Zero 20 csillagozás

Marc Elsberg: Zero

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés…

A Blackout szerzőjétől!

>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245712 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789633245729 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye63 P
Marc Elsberg: Zero

Rengeteg elcsépelt, mára már közhelyesen hangzó csupa NAGYBETŰS hívószó, úgy mint:
– globalizáció,
– conteo,
– információs társadalom,
– megfigyeltek közössége,
– manipulált social network,
– magánélet szentsége/szükségessége dilemma,
– média mindenhatósága, és így tovább.
Mindez beleerőltetve valami pörgős titkosszolgálatos/kormányzatos/nyomozós/világhálós katyvaszba, ami csupán egy bántóan izzadságszagú thrillernek látszó próbálkozássá sikeredett.

Erősen középszerű darab, cselekményét, dialógusait, karaktereit és szerkesztését tekintve is egyaránt csekély irodalmi értéket hordoz, számomra eddig az év csalódása.

>!
robinson P
Marc Elsberg: Zero

Huhh, bakker! Tényleg tudnak mindent rólunk? Tudnak.. Hová is vezet ez, erről szól a történet. Olyan fikció, ami már a valóság… ? Elgondolkodtató és félelmetes. Kérem a harmadik könyvét!!
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/zero.html

>!
Kókuszka
Marc Elsberg: Zero

Egy elgondolkodtató történet az internetes világ veszélyeiről. Mennyire fontos adataink védelme az adathalászok ellen. Internetes kereséseink, vásárlási, utazási szokásaink, közösségi oldalakon megosztott dolgaink, okos eszközeink, és még ezer minden sebezhetővé tesz bennünket. Marc Elsberg egy olyan fiktív világot tár elénk, ahol egy internetes oldal digitális hálózatot épít ki okos eszközökön keresztül. A regisztrálók pénzt, bónusz pontokat kapnak, minél több adatot osztanak meg magukról. Különböző appok javaslatokat tesznek, manipulálva az egyéni értékrendjüket. Beépülnek a magánszférába, megváltoztatva vásárlási, étkezési szokásaikat, nézeteiket, politikai beállítottságukat, főleg, hogy mindezért cserébe értékeik növekednek. Cynthia Bonsant újságírónő, aki lányán és annak barátain keresztül maga is érintett, próbálja megállítani az emberéletet is követelő eseményeket. Kezdetét veszi a hajsza, a versenyfutás az idővel a netes adathalász cégek leleplezésére. Egy pergő, izgalmas, ugyanakkor ijesztő jövőképet bemutató thrillert kapunk.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Marc Elsberg: Zero

Azt hiszem, enyhén szólva is paranoiás lettem. Megdöbbentő olvasni olyan programokról, amik minden lépésünket, minden tettünket figyelik, és lássuk be, ez nem fikció, még ha vannak is a történetben olyan elemek, melyek kitalációk, ezek pár éven belül, már jelen lehetnek az életünkben. Nagyon jó könyv volt, érdekes, és tanulságos, de leginkább félelmetes. Egy biztos, a mai világ technikai előremenetelére tekintettel, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Nem csak egy jó krimit kap, ami letehetetlen, hanem egy kicsit kinyitja a szemünket is, és rávilágít olyan dolgokra, ami nem biztos, hogy megfelelő számunkra.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/07/18/marc-el…

>!
smetalin
Marc Elsberg: Zero

Kicsit csalódott vagyok, a ZERO mint fő szál és cím csak nyomokban olvasható, szerettem volna többet is tudni erről a csoportról. A főszereplőnk az újságírónő, hát na, nem szimpatizáltam vele, kicsit szeleburdi volt és ezáltal nem volt hiteles nekem.
Amit boncolgat az író mint téma, az érdekelt és simán elhiszem hogy ez lesz vagy már ez van, mindenki átlátható lesz, mindent tudni fognak rólunk és mindezt úgy, hogy Mi magunk tesszük nyilvánossá az adatainkat a sok okos-kütyükkel meg az „önimádattal” hogy mindent dokumentálunk az interneten és megosztunk. Csakhogy minden ismerősünk(ismeretlen) tudja, épp ebben a pillanatban mit teszünk, hol járunk, mit eszünk, mit veszünk……………Bizony-bizony, már most sokan kihasználják ezt és próbál ebből nyereséget-hasznot húzni ami nem minden esetben jó nekünk, de erre csak később döbben rá az ember, mikor lehet már késő!

>!
Lobelin
Marc Elsberg: Zero

Megdöbbentő és elgondolkodtató…
Valóság? Kitaláció? Valóban mindent tudnak rólunk? És ha igen, akkor vajon a gondoltaink, tetteink, álmaink, vágyaink a sajátunk?
Isten hozott a való világban… Isten hozott paranoiában…

>!
Gabcsi77
Marc Elsberg: Zero

Nahh végre egy jó kis krimi… Van benne minden, ami kell..a téma iránt érdeklődő számára pedig igazán jól sikerült történet

>!
lady_An
Marc Elsberg: Zero

Érdekes volt a téma, és ijesztő, hogy valószínűleg tényleg ennyire megfigyelik az embereket, és tényleg közel van, hogy amit a szerző leírjon az megvalósuljon. De az egész valahogy száraz volt nekem. A másik könyve valóságosabbnak tűnt, az jobban sikerült. Ez valahogy nem volt az igazi, pedig a téma érdekes.

>!
kytty0494 P
Marc Elsberg: Zero

Nem lett egy olvashatatlan könyv. Viszont nem lepődtem meg egy fordulaton se. Nem is nevezném fordulatnak, nagyon egyértelmű volt, hogy mi lesz a vége.
Másrészt viszont A kör magasan veri ezt a könyvet és majdnem ugyanerről szól. Csak abban vannak meglepő részek, és a vége se egy nyáltenger.
Összességében el lehet olvasni, baja nem lesz tőle senkinek, de akkor már inkább A kör.

>!
Renáta_G P
Marc Elsberg: Zero

Marc Eslberg eszméletlen jó író! Ismét egy izgalmas, fordulatos, elgondolkodtató, megdöbbentő, sőt, időnként sokkoló regényt hozott a rajongóknak. Végig pörögnek az események, számomra letehetetlen volt a könyv. Ráadásul sajnos nagyon is könnyű elképzelni egy ilyen világot, mert nem is állunk messze tőle. Simán kötelező olvasmánnyá tenném a mindent megosztó és az állandóan a közösségi médián lógó tizenéves korosztálynak. Remélem harmadik regényét is olvashatjuk majd magyarul. Eddig kettőből kettő telitalálat!

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/07/25/tudjak_ki_vagy_ho…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Az agymosásnak az a lényege, hogy az alanya nem veszi észre.

158. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

-"A harmadik agyféltekévé szeretné tenni a Google-t" -szavalja Zero.

43. oldal

>!
robinson P

– Fura, hogy Bécsben nem árulnak bécsi virslit – állapítja meg Anthony.

215. oldal

>!
Lobelin

…tudták, hogy ha egy nő ezt meg ezt vásárol, akkor ennyi, meg ennyi hónapos terhes. Gyakorlatilag napra pontosan meg tudták jósolni a gyerek születési idejét.

>!
robinson P

Üdv a Daily szerkesztőségében!
– Szerkesztőség… – mormogja Cyn. A gépterem jobban illene rá.

13. oldal

>!
Lobelin

Már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy anonim adatok alapján is azonosítani lehet valakit. -mondja Jeff. – Különösen, ha kombináljuk a különböző gyűjtéseket. Az internetes kereséseink, a mobiladataink, a vásárlási és utazási szokásaink együtt kiadnak egy egyértelmű profilt.
– Szóval, amikor anonim adatgyűjtésről beszélnek, hazudnak. (…)
– Igen is, meg nem is. Tényleg név nélkül gyűjtik az adatokat, de aztán a kiértékelésük során játszva visszatalálnak hozzád.

>!
nero

De hogy az emberi együttélés szabályait olyasvalaki írja meg, aki pszichés és szociális problémákkal küszködik, elég abszurd, nem gondolod?

308. oldal

>!
nero

Előbb vagy utóbb mindnyájan meg kell hogy tanuljunk együtt élni azzal, hogy a világ tud rólnk ezt-azt. Egyébként meg ez mindig is így volt. Én Sussexben nőttem fel, egy igazi porfészekben. Ott mindenki ismert mindenkit. Mindenki tudta, ki kivel melyik szederbokor mögött kefél félre. Hogy ki piás, ki beteg, ki impotens, és ki forgat valami bizniszt a fejében. Ma meg a világfaluban élünk.

213. oldala


Hasonló könyvek címkék alapján

Ursula Poznanski: Erebos
Daniel Glattauer: Örökké tiéd
Clemens J. Setz: Indigó
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Angela Marsons: Egy élet ára
Réti László: Kaméleon
Helena Silence: Ezüsthíd
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Dot Hutchison: Pillangók kertje