QualityLand (QualityLand 1.) 142 csillagozás

Marc-Uwe Kling: QualityLand Marc-Uwe Kling: QualityLand

Isten ​hozott, kedves olvasó, a nem túl távoli jövőben, QualityLand országában – Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb államában! Ez a felsőfokú jelzők birodalma, ahol már szinte kizárólag robotok és mesterséges intelligenciák dolgoznak (bár a munkával járó stresszt sokuk nehezen viseli), a reklámcégek és híroldalak kínálatukat előzékenyen a fogyasztók ízléséhez igazítják, a szerelmi élet pedig a randialkalmazások mindentudó algoritmusai által előre kijelölt mederben csordogál… Ugyan mi váratlan történhetne egy ilyen precízen kiszámított, boldogságra automatizált világban?

Így gondolja a regény főszereplője, Munkanélküli Peter is, egészen addig, míg egy személyre szóló ajándékot nem kap az ország legnépszerűbb csomagküldő szolgálatától: egy rózsaszínű, delfin alakú vibrátort. A kéretlen segédeszköz hatására hősünk egyszemélyes hadjáratba kezd QualityLand teljhatalmú mamutvállalatai ellen, mígnem végül egy széles körű tiltakozó mozgalom élén találja magát. Ezzel… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Helikon, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793038 · Fordította: Bartók Imre
>!
Helikon, Budapest, 2020
470 oldal · ISBN: 9789634794370 · Fordította: Bartók Imre

Enciklopédia 19


Kedvencelte 22

Most olvassa 7

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Csabi>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Nemrég vettem egy okostelefont. Eddig is az volt, de az már olyan kicsi, régi és elavult volt, hogy teljesen elbutult, és miután több hölgy is megjegyezte, hogy nekem milyen kicsi van, úgy döntöttem, lecserélem. Ez most szép nagy, csak nem fér a zsebembe, a nadrágon kívül kell hordanom. Rögtön egy új világba csöppentem, amelyikben prompt elérnek az üzenetek, én is elérek mindent, bármit pillanatok alatt megtudhatok, és főleg jó sok reklámot tolnak az orrom alá. Kling könyve arról szól, hová fog ez vezetni. Vagyis hová vezetjük saját magunkat azzal, hogy áruba bocsátjuk magunkat. Mondhatnám, prostituálódunk.

Kling tulajdonképpen nem tesz mást, mint mindent egybesöpör, amit ebben a témában a sci-fi és disztópia irodalom összehordott az utóbbi ötven évben, Asimov robotjaitól a Black Mirrorig. Eleinte zavart ez az összehordottság, hogy minden ismerős valahonnan, nem találok benne semmi eredetiséget, de egy idő után kezdett lenyűgözni az az alaposság, ahogy egybedolgozta ezt a tudáshalmazt, és az egészből létrehozott egy egységes világképet. Figyelmeztet minket a veszélyre, de egyben ki is ábrándít, hogy nem tehetünk ellene semmit. Mert hogy mi magunk generáljuk az egészet, a rendszer csak alkalmazkodik, kiszolgálja az igényeket, és persze mocskosul meggazdagszik.

A történet két szálon fut, az egyik főszereplője Peter, „semmirekellő” osztályú al-polgár, aki egyszer bepöccen, és végre felemeli a seggét, hogy tegyen valamit. Némi kalandozások után úgy tűnik, hogy sikerül neki, de persze mégsem. A másik szál a választások politikai játszmáiba visz be, az egyik oldalon a szélsőjobbos jelölt, a másikon pedig egy android. Szép is lenne, ha egy ilyen, a közjóért tevékenykedő, a programja alapján rosszat cselekedni nem tudó gép vezetné az államot. Ti szavaznátok rá? Na mindegy, ilyen nálunk úgysem lesz, mert az android, mint külföldi gyártmány, nálunk migránsnak minősül, és nem választható.

Végül is hasznos kis könyv, sokan lehetnek, akiknek ez így nem áll össze magától, de most majd végre, és jókat kacaghatnak a sok hülyén.

tetsuo>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Már megint át lettem verve. Azt hittem, nem létezik olyan, hogy német humor, vagy ha létezik is, teljesen értékelhetetlen. Erre itt ez a könyv, amin szétröhögtem magam, néha hangosan vinnyogva, járvány idején, amikor annyira alapvetően nem rózsás az ember hangulata, hiába próbálja feldobni John B Police-feldolgozásával, a Don't stand so close to me-vel. Elterelte a figyelmem? Abszolút. Szórakoztatott? Naná! És mindezt úgy, hogy egy társadalmi szatíráról van szó, ami nem habozik egyrészt a milliárdszor használt, agyonkoptatott SF toposzokat újjáéleszteni (vicces, meghibásodott androidok pl.), másrészt annyira kortárs, annyira a mai életünkről szól, hogy nem hittem el, hogy 3 évvel ezelőtt íródott, amikor megnéztem, mikor jelent meg az eredeti.
QualityLand egy olyan konzumdiktatúra, ami tulajdonképpen teljesen logikus fejleménye a mai tendenciáknak, szinte csak percekre pillantunk előre, mégis félelmetes az, amin olvasás közben szétröhögöd az agyad: hogy a(z ál)hírekbe már hirdetéseket ágyaznak; hogy a különböző ajánlatoknál a választási lehetőséged csak az OK; hogy vagy 10-esre értékeled a szolgáltatást vagy végtelen kérdőívek útvesztőjén kell átrágnod magad, hogy szabadulhass az adminisztráció börtönéből; hogy körülötted mindenki idióta csak te…, ja te is; hogy áttörhetetlen véleménybuborékba kényszerít a közösségi média; hogy a társadalmi mobilitás egy irányú és az nem felfelé vezet; hogy egytől százig pontozzák a társadalomban betöltött szereped és tíz alatt semmirekellő vagy; és hogy mindezt napestig lehetne sorolni.
Félelmetes, hogy rengeteg hülye szlogen szinte szó szerint köszön vissza pártunktól, pl. az egyik legfájdalmasabb kacagörcsöt az alábbi politikai ellenkampány idézet okozta: „Tudta ön, hogy Miénk John az iskolai tanulmányok közé beiktatná az úgynevezett »buzi stúdiumokat«, hogy a gyermekeinket ezzel a trükkel nevelje át a buzulásra? A végső célja nem más, mint hogy mindenki számára kötelezővé tegye a buziságot!” Nem sok szót kell kicserélni, ugye?
Az ekönyv változat a hirdetési variánsokkal különösen király volt, instant kedvenc lett a könyv, újabb megerősítés abban, hogy sok csalódás ellenére azért létezik kifejezetten jó kortárs SF is, maximálisan ajánlom. (De amúgy ne hallgass rám, pont azon gondolkodtam, hogy milyen jó, hogy ezt a könyvet senki sem ajánlotta, csak beleolvasás után ragadtam benne. Szóval olvasd azt, ami igazán érdekel magadtól, ne azt, amit mások ajánlanak.)

7 hozzászólás
Chöpp >!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Amikor már nem csak a saját gondolataimat láttam felvillanni a regény ironikus görbe (?) tükrében, és felsorakoztak előttem az 1984, a 2001: Ürodisszeia, a Csillagok háborúja, a Brian élete és Kurt Vonnegut, és végezetül a 416. oldalon elém ugrott R. Daneel Olivaw, olyan elképesztően érzékletes módon (mondhatnám berobbant a retinámra), nem tudtam mást tenni, mint hogy 5 ☆ -nál kevesebbet nem adhatok. Részemről szíves örömest olvasnék még a német fiatalembertől. Remélem nem egykönyves szerző! Ha igen, akkor elolvasom az alternatív befejezést és: Viszlát, és kösz a halakat delfint!

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Számomra kevésbé volt vicces, mint vártam, sok szempontból inkább szomorú, hogy annyira betalált, annyira igaz egy csomó felvetése a világról. Az elején egy kicsit untam is, de aztán kb. a harmadánál, Kiki megjelenésével nagyon beindult, onnantól vitt magával, izgalmas és fordulatos volt. Peter nagyon szimpatikus főszereplő volt, de tetszettek a hibás robotok, Aisha és John is. Összességében egy fantáziadús, érdekes és elgondolkodtató regény, nem bánta meg, hogy elolvastam.

csartak P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Annak ellenére, hogy sok újat nem mutatott be, teljesen korrekt volt, jól szórakoztam, és a humor is megfelelő mértékben volt adagolva. Remekül rávilágít arra, hogy napjaink problémája, a közösségi média nyomása, a reklámok kérhetetlen áramlása és befolyásoló hatása hova csúcsosodhat ki. A „profilozás”, hogy eldöntik szokásaid alapján, hogy mi a jó neked, mindezt csakis érted, mert ez is a kényelmedet szolgálja… (Ráadásul nem is egy szokványos példán keresztül mutatja be az író: itt egy rózsaszín, delfin alakú vibrátor lesz egy a kéretlen tárgy, szinte a fennforgás jelképe)
Persze az élet minden terén ki akarják szolgálni az ízlést, így lesz minden műanyag, az élet az élet paródiája. Mondanám, hogy nem késő, még lehet változtatni, de szerintem valami nagyon hasonló világ felé haladunk.

Morpheus>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Ötös. Nem csillagos, de ötös. Az elején az volt az érzésem, hogy ezt a könyvet tényleg egy amolyan buta embereknek klasszikust lefordítunk, hogy érthessék szoftver írta, ami akár lehetne igaz, vagy még inkább szándékos stílus, hogy eljuthasson nemcsak azok agyába, akiknek már amúgy is ott van. spoiler A vége szerintem lezáratlan, egy olyan – elmondtam a véleményem – itt a vége fuss el véle módon.
Miközben olvastam, azonban elkezdtek más írók (és művei) kísérteni. Hogy felsoroljak néhányat: Lovestar, Quinn, Iphuck, Miéville… De szigorúan csak kísérteni.

FélszipókásŐsmoly >!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Ez a legötcsillagosabb olvasmányom!

Minősége magáért beszél, hirdetései Önhöz szólnak. Amint QR-leolvasóval megnéztem, mi is a könyv másik változata, az EgyPuszi már meg is hozta, mert ő mindig tudja, hogy mikor mivel kedveskedjen. JóCucc, más reklámokkal, hírekkel és hirdetésváltozatokkal.

A történet véleménybuborékba zárt jelenetek játszmája: a világ kényelmi lehetőségeiről, függőségeiről és veszélyeiről – ahol a végén úgyis a Bank Bolt nyer. Az elhanyagolt kisember kálváriája a mindenkit megfőző populizmus vagy egy közülünkvaló gép által vezérelt jövőről szőtt álomban. Maga a könyv viszont MindenEgyben, amiről úgy tudtad, hogy tudtál, de nem mertél rákérdezni: a társkereső, politikai, kereskedelmi, öntanuló és kiszolgáló algoritmusokról, közösségi médiáról, az általuk formált jövőképről, szépirodalmi és popkulturális utalásokkal és a legszellemesebb humorral megírva.

2 hozzászólás
ViraMors P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

– Ó, ez egyáltalán nem titok – mondja a nő. – Minden ott van a felhasználói szerződéseinkben. Más kérdés, hogy ezeket senki sem olvassa el.

– Mindig is attól tartottam, hogy egy napon majd a gépek átveszik az uralmat – mondja a feleségének. – De hogy mindezt úgy, hogy indulnak az elnökválasztáson? Erre még én sem számítottam.

Peter szeretne a NEM-re bökni, de az egyetlen opció, amit a program felajánl, az OK

* * *

Végy egy politikai stand-up comedyst, aki nem mellékesen filozófia-dráma szakon végzett és négy kölök közül a legfiatalabb. off
Bízz rá egy látszat-utópiát.
Íme az eredmény.

