Robin ​Hood 262 csillagozás

Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood

Vidám kópékról, a sherwoodi erdő sok kalandot megért bujdosóiról szól ez a könyv. A történelmi regényekben, filmekben és színdarabokban már oly sokszor megrajzolt Robin Hood új arccal lép itt elénk. „Robin pajtás” ő ismét, akárcsak az eredeti, középkori angol balladákban. Tréfára mindig kész, szabadságszerető, bátor fiatal legény, aki társaival együtt az erdőt lakván igazságosztó zsiványként a szegény nép legfőbb védője és a nagyurak rettegett üldözője lesz. Mi tagadás, Richárd király keresztes hadjáratát, János herceg trónbitorlási kísérletét ma már a történelem is alig tartja számon, ám a normann elnyomók ellen lázadó Robin Hood alakját mindmáig frissen megőrizte a nép képzelete.

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Móra Klassz Móra · Delfin könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2020
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157458
>!
Móra, Budapest, 2020
224 oldal · ISBN: 9789634865445
>!
Móra, Budapest, 2017
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157458

10 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Robin Hood


Kedvencelte 20

Most olvassa 8

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
Mándy Iván: Robin Hood

Oh, a híres legendás Robin Hood, aki nekem is egész végig kedvencem volt, hiszen ő a könyv legpéldamutatóbb személyisége. Egy igazi hős, akiért én is nagyon odavoltam. Imádtam a könyvet, mert izgalmas volt, kalanddús, csak úgy fogytak a lapok! Sokkal jobban tetszett, mint a másik Robin Hood, amit pár hete olvastam. Volt egy hangulata, ami teljesen magába szippantott. Én is részese akartam lenni, ott akartam lenni a bújdosókkal a sherwoodi erdőben, én is harcolni szerettem volna, és legfőképp én is akkora hős akartam volna lenni, mint Robin, Much vagy Little John.
Rengeteget nevettem a városbíró miatt, egyszerűen hihetetlen, milyen naiv ember, és mennyire önző…!
Robin megjegyzései viszont nagyrészt nagyon odatettek mindent :D

>!
Palatinus, Budapest, 2003
276 oldal · ISBN: 9639487694
pável>!
Mándy Iván: Robin Hood

milyen lehet a tökéletes ifjúsági regény? ha a megfelelő időben olvasod, a teljes világodat kitölti. hézagmentesebben, mint az ikea méretre szerelt bútorai a bútorokhoz méretezett válaszfalak közti űrt. hiába, Mándy és kollégái még nem furnérból dolgoztak, lapra szerelve.
és persze még nem a butafejű kevinkosztner volt az én képzeletemben Robin, és mindenki más is a sajátom volt, nem hollywoodi kaptafa-bálvány.
ennyit tudok hirtelen hozzáfűzni, sok-sok (nagyon sok) évvel az olvasások (legalább egy tucat) után…
nemmeremújraolvasni, zsülvernévelmármegjártam

ld. még https://moly.hu/karcok/1243834

>!
Móra, Budapest, 1985
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 963113959X · Illusztrálta: Szecskó Tamás
5 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Mándy Iván: Robin Hood

Az 1991-es Robin Hood filmfeldolgozást nagyon szeretem, hatalmas nagy kedvencem, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet ez a könyv. Bár ez más történetet dolgoz fel, más a cselekménye a filmhez képest, de a jól megszokott karakterek szerepeltek benne. Robin Hood karakterét nagyon szeretem, tetszik, hogy ilyen nemes ügyért harcolt, mint a szegények és nincstelenek megsegítése, illetve hogy ennyire hűségesen kitartott Oroszlánszívű Richárd király mellett. Nagyon gyorsan a cselekmény végére értem, olvastam volna még tovább is, annyira beszippantott engem. Marian itt nagyon keveset szerepelt a filmhez képest, az ő karakterét hiányoltam, csak a végén bukkant fel egy rövid időre.

Cs_N_Kinga P>!
Mándy Iván: Robin Hood

Hát mit is lehetne írni Robin Hood-ról. Egyik kedvenc karakterem, hiszen a szegények védelmezője volt ő. Kevin Costner filmjét mindig is imádtam, nekem ő az igazi Robin. De itt nem volt keresztes háborúban Robinunk, végig a Mátyás királyos mesék és a Magyar népmesék voltak a fejemben, főleg hogy Little John-nál fütykös volt:D akit becézgetett és beszélgetett vele.
Persze az alap, a váz megegyezett. Ő lett az erdő kapitánya és a szabad britek vezére, aki küzd az elnyomó normannok ellen. János herceg itt sem ült trónra és Oroszlánszívű Richárd is megjelenik a végén, aki megfosztja Nothingam bíráját címétől Robint pedig elismeri, jó oké az egyiket levélben a másikat személyesen. Egy olyan igazi magyaros Robin Hood volt.
Nem volt rossz.
https://youtu.be/GZDUiMdleTo

Turms>!
Mándy Iván: Robin Hood

Gyerekkorom egyik nagy kedvence, számtalanszor elolvastam. Most a gyerekeimnek felolvasva változatlanul azt mondom, ez az egyik legjobb magyar ifjúsági regény. Könnyed, kalandos, szerethető. Ha önállóan olvasnak majd, akkor is még a kezükbe fogom adni, mert pont ilyen könyvekkel lehet megszerettetni az olvasást.

>!
Móra, Budapest, 1975
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631102610
2 hozzászólás
Youditta>!
Mándy Iván: Robin Hood

Végre igazi gengszter,zsivány lehettem újra, aki megment minden jóravaló embert, megbünteti a rosszat, íjászkodhat, menekülhet, álcázhatja magát. Ezt tettük éveken át a házunk körül lévő mocsaras, erdős, nádas területen tesómmal és a bátor jelentkezőkkel. Igazán kemény élet volt ám az, csoda, hogy néhány karcolás volt a legkomolyabb bajunk.
Ez a könyv igazán jó ifjúsági regény, amit jó felnőttként is olvasni és újra előhívni az emlékeket, mert Robin Hood a mi időszámításunkban nagy ász volt. spoiler
Bírtam most is.

Paulina_Sándorné P>!
Mándy Iván: Robin Hood

Élveztem a történetet. Egy kicsit a film, egy kicsit a mese jutott eszembe olvasás közben. Szimpatikus volt Robin Hood, mosolyogtam olvasás közben egy-két jelenten. Tuck, Little John mindig is a kedvenceim lesznek, voltak. A végét imádtam, aranyos volt.

Dinuka>!
Mándy Iván: Robin Hood

Egy igazán szórakoztató ifjúsági kalandregény. Nem túl hosszú, mégis van benne minden: cselszövés, igazságtalanság, jó – és rossz párharca, csata. Nagyon jókat derültem Robin Hood zsiványságain, furfangos kis bátor legény. Több szereplő is kedves figura számomra: Tuck barát, Little John. A bujdosók is segítenek legyőzni János herceg hadait, így kegyelmet kapnak, nem kell az erdőben élniük, és a nép is megszereti őket. Marion és Robin pedig összeházasodik, sőt a végén még maga Oroszlánszívű Richárd is ellátogat hozzájuk. Ha Robin Hood, akkor természetesen nekem Kevin Costner, nagyon sokszor láttam a filmet.

szanes1>!
Mándy Iván: Robin Hood

Ez volt az esti mese a fiúknak az utóbbi időben. Zsoltika (5) még ragaszkodott volna a népmesékhez és kezdetben bosszankodott is, de a végére neki is megtetszett. Sokszor didaktikus és túl egyszerű, de szívmelengető is emiatt. Pont ezeknek a kisfiúknak való történet, ahol a szegényeket támogatják, ahol a bajtársakra lehet számítani, ahol az adott szó szent és a becsület mindenek előtt áll. Humor is akad benne és a képek is tetszettek, bár abból nem volt túl sok.

