Erdélyi ​emlék 3 csillagozás

Márai Sándor: Erdélyi emlék Márai Sándor: Erdélyi emlék

Már hajnalodik, mikor a különvonat, mely államférfiakat, politikusokat és újságírókat visz a kolozsvári ünnepre, megáll a történelmi Erdély területén, hogy Nagyvárad után először megpihenjen, mielőtt nekivág az útnak, mely néhány óra múltán elvezeti Erdély fővárosába. Kolozsvárra utazunk, s mintha csak e hajnali pillanatban érzékelnők teljesen és először ennek az útnak valóságát.

Márai először 1940-ben utazik Erdélybe, rögtön a második bécsi döntést követő napokban. Élete során kevés esemény hozza ki belőle olyan szemmel láthatóan az érzelmeket, mint Erdély visszatérése. Mindez nem pusztán a felemás igazságtételnek köszönhető, hanem a felfedezés feletti örömnek is.
Különösen igaz ez székely körútjaira, amikor csak hírből, könyvből ismert tájakat látogat végig, és vonzó szellemiséggel, élő és elhunyt alkotók életművével találkozik.

>!
Helikon, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279688
>!
Helikon, Budapest, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632277387

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
ildiko_adam06
Márai Sándor: Erdélyi emlék

A borító és a felvezetés alapján hangsúlyosabb erdélyi vonatkozást vártam. Márairól szól a könyv, kiragadott írásain keresztül, amelyek mindegyikében megjelenik Erdély egy tájon, városon, írón, egyéb tapasztaláson keresztül. A hangsúly mindig változik: néhány írás nagyon klassz és tényleg Erdély a fókusz, néhányban épp csak említésre kerül.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karácsony Benő: Líra
Nyirő József: Jézusfaragó ember
Karácsony Benő: Tavaszi ballada
Kós Károly: Kidőlt a kereszt
Brády Zoltán: Eltemettük a részeges nagymamát
Bogdán László: Öt korsó sör a Golgotában
Nyirő József: Székelyek
Karácsony Benő: Nyári délután a régi Fehérvárt
Bánffy Miklós: Farkasok
Karácsony Benő: Dinnyebefőtt