A Qualityland egy kockaszatírába csomagolt társadalomkritika, esetleg egy – reklámoktól hemzsegő – elborult lázálomként manifesztálódó jövőkép. Tulajdonképpen nem mond újat, a hangsúly azon van, ahogy mondja. Vérbeli stand-up comedy előadóként felhasznál mindent, ami éppen a kezébe akad a klasszikus irodalomtól napjaink tipikus életképeiig. És még csak meg sem próbál titkot csinálni abból, hogy az ókori filozófusoktól kezdve Asimovon, Vonneguton és DOS-os játékokon keresztül a legújabb – még el sem készült – Halálos iramban filmig mindenhonnan lop kölcsönöz valamennyit. Igény szerint felhasználja, vagy éppen kiforgatja, amire így szert tett és mindeközben arra is futja, hogy két sírva-röhögős poén között megkocogtassa az olvasó vállát, és felhívja rá a figyelmét, hogy pont afelé tartunk – részben már ott is vagyunk –, amiről a könyv lapjain olvashatunk.
Mert a poénok és az abszurditás mögött a Qualityland egy meglehetősen okos könyv. Az ember-robot feszültségen, és a mesterséges kategóriákba sorolt embereken keresztül, nagyon határozottan rámutat napjaink nem egy rákfenéjére. Arra, hogy lassan már észre sem vesszük, hogy a különböző technológiák mennyire elrohannak velünk/mellettünk. Hogy mekkora különbségek lehetnek ember és ember között akár egy-két utcás távolságban is.* És hiába szórakoztató első ránézésre, hogy a szereplőknek konkrétan alkalmazások mondják meg, mire vágynak, mert az algoritmusok természetesen tévedhetetlenek, valójában ijesztő, főleg akkor, amikor az embernek már nincs választási lehetősége, mert ’OK’ az egyetlen gomb és az egyetlen válasz, amit a gép elfogad.

Részemről az év zsákbamacskájaként indult a regény és – egyelőre – az év meglepetéskönyveként fejeződött be. A borító ne riasszon el senkit, az is része a szatírának és a WTF-faktornak.

*off

>!
Helikon, Budapest, 2020
470 oldal · ISBN: 9789634794370 · Fordította: Bartók Imre
2 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Nagyon ritka esetben fordul csak elő velem, hogy a tartalom helyett a borító ad el nekem egy könyvet. A QualityLanddel viszont ez történt. Ha nincs ez a borító, akkor nagy eséllyel soha sem ér el hozzám a könyv. De erre a rózsaszín delfines csodára felkaptam a fejem, és feltettem magamnak a kérdést: mi a csoda lehet ez? E kérdés feltevésével egyidejűleg eldöntöttem, hogy el fogom olvasni a könyvet, aminek kinyitásával egy abszurd utazás vette kezdetét.

A borítóval együtt a fülszövegis csak növelte bennem a WTF-faktort, ami egyrészt a történet előrehaladtával csak fokozódott, majd árnyalódott, és egy intelligens szatíra bontakozott ki a lapokon, amit az egyedi humorával és stílusával tálal a szerző. Ez azonban nem véletlen, mert Kling az írás mellett politikai stand-up comedys, emellett filozófia-dráma szakon végzett és emellett még dalszövegeket is ír. Mindezen tudást és tapasztalatot pedig a regényébe is beépítette, és nem is akárhogyan. Vette a fogyasztói társadalom jelenleg kibontakozóban lévő problémáit: az algoritmusok által generált reklámokat, a mesterséget intelligencia témakörét és a robotmunkaerőt. Mindezeket pedig fogta, és belegyúrta egy egyedülálló mixbe, amely egyszerre szellemesen nyugtalanító és humorosan elgondolkodtató.

Üdítő élmény volt végigkövetni a szereplők útját, és eljutni a végkifejletig. Mindezt bizarr események közepette, egy sor vicces mellékszereplő társaságában, amik közül a Petert kísérő robotok toronymagasan kiemelkednek, az ő csapatuk volt a legszórakoztatóbb, leghumorosabb a regényben. És noha sok helyről merít ihletet – Asimovtól egészen a klasszikusokig vagy éppen az Idiokráciáig –, és nem újkeletű témát dolgoz fel, de a feldolgozás módszere egyszerűen fenomenális. Egyedi, üde és okos.

A teljes kritika a linken olvasható: link

pat P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Az első fele, amikor még csak német, de megdöbbentően élvezetes Humor van és izgalmas narratív eszközökkel zajló Világépítés és Vicces Reflexiók és Bölcs Utalások a jelen világunkra, az elképesztően szórakoztató és felvillanyozó, egész határozottan ötcsillagos.
Aztán mikor a második felében közénk csöppen a Rózsaszín Delfines, annak folyományaként pedig az un. Konfliktus és a Cselekmény, akkor ott sajnos elég sokat esik az olvasmányélmény minősége.
De még így is minőségi, élvezetes kikapcsolódás – saját hülyeségünkön és a jövőnk rémes kilátásain ritkán lehet ilyen jót röhögni. Érdemes kihasználni a lehetőséget.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Ha az, aki az algoritmust létrehozza, tele van előítéletekkel, akkor az algoritmus is előítéletes lesz.
– Tehát egy rasszista gép születik?
– Rosszabb. Egy rasszista gép, amely objektívnek mutatja magát.

234. oldal

turim86>!

– Te mit dolgozol tulajdonképpen?
– Kommenteket írok.
– A hírek alá? – kérdezi Peter. – Újságíró vagy?
– Nem – mondja Melissa. – Videókhoz, fotókhoz, blogbejegyzésekhez, meg persze hírekhez írok kommenteket.
– Troll vagy?
– Nem. A trollok idióták, akik megpróbálják félrevinni a vitákat. Azért csinálják, mert a maguk beteges módján örömüket lelik benne. Én nem lelem örömömet a kommentelésben. Csupán pénzt keresek vele. Véleményalkotó vagyok.
– És mi a véleményed a politikáról?
– Nem engedhetem meg magamnak, hogy saját véleményem
legyen. Elvállalom, ami jön. Legszívesebben a szélsőjobboldali megbízók kampányai alatt szeretek kommentelni.
– Miért? – kérdezi Peter ijedten.
– Kommentenként kapom a fizetésem, és a jobboldali kommentelők gyorsabban tudnak írni, mivel nem kell olyan idegesítő részletekkel foglalkozniuk, mint a helyesírás, a nyelvtan, a tények vagy a logika.

Chöpp >!

Véleményalkotó vagyok.
– Mi a véleményed a politikáról?
– Nem engedhetem meg magamnak, hogy saját véleményem legyen. Elvállalom, ami jön. Legszívesebben a szélsőjobboldali megbízók kampányai alatt szeretek kommentelni.
– Miért? – kérdezi Peter ijedten.
– Kommentenként kapom a fizetésem, és a jobboldali kommentelők gyorsabban tudnak írni, mivel nem kell olyan idegesítő részletekkel foglalkozniuk, mint a helyesírás, a nyelvtan, a tények vagy a logika. Ez a bothadseregem programozását is megkönnyíti.

107. oldal

2 hozzászólás
Chöpp >!

Amennyiben szüksége van ránk, csak mondja bele háromszor egymás után egy hálózatba kapcsolt mikrofonba a következőt: „Kampókéz, Kampókéz, Kampókéz”. A kollégánk hamarosan jelentkezni fog Önnél.

MINDENNÉL FONTOSABB SZÁMUNKRA AZ ÖN ELÉGEDETTSÉGE. KÉRJÜK, ÉRTÉKELJE A SZOLGÁLTATÁSUNKAT TÍZ CSILLAGRA. HA ESETLEG HABOZNA, JUSSON ESZÉBE: TUDJUK, HOGY HOL LAKIK.

185. oldal

2 hozzászólás
Chöpp >!

Biztosan hallottad a mondást: „Mindenki a maga világában él.” És bizony a digitális térben ez nemcsak afféle népi bölcsesség, hanem a szó szerinti igazság. A saját világodban élsz. Egy olyan világban, amely folyamatosan hozzád torzul.

230. oldal

Chöpp >!

Egy régi idézet jutott az eszembe: „Minden olyan gép, amely elég dörzsölt ahhoz, hogy átmenjen a Turing-teszten, egyúttal ahhoz is elég dörzsölt, hogy megbukjon rajta.”

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing · Turing-teszt
1 hozzászólás
Chöpp >!

Mi, a Júdea Népe Front (tisztjei), ezennel kifejezzük neked őszinte, meleg fivéri és nővéri üdvözletünket ma itt, mártírrá válásod alkalmából, Brian testvér.

348. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian élete
5 hozzászólás
turim86>!

– Én, ööö… – mondja Peter.
– Te, ööö – feleli Kiki. – Nem tűnsz a világ legizgalmasabb beszélgetőpartnerének.
– Ezt már más is mondta nekem a héten – mondja Peter. –
Vajon mit csinálok rosszul?
– Például indíthatnál valami váratlannal.
Peter ezen eltöpreng.
– Szeretnél egy delfines vibrátort? – kérdezi. – Egy rózsaszínűt?
– Tessék?
– Véletlenül van egy fölösleges darabom – mondja Peter, és kiveszi az eszközt a hátizsákjából.

Kapcsolódó szócikkek: vibrátor
ViraMors P>!

Egy közvélemény-kutatás kiderítette, hogy az emberek 25,6 százaléka tartotta a megoldást „jónak” vagy „inkább jónak”, 12,8 százalék „rossznak” vagy „inkább rossznak”, míg 51,2 százaléknak nem volt véleménye a dologról, a többiek pedig egyáltalán nem értették meg a kérdést.

csartak P>!

– Tessék?
A küldönc belép Peter üzletébe. A legkevésbé sem zavartatja magát a Peter mögött álló harci robot látványától. Elővesz egy műszert, és leteszi a földre.
– Zavart érzek az erőben – mondja kurtán, majd elhagyja az üzlethelyiséget.
– Miféle erőben? – kérdezi Peter.
A kis műszer fölött ekkor egy hologram kezd reszketni, és a következő pillanatban az Öreg jelenik meg Peter és Kiki előtt.
– Segítsen, Obi-Wan Kenobi – mondja. – Ön az utolsó reményünk! – teszi hozzá, majd kuncogni kezd.
– Hihetetlen, hogy még mindig állandóan a Csillagok háborújából idézel, noha az utolsó tizenhat részt pocséknak tartod – mondja Kiki.

362. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · Obi-Wan Kenobi

Népszerű triviák

Chöpp >!

"– Hallottál már a sakkozó törökről? – kérdezi.
– Nem.
– A sakkozó török egy robot volt. Egy sakkozó masina, amit úgy alakítottak ki és öltöztettek fel, hogy úgy nézzen ki, mint egy török. A régi időszámítás szerint 1769-ben készítette egy osztrák-magyar udvari tisztviselő, egy bizonyos Kempelen Farkas."

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Marc-Uwe Kling: QualityLand

Marc-Uwe Kling: QualityLand
23 hozzászólás
ViraMors P>!

A regénynek létezik egy „sötét” és egy „világos” változata is. Az egymással teljes mértékben megegyező tényleges fejezetek között a két kiadásban egymástól eltérő ajánlók, hírek és reklámok is szerepelnek.

[marcuwekling.de]

Kapcsolódó könyvek: Marc-Uwe Kling: QualityLand

Marc-Uwe Kling: QualityLand

Kapcsolódó alkotók: Marc-Uwe Kling

7 hozzászólás
ViraMors P>!

„Regény” kategóriában a 2018-as Deutscher Science-Fiction-Preis (Német science-fiction díj) nyertese.

[www.dsfp.de]

Kapcsolódó könyvek: Marc-Uwe Kling: QualityLand

Marc-Uwe Kling: QualityLand

Kapcsolódó alkotók: Marc-Uwe Kling


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cinder
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
R. J. Hendon: Nightingale
Tatyjana Tolsztaja: Kssz!
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Tatyjana Tolsztaja: A macskány
Andy Weir: A marsi
Robin O'Wrightly: Tonio & Leona
Martin Kay: Eastern
Vladimir Weaver: 13+1