Fedőneve: ​Ulysses I-II. 2 csillagozás

Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I-II. Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I-II.

Mit mondjon ma egy magyar író nemzetének? Mit mondhat, ami nyilvánosságot kaphat, ami nem mákony, nem hazugság, nem a valóság és az igazság ferdítése? Mit mondhat, ami az irodalom, tehát a nemzeti, emberi lelkiismeret nagy hangszóróján át teljes felelősséggel tájékoztatja a nemzetet a valóságról, a közvetlen és távoli tennivalókról?
*
Nem beleegyezni: ez a mi korunk különféle gyehennáiban az áldozatok egyik legerősebb fegyvere. Tragikus, hogy a legkülönb hősiesség, amire ennek a nemzedéknek módja van, gyakran nem a cselekvés, hanem az ellenállás hősiessége.

>!
Helikon, Budapest, 2017
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632277486
>!
Helikon, Budapest, 2014
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632275390
>!
Helikon, Budapest, 2014
592 oldal · ISBN: 9789632276144

Most olvassa 4

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Catherinne>!
Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I-II.

A könyv nem szórakoztató irodalom. Véleményformálások gyűjteménye 1954-55-ből. Márai New York-i stúdióban publikálás helyett rádiófelolvasással nyilvánított véleményei. A könyvhöz véleményem szerint elengedhetetlen a II. világháború utáni és az ‘56-os forradalom közötti Magyarország politikai és társadalmi helyzetének legalább minimális ismerete. E nélkül, hogy értsük a megszólalásokat, kutatómunkát és utánajárást igényel.

Matya67>!
Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I-II.

Isteni jel volt a nyári leárazás, ilyenekbe boltik az ember kétnapi uzsonnapénzért.
Bár nem valami izgalmas könyv, sőt eléggé untatott és ismétlésekbe csapott át néhol (ezért is a kevés csillag), mégis volt valami, ami tovább vitt: eléggé elgondolkodtatott, az ’50-es évek elejébe csöppenünk, de mikor becsuktam a könyvet, túl sokszor kellett emlékeztetnem magamat, én már eléggé a XXI. században éldegélek, és ez a korrajz hihetetlen elmélkedést váltott ki belőlem az aktuális eseményekkel, helyzetekkel kapcsolatban. Tanulságos könyvnek gondolom, de ha kikapcsolódni kívántok, nem feltétlenül ajánlom levenni a polcról.


Népszerű idézetek

Catherinne>!

Az író is lehet hős. Néha úgy, hogy csak azt mondja, amiben hisz, néha úgy, hogy lemond a sikerről és hallgat, hogy ne kelljen azt mondania, amiben nem hisz.

35. oldal

Catherinne>!

Ki a hős? Az irodalomban éppen úgy, mint az életben hős az, aki hűséges jelleméhez, akit a világ csábításai és fenyegetései nem tudnak eltéríteni attól az igazságtól, amely felismert, amelynek védelmére vagy megvalósítására vállalkozott.

31. oldal

Catherinne>!

az igazság, hogy a jó, az igazi, a nagy irodalom soha, semmilyen korban nem volt kormánypárti, a nagy írók minden korban ostorozták a korszerű fonákságokat és igazságtalanságokat.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Déry Tibor: Szerelem és más elbeszélések
Kahána Mózes: Szabadság, szerelem
Palotai Boris: Pokróc az ablakon
Sarusi Mihály: Nyílik a savanyauborka-virág
Ujkéry Csaba: Vesztesek
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Wass Albert: Ötlet és bátorság I-II.
Borbás Mária (szerk.): Interjú a halállal – Két évtized német elbeszélései
Ruffy Péter: Harminchárom élet
Déry Tibor: Vidám temetés