Ég ​és Föld 40 csillagozás

Márai Sándor: Ég és Föld Márai Sándor: Ég és Föld Márai Sándor: Ég és Föld Márai Sándor: Ég és Föld Márai Sándor: Ég és Föld

Az 1942-ben megjelent Ég és Föld Márai tudatosan befelé forduló, sztoikus időszakának termése. Marcus Aurelius tanácsát megfogadva „kulcsra zárja szívét”, és csak az írásnak él. A kötet talán legélőbb része az öregedésről szól. A negyven és ötven év közti ember nem olyan csípős és türelmetlen többé, megóvni szeretne, megmenteni. A jelennek él, mert nincs más boldogság, csak a valóság megismerése, elviselése és megértése. Krúdy Gyuláról írja az önmagát is jellemző sorokat: Krúdy nem „avatott be” senkit a világ titkaiba. Fütyült az olvasóra, a világra. Ezzel a tiszta szándékkal ide lehet jutni végül, egy földszintes házba, Óbudára. Ez minden, amit elérhetünk. Ez a valóság. És ez Márai.

Eredeti megjelenés éve: 1942

>!
Helikon, Budapest, 2013
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632273983 · Illusztrálta: Kő Boldizsár
>!
Helikon, Budapest, 2001
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632087194
>!
Helikon, Budapest, 2001
196 oldal · ISBN: 9632087186

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 8

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

havas>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Ez a könyv, a sorban, a harmadik (A négy évszak és a Füveskönyv folytatása). Nem tudom, minek nevezni műfajilag. Számomra elmélkedések, karcolatok, szösszenetek- kategória :)
Nem folytonosan olvasós. Érnie kell a töredékeknek. Hagyni, hogy egyenként utat találjanak a belső felé, aztán hagyni, hogy egy-egy ilyen rész szétáradjon, és amikor már feszít, várni, helyet hagyni egy másiknak. Mindaddig, míg minden kicsi szöveg megkapja a maga kényelmes helyét odabenn, várni, hogy összeolvadjanak, vagy csak egymásba kapaszkodjanak, hogy egy egészet formálva lebegjenek az idegpályákon.
Mennyire kicsik vagyunk! És mennyire nagyok!
Hát erről szól az egész…
(Nekem ebből a három könyvből sose elég. Nincs év, hogy valamelyik ne hányódjon itt-ott a lakásban, mert kölcsönösen szükségünk van egymásra időnként.)

És hát akkor (szinte-szinte) vallom (vagy nem is szinte?), mit ő (ironikusan? – sose voltam szelíd…):
Már csak azokat tisztelem, akik mernek fölöslegesen érezni. Akik elég bátrak fölöslegesen gondolkozni. Mindenki olyan célszerű már… Mindenki olyan tauglich.* Azokat tisztelem, akik mernek ilyen szavakat gondolni: „én.” Vagy: „Szeretlek, szép, hideg unalom.” Senkit sem tisztelek többé, akiről elhiszem, hogy napközben ilyen kezdettel is eszébe juthat valami: „Különös tekintettel a fennálló lehetőségekre.” (A bátrak)

(*tauglich: alkalmas, használható)

3 hozzászólás
Enzo314>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Miközben olvastam, azon gondolkoztam, hogy milyen nehéz lehet olyan könyvet írni, ami rövid, olykor néhány soros szövegekből, elmélkedésekből, bölcsességekből áll, mert míg egy regényben simán elvesznek a gyengébb részek, itt azonnal szemet szúr, ha valami karcsúra, sablonosra, banálisra sikerült és nem mondom, hogy hemzsegett a könyv ezektől, de azért volt benne jócskán. És mivel egy egész könyvet ennyire koncentrált bölcsességgel megtölteni Coelhonál szerényebb tudású művészeknek ( ;-) ) szinte lehetetelenség, nem kell, hogy rossz érzésünk legyen, ha ez Márainak sem sikerült.

Almost_Zed>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Vallomásos írások, sok minden kiderül belőle Márai személyiségéről.
Én is gyengébbnek találtam a Füveskönyv „főzeténél”, azért érdemes ezt is kis kortyokban kóstolgatni.

Kóczán_Krisztián>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Olvasni, újraolvasni és újraolvasni. Lelket üdítő, gyógyító olvasmány, a Füves könyv. Mély és bölcs gondolatok apró etűdökben az öregségről, az életről, kicsi dolgokról, nagyokról. Akinek a Füves könyv tetszett, ez is fog. Semmi közhely, csupa eredeti, megdöbbentő, és – számomra – igaznak vélt gondolat. Egyszer valaki azt mondta, hogy jó stílusban szeretnék írni, olvassak Márait. Igaza volt. Félelmes. Ismét egy Márai remekmű, ami rengeteget adott.

byBB>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Egyik kedvencem Máraitól. Próbáltam már megválni tőle, de nem ment. Időnként elő veszem, belelapozok, megjelölöm benne a legkedvesebbeket. Szavainak ereje van, mindig másképp hatnak, vigasztalóak, megnyugtatnak, megmosolyogtatnak, elgondolkodtatnak, könnyeket csalnak a szemembe.

Leilaa>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Csak azért négy csillag, mert nem volt benne történet, viszont az, hogy beleláttam Márai szerteágazó gondolataiba, az felemelő. Néhány gondolat mély értelmet hordozott.

Emőke_Csősz>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Megnyugtató, bölcs, pihentető gondolatok életről, halálról, öregségről, kudarcokról, alkotásról. Ez a könyv egy vallomás, egy napló. Egész megrázó a csalódott, kiábrándult, apját és kisfiát gyászoló Márai szeméből nézni a világot. Márai , túl a negyvenen, megélte az ÉLETET. Hangja félelmetesen tárgyilagos, talán ettől válik tekintélyt parancsolóvá. Márai hangját sokszor hallom…amikor a havas tájra nézek, eszembe jut egy idézete, ha éppen csalódott vagyok, vigasztal azzal, hogy „Ember vagy, tehát szenvedned kell. Szenvedésed pedig nem tart örökké, mert ember vagy”. Márai egy Tanító.
Nagyszerű könyv!

Köszönöm Neki

MezeiMarcsi>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Ezt nem elég elolvasni,olvasgatni kell.
Minden kicsi szösszenet után gondolkodni,várni egy kicsit hogy ülepedjen.Én gyorsan befaltam.de amíg nálam lesz,addig bizti lapozgatom,és újra beleolvasok.(nem mindent értettem elsőre:).

szikszai_2 P>!
Márai Sándor: Ég és Föld

Bölcs gondolatok az öregségről. Stílusában a Füveskönyv folytatása, de annál sokkal mélyebb. Nagyon tetszett!


Népszerű idézetek

byBB>!

Csak azt akarom még utánad kiáltani, a múló életben és siket időben, hogy neved – még mindig, örökké – úgy átjárja életem, mint a tavaszi szél a sötét erdőt.

173. oldal, A név

piccola>!

Pontosan az az ember hiányzik életemből, akinek levelet szeretnék írni.

A levél

Kóczán_Krisztián>!

Nem rossz dolog megbukni; az ember érzi, hogy csinált valamit és történt valami a világban. Csak az tud igazán bukni, aki akart valamit: de ez sem vigasz. Nincs félreértés többé. Állj nyugodtan, nézz szembe a sötéttel! Megbuktál.

byBB>!

Ne csak szajkold, hanem higgyed is végre, hogy minden, minden másképp történik. Egy napon megérint az élet; másképp, máskor, más szándékkal, mint valaha is képzelted. Megérint, és köznapod megtelik a csodálatossal. Szökőkutak fakadnak az aszfaltból, egy ember kitárul, az oroszlánok kézből esznek. Az érintés tudatos és erős. Isten soha nem szeszélyes.

29. oldal (Az érintés)

alaurent P>!

A „múlt” és a „lesz” között meglapuló időt így nevezik: béke.

Az órák

piccola>!

Már nem vágyom semmi másra, csak egy kertre, ahol szeptemberi délelőtt fedetlen fővel lehet üldögélni egy diófa alatt. Az ember a végén csak közhelyekre vágyik. A kert közhely; menjünk haza, üljünk le a diófa alatt.

A kert

Kóczán_Krisztián>!

Olvasni
Nem elég olvasni. Újraolvasni – az összes tanácsadók szerint – fontosabb. S nem csak a könyvet kell újraolvasni, melynek emléke halványodik vagy, melyet első olvasásra nem értettünk meg tökéletesen: a mondatot is újra kell olvasni, a főnevet, igét és jelzőt is, mely végzetesen meghatároz a könyvben valamit. Mit akar egy könyv? Megértetni magát. De az ilyesmi lassan megy, majdnem oly lassan és bonyolultan, mint az életben. Házastársaknak néha évtizedekre van szükségük, míg egyik végül meg tudja értetni magát a másikkal. A könyvek is ilyen nehézkes ismerősök. Nem elég katalógus, divat vagy hagyomány szerint olvasni; ösztön szerint kell megkeresni a könyvet, mely – nekünk, személyesen – mondhat valamit. Rendszeresen kell olvasni, úgy, ahogy alszik, étkezik, ahogy szeret és lélegzik az ember. A könyvek, mint az emberek, csak akkor adják ide titkukat, bizalmukat, ha te is átadod magad nekik. Nem szeretek másféle könyvet olvasni, csak olyat, mely az én tulajdonom. Nem elég a gondolatot, ismeretet birtokolni, melyet a könyv tartalmaz. Legyen enyém – feltétlenül, mint ahogy a szeretőt akarják – a könyv is, a gondolat földi porhüvelye.

Kóczán_Krisztián>!

Dolgozni nem lehet öncél. Dolgozni csak úgy érdemes, ha az ember alkot valamit: egy pár cipőt, mesterien, úgy, ahogy más nem tudja vagy egy regényt, mesterien, ahogy más nem tudja vagy gyógyít, mesterien, mintha Isten megsúgta volna a titkot. Örökké hálás vagyok a sorsnak, hogy nem tudok dolgozni; csak alkotni tudok.

alaurent P>!

Meghalni a kisujja hegyéért, talán. Nem értelmes, nem is hősies cselekedet, de van benne valamilyen lehetőség, lendület, téboly, egyfajta életérzés. A kisujja hegyéért, igen…
De érette, úgy, ahogy van, ötven kilójával, kalapjaival és tollaival, becsvágyaival és annál is gyanúsabb vágyaival, gyomorsavhiányával és enyhe rövidlátásával, s hozzá meghalni lassan, harminc éven át, mindennap egy keveset?…
Nem, akkor inkább rögtön, a kisujja hegyéért.

A kisujja hegyéért

Leilaa>!

Az ősz változás, és minden változás válság az emberi életben

Ősz


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Mai csodák
Gárdonyi Géza: Kék pille
Örkény István: „Rózsakiállítás”
Gárdonyi Géza: Messze van odáig!
Szerb Antal: A fehér mágus
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek
Gárdonyi Géza: Mi erősebb a halálnál?
Gárdonyi Géza: Két katicabogár és más elbeszélések
Mikszáth Kálmán: A fekete fogat
Móricz Zsigmond: Elbeszélések 1900–1914