Kaland 38 csillagozás

Márai Sándor: Kaland Márai Sándor: Kaland

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1940-ben a Nemzeti Kamaraszínház Kaland című ősbemutatója hatalmas sikert aratott. Hála Németh Antal kiváló rendezésének, Rajnai Gábor, Tőkés Anna, Jávor Pál, Makay Margit remek alakításának. De mindenekelőtt a pálya csúcsára érkező Márai Sándornak, aki máig élvezhető bravúrdarabot írt, emlékezetes szerepekkel, pompás dialógusokkal. Noha 18 magyar bemutatót tartottak 1940-ben, az Akadémia a bemutató után több száz előadást megért Kalandnak ítélte az év legjobb színdarabjáért járó Vojnich-díjat.
Az egyetlen helyszínen, egy budai villa orvosi rendelőjében néhány óra leforgása alatt lejátszódó drámában valamennyi szereplő élete fenekestül felfordul. Senki és semmi sem az, aminek tegnap látszott. A Kaland a szerelem, a hivatástudat, a hűség és hűtlenség, a siker és bukás drámája. Színpadra szánt alkotás, ám olvasmányként is rendkívül élvezetes, a Gyertyák csonkig égnek legjobb lapjait idézi fel.

Eredeti megjelenés éve: 1940

>!
Helikon, Budapest, 2010
138 oldal · ISBN: 9789632272078
>!
Prológus, Budapest, 1990
104 oldal · ISBN: 9630287757

Enciklopédia 4


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kicsibogár P>!
Márai Sándor: Kaland

Ez egy mellbevágó könyv, még Máraihoz képest is. Ebben a kötetben is benne van minden, ami Márai. Az a végtelen tartás és emberség nemcsak érződik a drámából, de ki is mondja a főszereplő. Nagyon jó a dramaturgiai felépítése, szép lassan indul be, érződik a feszültség a szereplők között, folyamatosan erősödik, aztán megkapjuk a tetőpontot. Ami nagyon fájó, és mégis emberi. Megnézném a fülszövegben írt szereposztással.

jeno>!
Márai Sándor: Kaland

Jaj, ha most lenne egy kamaraszínházam, az elsők között rendezném meg ezt a darabot. Már tudom is a szereposztást. A professzor oszter Sándor lenne. Anna szerepére Schell Juditot néztem ki. Az újságíró Rudolf Péter. Szekeres szerepére Dunai Tamás. Tanársegéd: Pindorch Csaba. Az asszisztensnő pedig Péterfy Bori.

5 hozzászólás
ábelarengetegben>!
Márai Sándor: Kaland

Ez odavágott rendesen. A nyugis első felvonás után ekkora drámára egyáltalán nem számítottam. Mi teszi a jó orvost? Az embert vagy az emberiséget kell szolgálni? Mi az igazi hűség? És megéri-e belevágni a nagy „kalandokba”, ha nem ismerjük előre az árukat?

(A helikonos kiadás borítóján nagyon creepy ez a fazon, ráadásul nem értem, miért húz az orvosi gúnyához (mű)bőrkesztyűt.)

Kóczán_Krisztián>!
Márai Sándor: Kaland

Ismét egy Márai-remekmű akadt a kezembe. Színművet még nem olvastam Tőle, ebben is zseniális. Érdekes és izgalmas dráma, melyben mérhetetlen mély emberi mondanivaló húzódik meg. A megszokott stílus, válogatott és hibátlan fogalmazás, emberi eszmények, értékrendek színvonalas ütköztetése, melyeket megszokhattunk már Márai Sándortól. A műfajnak megfelelően kevés szereplő, de mind kulcsfontosságú, tökéletesen a helyén van mindenki, kell az értékközvetítéshez, megértéshez. A drámai párbeszédek, a kevés kommentár ellenére is, hűen visszaadják azt, ami le nem íratott, ki nem mondatott, csak a szereplők belső világában jelenik meg: az érzelmek. Ami a legjobb, hogy az utolsó oldalon is meglepetés és gondolkodni való várja az olvasót az emberi természetről, jellemről. Szenzációs alkotás, ismét egy könyv, amitől több lettem, mert elolvastam.

madárka>!
Márai Sándor: Kaland

Kádár doktor annyira kegyetlen, mint az élet.
Tökéletes mű. Minden mondat, minden szó, vessző, pont a helyén van benne.

Dominik_Blasir>!
Márai Sándor: Kaland

Olyan, mint a legtöbb Márai-mű: a felszínen érdekes és egyszerű, azonban a háttérben ott húzódik az a megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan érzés a mélyebb, rejtélyesebb és rendkívül emberi mondanivalóról.
Remek dráma, bár kissé lassan talált rá a hangjára. Egyszer szívesen látnám előadva is (bár nemsokára bemutatják a filmet, kíváncsi leszek).

2 hozzászólás
pipacstappancs>!
Márai Sándor: Kaland

Szeretem Márai könyveiben, hogy minden vitában két emberi álláspontot olvashatok, és nekem kell eldöntenem, melyikkel értek egyet, mert mindkettőben van igazság. Sosem döntenek helyettem a szereplők sem mondataikkal, sem cselekedeteikkel, de még a sorsuk alakulásával sem, így muszáj végig gondolkodnom. :) Rég olvastam ilyen ütős, váratlan-fordulatos, elgondolkodtató történetet.

clarisssa P>!
Márai Sándor: Kaland

Érdekes könyv… Az első felvonás után azon mosolyogtam magamban, hogy az alaptörténet nem sokkal különb egy brazil szappanoperáénál, na de a tolmácsolás és a szereplők párbeszédeinek mélységei nemcsak, hogy megkülönböztetik azoktól, hanem igazán fejbevágóvá, „máraissá” is teszik. Igazi ereje pedig ennek a drámának szerintem abban van, hogy míg a Gyertyákban vagy a Válás Budán-ban a hosszú monológ és a nagy felismerés az egykori kedves halála után hangzik el, itt a szereplők szemtől-szemben állnak egymással és így kell megélniük ezeket a nehéz szavakat, döntéseket.
Nemcsak a történet vége az, ami meglepő. Ami engem illet, a szereplők őszinteségében is kételkedem. (Vagy csak kételkedni akarok, hogy megkönnyítsem bizonyos dolgok elfogadását?) Legszívesebben most azonnal elrohannék megnézni a színpadi változatot, vagy a könyvből készült filmet, hogy segítségemre legyen jobban érteni a szereplők változásait és belső csatáit. De mivel ez most nem lehetséges, marad számomra a „szokásos” megoldás, amit Márai-olvasás után tenni szoktam: boncolgatom, érlelgetem magamban az olvasottakat, egész addig, míg a sok átgondolás után minden részlet a helyére nem kerül…

>!
Helikon, Budapest, 2010
138 oldal · ISBN: 9789632272078
Knekató>!
Márai Sándor: Kaland

Nem vettem volna a kezembe, ha nincs a Nagy kihívás, mert nem szeretem a drámákat, és ezután sem fogok ilyet olvasni. Zavar a forma, nem szeretem. A téma ugyanakkor érdekes volt, és gyorsan lehetett olvasni, mert szellős volt és rövid. Színházban biztos élvezetesebb lenne végignézni, mint így elolvasni. Azért én vívódtam, hogy Kádár doktor szimpatikus, vagy inkább ellenszenves számomra. Megint, mint általában az életszerűséggel volt a gondom, amikor a történtek hatására felhagyott a gyógyítással. Aztán jött egy csavar, és minden a helyére került, vagy majdnem minden…


Népszerű idézetek

n P>!

A női hatalom láthatatlan és titokzatos. Csak az ostobák becsülik le ezt.

65. oldal

22 hozzászólás
n P>!

[…]
-Csúnya vagyok, elmúltam harminc éves, és nem mentem férjhez.
-Én harmincnyolc múltam fiam, s én sem mentem férjhez.
-A doktornőnek diplomája van.
-Ez nem pontosan ugyanaz, kedvesem.

11. oldal

n P>!

A mesterség szép dolog, de nem tölti ki teljesen az életet. Évek óta reggeltől estig idegen emberek vércukrával törődöm. Ez nagy feladat, de még nem a boldogság. Kell az élethez valamilyen másféle édesség is, mint a vércukor. Nem hiszi?

11. oldal

madárka>!

…mások szerelme sohasem derűs látvány egy magányos ember számára.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány · szerelem
madárka>!

Nem vagyok jó. Önző vagyok, meg akarlak tartani, vissza akarlak szerezni. Ennek egy módja van csak: felszabadítalak. Menj el tőlem, keresd meg a világban, amiről azt hiszed, hogy nem találtad meg ebben a házban. Szabad vagy. Csak szabad emberek ismerhetik meg önmagukat, igazi vágyaikat. El kell utaznod.

Második felvonás, második jelenet

madárka>!

…senkinek nincs joga megfosztani valakit attól a homályos vágyképtől, amelyet boldogságnak neveznek.

90. oldal

madárka>!

Nincs erőszak, mely emberi érzéseket kötni tudna.

94. oldal

madárka>!

Ne kérdezz semmit. Minden kérdésünkre felel az idő, néha meglepőbben és hamarább, mint szeretjük.

Harmadik felvonás, negyedik jelenet

madárka>!

ASSZISZTENSNŐ Asszonyok sok mindent tudnak, akkor is, ha nincsenek bizonyítékaik.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
madárka>!

Egy embert azzal az erővel kell tartani, mely hegyeket és tengereket is megmozgat.

72. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklós: Radnóti Miklós művei
Diana Soto: Az ártatlan bűnös
Parti Nagy Lajos: Molière-átiratok
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
Molnár Ferenc: Színművek
Pintér Béla: Újabb drámák
Pintér Béla: Drámák
Molnár Ferenc: Az ördög
Spiró György: Honderű
Diana Soto: Az akasztott király