QualityLand 53 csillagozás

Marc-Uwe Kling: QualityLand Marc-Uwe Kling: QualityLand

„Hogyan ​lesz a komfortzónából gumiszoba? A QualityLand szellemesen nyomasztó és humorosan elgondolkodtató ábrázolása annak, ami oly sokunkat foglalkoztat – és dühít – korunkkal és várható jövőnkkel kapcsolatban. Herr Kling, bravó!” Bödőcs Tibor

Isten hozott, kedves olvasó, a nem túl távoli jövőben, QualityLand országában – Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb álla!mában! Ez a felsőfokú jelzők birodalma, ahol már szinte kizárólag robotok és mesterséges intelligenciák dolgoznak (bár a munkával járó stresszt sokuk nehezen viseli), a reklámcégek és híroldalak kínálatukat előzékenyen a fogyasztók ízléséhez igazítják, a szerelmi élet pedig a randialkalmazások mindentudó algoritmusai által előre kijelölt mederben csordogál… Ugyan mi váratlan történhetne egy ilyen precízen kiszámított, boldogságra automatizált világban?

Így gondolja a regény főszereplője, Munkanélküli Peter is, egészen addig, míg egy személyre szóló ajándékot nem kap az ország legnépszerűbb… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793038 · Fordította: Bartók Imre
>!
Helikon, Budapest, 2020
470 oldal · ISBN: 9789634794370 · Fordította: Bartók Imre

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi


Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csabi P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Nemrég vettem egy okostelefont. Eddig is az volt, de az már olyan kicsi, régi és elavult volt, hogy teljesen elbutult, és miután több hölgy is megjegyezte, hogy nekem milyen kicsi van, úgy döntöttem, lecserélem. Ez most szép nagy, csak nem fér a zsebembe, a nadrágon kívül kell hordanom. Rögtön egy új világba csöppentem, amelyikben prompt elérnek az üzenetek, én is elérek mindent, bármit pillanatok alatt megtudhatok, és főleg jó sok reklámot tolnak az orrom alá. Kling könyve arról szól, hová fog ez vezetni. Vagyis hová vezetjük saját magunkat azzal, hogy áruba bocsátjuk magunkat. Mondhatnám, prostituálódunk.

Kling tulajdonképpen nem tesz mást, mint mindent egybesöpör, amit ebben a témában a sci-fi és disztópia irodalom összehordott az utóbbi ötven évben, Asimov robotjaitól a Black Mirrorig. Eleinte zavart ez az összehordottság, hogy minden ismerős valahonnan, nem találok benne semmi eredetiséget, de egy idő után kezdett lenyűgözni az az alaposság, ahogy egybedolgozta ezt a tudáshalmazt, és az egészből létrehozott egy egységes világképet. Figyelmeztet minket a veszélyre, de egyben ki is ábrándít, hogy nem tehetünk ellene semmit. Mert hogy mi magunk generáljuk az egészet, a rendszer csak alkalmazkodik, kiszolgálja az igényeket, és persze mocskosul meggazdagszik.

A történet két szálon fut, az egyik főszereplője Peter, „semmirekellő” osztályú al-polgár, aki egyszer bepöccen, és végre felemeli a seggét, hogy tegyen valamit. Némi kalandozások után úgy tűnik, hogy sikerül neki, de persze mégsem. A másik szál a választások politikai játszmáiba visz be, az egyik oldalon a szélsőjobbos jelölt, a másikon pedig egy android. Szép is lenne, ha egy ilyen, a közjóért tevékenykedő, a programja alapján rosszat cselekedni nem tudó gép vezetné az államot. Ti szavaznátok rá? Na mindegy, ilyen nálunk úgysem lesz, mert az android, mint külföldi gyártmány, nálunk migránsnak minősül, és nem választható.

Végül is hasznos kis könyv, sokan lehetnek, akiknek ez így nem áll össze magától, de most majd végre, és jókat kacaghatnak a sok hülyén.

tetsuo>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Már megint át lettem verve. Azt hittem, nem létezik olyan, hogy német humor, vagy ha létezik is, teljesen értékelhetetlen. Erre itt ez a könyv, amin szétröhögtem magam, néha hangosan vinnyogva, járvány idején, amikor annyira alapvetően nem rózsás az ember hangulata, hiába próbálja feldobni John B Police-feldolgozásával, a Don't stand so close to me-vel. Elterelte a figyelmem? Abszolút. Szórakoztatott? Naná! És mindezt úgy, hogy egy társadalmi szatíráról van szó, ami nem habozik egyrészt a milliárdszor használt, agyonkoptatott SF toposzokat újjáéleszteni (vicces, meghibásodott androidok pl.), másrészt annyira kortárs, annyira a mai életünkről szól, hogy nem hittem el, hogy 3 évvel ezelőtt íródott, amikor megnéztem, mikor jelent meg az eredeti.
QualityLand egy olyan konzumdiktatúra, ami tulajdonképpen teljesen logikus fejleménye a mai tendenciáknak, szinte csak percekre pillantunk előre, mégis félelmetes az, amin olvasás közben szétröhögöd az agyad: hogy a(z ál)hírekbe már hirdetéseket ágyaznak; hogy a különböző ajánlatoknál a választási lehetőséged csak az OK; hogy vagy 10-esre értékeled a szolgáltatást vagy végtelen kérdőívek útvesztőjén kell átrágnod magad, hogy szabadulhass az adminisztráció börtönéből; hogy körülötted mindenki idióta csak te…, ja te is; hogy áttörhetetlen véleménybuborékba kényszerít a közösségi média; hogy a társadalmi mobilitás egy irányú és az nem felfelé vezet; hogy egytől százig pontozzák a társadalomban betöltött szereped és tíz alatt semmirekellő vagy; és hogy mindezt napestig lehetne sorolni.
Félelmetes, hogy rengeteg hülye szlogen szinte szó szerint köszön vissza pártunktól, pl. az egyik legfájdalmasabb kacagörcsöt az alábbi politikai ellenkampány idézet okozta: „Tudta ön, hogy Miénk John az iskolai tanulmányok közé beiktatná az úgynevezett »buzi stúdiumokat«, hogy a gyermekeinket ezzel a trükkel nevelje át a buzulásra? A végső célja nem más, mint hogy mindenki számára kötelezővé tegye a buziságot!” Nem sok szót kell kicserélni, ugye?
Az ekönyv változat a hirdetési variánsokkal különösen király volt, instant kedvenc lett a könyv, újabb megerősítés abban, hogy sok csalódás ellenére azért létezik kifejezetten jó kortárs SF is, maximálisan ajánlom. (De amúgy ne hallgass rám, pont azon gondolkodtam, hogy milyen jó, hogy ezt a könyvet senki sem ajánlotta, csak beleolvasás után ragadtam benne. Szóval olvasd azt, ami igazán érdekel magadtól, ne azt, amit mások ajánlanak.)

7 hozzászólás
csartak P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Annak ellenére, hogy sok újat nem mutatott be, teljesen korrekt volt, jól szórakoztam, és a humor is megfelelő mértékben volt adagolva. Remekül rávilágít arra, hogy napjaink problémája, a közösségi média nyomása, a reklámok kérhetetlen áramlása és befolyásoló hatása hova csúcsosodhat ki. A „profilozás”, hogy eldöntik szokásaid alapján, hogy mi a jó neked, mindezt csakis érted, mert ez is a kényelmedet szolgálja… (Ráadásul nem is egy szokványos példán keresztül mutatja be az író: itt egy rózsaszín, delfin alakú vibrátor lesz egy a kéretlen tárgy, szinte a fennforgás jelképe)
Persze az élet minden terén ki akarják szolgálni az ízlést, így lesz minden műanyag, az élet az élet paródiája. Mondanám, hogy nem késő, még lehet változtatni, de szerintem valami nagyon hasonló világ felé haladunk.

Morpheus>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Ötös. Nem csillagos, de ötös. Az elején az volt az érzésem, hogy ezt a könyvet tényleg egy amolyan buta embereknek klasszikust lefordítunk, hogy érthessék szoftver írta, ami akár lehetne igaz, vagy még inkább szándékos stílus, hogy eljuthasson nemcsak azok agyába, akiknek már amúgy is ott van. spoiler A vége szerintem lezáratlan, egy olyan – elmondtam a véleményem – itt a vége fuss el véle módon.
Miközben olvastam, azonban elkezdtek más írók (és művei) kísérteni. Hogy felsoroljak néhányat: Lovestar, Quinn, Iphuck, Miéville… De szigorúan csak kísérteni.

pat P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Az első fele, amikor még csak német, de megdöbbentően élvezetes Humor van és izgalmas narratív eszközökkel zajló Világépítés és Vicces Reflexiók és Bölcs Utalások a jelen világunkra, az elképesztően szórakoztató és felvillanyozó, egész határozottan ötcsillagos.
Aztán mikor a második felében közénk csöppen a Rózsaszín Delfines, annak folyományaként pedig az un. Konfliktus és a Cselekmény, akkor ott sajnos elég sokat esik az olvasmányélmény minősége.
De még így is minőségi, élvezetes kikapcsolódás – saját hülyeségünkön és a jövőnk rémes kilátásain ritkán lehet ilyen jót röhögni. Érdemes kihasználni a lehetőséget.

