Bioko (Moisès Corvo 2.) 12 csillagozás

Marc Pastor: Bioko

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Bármi ​történjen is, minden csak a sziget határain belül történik. A világ többi része csak egy anekdota, amit több millió liter víz választ el tőlünk.”

A fiatal, ámde engedetlen katonát, Moisès Corvót, aki éppen Észak-Afrikában állomásozik, felségárulás és lopás vádja miatt a távoli Bioko trópusi szigetére helyezik át. Örül, hogy megússza a kivégzést, de ekkor még nem ismeri új otthona gúnynevét: a halál szigete.

Az elviselhetetlen klímájú hely a legaljasabb gonosztevők menedéke, de Corvo itt sem marad észrevétlen, egyszerűen vonzza a bajt. Miközben egy bennszülött nő eltűnésének ügyét próbálná felgöngyölíteni, szörnyű mészárlás szemtanúja lesz. Megmagyarázhatatlan, természetfeletti jelenségek kezdik hatalmukba keríteni az itt élőket, melyek nem csak a szigetlakók sorsát változtatják meg, hanem az egész világét…

Moisès Corvo újabb kalandja sci-fi és kalandregény egyben, Verne stílusában megírt álutópia és fordulatos thriller, amiben sosem… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
616 oldal · ISBN: 9789633109922 · Fordította: Varju Kata
>!
Libri, Budapest, 2016
612 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633105450 · Fordította: Varju Kata

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Moisés Corvo


Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

mate55>!
Marc Pastor: Bioko

Amikor nyilvánosságra hozták, hogy Pastor „Barcelona árnyai” című könyve az év krimije lett Katalóniában, spoiler sikerült elhinnem, hogy ebből az új könyvéből is még kisülhet valami, spoiler igen, természetesen ismét beleestem abba a bizonyos csapdába. A történet ugyan gyakorlatilag egy szálon fut, de az összefüggések hálója jóval sűrűbb, mint az átlagos, egy szálra építkező könyveknél. Konkrét, élesen elváló motivációkat ad a karakterek “kezébe”, mely által nem osztja mereven csak negatív és pozitív jelleműekre (hősökre) a szereplőket, hanem hagyja, hogy a személyiségjegyek differenciálódhassanak. S ha nem is teljesen árnyalt figurákat teremt, a karakteres tulajdonságok élővé varázsolják a szereplőket. Megvannak a kötelező sztereotípiák (a jó, a rossz, a csúf, és a gonosz:), no meg persze a nő), a történet indokolja is őket. Az egyébként a szörnyű és brutális dolgokat olykor elbagatellizálja, vagy fekete humorral teszi könnyeddé számunkra. A mellékzöngének szánt karakterek is erősen lendítenek a történet „kaland-filmszerűségén”. Az egy dolog, hogy a thriller műfaja ellenére erősebb szívdobogás nélkül, rezzenéstelenül és ásítozva olvastam végig a könyvet, de ezen túlléptem, mert az elmúlt idők egy-egy krimijének olvasása alatt bőven volt időm hozzászokni, hogy a borzongás nem itt kezdődik. Az izgalom hiánya már nagyobb gond, tekintve, hogy ehhez azért nem kellett volna túl sok követ megmozgatni az írónak. Bár valóban egy igencsak felszínes „produkcióról” van szó, azért haragudni nem lehet miatta. Marc Pastor egyszerűen túl sokat akart, mindent bele akart préselni ebbe a több, mint 600 oldalas regénybe. Döbbenetes, hogy mennyire a visszájára sült el a dolog. Ennek ellenére felesleges pocskondiázásra nincs nagy szükség, hisz az elvakult rajongókat arról úgysem lehet meggyőzni, hogy a jó spoiler thriller nem itt kezdődik.

1 hozzászólás
lazarillo>!
Marc Pastor: Bioko

Fordulatos történelmi krimi- időutazós sci-fi keverék, erős thrilleres vonásokkal. Hogy mindez ráadásul a századfordulós Afrika egy különösen kegyetlen földrajzi entitásába ágyazódik, egészen egyedivé teszi. Szóval különleges zsánermix, és ráadásnak bubi bennszülöttek, angolok és spanyolok konfliktushálója, igazi gyarmatregény. Emellett nagyon jól sodor, iszonyú izgalmas, az időutazós rész viszont kicsit túl van tolva, a végkifejlet pedig annyira okos akar lenni, hogy időnként börlkeszkszerű lesz. Aki meg az undi/kegyetlen dolgokra nem vevő, az ne ezt vigye nyaralni. Akit viszont a pókevés nem riaszt vissza, annak nagyon ajánlom, erős négyes ez!

fiszi>!
Marc Pastor: Bioko

Eh… rendkívül zavaros volt a történet. A szereplők megjegyezhetetlenek és jellegtelenek voltak (egy-két kivétellel), összevissza fel-felbukkantak. A cselekmény teljesen véletlenszerű és kiegyensúlyozatlan volt, fel is adtam a felétől, csak sodródtam. Az egész nagyon más volt, mint vártam.

Fred>!
Marc Pastor: Bioko

Elkepesztoen kalandos konyv! Nagyon élveztem, végig bennem tartotta az izgalmat, hogy úristen gyerünk már, mi fog történni. Hiába a sok szereplő, esemény, nem kellett visszalapoznom. Egyetlen negatívum az időutazos sztori, az utolsó oldalakra lett írva, teljesen felesleges sztori, semmit nem ad a történethez, simán ki lehetett volna hagyni belőle.


Népszerű idézetek

mate55>!

– Egyetlen civilizáció sem létezik, ami ne szennyezte volna vérrel a kezét valamikor.

314. oldal

mate55>!

– És néha jól jön az öreg a háznál. Még akkor is, ha az öregember, mint tudjuk, nem gyorsvonat.

302. oldal

mate55>!

– Az alkohollal a bánat is könnyebben múlik.

530. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Moisés Corvo
mate55>!

Egyesnek, Kettesnek, Hármasnak, Négyesnek, Ötösnek és Hatosnak hívták őket.

(első mondat)

mate55>!

A halált másoknak találták ki.

94. oldal

katacita I>!

A szigetek közelről sosem tűnnek szigetnek.

Király_Zoltán_3>!

Egy sziget, ahol a halál sétálgat, és szeszélyesen válogat.

234. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jordi Llobregat: Vesalius titka
Karen Chance: A hajnal átka
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Justin Cronin: A szabadulás
Stieg Larsson: A tetovált lány
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Kate Mosse: A kripta
Benina: Mindig és Soha