Csutora 97 csillagozás

Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora Márai Sándor: Csutora

Csutora,- a puliként megvásárolt keverék – az író zsebében, karácsonyi ajándékként érkezik a családba, ahol teljesen felborítja a hölgy, az úr és Teréz, a cseléd életét. Nem csak papucsot és bútort rág, de átrágja magát H. G. Wellsen és sok más szerzőn is. Bár megengedő szellemben nevelik, bűntudatra hajlamos orosz jelleme egy idő után szembefordítja gazdáival. A kutya és az író barátsága ugyan szakítással végződik, de az együtt töltött néhány hónap mindkettőjük számára élményekben gazdag és az úr számára nagyon tanulságos. A hallgató számára pedig nem csak tanulságos, de nagyon szórakoztató is, mert Márai ragyogó humora és gyakran kíméletlen öniróniája szövi át az egész történetet.

Eredeti megjelenés éve: 1932

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Márai regénytár Helikon

Helikon, Budapest, 2023
176 oldal · ISBN: 9789636200244
Helikon, Budapest, 2022
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636200152
Helikon, Budapest, 2016

Márai Sándor: Csutora

Valóban kutyaregény volna? Hát, végül is, van benne egy fekete, izgő-mozgó szőrgombolyag, igen. Ennek ellenére, ahogy általában lenni szokott, természetesen magunkról tanulunk legtöbbet általuk. Lehetne kárhoztatni ezt a családot, amibe főszereplőnk került, de azért, ha őszinték szeretnénk lenni, márpedig máskülönben mi értelme, mi vajon nem bukunk el néha, a legnagyobb jószándék ellenére is? Szeretni, „befogadni”, törődni, feláldozni nem mindig könnyű, komoly tanulási folyamat ez állatnak-embernek, és ezt a saját bőrömön is tapasztaltam. 5 éve a családom része Winnie, de álszent lennék, ha azt állítanám, csak szép pillanataink voltak. (Természetesen, az eljárással nem értek egyet, felelősséggel tartozunk értük, az ilyen pillanatokban is!)
Elgondolkodtató könyvecske volt, remek humorral fűszerezve, az első a szerzőtől, de biztosan nem az utolsó.

Márai Sándor: Csutora

Miután becsuktam Ottlik könyvét, nem is tudtam, mivel lehetne ezt kicsit oldani. Annyira beleéltem magam, hogy csak tengtem-lengtem, meg a könnyeimet törölgettem.
Valamit muszáj volt választanom, hiszen ha az ember az ágyat nyomja, az egyetlen vigasza és időtöltése az, hogy olvas, éjjel-nappal!
Az ágyam melletti polcon várakozik olyan 30-40 könyv, kihívásra kiválasztottak, könyvtáriak. Elkezdtem válogatni – ez szomorú, ez tragikus, ezt most inkább nem, ezt meg méginkább nem… Végre eljutottam Csutoráig, beleolvastam, és egyből úgy éreztem, ez kell nekem! Nem valami krimi, nehéz olvasmány vagy agymosó limcsi, hanem pont ez a kedves kis kutyás könyv.
Na, megkaptam a KKKK-t. :(
Nem tudom, Márai saját életéből vette-e ezt a történetet, de ha igen, akkor egy ideig nem leszünk jóban. Mert az „Úr” és a „Hölgy” emberségből alaposan levizsgáztak nálam.
Nem vagyok nagy kutyás (életem során egy kutyával éltem pár évig egy fedél alatt), de van néhány közismert alapvetés.
Először is: a kutya nem snorrka.* A kutya egy érző lény, akit nem hirtelen felindulásból vág zsebre, visz haza az ember, hogy odacsempéssze a karácsonyfa alá.
Másodszor, ahogy a gyereket is,** a kutyát is felelősséggel vállalja az ember, kötelezettséget vállal rá, hogy szereti és neveli.
Harmadszor, ha bármilyen akadály jelenik meg a kutya további tartásában, akkor kutya kötelessége a gazdának, hogy olyan helyet keressen a kutyájának, ahol jobb dolga lesz, mint nála volt.
Szegény Csutorát úgy „szerették”, mint valami csecsebecsét. Ha kellett, felvették, ha unták, letették – volna, na de egy kölyökkutya nem így működik. Ő megy az orra után, csinál mindenféle blődséget, képes rá, hogy itt-ott felejtse a névjegyét, és zavarja a gazdáit mindennapi fontos ábrándozásaikban. Az Úr nem tud írni tőle, a Hölgy nem viheti mindenhová magával fontosabbnál fontosabb sétafikálásai során, a cselédnek meg épp elég, hogy takarítania kell utána. Bár még mintha ő szerette volna legjobban a blökit, igaz, ő se valami okosan.
Szegény Úrnak egy vasa sincs, de vállvonogatva tűri, hogy a kutya mindent szétrágjon, tönkretegyen. Még biztatja is: „Rágjál csak, csinálj, amit akarsz, csak maradj nyugton, hagyjál békén!”
Szegény kiskutyát még szégyellték is a gazdái, mert nem „hozta az elvárásokat” (pl. kiderült, hogy nem fajtiszta puli, csak valami „nevetséges” keverék).
A legszomorúbb rész az volt, mikor az Úr szeretetmegvonással büntette a kiskutyát – nem szólt hozzá, rá se nézett, mintha nem is létezett volna. Na ez abszolút gonoszság, nem is értem, hogy lehet ilyet tenni. Olyan baromság ez, mint tartósan megsértődni egy kisbabára… A mi tacskónk, ha rosszat csinált, olyan bűnbánóan tudott nézni, szinte esedezett a bocsánatért, pár percnél tovább nem lehetett rá haragudni.
Szegény Csutora nem annyira „jellem” lett, hanem inkább egy dacos, elhanyagolt, figyelem- és szeretethiányos kamasz.
Még szerencse, hogy az Úr és a Hölgy egy kutyát vettek magukhoz, és nem vállaltak gyereket. Azt aztán nem lehetett volna se „visszavinni”, se spoiler.
Na ennyit a kedves kis kutyás könyvről, amit lelki békém helyreállítására vettem le a polcról.
Egyébként a könyv maga jó, hozza a szokásos márais iróniát, elmélkedést, tűnődést mindenféle dolgokról, néha kibök kellemetlen igazságokat is.
Csak a vége… Ugye, nem maga volt, Író Úr?!

* kis vacak, fölösleges, butuska ajándék.
** elnézést, ha valakit ez bánt, nem szoktam kutyákat és gyerekeket egymáshoz hasonlítani, de itt most muszáj

fióka >!

Nem tudom. Nem tudom.
Papolhatnék itt nevelésről és jól-szeretésről és bizonyos dolgok szükségességéről adott helyzetekben, de teljesen értelmetlen. Jól szeretni nagyon nehéz, még egy olyan harmadrendű (vajon kik a másodrendűek?) élőlényt is, mint Csutora. Még egy olyan elsőrendű úrnak is, mint az úr. S noha a rövidebbet mindig a harmadrendű húzza, a veszteség az elsőrendűé lesz.
Ugyan irónia, mégis elég nehezen emészthető egy olyan kijelentés, miszerint állatot szeretni ember helyett olcsóbb és kényelmesebb. Holott soha nem valami helyett szeretünk (dehogyisnem, nagyon sokan azt teszik), hanem önmagáért. Én igyekszem. Szeretnék megint szeretni. 3 éve nincs kutya mellettem.

pjutko>!
Márai Sándor: Csutora

Márai ebben a regényben nem az emberi lélek rejtélyeivel, hanem a kutyalét titkaival foglalkozik. Teszi ezt persze tökéletesen! Az elejét végigkuncogtam, a végén pedig megszakadt a szívem. Állatbarátoknak kötelező a sok „aha-élmény” miatt!

Egy gyönyörű emléket idézett fel Csutora: nem tudom, Apám olvasta-e ezt a regényt, mert mindig egy puli volt a vágya…persze nem teljesült. Sokat emlegette, hogy milyen mókás ez a fajta, mert képes megsértődni. S amikor egy erdőszéli kis keveréket kaptunk „ajándékba” a vadásztól, Csumának neveztük el. Ő volt nekünk a „világ-kutya”!

chhaya >!
Márai Sándor: Csutora

Van abban valami kellemesen bosszantó ellentmondás, hogy a kutyát alapvetően alacsonyabb rendű élőlénynek mondja, mégis Csutora van nevén nevezve, míg gazdái nemes egyszerűséggel csak az úr és a hölgy… A gyertyák csonkig égnek után még elhittem, hogy bennem van a hiba, de most már sajnos bizonyos, hogy Márai nem nekem ír. Sem a stílusa, sem a gondolatvilága, sem a következtetései, egyszerűen nem az én világom. Nem gondoltam, hogy egy kutyatörténettel így mellé lehet nyúlni, de a helyzet rosszabb, mint volt, többet nem próbálkozom.

dwistvan P>!
Márai Sándor: Csutora

Kutyatörténetnek tűnik. Mégis érezhető, hogy Márai sok egyébről is véleményt formál, ahogy tőle megszoktuk. A polgári élet sajátosságai, egy kis világpolitika óhatatlanul felbukkan. Ami könnyeddé teszi a történetet, Márai szatirikus, már-már incselkedő humora. Néha még a humort is lehet keserű beszólásként alkalmazni. Érezni, ahogy a jelképes történet mögött nem annyira vidám és egyszerű az üzenet. De akkor is magával ragad.

_Timi_>!
Márai Sándor: Csutora

Gyönyörű történet. Jókat kacarásztam tettein, szurkoltam azért, hogy be tudjon illeszkedni, szóval nagyon magaménak éreztem ezt a kis anyátlan blökit. Nem is volt kérdéses, hogy happy end – del fog végződni ez a sztori. Nem így történt, így az utolsó oldalakat sírva kellett végigolvasnom, és nem értettem, miért nem lehetett szegénynek még egy esélyt adni… még soha nem olvastam (számomra) ilyen megrendítő kutyulás regényt. Azt hiszem a végén olvasható tanulságért nem kellett volna ilyen drasztikusan elbánni szegénnyel. De ha fabulának szánta, akkor ezt kellett írnia.

larea>!

Első kutyás könyvem :(
Másra számítottam, kicsit dinamikusabb történetre, de ennek ellenére szerettem.
Szomorú és szívszorító történet, főleg azoknak, akik szeretik az állatokat.

vorazlicki>!
Márai Sándor: Csutora

Imádnivaló! Brutális és bájos egyszerre – kb. „borzasztóan jó”; az előző hozzászólót megtámogatva: tényleg nagyon humoros! Az első benyomásnak pedig ne dőljünk be: nem kutyaregény; sok van benne feltétel nélküli szeretetről, ösztönös érzésekről – beágyazva a kontextusba: egy író szemszögéből az élet: mennyiben megélhető és mennyiben alapanyag.

Kisanna>!
Márai Sándor: Csutora

Nem szokványos kutya-történet. Ebben az emberek is fontos szerepet kapnak, Márai bemutatja a családját, a szomszédait. Nekem ezek voltak a kedvenc részeim, a gangos ház lakóinak leírása nagyon tetszett.

Leliana>!

Valahogy így kezdődik, minden elhidegülés így kezdődik, kis hibákat gyűlölünk meg egy jellemben, észre sem vesszük s egy napon idegenek, másnap már ellenségek vagyunk.

Leliana>!

Hát mindenki bolond ebben a házban?… – gondolja fejcsóválva, amíg a folyosón hazatér. Vagy nem csak ebben a házban? Igaz lenne, hogy egy túlérett civilizáción belül, melyet csak elfojtások árán lehet fenntartani, előbb-utóbb mindenki az egy kissé?

_Timi_>!

Belenyugszik a feltevésbe, hogy aki az állatot szereti, rossz ember nem lehet; de ugyanakkor él a gyanúperrel, hogy nincs olcsóbb és kényelmesebb, mint állatot szeretni ember helyett.

Leliana>!

Jó barátságban élnek Zsombolyával, aki a maga esetlen és ügyefogyott módján gyöngéd az állathoz s szívesen beszél vele. Csutora nyugodtan hallgatja meg, bármilyen rendkívüli, hajánál előrángatott és meglepő is, amit a nyugtalan mester előad – egyrészt, mert minden szót ért s aztán, mert hanglejtése, a szöveg értelem mögötti zenéje neki talán többet is elárul, mint általában az embereknek. Talán, ahogy Teréznek, ahogy sokunknak, úgy Zsombolyának sincsen senkije, akihez olyan fenntartás nélküli őszinteséggel beszélhet, mint Csutorához. S valakinek csak el kell mondani…

ppeva P>!

Az úr különben elragadtatva hallgatja a hölgy hibás magyar beszédét, mert mindenből siet vágyálmot szőni, és most is áltatja magát, hogy egy nagy nemzet leánya íme megtanult, valószínűleg Csokonai vagy Petőfi kedvéért, magyarul – mennyivel szebb ez, mint a valóság, mely egyszerűen úgy szó, hogy egy kis nemzet leánya kelleti magát és olyasvalakit játszik, aki elfelejtette anyanyelvét!

46. oldal, Nem és jellem

ppeva P>!

Kilépnek a kapun, s amíg az úr kesztyűjét húzza, Csutora gyorsan és mellékesen átlapozza a lakóház előtt felsorakozó öreg gesztenyefák tövében a napi postát. Évtizedes üzenetek, feljegyzések és emlékiratok gyűlhettek itt össze a friss napijelentések mellett egy-egy fa tövében, mert Csutora, miután körbeszaglászta kedvenc gesztenyefáját s a maga részéről még nagyon is ügyefogyott, szinte kisleányos módon, anélkül, hogy hátsó lábát felemelné, néhány rövid széljegyzetet fűzött az olvasottakhoz, hosszabb ideig elmereng egy-egy fatörzsnél, aggodalmas aprólékossággal szaglász, ellenőriz és összehasonlít: azzal a szép komolysággal és elmerültséggel, mely az igazi kutatót jellemzi. A legcsekélyebb nyom elég érdemes arra, hogy megvizsgálja és rövid viszontválaszra méltassa. Lassan haladnak csak előre így, mert egyik napról a másikra szemmel láthatóan rengeteg elintéznivaló gyűlt fel, sürgős kérdések és emlékiratok, melyek megválaszolása nem tűr halasztást!

65-66. oldal, Ifjúság

Terka6>!

Itt kell lennie a közelben!…- jelzi egész lénye, izgatott fülei, s magasba tartott bozontos farka figyelmeztető morzejeleket ad le. Soha nem téved. Már befordult a kapun, már lépdel fel a lépcsőkön!…- jelenti egyre lelkesebb morzejelekkel. Aztán vakkant egyet izgalmában. Átrohan a másik szobába, megáll az úr előtt, csahol, térdére ugrik, visszaszáguld az ajtóhoz, két mellső lábával a kilincs felé kapkod, szügyét az ajtónak veti, gyorsan körberohan még a lakásban, hanggal, mozdulattal s minden beszédnél értelmesebb és félre nem érthető jelekkel hirdeti lelkendezve: „Itt van!…Hát nem érted?…Megjött! Milyen boldogság! Rögtön itt lesz!” Aztán két lábbal nekitámaszkodik az ajtónak,hogy a belépő ölének eshessen.

sicci>!

…már csak olyan tárgyakat rág meg, melyek a hölgy személyes használatára szolgálnak – így papucsát, a hölgy bőrretiküljét, sőt arany karkötőóráját is. Az úr elégedetten, rosszul leplezett kárörömmel hall e kártevésekről, mert tudja, hogy háta mögött a hölgy ellene uszítja a kutyát – szándék nélkül, inkább csak a gyakorlat kedvéért, hogy ne veszítsen kézügyességéből, el ne mulasszon egyetlen alkalmat sem, mikor a világ előtt az úrral szemben másvalakinek pártját foghatja; ami egészen természetes és szabályos is olyan emberek között, akik írott és íratlan törvények parancsára kényszerülnek együtt élni.

e-könyv

ppeva P>!

Képzeljék el, hogy valaki néhány napos csecsemőt fogad örökbe, szalagos pólyába fekteti, gügyög hozzá, tejesüvegből itatja – egy napon kiderül, hogy a csecsemő éjszaka kiszökik a házból, álszakállt ragaszt, facér erőművészek társaságában iszik, káromkodik, vasrudakat hajlít széle jókedvében, s csak hajnalban oson vissza pólyájába, eldugja álszakállát, s a gyanútlanul ébredő háziak előtt borgőzösen bár, de egy csecsemő hajnali álmát utánozza… Ilyesféle meglepetéssel szolgál Csutora, mikor először kötik pórázra.

45. oldal, Nem és jellem

arsenal0522 >!

Vásárolni számára egyértelmű a beleegyezéssel: az egész rendszerbe bele kell egyezni, a közvetítő kereskedelembe mindenekelőtt, s abba a kínos közelharcba, mely elkerülhetetlenül bekövetkezik, ha belép egy üzlet ajtaján, s a következő pillanatban, amíg csendesen beszél a kereskedővel, aki udvariasan ajánl, és ő udvariasan válogat, feldereng a látomás, hogy két fenevad elkapta most szörnyű mancsokkal egymás torkát, s e betonozott rengetegben, a villanyfényes őserdőben , életre-halálra marakodnak a koncért.