi Gizella
>!
Európa, Budapest, 1997
206 oldal · ISBN: 9630761696 · Fordította: Magyarósi Gizella · Illusztrálta: Kelemen István

3 további kiadás


Enciklopédia 38

Szereplők népszerűség szerint

Júdás · Lázár

Helyszínek népszerűség szerint

Amerika · Milánó · Nápoly · temető · Svájc · Arzano


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lynn>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Vicces, mókás, meg minden, de a felszínt megkapargatva, inkább úgy érzem, szomorú. Az, hogy 10 évesen a gyerekek dolgoznak, hogy a házuk és minden berendezésük roggyant, hogy a tanár megveri őket, hogy otthon a szülők káromkodnak, meg alig van ennivalójuk. Persze ezt a gyerekek máshogy élik meg és tényleg volt benne pár valóban humoros gondolat (vagyis leginkább megfogalmazási mód), mégse lett a szívem csücske.

sssajt>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Hát az úgy volt, hogy a minap megzsarolt az ember. Már nem is tudom, hogy mivel, de cserébe azt ígérte, miután bevackolódtunk az ágyba, olvas nekem mesét. Lázasan kerestem a könyvet, hogy mégis mit olvasson… Aztán hát ez lett.
Az első dolgozatot bírta csak fölolvasni. Szerintem élete leghosszabb másfél oldala volt. Annyira, de annyira röhögött, hogy én már nem csak a könyvtől, hanem a csukladozva olvasástól, a visítástól, a sírástól is vinnyogva röhögtem. Patakokban folyt a könnyünk. A vége az lett, hogy belefájdult a feje a röhögésbe. Azóta nem mer olvasni nekem…

Habók P>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Humoros könyv a címkéje szerint, de én nagyon keveset nevettem rajta. Egy kis része valóban mulatságos lehetne, ha nem lenne igazából keserű, másik része meg inkább idétlen, mint humoros. (Az viszont szintén elég érdekes, hogy milyen témákat adnak tíz-tizenkét éves gyerekeknek fogalmazáshoz…) De jó tudni, hogy igen, a gyerekek ilyennek látnak minket, felnőtteket, ilyennek a saját jövőbeli esélyeiket, a családot, a barátságot. Ja, és az iskolát meg a tanítót. Gondolom, ez neki sem volt akármilyen tapasztalat.

Véda P>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Én, szerencsére, nem úsztam meg. Mert különben most szegényebb lennék 206 oldal könnyes röhögéssel.

icu79 P>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Most olvastam először az írótól, de feltétlenül akarom a többit is. A dolgozatok többségén folyamatos vigyorra állt a szám, a legjobban azok tetszettek, amikor valamilyen családi, otthoni programot, történést meséltek el a gyerekek. :) Persze, eközben láttatni engedi a nebulók sokszor meglehetősen hátrányos helyzetét is, szóval egyik szemem sírt, a másik nevetett. :)

Emerson>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Hát kész voltam mint a matek lecke. Meg végem volt mint a botnak. Ennyi marhaságot összehordani – és mégis mennyi igazság van benne :-) Ebből is látszik, hogy a marhaság nem áll messze az igazságtól. Ilyeneket olvasva elfog az irigység, hogy amíg a tanárok ilyen jókat vihoghatnak az „ügyfelek” írásain, addig én maximum kínomban röhöghetek az elém tett jelentéseken meg ilyen-olyan utasításokon. Ha nem lenne üzleti titok, bizony én is írnék egy ilyen könyvet és a közgazdászok szétröhöghetnék az agyukat (feltéve, ha van még nekik olyanjuk).

2 hozzászólás
Aurore>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Talány jó lett vóna, ha a belölle készült film (Io speriamo che me la cavo) nézése előtt elolvadom, mer akkor ha nem is értem, lett volna fogalmám aról, mit hablatyolnak össze nápiólyul azok a gyerekek. Persze igy is jó volt, mer sokk fogalmozásra magyarázatot ad. Ezek a gyerekek már tizévesen dógoznak, és a családjuk sokszor alig van jobban eleresztgetve, mint a Harmadik Világ. A filmben egyébként sok mindent megoldoztak képletesen, ami itt csak le van irva, és persze a gyerekdumák dumaként hangzanak el, nem pedig házidolgozat gyantás. Paolo Villaggio „tanítóbácsi” egyébként pont olyan lyóságos, mint amijennek Marcello D'Ortát képzellem. Ja, és persze story is van – eszt majnem elfejtetem.

2 hozzászólás
Marcsi P>!
Marcello D'Orta: Én, reméljük, megúszom

Nem pontosan tudom milyen szemmel kéne néztem, mert ha humoros akar lenni, azért nem annyira vicces, de társadalombírálatnak meg kevés. Jobban tetszett volna, ha tudom, hogy egyes dolgozatokat hányadikos gyerek írta, talán akkor a viszonyítás miatt viccesebbnek találtam volna. Így viszont sajnos sokszor csak kiakasztott a szörnyű helyesírás (ami gondolom az eredeti nyelvet tükrözi) és a sok nyakatekert, néha értelmetlen mondat.

Azt viszont elismerem és ennek jár a 3,5 csillag, hogy volt kb. 6-8 írás, amit még a családnak is felolvastam, annyira szórakoztató volt.


Népszerű idézetek

Lahara IP>!

Nekem az én kedvenc állatom a disznó!
A disznó az egy sertés, a disznóólban él, mocskos disznó, belehentereg a sárba meg minden undnokságba, és maga csiklandozza magát. A disznó direkt imádja a ganyét!

37. oldal

3 hozzászólás
krlany IP>!

Énnekem az a példabeszéd tetszett nekem a legjobban amelyik lázárról szól, lázár Jézus barátja volt, néha eggyüt mentek vásárolni. De eggyik nap Lázár valami ronda bőrbajt szedet össze és mivel azon a helyen a legközelebbi korház Rómában volt, közben meghalt. Erre az egész család sirtak ríttak, szóval nagyon odavoltak. Most mondmeg micsoda csapás, mondogatták.
Másnap betették a sirba és bezárták egy akkora kővel, hogy a rambó se tudná volna megmoccantani. Eggyik nap a felesége talákozik a kis Jézussal és mondja neki hogy a te jóöreg lázár barátod meghalt légyszives nem-e tudnál eljönni. Akkor Jézus szép nyugodtan elmegy a temetőbe. Mikor meglátják mennek ám utána sorba és szólogatják hogy Jézus, meghalt a testvérem, Jézus, meghalt az anyukám, Jézus, meghalt az unokatesóm, de Jézus csak eggyet menthetett meg? hogy birt volna annyi rengeteg halottal!
Akkor aztán nagyot kiáltott és azt mondta lázár gyere elő és lázár előjött. De félelmetes múmia volt, ugy járt, mindegy Zombi, de élt, és otvolt a száján a géztekercs mégis mosolygot örömében, Jézus megölelte és azt mondta neki: Lázár, mostazegyszer megbocsátok, de legközeleb megne halj nekem.
Mikor ezt Júdás meglátta, fogta elárulta.

21. oldal Jézus számos példabeszéde közül neked melyik tetszett legjobban? - 2

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · Júdás · Lázár
Valcsa>!

És így Odüsszeusz meguszta. De volt ám egy másik baj. Bizonyos félig hal félig nő szirének tudtak egy nagyon szép számot.

4 hozzászólás
ÁrnyékVirág P>!

Én ha felnövök nem egyvalami szeretnék lenni, hanem sok. Heggesztő , bádogos , mozgóárus. Apám ezt mindet csinálja, ezért én is ezeket a foglalkozásokat választom!

