Zero 32 csillagozás

Marc Elsberg: Zero

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés…

A Blackout szerzőjétől!

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245712 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789633245729 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye63 P
Marc Elsberg: Zero

Rengeteg elcsépelt, mára már közhelyesen hangzó csupa NAGYBETŰS hívószó, úgy mint:
– globalizáció,
– conteo,
– információs társadalom,
– megfigyeltek közössége,
– manipulált social network,
– magánélet szentsége/szükségessége dilemma,
– média mindenhatósága, és így tovább.
Mindez beleerőltetve valami pörgős titkosszolgálatos/kormányzatos/nyomozós/világhálós katyvaszba, ami csupán egy bántóan izzadságszagú thrillernek látszó próbálkozássá sikeredett.

Erősen középszerű darab, cselekményét, dialógusait, karaktereit és szerkesztését tekintve is egyaránt csekély irodalmi értéket hordoz, számomra eddig az év csalódása.

>!
robinson P
Marc Elsberg: Zero

Huhh, bakker! Tényleg tudnak mindent rólunk? Tudnak.. Hová is vezet ez, erről szól a történet. Olyan fikció, ami már a valóság… ? Elgondolkodtató és félelmetes. Kérem a harmadik könyvét!!
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/zero.html

>!
Kókuszka 
Marc Elsberg: Zero

Egy elgondolkodtató történet az internetes világ veszélyeiről. Mennyire fontos adataink védelme az adathalászok ellen. Internetes kereséseink, vásárlási, utazási szokásaink, közösségi oldalakon megosztott dolgaink, okos eszközeink, és még ezer minden sebezhetővé tesz bennünket. Marc Elsberg egy olyan fiktív világot tár elénk, ahol egy internetes oldal digitális hálózatot épít ki okos eszközökön keresztül. A regisztrálók pénzt, bónusz pontokat kapnak, minél több adatot osztanak meg magukról. Különböző appok javaslatokat tesznek, manipulálva az egyéni értékrendjüket. Beépülnek a magánszférába, megváltoztatva vásárlási, étkezési szokásaikat, nézeteiket, politikai beállítottságukat, főleg, hogy mindezért cserébe értékeik növekednek. Cynthia Bonsant újságírónő, aki lányán és annak barátain keresztül maga is érintett, próbálja megállítani az emberéletet is követelő eseményeket. Kezdetét veszi a hajsza, a versenyfutás az idővel a netes adathalász cégek leleplezésére. Egy pergő, izgalmas, ugyanakkor ijesztő jövőképet bemutató thrillert kapunk.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Marc Elsberg: Zero

Azt hiszem, enyhén szólva is paranoiás lettem. Megdöbbentő olvasni olyan programokról, amik minden lépésünket, minden tettünket figyelik, és lássuk be, ez nem fikció, még ha vannak is a történetben olyan elemek, melyek kitalációk, ezek pár éven belül, már jelen lehetnek az életünkben. Nagyon jó könyv volt, érdekes, és tanulságos, de leginkább félelmetes. Egy biztos, a mai világ technikai előremenetelére tekintettel, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Nem csak egy jó krimit kap, ami letehetetlen, hanem egy kicsit kinyitja a szemünket is, és rávilágít olyan dolgokra, ami nem biztos, hogy megfelelő számunkra.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/07/18/marc-el…

>!
smetalin
Marc Elsberg: Zero

Kicsit csalódott vagyok, a ZERO mint fő szál és cím csak nyomokban olvasható, szerettem volna többet is tudni erről a csoportról. A főszereplőnk az újságírónő, hát na, nem szimpatizáltam vele, kicsit szeleburdi volt és ezáltal nem volt hiteles nekem.
Amit boncolgat az író mint téma, az érdekelt és simán elhiszem hogy ez lesz vagy már ez van, mindenki átlátható lesz, mindent tudni fognak rólunk és mindezt úgy, hogy Mi magunk tesszük nyilvánossá az adatainkat a sok okos-kütyükkel meg az „önimádattal” hogy mindent dokumentálunk az interneten és megosztunk. Csakhogy minden ismerősünk(ismeretlen) tudja, épp ebben a pillanatban mit teszünk, hol járunk, mit eszünk, mit veszünk……………Bizony-bizony, már most sokan kihasználják ezt és próbál ebből nyereséget-hasznot húzni ami nem minden esetben jó nekünk, de erre csak később döbben rá az ember, mikor lehet már késő!

>!
Lobelin
Marc Elsberg: Zero

Megdöbbentő és elgondolkodtató…
Valóság? Kitaláció? Valóban mindent tudnak rólunk? És ha igen, akkor vajon a gondoltaink, tetteink, álmaink, vágyaink a sajátunk?
Isten hozott a való világban… Isten hozott paranoiában…

>!
swa_z
Marc Elsberg: Zero

Kicsit csalódott vagyok, nem igazán azt kaptam, amit vártam. A könyv eleje nekem nagyon zavaros volt, nem volt semmi felvezetés, egyből bele a közepébe. Egy darabig nem is nagyon tudtam követni, hogy ki kicsoda és kivel van, mit csinál. A közepe, vége felé kezdett beindulni a történet, addigra már körülbelül tisztában lettem a dolgokkal. De a végén meg már túl gyorsan történtek az események, mintha az író hirtelen le akarná zárni az egész történetet. A végével én egyáltalán nem vagyok elégedett, elég klisé illetve lett volna még pár kérdésem a történettel kapcsolatban, amire sajnos nem kaptam választ.

>!
Gabcsi77
Marc Elsberg: Zero

Nahh végre egy jó kis krimi… Van benne minden, ami kell..a téma iránt érdeklődő számára pedig igazán jól sikerült történet

>!
lady_An
Marc Elsberg: Zero

Érdekes volt a téma, és ijesztő, hogy valószínűleg tényleg ennyire megfigyelik az embereket, és tényleg közel van, hogy amit a szerző leírjon az megvalósuljon. De az egész valahogy száraz volt nekem. A másik könyve valóságosabbnak tűnt, az jobban sikerült. Ez valahogy nem volt az igazi, pedig a téma érdekes.

>!
szélcsengő
Marc Elsberg: Zero

Akciódús, jól kidolgozott regény, bár talán nem a legeredetibb, hisz mióta létezik internet úton-útfélen figyelmeztetnek a veszélyeire. De mégis úgy gondolom, hogy az átlag felhasználók így sem kellőképpen tájékozottak.
Ez a könyv jól összefoglalja, hogy milyen irányba halad a világ, és hogy még az sem menekülhet előle, aki nem használja a korszerű technológiákat.
Olvasási élménynek remek volt, a téma elgondolkodtató, de talán a karaktereken lehetett volna mit csiszolni. Kicsit nehéz volt követni, hogy ki kicsoda és kivel van.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Az agymosásnak az a lényege, hogy az alanya nem veszi észre.

158. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

-"A harmadik agyféltekévé szeretné tenni a Google-t" -szavalja Zero.

43. oldal

>!
robinson P

– Fura, hogy Bécsben nem árulnak bécsi virslit – állapítja meg Anthony.

215. oldal

>!
Lobelin

…tudták, hogy ha egy nő ezt meg ezt vásárol, akkor ennyi, meg ennyi hónapos terhes. Gyakorlatilag napra pontosan meg tudták jósolni a gyerek születési idejét.

>!
robinson P

Üdv a Daily szerkesztőségében!
– Szerkesztőség… – mormogja Cyn. A gépterem jobban illene rá.

13. oldal

>!
Lobelin

Már évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy anonim adatok alapján is azonosítani lehet valakit. -mondja Jeff. – Különösen, ha kombináljuk a különböző gyűjtéseket. Az internetes kereséseink, a mobiladataink, a vásárlási és utazási szokásaink együtt kiadnak egy egyértelmű profilt.
– Szóval, amikor anonim adatgyűjtésről beszélnek, hazudnak. (…)
– Igen is, meg nem is. Tényleg név nélkül gyűjtik az adatokat, de aztán a kiértékelésük során játszva visszatalálnak hozzád.

>!
nero P

De hogy az emberi együttélés szabályait olyasvalaki írja meg, aki pszichés és szociális problémákkal küszködik, elég abszurd, nem gondolod?

308. oldal

>!
serengeti P

Valóban az illető csatorna producere. Csakhogy New Yorkban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Manon Fargetton: Szökevények éjszakája
Blake Crouch: Sötét anyag
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
Marcus Sakey: Briliánsok
Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla
Mur Lafferty: Hat ébredés
J. D. Robb – Susan Plunkett – Dee Holmes – Claire Cross: Csöndes éj
Anthony O'Neill: A sötét oldal