ViraMors P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

– Ó, ez egyáltalán nem titok – mondja a nő. – Minden ott van a felhasználói szerződéseinkben. Más kérdés, hogy ezeket senki sem olvassa el.

– Mindig is attól tartottam, hogy egy napon majd a gépek átveszik az uralmat – mondja a feleségének. – De hogy mindezt úgy, hogy indulnak az elnökválasztáson? Erre még én sem számítottam.

Peter szeretne a NEM-re bökni, de az egyetlen opció, amit a program felajánl, az OK

* * *

Végy egy politikai stand-up comedyst, aki nem mellékesen filozófia-dráma szakon végzett és négy kölök közül a legfiatalabb. off
Bízz rá egy látszat-utópiát.
Íme az eredmény.

A Qualityland egy kockaszatírába csomagolt társadalomkritika, esetleg egy – reklámoktól hemzsegő – elborult lázálomként manifesztálódó jövőkép. Tulajdonképpen nem mond újat, a hangsúly azon van, ahogy mondja. Vérbeli stand-up comedy előadóként felhasznál mindent, ami éppen a kezébe akad a klasszikus irodalomtól napjaink tipikus életképeiig. És még csak meg sem próbál titkot csinálni abból, hogy az ókori filozófusoktól kezdve Asimovon, Vonneguton és DOS-os játékokon keresztül a legújabb – még el sem készült – Halálos iramban filmig mindenhonnan lop kölcsönöz valamennyit. Igény szerint felhasználja, vagy éppen kiforgatja, amire így szert tett és mindeközben arra is futja, hogy két sírva-röhögős poén között megkocogtassa az olvasó vállát, és felhívja rá a figyelmét, hogy pont afelé tartunk – részben már ott is vagyunk –, amiről a könyv lapjain olvashatunk.
Mert a poénok és az abszurditás mögött a Qualityland egy meglehetősen okos könyv. Az ember-robot feszültségen, és a mesterséges kategóriákba sorolt embereken keresztül, nagyon határozottan rámutat napjaink nem egy rákfenéjére. Arra, hogy lassan már észre sem vesszük, hogy a különböző technológiák mennyire elrohannak velünk/mellettünk. Hogy mekkora különbségek lehetnek ember és ember között akár egy-két utcás távolságban is.* És hiába szórakoztató első ránézésre, hogy a szereplőknek konkrétan alkalmazások mondják meg, mire vágynak, mert az algoritmusok természetesen tévedhetetlenek, valójában ijesztő, főleg akkor, amikor az embernek már nincs választási lehetősége, mert ’OK’ az egyetlen gomb és az egyetlen válasz, amit a gép elfogad.

Részemről az év zsákbamacskájaként indult a regény és – egyelőre – az év meglepetéskönyveként fejeződött be. A borító ne riasszon el senkit, az is része a szatírának és a WTF-faktornak.

*off

>!
Helikon, Budapest, 2020
470 oldal · ISBN: 9789634794370 · Fordította: Bartók Imre
2 hozzászólás
AniTiger P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

"– Eszedbe jutott már, hogy néha áldást jelenthet, ha nem tudsz valamit?
Hogy az embernek talán szüksége van arra a játéktérre, amit az ismeretlen teremt a számára? Úgy értem, tudunk-e egyáltalán szabadok lenni, ha minden pontosan le van mérve és meg van határozva? Mi van akkor, ha egy olyan világban élünk, amelyben minden pontos, mégis minden hamis?"

Nekem nagyon bejött ez a szatirikus hangvételű, disztópiába csomagolt, de nem túlságosan burkolt társadalomkritika. Kicsúfolja a rabigába hajtott robotokat, akik tönkremennek belénk emberekbe, de az embereket is, akiknek a világvége jönne el, ha egyszer lekapcsolódna a net… Elmondhatatlanul tetszett, ötletesnek és jól összerakottnak tartom ezt a regényt, még ha egyszerre találtam nyomasztónak és szórakoztatónak a QualityLandbe tett kirándulást. off

