A ​lány, aki utálta a könyveket 58 csillagozás

Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

„Volt egyszer egy Meena nevű kislány. Ha utánanézel a könyvekben, mit is jelent a neve, a következőkre bukkannál: ősi szanszkrit nyelven Meena annyit tesz, hogy hal. Ám neki erről fogalma sem volt, mivel soha, semminek nem nézett utána semmiféle könyvben. – Lépten nyomon beléjük botlom – dohogta. És ebben igaza volt, mert a házukban szanaszéjjel hevertek a könyvek. Nemcsak a polcokon és a heverő melletti asztalkán díszelegtek, mint minden rendes helyen, hanem ott is, ahol bizony semmi keresnivalójuk. Könyvek hevertek a konyhaszekrényen, a fiókban, az asztalokon, a vécében és a faliszekrényen is…” kezdődik a mese.

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492165 · Fordította: Leléné Nagy Márta · Illusztrálta: Leanne Franson
>!
Minerva Nova, Szeged, 2003
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639492167 · Fordította: Leléné Nagy Márta · Illusztrálta: Leanne Franson

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Algernon P>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

A könyvekből kihullanak a mesealakok, tündérek és királylányok, kisállatok, s csak úgy sétálnak vissza a lapokra, ha elolvasod a könyveket.
De aztán úgy véled magányos leszel. Ám a könyvet újra el tudod olvasni. Ott lesznek mindig.

Hiszen olvasunk azért, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül :)

1 hozzászólás
Coffee I>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Egy átlagos könyvszerető ember erre a mesekönyvre nagy valószínűséggel öt csillagot ad. Lilinek nagyon tetszett, aranyos történet, mondjuk lehetett volna hosszabb/részletesebb, ami a könyvben lévő barátainkat illeti.

Egy olyan könyvszerető ember, aki emellett megrögzötten rendmániás, nem tudja hová tenni ezt a könyvet, és három csillagot ad rá. Szép elgondolás, hogy neveljük olvasóvá a jövő nemzedéket, és kellemetlen csalódás, amikor normálisnak van feltüntetve, hogy a szülők szétszórtak, rendetlenek és hanyagok.

Persze a végén elmondtam elsőszülöttemnek, hogy ez nem normális, hogy ennyire szanaszét van minden, az viszont tök jó, hogy Meena megszerette az olvasást.

Utána hosszasan beszélgettünk. Arról például, hogy amikor én kicsi voltam, akkor a Papa nagyon sokszor vett és adott nekem új könyveket, és én nagyon szerettem ezeket. Ő mindig elmondta nekem, hogy a legigazabb barátaim a könyvekben vannak. Ők sosem fordítanak hátat, ők nem kérdeznek, és nem érdekli őket az sem, ha kócos a hajam esetemben fiúsra vágott, sajátkezűleg, és a fél általános iskola csúfol emiatt, de a könyvek szereplői nem tennének ilyet.

Emellett megbeszéltük Lilivel, hogy ahányszor szomorú vagy mérges, mert csúnyát mondanak neki, vagy valami nem sikerül, akkor vegyünk elő mindig egy könyvet (nem mintha eddig nem ezt tettük volna), és meneküljünk máshová. Mert itt is úgy éreztük, mintha nem is a mi hálószobánkban lennénk, hanem Meena nappalijában. Mosolygott, tetszett neki az ötlet, és láttam az értelmet a tekintetében, hogy pontosan tudja, miről beszélek, amikor azt mondom, hogy olvasás közben olyan, mintha máshol lennénk.

Trixi_Adzoa>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Kíváncsi lennék rá, hogy a gyerekekre ez milyen hatással van. Nekem nyilván nem mondott újat a képzelet-könyv-szereplő vonalon :-)
Azért aranyos volt.

Alíz_Simon>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Aranyos ez a kis történet és jól néz ki a borítója is. Mondjuk a belső rajzok többsége már nem tetszett annyira. Örülök, hogy a kezembe került, mert remek ötletet adott az idei „mese” témájú nyári táborunk kerettörténetéhez az a rész, ahol a meseszereplők kiestek a könyvekből és összekeveredtek… :)

Chöpp >!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Persze, hogy tetszik egy könyvmolynak és egy leendő könyvmolynak!

schesztiஐ P>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Könyvmoly vagyok, rengeteg-rengeteg könyvvel, mégis rossz volt belegondolni, ahogy ez a kislány a mindennapjait tölti a két könyvmániás szülővel – nem törődnek vele, szanaszét hagyják a könyveket… kicsit megrázó. :S És naná, hogy így aztán Meena nehogy nem szeret olvasni, de kifejezetten utálja a könyveket. :(

Aztán egy cicának és némi szerencsés balesetnek köszönhetően ez megváltozik, mégis, valahogy jobban esett volna a mese, ha a szüleinek köszönhetően változik meg.

Nem tetszettek a rajzok sem, de a vége aranyos lett. :)

Csanat P>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Aranyos kis rövid történet. Ha minden kötél szakad majd bevetem végső tartalékként. Nem hinném, hogy a kislányom bármiféle ellenállást is kifejtene majd a könyvolvasás ellen, de ki tudja.

Zoe27>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Ha nem szeretsz olvasni, azért csak olvasd el!
Ha nem szereted a könyveket, csak olvasd el!
Ha egyedül vagy és magányos, csak olvasd el!
Ha szeretsz nemet mondani, csak olvasd el!
Ha hiányoznak a kézzel készített képeskönyvek világa, csak lapozz bele!
Ez a könyv remek képet ad arról miért kell és miért jó olvasni.
Ha csak kérdéseid vannak, de válaszaid nincsenek, akkor jusson eszedbe ez a könyv!

Natsuki>!
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Az ötlet valahol aranyos, de még én, akivel állandóan vitatkozik az anyukám, hogy ugyan rakjak már rendet, én is azt mondom, hogy ez a mértékű felfordulás már nem okés. Meg ha a szülők állandóan olvasnak, mikor jut idő a gyerekre? Ebben a történetben nem a könyveket utáló kislánnyal van a baj, hanem a kislányt elhanyagoló szülőkkel. Szerintem..


Népszerű idézetek

Algernon P>!

Volt egyszer egy Meena nevű kislány. Ha utánanéznél a könyvekben, mit is jelent a neve, a következőre bukkannál: ősi szanszkrit nyelven Meena annyit tesz, hogy hal. Ám neki erről fogalma sem volt, mivel soha, semminek nem nézett utána semmiféle könyvben.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicholas Oldland: A vadvízi kaland
J. Z. Novák: A tücsök meg a hangyák
Berg Judit: Maszat játszik
Gilbert Delahaye: Márti a tanyán
Agócs Írisz: Kicsi, nagy
Kiss Ottó: Ati a tükör mögött
Kathrin Schärer: Johanna a vonaton
Sarah Gibb: Csipkerózsika
Ute Haderlein: Bújócska árkon-bokron át
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt