Alien ​vs. Predator – A halál a ragadozó ellen 38 csillagozás

Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A földi műholdak egy rejtélyes képződményt észlelnek az Antarktiszon, mélyen az örök jég alatt. Charles Weyland, a milliárdos üzletember expedíciót szervez, hogy felkutassa a különös objektumot. A régészekből, tudósokból és zsoldosokból álló csapat egy olyan piramisra bukkan, amelyhez hasonlót eddig csak Egyiptomban és Dél-Amerikában találtak. Hamarosan megkezdik a helyszín földerítését is, ám azt senki sem sejti, hogy ezzel önként besétálnak a földön kívüli vadászok csapdájába. Nem sokkal később megérkeznek a ragadozók, de az emberek nem velük találkoznak először. A kutatás során rálelnek egy eddig ismeretlen faj tojásaira, melyek mindegyike egy új, gazdatestre váró élet csíráját hordozza magában. Az expedíció tagjai ettől kezdve már nem pusztán a saját életükért küzdenek, hanem az emberiség fennmaradásáért…

>!
Szukits, Szeged, 2004
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634970680 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

xenomorf (alien) · ragadozó (predator)


Kedvencelte 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Joshua182>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Azzal kezdem, hogy „Alien-purista” vagyok, és bár kedvelem a Predator-univerzumot is, sosem fogom megbocsátani, hogy tisztán anyagi haszon reményében összemosták a két világot, akárki legyen a felelős. Másrészt hiába klaffogok, a dolog megtörtént, úgyhogy együtt kell élnem vele, az ignorálás nem jöhet szóba, végtére is kedvenc állatkáimnak jelentős szerep jut ebben is, én pedig mindent el akarok olvasni, amiben felbukkannak, ezért nem lehetek válogatós.
A filmek közül egyértelműen ez, azaz az első rész tetszett leginkább, még ha a klasszikus Alien-hangulatot nem is sikerült átmenteni egyikbe sem. A könyv nem igazán ad hozzá pluszt, talán töredéknyi többletinformációt tartalmaz, összességében becsületesen, egy közepesnél valamivel jobb ponyva szintjén hozza a film színvonalát, őszintén szólva ennél magasabb elvárás valószínűleg irreális lett volna.
Filmből írt könyvek esetén az ember végső soron a (jó esetben bővített) forgatókönyvet értékeli, azt pedig el kell ismerni, hogy a készítők mindent bevetettek, hogy látványos legyen az eredmény. A műfaji klisék teljes tárháza felbukkan: elszigetelt kutatóállomás bálnavadásztelep, profitra és halhatatlanságra éhes Weyland, milliárdos, mégis felelőtlen expedíció, hóbortos tudósok, vagány zsoldosok és főhősnő, ókori történelmi szál. Ez utóbbi jóvoltából a Däniken-rajongóknak kész aranybánya ez a regény a „piramisok-idegenek” vonalon. Díjazom a készítők szándékát, hogy a harc mellé valamiféle háttértörténetet is próbáltak kreálni, még ha nem is túl eredeti.
A film legnagyobb erénye a látvány, a két fenséges gyilkológép csatája, ezt a könyv értelemszerűen kevésbé tudja visszaadni, viszont gördülékeny a stílusa, olvastatja magát.
Néhány logikai ellentmondást spoiler és egy két kellemetlenebb részt leszámítva, ahol sérül szeretett szörnyeim misztikuma spoiler, összességében szórakoztató volt újraélni a filmet.
Rajongóknak kötelező, mindenki másnak elsősorban külön-külön javaslom a két univerzumot. A többi AVP-könyvet is el fogom olvasni, de most úgy érzem, hogy max 4 csillagról indulnak nálam. Remélem rám cáfolnak.

>!
Szukits, Szeged, 2004
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634970680 · Fordította: Szántai Zsolt
10 hozzászólás
Risus P>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Ezt a könyvet azóta terveztem elolvasni, amióta megtudtam, hogy a film könyvadaptáció. Igaz, szándékosan halasztottam ilyen későire, mert a film megnézése után úgy éreztem, hogy most kicsit ki kell lépnek ebből az univerzumból, mert nagyon rosszul esett ez a film.
Egyrészt pár helyen zavaros, pontosabban logikátlan, kicsit összecsapottnak érzem és nem adja vissza azt a hangulatot, amire számítottam. A film a csatajelenetekben volt erős, a könyv a Weyland vállalatot és a tulajdonosát adta vissza jobban. Mindkettő a maga nemében tűrhető, de na, nálam a léc magasabban van, mint ezek.

Dorka50 P>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Hjajj nem is tudom. Imádom az Alieneket, imádom a Predatorokat és ha őszinte akarok lenni azért nem is volt olyan rossz, hogy összehozták őket. A könyv itt is elég jól követi a filmet, de a három csillag nem véletlen! Két olyan logikai buktatót találtam, amit nem tudok megbocsájtani.
Az első: spoiler
Második: Itt lehet elkerülte a figyelmemet valami, de hogy tud spoiler
Ha ezt valaki megmagyarázza nekem azt nagyon megköszönném. Ezeket leszámítva tetszett, jó volt hiszen volt benne Predator és Alien is!!! :)

Carsus>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Alien versus Predator! Kell ennél több?
Emlékszem annak idején mekkorát ütött ez a film már a mozikban is. Sajnos azóta jó néhány év eltelt, s én már alig emlékeztem a filmben látottakra, így egyértelmű volt, hogy ezzel folytatom a kihívás teljesítését. Lehet, hogy kissé elfogult vagyok a témakörben, de előre megmondom, hogy öt csillagot adtam a regényre, mert minden megvolt benne, ami számomra egy ilyen könyvet izgalmassá és lenyűgözővé tesz. Nézzük mi vezetett ahhoz, hogy röppent az öt csillag.
Először is Antarktisz. Nagyon szeretem a fagyos, kietlen vidékeket, s ha ráadásul egy kegyetlen horror színfalaiként szolgálnak, akkor a hatás száz százalékos.
Másodszor; Szeretem azt a mentalítást, amiben az univerzumhoz tartozó könyvek íródnak: Roham tempóban megismerjük a karaktereket. -Tibet csúcsai között a keménykötésű extrémvidékspecialistát. Mexikó fojtogató klímájú őserdejében, a szimpatikus, ám nagyon peches régészt és csapatát, majd helikopterek és hajók fedélzetén, a kétbalkezes kémikustól, a mindenre elszánt szerencsevadászig, a sarkköri expedíció fontosabb tagjait, egészen a szálakat mozgató Charles Bishop Weylandig, aki az AvP frenchise leghatalmasabb multi milliárdosa. – Ezek után pedig készíthetjük is a zsebkendőt, mert ebben a világban nem számít, hogy ki szimpatikus, ki visszataszító, ki erős, ki gyenge, férfi vagy nő? Minden karakter idővel xenomorf papiként, vagy a Ragadozók trófeájaként végzi, mert a két idegen faj küzdelmében az ember csak áldozat lehet.
Harmadszor pedig a lezárást dicsérném. Amellett, hogy az utolsó oldalig izgalmas volt a könyv, nagyon megnyomott az a reménytelenség, ami a regény végéből áradt.
Ajánlom mindenkinek, aki szívesen olvasna egy pörgős akció horrort.

rex501>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Nekem nagyon tetszett ez a történet, mivel bepillantást engedett a ragadozók rituáléiba, vadászataiba. Érdekes dolgokat vetett fel. A filmet láttam előbb, de nem igazán befolyásolt a könyv olvasásakor, mind a kettőt nagyon szeretem. :)

Mesusz>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Filmben nagyon szeretem ezt a részt, és könyvben is igazán tetszett. Az elején kicsit nehézkesen indult, nekem kicsit sok volt a szereplők bemutatása, kicsit rövidebben is megismerhettük volna őket. Lex szimpatikus karakter volt, talpraesett, igazi harcos. Weyland kapzsisága határtalan, a hatalomért bármire képes az ember. spoiler

deakdorka>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

Az AVP sorozatok egyik gyöngyszeme. Mindvégig lekötött még úgy is, hogy előtte láttam filmen. Hozza a szintet. Talán izgalamasabb volt mint filmen de nem tudom eldönteni.

pelikanbence>!
Marc Cerasini: Alien vs. Predator – A halál a ragadozó ellen

2010-ben vettem Magamnak szülinapi ajándékba ! SOKKAL JOBB, mint a film ! :) Emiatt is kedvencem ! :)


Népszerű idézetek

Joshua182>!

A csörlők meghúzták a láncokat; a lény karjai a levegőbe emelkedtek, a tarajkoronás fej pedig a mennyezet felé fordult. Ahogy ott állt, széttárt karokkal, a lábai körül örvénylő köddel, a glóriaként csillogó tarajjal, olyan volt, mint valami elmebeteg vallás obszcén messiása.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: xenomorf (alien)
1 hozzászólás
rex501>!

Vergődése erősebbé változott, amikor hosszú, vékony lábak érintést érezte a felsőtestén… Abban a pillanatban, amikor meglátta a szája felé kapaszkodó arcmászót, olyasmi történt vele, ami addigi élete során még soha: megízlelte a félelmet.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ragadozó (predator) · xenomorf (alien)
Joshua182>!

Ez volt az a pillanat, amikor megszólalt a mobiltelefonja. Úgy érezte, megtört a varázs. A máskor halk csipogás most a modern világ robajának tűnt, ami a puszta létezésével is súlyos sebet ejt a természeten.

32. oldal

Joshua182>!

A vékony, rovarlábra emlékeztető karok olyan kezekben végződtek, amelyek kísértetiesen hasonlítottak az emberére. A teremtmény egyszerre volt kecses és undorító, förtelmes és mégis lenyűgözően szép.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: xenomorf (alien)
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Alan Dean Foster: Alien: Covenant
Stephen King: A búra alatt
Duncan Shelley: Vadászidény
Alan Dean Foster: A Dolog
Nathan Archer: Betondzsungel
Paul Monette: A Ragadozó
Stephen King: A rémkoppantók
James A. Moore: A Bánat Tengere