Füves ​könyv 791 csillagozás

Gyógyító gondolatok
Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv Márai Sándor: Füves könyv

Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően. Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, kedves Marcus Aureliusának, Montaigne-nak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult.

Eredeti megjelenés éve: 1943

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2023
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636201975 · Illusztrálta: Kő Boldizsár
>!
Helikon, Budapest, 2022
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796527
>!
Helikon, Budapest, 2021
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634796398 · Illusztrálta: Kő Boldizsár

28 további kiadás


Enciklopédia 44

Szereplők népszerűség szerint

Seneca · Marcus Aurelius


Kedvencelte 183

Most olvassa 86

Várólistára tette 222

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Nono_ P>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Nagy gondolatok hétköznapi pillanatokról. Azokról a pillanatokról, amiknek mi, rohanó emberek már nem adunk jelentőséget, mégis ugyanúgy nyomot hagynak bennünk és elraktározzuk őket mélyen a tudatalattinkban. Márai pedig ezeknek a benyomásoknak tud utat és mélységet adni a szavaival. Ezáltal pedig képes megpengetni szívem némely berozsdásodott húrjait, hogy újra tudjanak a környezetem apró rezdüléseire válaszolni.
Ám az alcímmel ellentétben ezek nem gyógyító gondolatok. Ezek csupán gondolatok rólad, rólam, egy szóval: a világról.

5 hozzászólás
zoja>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

A könyv tanácsait valószínűleg akkor ajánlatos egytől egyig megfogadni, ha az ember 1900. április 11-én született, és Márai Sándornak hívják.
Ha az ember nem felel meg ennek a kitételnek, akkor nyugodtan válogassa meg a tanácsokat, és nagyon válogassa meg, ha az ember nő. Mert a rendszer nem úgy néz ki, hogy ember – nő, hanem úgy, hogy ember – férfi/nő. Kicsit jobban éreztem volna magam olvasás közben, ha nem kellett volna valami bizarr külön fajnak látnom magam a szemében. Ezen kívül nekem kicsit túlságosan felmagasztalja a magányt, pedig én azt igen kedvelem és sokszor igénylem is.
Nagyjából minden mással mélyen egyetértek.
Kíváncsi lennék, ma mit írna ugyanezekről. Lehet, hogy ugyanezeket csak haragosabban és kevélyebben.

56 hozzászólás
DaTa>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Csak lassan, apránként olvasni, semmiképp nem egy ültében. És észben tartani ezt is hozzá:

Elolvastam a „Füves könyv”-et, bólogatva, mint aki helyesel. Ez a könyv sokkal okosabb, bátrabb és emberibb, mint én vagyok. Sokat tanultam is belőle. Igen, így kellene élni, gondolkozni, készülni az életre és a halálra. (…) Érdekes könyv, gyakrabban lapozom majd: talán tud segíteni nekem, a szegénynek, nyavalyásnak és halandónak, aki írta.
Márai Sándor: A teljes napló 1943–1944 (33. oldal)

pannik>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Az alcíme: Gyógyító gondolatok, sajnos nekem messze nem hozott gyógyulást semmilyen értelemben. Őszintén szólva, voltak benne elgondolkodtató részek, voltak értékes gondolatok, voltak teljesen érdektelenek, valamint egészen banálisak már-már nevetségesek.
Egy egészen kicsit olyan volt az érzetem mint Lao-ce Tao Te King-jének olvasása közben, csak az azért hiába sokkal régebbi, mégis sokkal maibb, sokkal több ma is érvényes, velős gondolatot tartalmaz.
Ez már nem az első próbálkozásom Máraival, de egyelőre nem találom az ő zsenialitását, nem nagyon jött át ebben a könyvében sem mitől jó Márai.
Egyes részek teljesen unalmasak voltak számomra, megint azt nézegettem mikor lesz már vége.
Talán amikor írta, akkor abban a korban ezek a gondolatok értékesek voltak, mind egytől egyig (de még ezt sem hiszem el teljesen). Illetve, hogy a szándék amivel írta nemes, mert a sorok között az azért átvillan, hogy segítő szándékkal veti papírra a sorokat.

2 hozzászólás
Bla IP>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Márai közkedvelt lett. Az 1990-ben posztumusz Kossuth-díjjal jutalmazott író műveinek újranyomása, magyar kiadása csak azóta indult meg.
Közkedveltsége okán ma már a könyvesboltok külön polcon helyezhetik el könyveit. S egyik haverom már jó fél éve nem adja vissza nekem kölcsön-kapott művét. Egyébként nekem különös szerencsém volt. A hulladékhasznosító telepen, a kidobott könyvek közt találtam meg a Füves könyv egy példányát. Ide is eljutottunk. Van aki megszabadul tőle.
A „Füves könyvet” a szerző 1943-ban írta, és ajánlotta Senecának, Epiktétosznak, Marcus Aureliusnak, férfinak és nőnek egyaránt. Ez az írása a régi füveskönyvekhez hasonló, „amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten”. A 202 bölcselet közt minden ember találhat magának valót, bár némelyek egymásnak is ellentmondóak, és egyik-másik időszerűségével is lehet vitázni szerintem. A könyv írása korában még jellemző, a bölcsességekben fellelhető „szőke nős” szemlélet ma már inkább hímsovinisztának mondanám – lehet, hogy az én példányomat is egy feminista dobta ki!

Emmi_Lotta I>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kicsit csalódás volt. Néhol ellentmond magának, néhol banális (pl. a sárgarépa és az alma fogyasztásának hasznossága), olykor pedig meglepő, mennyire nincs igaza. (A 29. pont az öltözködésről szól, mindössze egyetlen egyszerű, bővített mondattal: Az öltözködéssel egyáltalán nem kell törődni.)

Rossz volt olvasni, hogy a nőket milyen mélységesen lenézi. Márai szemében a nők semmiképpen sem egyenrangú társai a férfiaknak, inkább mint a férfi dekorációi jelennek meg. A füveskönyv pontokba szedett szabályai, bölcselkedései szintén nekik íródtak.

Amiket az olvasásról mond (42. és 109. rész), azok maradéktalanul tetszettek.

>!
Helikon, Budapest, 2000
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632086465
9 hozzászólás
Gyöngyi69>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Márai Füves könyve megerősített abban, hogy akarjam olvasni a többi írását is. Csodálatosan szép gondolatai vannak, csupa rácsodálkozás az élet apró csodáira, míg a következő oldalon a legmélyebb depresszió hangján szól. Azok, akik azt hiszik, hogy a depresszió úri huncutság, hallgassanak csak meg Máraitól egy rövidke írást, érezzék át azt az őrült fájdalmat, amit ő írás közben érezhetett, a kiábrándultságot emberből és a világból. Ha kicsit is sikerül megérezniük ezt a fájdalmat, akkor ezek után merjék még azt mondani, hogy azt bárki is jókedvében műveli!
Márai depressziósan is csodálatosan ír, épp csak az ember nem szabad, hogy hatása alá kerüljön ezeknek a súlyos gondolatoknak. Egyszerűen csak élvezzük szépséges mondatait, azok hangulatát, bölcsességét – de ne tegyük magunkévá negatív hangulatú írásainak általánosításait.

5 hozzászólás
robinson P>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Márait jókor kell olvasni. Mindig akkor amikor szükség van rá. Amikor úgy érzed, kell, le-le venni a polcról és olvasni belőle a kijelölt részeket.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/04/fuves-konyv.html

1 hozzászólás
Levandra>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kicsit régimódi, kicsit poros, de örökérvényű. Nagyon jó pillanatban talált meg a könyv, nagyon sokat adott és hozzájárult lelkem gyógyulásához. Erre a táplálékra volt most szükségem és a hatása fantasztikus volt. Köszönöm!

AniTiger P>!
Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Bár nem értek egyet az összes mondatával, mégis szeretek bele-beleolvasgatni ebbe a könyvbe. Nagyon ritkán olvasok füves könyveket, általában elvagyok a pozitív gondolatosokkal vagy a verseskötetetekkel.
Persze ennek szerintem a polcon van a helye, hogy néha lekaphassam. :))

Nem mondom, hogy megoldja a problémákat, nekem inkább az a része tetszik, hogy ezáltal tudom – más is volt már így… várt csodára, volt nagyon magányos, akart hősies lenni, merengett a sétálásról vagy a várakozásról. Tényleg rengeteg témakört érint, érdemes beleolvasni! :)

>!
Helikon, Budapest, 2007
168 oldal · ISBN: 9789632270890

Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Fontold meg, mielőtt kézbe veszel és olvasni kezdesz egy könyvet – legalább úgy fontold meg, mint mikor bizalommal kezet adsz egy embernek. Mert a könyvnek lelked figyelmét adod egy időre; s nagyon sok ez, mert az élet rövid és lelked csak a tied.

79. oldal, Helikon Kiadó 1997

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: könyv
3 hozzászólás
holle>!

Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
2 hozzászólás
BZsofi P>!

Ha csak teheted, élj mindig úgy, hogy az emberi szellem kristályba fagyott remekműveinek egyikét mindennap megszemléld, s ha néhány pillanatra is! Ne múljon el egyetlen napod, hogy nem olvastál néhány sort Seneca, Tolsztoj, Cervantes, Arisztotelész, a Szentírás, Rilke vagy Marcus Aurelius könyveiből. Mindennap hallgass néhány ütem zenét, ha másképp nem lehet, szólaltasd meg a zenedobozon Bach, Beethoven, Gluck vagy Mozart valamely tételét. Ne múljon el nap, hogy nem nézegetted néhány percen át valamilyen jó nyomat tükrében Brueghel, vagy Dürer, vagy Michelangelo valamelyik festményét vagy rajzát. Mindezt oly könnyű megszerezni, s oly könnyű megtalálni a félórát, mely a remekművekhez szükséges! S oly könnyű megtölteni lelked az emberi tökéletesség boldog összhangjával! Gazdag vagy, akármilyen nyomorult is vagy. Az emberi szellem teljessége a tiéd is. Élj vele, mindennap, ahogy lélegzik az ember.

107

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

fülcimpa>!

Meg kell tanulni hallgatni, s talán ez a legnehezebb. Az ember mindig többet beszél egy szóval.

88. oldal, Helikon Kiadó 1997

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

P_Janka>!

Az olvasásról

Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült,
melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az
író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatódzva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
ludovika>!

Szeretet lehet adni és lehet kapni. Csak egyet nem lehet: zsarolni.

119

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

1 hozzászólás
gjudit8>!

Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: értelem · sors · szerelem
mandarina>!

Zene nélkül sokkal szegényebb az élet.

79. oldal

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

zsofigirl>!

Boldogság természetesen nincsen, abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nő számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nő, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derű, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után.

70. A boldogságról

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

1 hozzászólás
vicomte P>!

A nőkről általában

Köszönet a nőknek.
Köszönet neked, aki megszültél. És neked, aki a feleségem voltál. És neked, te harmadik, tizedik, ezredik, aki adtál egy mosolyt, gyöngédséget, egy meleg pillantást, az utcán, elmenőben, vigasztaltál, mikor magányos voltam, elringattál, amikor a haláltól féltem. Köszönet neked, mert szőke voltál. És neked, mert fehér voltál. És neked, mert okos és jókedvű voltál. És neked, mert türelmes és nagylelkű voltál. És neked, mert betakartad hajaddal arcomat, mikor megbuktam és rejtőzni akartam a világ elől, s neked, mert tested meleget adott testemnek, mikor fáztam az élet magányában. És neked, mert gyermeket szültél nekem. És neked, mert lefogod majd ujjakkal a szemem. És neked, mert kenyeret és bort adtál, mikor éhes és szomjas voltam. És neked, mert testedből a gyönyör sugárzott. És köszönet neked, mert jó voltál, mint az állatok. És neked, mert testednek olyan illata volt, mint a földnek az élet elején. Köszönet a nőknek, köszönet.

Helikon, 1997. 33. oldal

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: A teljesség felé
Szabó Magda: Disznótor
Pilinszky János: Csönd és közelség
Gárdonyi Géza: A nyugalom édes kenyerén
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék! / Kire ütött ez a gyerek?
Babits Mihály: Hatholdas rózsakert
Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Békés Pál: Csikágó
Ady Endre – József Attila – Radnóti Miklós: Válogatás Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből