A ​teljes napló 1946 (A teljes napló(k) 3.) 9 csillagozás

Márai Sándor: A teljes napló 1946

Márai Sándor naplóinak eddigi magyar kiadása korántsem teljes – a köteteket vagy maga az író, vagy a kiadó állította össze, esetenként kihagyva a személyesebb, illetve politikailag „kínosabb” feljegyzéseket. A helyzet orvoslására született Ami a naplóból kimaradt sorozat azonban szintén válogatás, teljes naplókiadás tehát nincsen. A Helikon Kiadó ezt a hiányosságot kívánja megszüntetni, amikor küllemében is megújult sorozatban közreadja a jegyzetekkel kiegészített teljes naplót, amely tartalmaz minden eddig megjelent, valamint számos, nyomtatásban még soha nem közölt, a hagyatékból frissen előkerült feljegyzést.

>!
Helikon, Budapest, 2007
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632270951

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Márai Sándor: A teljes napló 1946

Nem az a csoda, hogy Magyarország olyan, amilyen; az a csoda, hogy van.
De azért ne sajnáljuk magunkat. Ehhez a történelmi sorshoz, amely alakított bennünket, mi is hozzáadtuk a magunkét; kígyóembert csak abból lehet csinálni, akinek elég puhák és hajlékonyak a csontjai. Minden más csont törik.

Márai Sándor naplóját olvasva úgy érzem magam mindig, mintha ott sétálnék vele én is azokon a budai utcákon, most épp a hiperinfláció sújtotta országban, a romok közt, meg mintha ott ülnék mellette, mikor az asztalánál issza kétnaponta az üveg bort (pálinkát sosem!), szívja az erős cigarettát egymás után, láncban, veszi elő a klasszikusokat, olvassa újra kedvenc néhány száz könyvét. Újra és újra. Olykor egész regényeket, néha csak egy-egy sort, Shakespeare-t sokszor, akinek néhány mondata, mint a villámcsapás. Vagy az örök bálványát, Goethét. Szeretem Márait, nagyon szeretem. De ezt sokszor megírtam már.

1 hozzászólás
jeno>!
Márai Sándor: A teljes napló 1946

Az ember szinte lubickol a jobbnál jobb gondolatok között. Hihetetlen, hogy ez az ember a regényeinél is jobb publicisztikákat ír és a publicisztikáinál is jobb naplókat. Pedig már a regényei is nagyszerűek.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

DaTa P>!

Szenvedtem, csalódtam, tele vagyok haraggal, bosszúvággyal, gonoszsággal. De ez nem vezet semmire. A bosszú nem válasz, a harag nem megoldás. Csak nagylelkűséggel és szeretettel lehet valahogyan válaszolni az életre az embereknek. De ez a szeretet ne picsogjon. Szeress, de ne érzelegj, szeress és bocsáss meg, maradj nagylelkű és elnéző, de ne fennkölten, hanem szomorúan, reménytelenül, kétségbeesetten. Az emberek között nem lehet másképpen szeretni.

63-64. oldal

DaTa P>!

Az ember lehet hívő, anélkül, hogy vallásos lenne, s az embernek lehet köze Istenhez, akkor is, ha értelmével istentelen.

226. oldal

2 hozzászólás
Zsuzsi_Marta P>!

Szigorú rendtartás az olvasmányokkal. Nemcsak azokat az embereket kerülni, akik zavarnak az élet és a munka rendtartásában; még sokkal inkább kerülni a zavaró, fecsegő, fölösleges és idegen könyveket is.

313. oldal

DaTa P>!

Radnóti Miklós versei. Van a lényében valami angyali. A legnehezebb emberi helyzetekben is világít, zsong, zeng ez a lélek. Halálig énekelt, aztán eltűnt a ködben.

207. oldal

DaTa P>!

Nem az a csoda, hogy Magyarország olyan, amilyen; az a csoda, hogy van.

De azért ne sajnáljuk magunkat. Ehhez a történelmi sorshoz, amely alakított bennünket, mi is hozzáadtuk a magunkét; kígyóembert csak abból lehet csinálni, akinek elég puhák és hajlékonyak a csontjai. Minden más csont törik.

322. oldal

DaTa P>!

X. meséli, hogy volt egy inasuk, akiről csak gyanította, de nem tudta biztosan, homoszexuális-e vagy sem. Egy napon, fürdés közben az inas kopogtatás nélkül benyitott a fürdőszobába és megállott a kád előtt, melynek vizében X. meztelenül feküdt. „Mit akar?” – kérdezte. „Nagyságos asszony, kérem, itt vannak a villanyszerelők.” "Hát szóljon a férjemnek." „Nem lehet, kérem – mondta az inas szemérmes mosollyal –, mert a nagyságos úr öltözködik.”

43. oldal

DaTa P>!

Havas reggel Budán. Renoir-színek, rózsaszín felhők a világoskék télhajnali égen. Milyen szép a világ! Kicsi, de az enyém.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Buda
2 hozzászólás
DaTa P>!

Minden közvetlen érintkezés az emberekkel: túlságosan nyugtalanít, izgat, túlságosan félek, hogy megbukom, túlságosan be akarom bizonyítani magam.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szégyen
DaTa P>!

Mindjobban tudom, tapasztalom, hogy vitának nincs értelme. Az élet perét csak szótlanul lehet lefolytatni: nem szavakkal, hanem következetes magatartással és cselekedettel.

126. oldal


A sorozat következő kötete

A teljes napló(k) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Napló
Fekete István – Fekete Istvánné: Napló / Hajnalodik / Keserves évek
Kosztolányi Dezső: Ákom-bákom
Szabó Magda: Nyusziék
Illyés Gyula: Naplójegyzetek 1975 – 1976
Kertész Imre: Mentés másként
John Holt: Iskolai kudarcok
Erich Kästner: Notabene 45
Thomas Mann: Naplók 1940–1955
Burány Nándor: Magunk próbaköve