Panaszkönyv ​/ Medvetánc 13 csillagozás

Márai Sándor: Panaszkönyv / Medvetánc Márai Sándor: Panaszkönyv / Medvetánc

A ​Panaszkönyv című, 1921-ben Kassán megjelent kötetében Márai huszonhárom legsikerültebb tárcáját gyűjtötte össze. A kötet írásai kísérletek és változatok „műfajra, stílusra, irányzatra”, hiszen expresszionista és szürrealista jegyek egyaránt megtalálhatók benne. Több karcolata akkori hétköznapi élményeiből született, s történései (ha vannak) legtöbbször álomszerű, két világ határán mozgó „eseményeket” mondanak el. Rokonaim című írásában családja arcképei (anyja keresztanyja, Lajos) mellett felidézi eperjesi diákéveit, egy nyugalmazott kántortanítónál eltöltött hónapjait. Ezen személyes vonatkozású írásai sem egyszerűen emlékek felidézései – azokat újra- és újjáalkotja, „legendássá” teszi, s ezzel mintegy a pálya csúcsát jelentő önéletrajzi regényét előlegezi.
Medvetánc című, tárcanovelláit tartalmazó kötete 1947-ben jelent meg először. E rövid írások aforisztikus tömörséggel jelenítik meg tárgyukat; szinte kivétel nélkül egyszavas címeket adott a kötet írásainak. Ez a… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2007
248 oldal · ISBN: 9789632270869
>!
Helikon, Budapest, 2007
248 oldal · ISBN: 9789632270852

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Dün SP
Márai Sándor: Panaszkönyv / Medvetánc

Eddig is az egyik legjobb magyar írónak tartottam Márait, de a Panaszkönyvvel mégis meg tudott lepni. Minden együtt van ezekben a rövid írásokban: irónia, gúny, humor (eddig nem tapasztaltam, hogy ennyire humoránál volt, a barométerről viccesen írni: na, ez művészet), és valami hihetetlen ember-, természet-, és világismeretről tanúskodnak.
A Panaszkönyv jobban tetszett, mert inkább történeteket tartalmazott, a Medvetánc pedig inkább olyan volt, mint a Füves könyv, bölcsességek egy-egy dologról.
Lehet, hogy néha túl egyszerűnek vagy erőltetettnek hat egy-egy megállapítása (gondolkodtam is egy fél csillag mínuszon), de teszi azt olyan hatásosan, valami fura, egyedi dallamú, hullámzású mondatokkal, hogy mégis a tökéletesség élménye marad meg emlékként a kötetről.

>!
Véda MP
Márai Sándor: Panaszkönyv / Medvetánc

Nagy Márai nagy boldogság, sok kis Márai, sok kis boldogság:)

2 hozzászólás
>!
jeno
Márai Sándor: Panaszkönyv / Medvetánc

Talán már írtam valahol a Molyon, hogy a regényeknél is jobbak a Márai-publicisztikák. Ezt tartom. És persze ajánlom.

>!
P_Misaly
Márai Sándor: Panaszkönyv / Medvetánc

A két novellaválogatás annyira különbözik egymástól, hogy majdnem – de csak majdnem – arra gondoltam közben, nem is ugyanaz az ember írta őket. Pedig nagyon is ugyanaz.
A Panaszkönyv nekem nagyon tetszett, vagy pontosabban; a Panaszkönyv általában nagyon tetszett, a Medvetáncból pedig több novellával voltam úgy, hogy „na, ezt meg minek…”, mint amennyivel nem.
A Panaszkönyvbe beválogatott novellákat még fiatalkorában írta Márai és talán ez érződik a friss humoron, a kíméletlen irónián és őszinteségen, amit ezek a nyersebb stílusú, mégis igényes írások tükröznek. Ahol kell, mosolyra fakasztják az embert, ahol kell, önvizsgálatra ösztönöznek, vagy csak simán jó olvasni.
Nekem a második „rész”, a Medvetánc sajnos nem ugyanezt nyújtotta. Bár a stílus kicsit hasonló és mégis kifinomultabb, hisz mégiscsak évtizedekkel későbbi novellákról van szó, de ezekből jórészt már eltűnt az őszinte és közvetlen hangvétel. Ráadásul számomra picit úgy tűnt egy-egy írásnál, hogy teljesen jelentéktelen dolgokról olvasok teljesen jelentéktelen dolgokat, igaz, ez a jelentéktelenség egészen művészi szintre van emelve. De ettől ezek még finoman fogalmazva is dögunalmasak. :)


Népszerű idézetek

>!
Véda MP

A magány nem annyira élethelyzet, mint inkább lelkiállapot, mely teljesen független a környezettől.

161. oldal

>!
Adrienne

Különös, velem született tehetségem van az írásra. Mondhatnám, gondolkozás nélkül írok. Ezt szépen kiegyensúlyozza az, hogy a legtöbb embernek az olvasásra van tehetsége, s gondolkozás nélkül olvasnak. A legtehetségesebbek közülük egyáltalán nem is olvasnak. Soha. Ezek a kritikusok.

Ifjúság

>!
Véda MP

A dolgok önmagukban meddők és tehetetlenek. Csak a szenvedély ad értelmet nekik.

215. oldal

>!
Véda MP

Az óra gépi találmány, melynek célja, hogy az ember megtudja, mennyi idő kell még a halálhoz.

146. oldal

>!
Véda MP

A halál csodálatos értelmet ad a föld jelentéktelen dolgainak. Olyan, mint a bűvös X-sugár, mely megmutatja a csontrendszert és a pénztárcában az aprópénzt: aki a halál sugarát bocsátja az életre, többet lát, mint aki csak az életen át nézi.

157. oldal

>!
Véda MP

Az igazság tömény méreg, melynek legkisebb adagja is halálos lehet.

158. oldal

>!
Adrienne

… tízéves koromban volt életem első pillanata, amikor fölismertem magamat, s megtudtam, hogy bennem van az ördög s a világ összes tükreiben, és megtudtam, hogy itt e földön kvázi egy pokolban élek.

Az ördög

>!
Adrienne

Valaki álmodik minket:
Csöndesen! . . .
Gyönyörű asszony kincseinket,
játékos baba háborúnkat,
okos fűrészport a fejünkben,
Csöndesen!…

Valaki álmodik minket

>!
Adrienne

Mint ahogy vannak mérgek, melyekből
egy centigramm azonnal megöl egy ökröt, úgy vannak
igazságok, melyekből egy tőmondat a halálba kerget
egy embert. Az igazság háromkeresztes méreg.

Igazság


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: De szép ez az élet!
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Fekete Vince: Udvartér
Karinthy Frigyes: Minden másképpen van
Móra Ferenc: Daru utcától a Móra Ferenc utcáig
Száraz Miklós György: Andalúziai kutyák
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban
Karinthy Frigyes: A szerelmes Nap
Laczkó Géza: Szerelem és halál árnyékában
Krúdy Gyula: Pesti szalon