Egész biztos persze még nem tudom mi akarok lenni ha megnövök. Amikor apám szépen keres, ezeket a foglalkozásokat szeretném választani, de máskor, mikor szidja az öregistent hogy egy veszekedett lírát se szedett össze, akkor nem.

Amikor Giovanni buzerál, hóhér szeretnék lenni. Biztos vagyok benne, hogy a hóhérság jól menne nekem. Van még egy foglalkozás ami tetszik nekem: a vendéglős.

A vendéglősnek jó, látom hogy jó neki! Egy vendéglős otlakik velünk szembe és mindig fütyörészik. Anyám azt mondja hogy akármi is akarok lenni, egyenlőre a tanuláson járjon az eszem. Mert ha nem lesz meg legaláb az elemi iskolám, utcaseprő se válik belőlem; Egyszer megkérdeztem egy utcaseprőt nálunk a sikátorba hogy őneki mije van, és azt monta : „Törődj öcskös a magad izéjével!”

Lahara IP>!

A legrosszabb az elemi iskolában amikor esik és az anyukák félnek hogy elázik a gyerekük, és rohannak az esernyővel, a más gyerekét meg összetiporják.
Remélem, a középiskolában nem lesz ilyen tiprolódás.

139. oldal

madárka>!

De a legnagyobb bánat akkor ért, amikor Madonna volt a tévében, és éppen akkor romlott el a tévénk!
Nem azért, de ebbe bele lehet bolondulni!

Életem bánatai és örömei

Kapcsolódó szócikkek: Madonna
Manni>!

Az anya komoly dolog. Merő áldozat az élete attól fogva, hogy megszületünk neki. Ő termeli nekünk a tejet. Mikor kicsik vagyunk, rááll a tejtermelésre, mert ő egy emlős tipus. Amikor már nagyok vagyunk, leáll a termelésről. De ha születik egy uj gyereke, röktön visszaáll a termelésre.

Egy hét múlva anyák napja...

4 hozzászólás
Manni>!

Most akarok valamit mondani, ami nem vág a témába.

Ki a kedvenc történelmi személyiséged?

Csabi P>!

A világ éhezői

A világnak rengeteg az éhezője. Vannak éhenhalt népek. Ott vannak a legyek. A krokodilok. A pókok. Az éhség. Afrika.
De India se veszi tréfára.
Kínában ha nem lesz gyereked, fizetnek. Az éhség ugy hemzseg a világon, mint a nyű, mint a giliszta. Vannak dúsgazdag népek, akik azt se tudják, mi fán terem az éhség, Indiában, Afrikában és Basilicatában bezzeg tudják, mi fán terem az éhség!
A világ undorító. A föld undorító. Az emberi lény undorító. A világ úgy viselkedik, mint a dúsgazdag ember, és mintha Lázár volna Afrika és egy kicsit Peru. Peru régen nagyon gazdag volt, most meg olyan éhes, majd kiesik a gyomra.
A világ undorító, én meg merem mondani, mert én vagyok az osztályelső, és bizonyos dolgokat megmondhatok.
Dolgozatomat ezekkel a szavakkal zárom: AZ EMBER NEM A MAJOMTÓL, HANEM A VÁMPÍRTÓL SZÁRMAZIK!

183. oldal

1 hozzászólás
psn>!

Az iskolába nem ugy volt ám mint most, hogy egykettőre megadják a jelest, akkoriba fingér nem adtak csikót!

Nagyapám a gyerekkoráról mesél


Hasonló könyvek címkék alapján

Brunella Gasperini: Mi és ők
Milena Agus: Szerelemkő
Umberto Eco: Bábeli beszélgetés – Minimálnapló
Alessandro Baricco: City
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága
Brunella Gasperini: Egy nő és egyéb állatfajták
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
R. Kern: A sivatagi atyák bölcs humora
Giovanni Boccaccio: Boccaccio legszebb novellái
Giovanni Boccaccio: Novellák