Kedvenc része(i)m: spoiler

Agymenésem bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/06/marc-uwe-…

>!
Helikon, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793038 · Fordította: Bartók Imre
Lisie87 P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Hála drága @ViraMors boszorkánytársamnak, akinek az értékelése után döntöttem el, hogy adok egy esélyt a könyvnek. Amúgy párszor szembe jött velem a borító molyon, de annyira nem keltette fel a figyelmem, hogy még a fülszöveget sem olvastam el.
Pedig mekkora könyves élményről maradtam volna le! Nem is emlékszem, hogy mostanában mikor ragadott ennyire magával könyv. Totálisan kellemes meglepetésként ért, hogy mennyire élvezhető, vicces és egyedi. Jó belátom, maga a téma nem egyedi, de a tálalás mindenképpen.
Imádtam a humorát, a szereplőket, a bolond párbeszédeket, az abszurditását, amikor könyves-filmes-zenés utalások, idézetek kerültek elő. A történetről nem írnék, inkább olvassátok és élvezzétek.
Eddig az év legnagyobb meglepetése. :)

3 hozzászólás
Boglinc P>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Ez az a kötet, aminél hatványozottan igaz, hogy ne ítélj a borító alapján!
Nem érzem úgy, hogy olyan lennék, aki csak a kinézete miatt félredobna valamit, éppen ezért ez a könyv is piszkálni kezdett a vibrátoros borító ellenére.

Az első blikkre hitt szexuális tartalomnak szinte nyoma sincs, helyette viszont van egy parádésan jó sci-fi disztópiánk!

Humoros, és egyben elgondolkodtató is, így nálam az egyik legjobb élmény volt idén.

Csak ajánlani tudom nektek, viszont ha zavar benneteket a kacéran vigyorgó szexuális segédeszköz, inkább csomagoljátok be valamibe, mert tényleg megéri elolvasni, ha szeretitek ezt a zsánert! :)

Nem egészen off, csak ezt nem merem hangosan kimondani. :D

Ha esetleg bővebben is kíváncsi vagy a véleményemre, itt írtam még róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/06/marc-uwe…

>!
Helikon, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793038 · Fordította: Bartók Imre
4 hozzászólás
szofisztikáltmacska>!
Marc-Uwe Kling: QualityLand

Ha már csak legekben beszélhetünk, el kell mondanom, hogy ez volt a legviccesebb, legszórakoztatóbb és legmeglepőbb könyv, amit a legszarabb év legpocsékabb hetében olvastam. Tulajdonképpen csak a borító miatt figyeltem fel rá, de nagy kár lett volna kihagyni, Kling ugyanis zseniális, friss és mai könyvet írt egy elborult szatíra köntösében, csupa olyan problémára reflektálva, ami ugyan még nagyon kicsiben, de már a mi életünkben is jelen van. Gondoljunk csak az algoritmusokra meg a Facebookra, és arra, hogy minden kütyü egyre okosabb, minden intelligens a mosógéptől kezdve a tévén át lassan már a klotyópapírig, míg ezzel párhuzamosan az emberiség egyre fogékonyabb a hülyeségre – szóval annyira nem is távoli ez a jövő, amit QualityLand előrevetít. Nagyon szerettem a humorát, az apró, rejtett poénokat, a popkulturális utalásokat.
Bővebben blogon:
https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/06/08/marc-uwe…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

turim86 P>!

– Te mit dolgozol tulajdonképpen?
– Kommenteket írok.
– A hírek alá? – kérdezi Peter. – Újságíró vagy?
– Nem – mondja Melissa. – Videókhoz, fotókhoz, blogbejegyzésekhez, meg persze hírekhez írok kommenteket.
– Troll vagy?
– Nem. A trollok idióták, akik megpróbálják félrevinni a vitákat. Azért csinálják, mert a maguk beteges módján örömüket lelik benne. Én nem lelem örömömet a kommentelésben. Csupán pénzt keresek vele. Véleményalkotó vagyok.
– És mi a véleményed a politikáról?
– Nem engedhetem meg magamnak, hogy saját véleményem
legyen. Elvállalom, ami jön. Legszívesebben a szélsőjobboldali megbízók kampányai alatt szeretek kommentelni.
– Miért? – kérdezi Peter ijedten.
– Kommentenként kapom a fizetésem, és a jobboldali kommentelők gyorsabban tudnak írni, mivel nem kell olyan idegesítő részletekkel foglalkozniuk, mint a helyesírás, a nyelvtan, a tények vagy a logika.

ViraMors P>!

Egy közvélemény-kutatás kiderítette, hogy az emberek 25,6 százaléka tartotta a megoldást „jónak” vagy „inkább jónak”, 12,8 százalék „rossznak” vagy „inkább rossznak”, míg 51,2 százaléknak nem volt véleménye a dologról, a többiek pedig egyáltalán nem értették meg a kérdést.

turim86 P>!

– Én, ööö… – mondja Peter.
– Te, ööö – feleli Kiki. – Nem tűnsz a világ legizgalmasabb beszélgetőpartnerének.
– Ezt már más is mondta nekem a héten – mondja Peter. –
Vajon mit csinálok rosszul?
– Például indíthatnál valami váratlannal.
Peter ezen eltöpreng.
– Szeretnél egy delfines vibrátort? – kérdezi. – Egy rózsaszínűt?
– Tessék?
– Véletlenül van egy fölösleges darabom – mondja Peter, és kiveszi az eszközt a hátizsákjából.

Kapcsolódó szócikkek: vibrátor
ViraMors P>!

– Egyébként apai ágon az egyik felmenőm egy Atari volt – szól közbe a játékkonzol, aki rendszeresen kiborul, valahányszor csak veszít.

csartak P>!

– Tessék?
A küldönc belép Peter üzletébe. A legkevésbé sem zavartatja magát a Peter mögött álló harci robot látványától. Elővesz egy műszert, és leteszi a földre.
– Zavart érzek az erőben – mondja kurtán, majd elhagyja az üzlethelyiséget.
– Miféle erőben? – kérdezi Peter.
A kis műszer fölött ekkor egy hologram kezd reszketni, és a következő pillanatban az Öreg jelenik meg Peter és Kiki előtt.
– Segítsen, Obi-Wan Kenobi – mondja. – Ön az utolsó reményünk! – teszi hozzá, majd kuncogni kezd.
– Hihetetlen, hogy még mindig állandóan a Csillagok háborújából idézel, noha az utolsó tizenhat részt pocséknak tartod – mondja Kiki.

362. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · Obi-Wan Kenobi
turim86 P>!

Denise gyöngéden megsimogatja a pocakját.
– És? Tudjuk már, hogy mi lesz?
A nőgyógyász a monitorra pillant.
– Persze. Amennyiben tudni szeretné, elárulhatom. Vannak szülők, akik inkább a meglepetést szeretik.
– Mi tudni szeretnénk, nem igaz, Martyn?
Martyn érthetetlenül dünnyög valamit, majd bólint.
Hosszú nap van mögötte. Fáradtnak érzi magát, és szeretne mielőbb túl lenni ezen az egészen.
– Tehát, mi lesz? – kérdezi Denise.
Az orvos köhécsel egyet, és azt mondja:
– Valószínűleg egy drogfüggő szexmunkás lesz, aki semmilyen kapcsolatot nem ápol majd a családjával, újra és újra elhatalmasodik rajta a depresszió, és kizárólag a Jennifer Aniston főszereplésével készült régi romantikus vígjátékokban tudja majd örömét lelni.

ViraMors P>!

Frogger – a film
A videójátékok megfilmesítésének trendje végre ezt a klasszikust is elérte. Egy cuki kis békacsalád elhatározza, hogy átkel az autópályán. Vajon sikerrel járnak? És ha igen, mit találnak a túloldalon? A Lemmings – a film nagysikerű öngyilkos drámájának alkotóitól.

9 hozzászólás
ViraMors P>!

– Igyekeztem az emberi agy működését utánzó mesterséges intelligenciát létrehozni. – Megköszörüli a torkát. – Sajnos így állandóan olyan gépek születtek, amelyek folyamatosan megfeledkeztek a feladataikról.

ViraMors P>!

Új filmajánlatok a számodra:

A valaha látott leghalálosabb iramban
A legújabb durranás a digitálisan megfiatalított Vin Diesellel! A 90 perces akciófilm csúcspontja egy látványos, 90 perces autós üldözés a belvárosban.

4 hozzászólás
ViraMors P>!

– Ha a történelmi példákat a jövőre vetítjük, akkor nekem is kedvezőtlennek tűnik ez a stratégia. „Azok vagyunk, aminek kiadjuk magunkat, így hát vigyáznunk kell, minek adjuk ki magunkat.”
– Ezt nem te találtad ki – mondja Aisha.
– Nem – ismeri el John.
– Vonnegut? – kérdezi Aisha.
– Aha.
John átható pillantással méregeti a nőt.
– Mit bámulsz?
– Revideálom a magáról adott értékelésemet.

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Vonnegut

Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Wells: Mesterséges sors
Philip Reeve: Pokoli gépezetek
J. Goldenlane: Napnak fénye
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Bakti Viktor: Integrálva
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Futótűz
Jasmin B. Frelih: Fél/be
Isaac Asimov: Én, a robot
R. J. Hendon: Nightingale