dokijano>!
Mándy Iván: Robin Hood

Nemrég olvastam az Ivanhoe-t, Walter Scott klasszikus regényét, és nosztalgiából elővettem újra a Robin Hoodot is.
Mándy Iván nyelvezete nyilván sokkal közelebb van hozzánk, könnyedebb, olvasmányosabb. Sok helyen humoros, már-már idilli képet fest a hős Robin Hood, az „íjászok királya” és csapata lovagiasságáról. A szegénylegények szinte már kedélyeskedve engedik szabadon az elfogott ellenfeleiket, ugyanakkor ők ezt egyáltalán nem viszonozzák, sőt galád csapdákat állítanak a sherwoodi erdő bujdosóinak. De végül a jók elnyerik méltó jutalmukat, és a rosszak is a büntetésüket.
Jó kis olvasmány a XII. századi angol „betyárokról”.


Népszerű idézetek

Habók P>!

A hosszú tölgyfa asztalnál ültek a tanácstagok. A városbíró minden szavára, mozdulatára bólintottak. Ebben roppant nagy gyakorlatuk volt. Már kiskorukban városi tanácsosoknak nevelték őket, és így egész korán megtanultak bólogatni.

1 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!

– […] Milyen fűzöld ruhád van! Igazán előkelő!
– De hiszen zöld ő maga is!… Olyan tejfelesképű. De azért van ám íja is! Nézzétek csak! Meg tőre. Jól felfegyverzett. Aztán mit csinálsz azzal a tőrrel?
– Almát hámoz!
Az erdő csak úgy zengett a nevetéstől. Robin Hood lehajtotta a fejét.

Belle_Maundrell>!

Nem, hát Robin Hood nem is tudott szebbet elképzelni, mint egy ilyen gyönyörű erdőben barangolni!

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Robin Hood
Belle_Maundrell>!

A városbíró hátradőlt a székén, végigsimított az arcán. Ezt nagyon jól tudta csinálni. Ilyenkor úgy látszott, mintha gondolkoznék valamin.

67. oldal, Hajrá! (Móra, 1975)

Jagika P>!

– Ugye, nem is olyan rossz az élet a sherwoodi erdőben?

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: erdő
Belle_Maundrell>!

Wat a mártásos ujját szopogatta, de Charles a kezére ütött.
– Szerencsétlen – súgta –, ha ilyesmit csinálsz, tüstént észreveszik, hogy nem vagy nemes lovag!
A szegény Wat a háta mögé dugta a kezét, mintha még azt is szégyellné, hogy egyáltalán van ujja.

39. oldal, Az erdő kapitánya (Móra, 1975)

EowynTheHunter>!

Mindenki tudja, hogy ebéd után le kell heveredni. Igenis le kell heveredni! Egy kicsit szundítani. No nem aludni, csak éppen szundítani. Mert az roppant nagy különbség. Bevallom, nem ismerek jobbat, mint egy ebéd utáni szundítást!

Odin94>!

Sötétedett. Apró kis fények csillogtak a homályban. Valahol a völgyben Robin Hood dalát énekelték. A szabad britek dalát. Látni nem lehetett senkit. Mintha maga a táj énekelne.

214. oldal, A látogató (Móra, 1965)

Zolko>!

– Kelj fel, Robin! – mondta a király. – Igen, én vagyok a látogató. Kíváncsi voltam rád. És örülök, hogy most se feledkeztél meg a szegényekről. Látod, én is így barangolok, egyszerű ruhában. Mert mi nem vagyunk urak, Robin Hood. Szolgák vagyunk. A nép szolgái.

274. oldal, utolsó fejezet - A látogató (Palatinus, 2003)

bfg3 P>!

– Robin Hood!
[…]
– Én vagyok, jó asszony. De miért ijedtél meg?
– Te ölted meg a vadászok kapitányát?
– Nagyon sietett. Elfelejtett visszaköszönni…

A király vadászai

Kapcsolódó szócikkek: Robin Hood

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Jules Verne: Sándor Mátyás
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Gáspár Ferenc: A strucc vére
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya