Blackout 108 csillagozás

Holnap már túl késő
Marc Elsberg: Blackout

Februári ​fagyok söpörnek végig Európán, amikor a kontinens szinte teljes elektromos hálózata összeomlik. A következmények katasztrofálisak. A sötétbe borult utakon egymást követik a karambolok, leáll a fűtés, a vízszolgáltatás, a mobilok feltölthetetlenek, az internet elérhetetlen. Piero Manzano, az olasz informatikus hackertámadást vél felfedezni a háttérben, de gyanúja a hatóságoknál süket fülekre talál. Az Europol terrorelhárító szakértője, François Bollard végül meghallgatja, ám ekkor olyan e-maileket fedeznek fel Manzano laptopján, amelyek rá terelik a gyanút. A támadók agyafúrtak és kíméletlenek. Európában atomkatasztrófák fenyegetnek, az emberek elegendő élelem, víz, üzemanyag és orvosi ellátás nélkül vegetálnak sötét, fűtetlen lakásaikban. A túlélésért folytatott küzdelem hamarosan oda vezet, hogy a rend már csak a katonaság bevetésével tartható fenn…

Napjaink egyik legnagyobb német regénysikere olyan kérdéseket vet fel, melyekre az emberiségnek mielőbb választ… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2016
686 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244036 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
686 oldal · ISBN: 9789633244043 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 10

Most olvassa 11

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Szeretem a mély könyveket, amik úgy mélyek, hogy még a legegyszerűbb gondolkodású emberekben, mint én is vagyok, aki a filozofálgatás nagy ellensége, ráébreszt sok mindent. A modernkori terrorizmus már nem a külső, hanem a belső bomlasztásra épül. A méregre, ami időzített bombaként pusztítja a népet el. És igen, mi adjuk a támadási pontot magával az árammal. A felfedezése óta mindenhez használják, ergo adja magát a gyenge pontja is mindennek. És Elsberg eljátszott a gondolattal, amolyan klasszikus, katasztrófafilmes elemekkel megspékelve. Erős, bár nem túl olvasmányos maga a könyv. Hibája az erősségében rejlik: annyira globális, hogy nem tud egyéni szinten mélyet nyújtani. Steril, távlati képek sora, ijesztő sebességgel, ami a közepén nyúlik, mint a rétestészta. Rengeteg a technikai részlet, a kormányszintű információ, az adatbázisok és a hacker sakkjátszmában az ember el is veszhet. A végére azonban izgalmas, és látványos az összkép. A legfontosabb, hogy különleges, érdekes, elgondolkodtató.

robinson P>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Gondolatébresztő, izgalmas és kissé steril a történet. Európa áram nélkül…
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/06/blackout.html

12 hozzászólás
smetalin>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Ez a thriller címke kezd nagyon „felhígulni”. Nekem van egy elképzelésem róla, hogy mik tartoznak oda, és ez a könyv nem illik bele.Gondolom másnak más elképzelése van róla.
Nagyon elgondolkodtató a téma, és tényleg jól vezeti fel ezt az áramszünetet, hogy reagálnak rá az európai országok vezetői. Az ember olvasás közben teljesen áttudja érezni, milyen hatással van a kereskedelemre, víz készletre, gyógyszeriparra, élelmiszer ellátásra, állattartásra , atomerőművekre és úgy általában az emberi létezésre. Ezzel minden oké, de az egész könyv erről szól, hogyan próbálnak az országok vezetői rájönni mi is történt, megoldást találni erre az abszurd helyzetre. Rengeteg szálon fut a cselekmény, másfél oldalanként mindig más szemszögből olvashatjuk a történéseket, ezt nem könnyű követni, sok a szereplő is.
Van egy főszereplő, egy ember aki ért az informatikához, és persze ő lesz aki megold mindent. Ennél a cselekmény résznél éreztem azt, hogy történik is valami, a többi leírás egy idő után nekem nagyon száraz lett.
Én elhiszem, hogy 5 év kellett míg megszületett ez a könyv, mert nagyon alapos, túlságosan is, majdhogynem elvesztette regény formáját is. Néha egy két oldalon lehetett olvasni az emberek reakciójáról is (ezt keveslettem) , de inkább olyan összefoglalók voltak mint egy híradóban.
na nem szaporítom a szót, én sem szeretek túl hosszú értékelést olvasni:)
Elgondolkoztató, érdekes de bizony néha túl tudományos.

4 hozzászólás
dre>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Olyan könyv ez, ami után elgondolkodik az ember, hogy nem kellene-e megszabadulnia a mobiltelefonjától, laptopjától, számítógépétől és minden egyéb eszközétől. Terjedelme ellenére olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni, még ha nem is mindig lebilincselően izgalmas. Biztos vagyok benne, hogy nem kevés kutatómunkával járt a megírása, mert nagyon alapos, minden területre kiterjedő képet fest egy globális méretű kibertámadásról, annak következményeiről és „megoldásáról”, bár százszázalékos megoldásról nem beszélhetünk. Csak bizakodni tudok, hogy a valóságban nem jöhetne létre ennyire súlyos szituáció, hogy nem lehetne ilyen könnyedén tönkretenni az egész európai elektromos hálózatot, és nem válna ilyen hamar kezelhetetlenné a helyzet, de – bár egyáltalán nem értek hozzá – mindezt hiú reménynek érzem.

Dyus33 P>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Az ötlet jó, de a történet 200 oldallal túl volt írva. Tanulságos…

serengeti P>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 4
Tartalom (mondanivaló): 3,5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 4
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 5

Klassz élményt adott a könyv; a pörgős sztori miatt alig bírtam letenni. Marc Elsberg remek író, kissé száraz, de összességében kellemes a stílusa. Eredeti ötletből született a történet, ami egy lehetséges kiber-terrortámadás témáját dolgozta fel, felzaklatóan, mégis olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, de a mondanivaló nem jut át eléggé az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából a tartalom borzongatóan jól átélhető. Elsberg azonban nem különösebben jeleskedik a szereplők érzelmeinek ábrázolásában. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

kfg>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

téli estékre kiváló és realisztikus thriller. az alapszituáció az, hogy – a könyv elején még megmagyarázatlan – oknál fogva összeomlik először európa egy részének, majd egészének áramszolgáltatása.

miközben van benne sok szálon futó cselekmény és nyomozás is, a legérdekesebb benne mégiscsak az összeomlás okainak, következményeinek és a válságkezelésnek már-már aprólékos bemutatása. ha ennyi spoiler megengedhető: nem annyira a mad max állapot, mint a mad max állapot kialakulási folyamatának leírása.

nem biztos, hogy újraolvasom, amit az általam igazán kedvelt thrillerekkel (sakál napja, fifth horseman, bourne identity) többnyire megteszek olykor, mert annyira szerethető és életteli karakterek talán nincsenek benne, viszont mindenképpen olvasásra ajánlom, mert rendkívül tanulságos.

Naniii>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Nem volt rövid olvasmány.
Az elején nagyon zavart a sok helyszín, a rengeteg név, idő kellett mire kibontakoztak az események. Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Kicsit ráébreszti az embert, hogy mennyire esendő. A történet szerencsére fikció de ha közel 20 napig nem lenne áram megnézhetnénk magunkat. Kicsit sajnálom, hogy nem télen olvastam ezt a könyvet, sokkal hangulatosabb lett volna.

nyolcadikutas>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Végig fenn tartja az ember érdeklődését. A nyomozás másodlagos, az olasz szál pedig kell a regényesség és a cselekmény miatt. De a lényeg, a „mi történne ha” kérdése. És az erre adott válasz egészen döbbenetes. Mert tényleg. Mi történne ha nem lenne áram egész Európában? A regény pedig erre olyan jövőképet vázol fel, melybe belegondolni is rossz. Ha nincs villany, nincs fűtés, nincs víz, nem nézel tévét, netezni, telefonálni addig fogsz, amíg le nem merül az akkud. A hűtőd leolvad, a boltok bezárnak, tankolni nem tudsz, leáll a közlekedés, a bankkártyád nem működik, de az automata nem ad bankót. A pék nem süt, a szállító nem szállít, a teheneket nem feji meg senki, az állatállomány elpusztul. A kórházak addig üzemelnek, míg működik a generátor, de elfogy a gyógyszer, utánpótlás pedig sehol nem lesz semmiből. Et cetera. Jön az anarchia és az egyetlen cél: a túlélés.
Jól megírt figyelmeztetés.

kiioaaa P>!
Marc Elsberg: Blackout

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Még annak idején párom hívta fel a figyelmemet erre a könyvre, ami végül tetszett is meg nem is.
Aktualitása és reális esélye természetesen van az eseményeknek, és az a kis szelet, amit a társadalom részéről látthattunk az író által vázolva egész hitelesnek tartom.
Ennek ellenére valamiért némi hiány érzetem volt a történet lezárásakor, amit nem tudok meghatározni.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Ami a pénzügyi válságnak nem sikerült, azt most elintézi az áramszünet?

287. oldal

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

robinson P>!

Még csak négy nap telt el, gondolta Bollard, és már kikészültek az idegeink.

295. oldal

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

robinson P>!

A riasztó megállás nélkül szólt, és a fények egész serege villogott Valentina Condotto előtt a monitoron.
– Fogalmam sincs, mi ez! – kiabálta, és lázasan kopogott a billentyűzeten.

10. oldal

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

robinson P>!

A gyanúja, amely rögtön a kód felfedezésekor kicsírázott benne, immár bizonyossá vált.

75. oldal

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

shadowhunter1975 P>!

Piero Manzano őrült módjára taposta a féket, ám Alfája feltartóztathatatlanul csúszott az előtte haladó világoszöld autó felé.

(első mondat)

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Vhrai P>!

Shannon érezte, hogy kezdi hatalmába keríteni a pánik. Régi ismerőse volt ez az érzés: az iskolából, amikor azt hitte, nem fognak sikerülni a vizsgái, , az utazásairól, amikor nem volt már többé célja, vagy elfogyott a pénze. De már megtanulta, hogy tartsa kordában. Tudta, mit kell tennie: nem szabad csak bámulnia riadtan, mint nyuszi a kígyóra, hanem meg kell tennie az első lépést, cselekedni, mozdulni a cél felé.

7. nap Péntek (Animus, 2016)

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Szelén>!

A dudálás lassanként alábbhagyott. Leghangosabban a mellette álló világoszöld autó dudája szólt, s mintha sosem akart volna elhallgatni. Miközben Manzano a karosszériának dőlt, és hasztalanul küzdött az eszméletvesztés ellen, a hang úgy vonított bele az éjszakába, mint egy utolsó, elnyújtott segélykiáltás.

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

Szelén>!

‒ Fogalmam sincs, mi ez! ‒ kiabálta, és lázasan kopogott a billentyűzeten. ‒ Egyszer csak az egekbe ugrik a frekvencia, mire automatikusan leáll a rendszer! Már egész Észak Olaszországot elveszítettük! Csak úgy, minden előjel nélkül!

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

serengeti P>!

Egy pillanatra látta magát kisfiúként, amint egy lepkét kerget a Chambord kastély előtti réten.

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő

serengeti P>!

‒ Biztos benne, hogy nem akar itt maradni? ‒ Ha megiszik velem egy pohár bort, örömmel. Egyébként viszont… ‒ Ez nagyon csábítóan hangzik ‒ felelte a nő hűvös mosollyal ‒, de alkoholt itt csak fertőtlenítéshez használunk.
‒ Ebben az esetben otthon veszek magamhoz egy tisztességes adag Barolót. Remélem, a röntgent megspórolhatjuk.

Marc Elsberg: Blackout Holnap már túl késő


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Harris: Führer-nap
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
David Mitchell: Felhőatlasz
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Bakti Viktor: Integrálva
Blake Crouch: Wayward Pines
Frei Tamás: A megmentő
Justin Cronin: A szabadulás
Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget
C.S. Lazzar: Víz alatt