A ​teljes napló 1946 (A teljes napló(k) 3.) 6 csillagozás

Márai Sándor: A teljes napló 1946

Márai Sándor naplóinak eddigi magyar kiadása korántsem teljes – a köteteket vagy maga az író, vagy a kiadó állította össze, esetenként kihagyva a személyesebb, illetve politikailag „kínosabb” feljegyzéseket. A helyzet orvoslására született Ami a naplóból kimaradt sorozat azonban szintén válogatás, teljes naplókiadás tehát nincsen. A Helikon Kiadó ezt a hiányosságot kívánja megszüntetni, amikor küllemében is megújult sorozatban közreadja a jegyzetekkel kiegészített teljes naplót, amely tartalmaz minden eddig megjelent, valamint számos, nyomtatásban még soha nem közölt, a hagyatékból frissen előkerült feljegyzést.

>!
Helikon, Budapest, 2007
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632270951

Enciklopédia 5


Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
DaTa P
Márai Sándor: A teljes napló 1946

Nem az a csoda, hogy Magyarország olyan, amilyen; az a csoda, hogy van.
De azért ne sajnáljuk magunkat. Ehhez a történelmi sorshoz, amely alakított bennünket, mi is hozzáadtuk a magunkét; kígyóembert csak abból lehet csinálni, akinek elég puhák és hajlékonyak a csontjai. Minden más csont törik.

Márai Sándor naplóját olvasva úgy érzem magam mindig, mintha ott sétálnék vele én is azokon a budai utcákon, most épp a hiperinfláció sújtotta országban, a romok közt, meg mintha ott ülnék mellette, mikor az asztalánál issza kétnaponta az üveg bort (pálinkát sosem!), szívja az erős cigarettát egymás után, láncban, veszi elő a klasszikusokat, olvassa újra kedvenc néhány száz könyvét. Újra és újra. Olykor egész regényeket, néha csak egy-egy sort, Shakespeare-t sokszor, akinek néhány mondata, mint a villámcsapás. Vagy az örök bálványát, Goethét. Szeretem Márait, nagyon szeretem. De ezt sokszor megírtam már.

>!
jeno
Márai Sándor: A teljes napló 1946

Az ember szinte lubickol a jobbnál jobb gondolatok között. Hihetetlen, hogy ez az ember a regényeinél is jobb publicisztikákat ír és a publicisztikáinál is jobb naplókat. Pedig már a regényei is nagyszerűek.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
DaTa P

Az ember lehet hívő, anélkül, hogy vallásos lenne, s az embernek lehet köze Istenhez, akkor is, ha értelmével istentelen.

226. oldal

2 hozzászólás
>!
DaTa P

Radnóti Miklós versei. Van a lényében valami angyali. A legnehezebb emberi helyzetekben is világít, zsong, zeng ez a lélek. Halálig énekelt, aztán eltűnt a ködben.

207. oldal

>!
DaTa P

Szenvedtem, csalódtam, tele vagyok haraggal, bosszúvággyal, gonoszsággal. De ez nem vezet semmire. A bosszú nem válasz, a harag nem megoldás. Csak nagylelkűséggel és szeretettel lehet valahogyan válaszolni az életre az embereknek. De ez a szeretet ne picsogjon. Szeress, de ne érzelegj, szeress és bocsáss meg, maradj nagylelkű és elnéző, de ne fennkölten, hanem szomorúan, reménytelenül, kétségbeesetten. Az emberek között nem lehet másképpen szeretni.

63-64. oldal

>!
DaTa P

Nem az a csoda, hogy Magyarország olyan, amilyen; az a csoda, hogy van.

De azért ne sajnáljuk magunkat. Ehhez a történelmi sorshoz, amely alakított bennünket, mi is hozzáadtuk a magunkét; kígyóembert csak abból lehet csinálni, akinek elég puhák és hajlékonyak a csontjai. Minden más csont törik.

322. oldal

>!
DaTa P

Havas reggel Budán. Renoir-színek, rózsaszín felhők a világoskék télhajnali égen. Milyen szép a világ! Kicsi, de az enyém.

37. oldal

2 hozzászólás
>!
DaTa P

Minden közvetlen érintkezés az emberekkel: túlságosan nyugtalanít, izgat, túlságosan félek, hogy megbukom, túlságosan be akarom bizonyítani magam.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szégyen
>!
DaTa P

X. meséli, hogy volt egy inasuk, akiről csak gyanította, de nem tudta biztosan, homoszexuális-e vagy sem. Egy napon, fürdés közben az inas kopogtatás nélkül benyitott a fürdőszobába és megállott a kád előtt, melynek vizében X. meztelenül feküdt. „Mit akar?” – kérdezte. „Nagyságos asszony, kérem, itt vannak a villanyszerelők.” "Hát szóljon a férjemnek." „Nem lehet, kérem – mondta az inas szemérmes mosollyal –, mert a nagyságos úr öltözködik.”

43. oldal

>!
DaTa P

Mindjobban tudom, tapasztalom, hogy vitának nincs értelme. Az élet perét csak szótlanul lehet lefolytatni: nem szavakkal, hanem következetes magatartással és cselekedettel.

126. oldal

>!
DaTa P

Unom én már az írást nagyon, mint Esti Kornél. Az embereket is unom, ismert megjelenési és megnyilatkozási formáikban; túl sokat tudok róluk, ismerem őket és magam, untig. Mi tart hát még, mi érdekel? Az értelem és a gyönyör.

65. oldal


A sorozat következő kötete

A teljes napló(k) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Napló
Fekete István – Fekete Istvánné: Napló / Hajnalodik / Keserves évek
Kabdebó Lóránt – Tóth Mariann (szerk.): Szabó Lőrinc környezetének naplói
Tamási Áron: Emberi szavak
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Szappanyos Tamás: Naplókönyv – Így éltünk mi
Takáts Gyula: Öt esztendő Drangalagban
Burány Nándor: Magunk próbaköve
Ifjabb Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra: Napló 1917–1922
Horthy Miklósné: Napló 1944-45