Ha ​jön a hullám 20 csillagozás

Manon Fargetton – Jean-Christophe Tixier: Ha jön a hullám

„Az életet ocsmány, gigantikus karneválnak látom, amiből szeretnék kilépni. Nincs rá mód, hogy másként éljünk? Hazugságok nélkül?”
Nina úgy érzi, elárulták, képtelen tovább élni az otthonában, amit eddig annyira szeretett.
A tizenhetedik születésnapjának reggelén becsukja maga mögött az ajtót, a kulcsait a csatornába dobja, és nyomtalanul eltűnik.
Tíz hónappal később Clément, az öccse a keresésére indul.
Meg akarja érteni, mi késztette Ninát arra, hogy elmenjen.
Nem tudja, miért tette, nem tudja, hol lehet.
Egyet tud csak: meg akarja találni a nővérét.
Mindenáron.
Egy normális család álságos képét nyújtani fontosabb, mint szembenézni az igazsággal?
Őszinte hangvételű, egyszerre megindító és gondolkodásra késztető regény a szülői hazugságok következményeiről, önmagunk kereséséről, a kamaszkori függetlenné válásról.

Eredeti cím: Quand vient la vague

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789635615155 · Fordította: Burján Monika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789635615162 · Fordította: Burján Monika
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576686 · Fordította: Burján Monika

Most olvassa 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Viktória_Erdei P>!
Manon Fargetton – Jean-Christophe Tixier: Ha jön a hullám

Egy kihívásra kaptam ezt a könyvet. Az elején még tetszett, de a végére már nem annyira. Nem értettem, hogy teheti a családjával ezt Nina. Könnyebb elmenekülni a problémák elől, mint szembenézni velük, beszélhetett volna a szülőkkel. Már az elején sejtettem, hogy mi lehet az a titok, túl egyértelmű volt a számomra.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Manon Fargetton – Jean-Christophe Tixier: Ha jön a hullám

Ez a könyv elgondolkodtat. Nem csak a karakterek helyzetéről, hanem akad benne sok filozófikus gondolat is az életről, amin akaratlanul is elmereng az ember, és ez tök jó. Emellett viszont végig megvan benne a feszültség, az izgalom, mert kíváncsi leszel, hogy miért ment el Nina, sikerül-e megtalálni a lányt, mi fog most történni. És ritka az, ha egy könyv egyszerre tud izgalmas, tartalmas és elgondolkodtatóó lenni. A Ha jön a hullámnak ez is összejött.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2021/04/konyvkritika-manon-farg…

ValerinLanz P>!
Manon Fargetton – Jean-Christophe Tixier: Ha jön a hullám

Valami ilyesmire számítottam, igen. Megértettem Nina tettét, jóllehet én nyilván nem így cselekedtem volna. Felemás volt a viszonya az öccsével, de örülök, hogy Clément végül kihúzta a fejét a vízből, és elkezdett a szörfözésen kívül mással is törődni. Nem rossz srác ő, csak néha önző, mint a legtöbb fiatal.
spoiler Nina valószínűleg ezért akadt ki sokkal jobban, mint az öccse. spoiler A szülők próbáltak magyarázkodni, kevés sikerrel, és ezt a részt nem éreztem eléggé kidolgozottnak. Persze Ninára fókuszáltunk, megértem.
spoiler
Gyorsan olvasható regény, ami ismét megmutatta, hogy a kifelé tökéletesnek mutatott családi kapcsolatokat is elsodorhatja egy nagyobb hullám.

Chris>!
Manon Fargetton – Jean-Christophe Tixier: Ha jön a hullám

Az eleje meglehetősen jól indult, de úgy nagyjából az egyharmadánál (70-80 oldal) leül a cselekmény, és onnantól kezdve merő unalom az egész. A végére már az sem érdekelt, hogy miért ment el Nina (bár a főindok a regény felénél kiderül), és az sem, hogy Clément-nak vajon sikerül-e megtalálnia őt. Pedig maga a téma olyan, hogy ebből egy nagyon jó regényt is ki lehetett volna hozni, de sem a karakterek, sem a helyzetek, a konfliktusok nincsenek kibontva rendesen, így tulajdonképpen egy középszerű történetté válik az egész.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Egészen idáig meg voltam győződve, hogy a családi köteléknél nincs erősebb. Ma kijelenthetem, hogy ebből semmi nem igaz. A közös gének nem elegendőek ahhoz, hogy szilárdan összekössenek embereket. Én vagyok rá az élő bizonyíték.

Könyvmolyképző KU>!

Egy normális család álságos képét nyújtani fontosabb, mint szembenézni az igazsággal?

Könyvmolyképző KU>!

Az életet ocsmány, gigantikus karneválnak látom, amiből szeretnék kilépni. Nincs rá mód, hogy másként éljünk? Hazugságok nélkül? Nem törődve azzal, hogy mit szólnak majd? Nem attól rettegve folyton, hogy néznek ránk mások, hogyan ítélnek meg bennünket? Félredobva a képmutatást, ami arra kényszerít minket, hogy egymás mellett éljünk anélkül, hogy valaha is igazán megismernénk a másikat?

Könyvmolyképző KU>!

Elmondjam neki? Vagy tartsam meg magamnak a titkot, hogy megkíméljem? De vajon jó szolgálatot teszek-e neki azzal, ha elrejtem előle az igazságot? Mi a jobb, ha hamis boldogságban él, mit sem sejtve a férje életének egy nagy szeletéről? Vagy ha megtudja az igazságot, és boldogtalanságba süpped?

Könyvmolyképző KU>!

Csak a nővére eltűnése után fedezte fel, mennyire kötődik hozzá. Előtte fogalma se volt, hogy boldog. Azóta viszont tudja, hogy nem az.

Könyvmolyképző KU>!

Két hónapja van, hogy megtalálja a nővérét. Két hónapja, hogy választ kapjon a kérdésre, ami folyamatosan gyötri. Életben van, vagy meghalt?

Könyvmolyképző KU>!

Akaratlanul is a létünk tükörképét látom most ebben a rumliban. Csak halmoztuk, egyre halmoztuk az életdarabkákat, történeteket, indulatokat, de sosem próbáltuk meg szépen elpakolni, átválogatni, vagy egyszerűen csak rendben tartani őket. Ahogy a garázst sem. Végül már úgy mentünk el a rendetlenség mellett, hogy észre sem vettük.

Könyvmolyképző KU>!

Az a benyomásom, mintha egy szál égő gyufát tartanék az ujjaim között egy kanóc közelében, amit, ha egyszer meggyullad, soha többé nem tudok majd eloltani. Igen. Az, amit apámról megtudtam, igazi bomba, képes porrá zúzni a családomat, valamennyiünk életét.

Garbai_Ildikó P>!

Sírj csak sírj! A könnyek mindig magukkal viszik a keserűség egy részét.

169. oldal

Phoenix67>!

Ha nem szörfről van szó, semmi nem marad meg a fejében. Szenvedély ez, vagy önzőség?

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Higgy nekem
Joss Stirling: Summer
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Lois Lowry: Nyáron történt
Rick Riordan: A vörös piramis
Stephenie Meyer: A burok
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Varga Írisz Dóra: Örökség 2.
Cath Crowley: Szavak kékben