Robin ​Hood 161 csillagozás

Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood Mándy Iván: Robin Hood

Vidám kópékról, a sherwoodi erdő sok kalandot megért bujdosóiról szól ez a könyv. A történelmi regényekben, filmekben és színdarabokban már oly sokszor megrajzolt Robin Hood új arccal lép itt elénk. „Robin pajtás” ő ismét, akárcsak az eredeti, középkori angol balladákban. Tréfára mindig kész, szabadságszerető, bátor fiatal legény, aki társaival együtt az erdőt lakván igazságosztó zsiványként a szegény nép legfőbb védője és a nagyurak rettegett üldözője lesz. Mi tagadás, Richárd király keresztes hadjáratát, János herceg trónbitorlási kísérletét ma már a történelem is alig tartja számon, ám a normann elnyomók ellen lázadó Robin Hood alakját mindmáig frissen megőrizte a nép képzelete.

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak, Móra Klassz, Delfin könyvek

>!
Móra, Budapest, 2017
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157458 · Illusztrálta: Herbszt László
>!
Palatinus, Budapest, 2003
276 oldal · ISBN: 9639487694
>!
Móra, Budapest, 1993
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631171108

6 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Robin Hood


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
Mándy Iván: Robin Hood

Oh, a híres legendás Robin Hood, aki nekem is egész végig kedvencem volt, hiszen ő a könyv legpéldamutatóbb személyisége. Egy igazi hős, akiért én is nagyon odavoltam. Imádtam a könyvet, mert izgalmas volt, kalanddús, csak úgy fogytak a lapok! Sokkal jobban tetszett, mint a másik Robin Hood, amit pár hete olvastam. Volt egy hangulata, ami teljesen magába szippantott. Én is részese akartam lenni, ott akartam lenni a bújdosókkal a sherwoodi erdőben, én is harcolni szerettem volna, és legfőképp én is akkora hős akartam volna lenni, mint Robin, Much vagy Little John.
Rengeteget nevettem a városbíró miatt, egyszerűen hihetetlen, milyen naiv ember, és mennyire önző…!
Robin megjegyzései viszont nagyrészt nagyon odatettek mindent :D

>!
Palatinus, Budapest, 2003
276 oldal · ISBN: 9639487694
>!
pável 
Mándy Iván: Robin Hood

milyen lehet a tökéletes ifjúsági regény? ha a megfelelő időben olvasod, a teljes világodat kitölti. hézagmentesebben, mint az ikea méretre szerelt bútorai a bútorokhoz méretezett válaszfalak közti űrt. hiába, Mándy és kollégái még nem furnérból dolgoztak, lapra szerelve.
és persze még nem a butafejű kevinkosztner volt az én képzeletemben Robin, és mindenki más is a sajátom volt, nem hollywoodi kaptafa-bálvány.
ennyit tudok hirtelen hozzáfűzni, sok-sok (nagyon sok) évvel az olvasások (legalább egy tucat) után…
nemmeremújraolvasni, zsülvernévelmármegjártam

ld. még https://moly.hu/karcok/1243834

>!
Móra, Budapest, 1985
210 oldal · ISBN: 963113959X · Illusztrálta: Szecskó Tamás
2 hozzászólás
>!
Turms P
Mándy Iván: Robin Hood

Gyerekkorom egyik nagy kedvence, számtalanszor elolvastam. Most a gyerekeimnek felolvasva változatlanul azt mondom, ez az egyik legjobb magyar ifjúsági regény. Könnyed, kalandos, szerethető. Ha önállóan olvasnak majd, akkor is még a kezükbe fogom adni, mert pont ilyen könyvekkel lehet megszerettetni az olvasást.

>!
Móra, Budapest, 1975
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631102610
4 hozzászólás
>!
Youditta
Mándy Iván: Robin Hood

Végre igazi gengszter,zsivány lehettem újra, aki megment minden jóravaló embert, megbünteti a rosszat, íjászkodhat, menekülhet, álcázhatja magát. Ezt tettük éveken át a házunk körül lévő mocsaras, erdős, nádas területen tesómmal és a bátor jelentkezőkkel. Igazán kemény élet volt ám az, csoda, hogy néhány karcolás volt a legkomolyabb bajunk.
Ez a könyv igazán jó ifjúsági regény, amit jó felnőttként is olvasni és újra előhívni az emlékeket, mert Robin Hood a mi időszámításunkban nagy ász volt. spoiler
Bírtam most is.

>!
anesz P
Mándy Iván: Robin Hood

Igazi ifjúsági regény a legendás hősről és barátairól, még a modern sallangoktól mentesen. Nagyon élvezetes volt, tetszett a könnyed stílus és az emberi lépték. Jó volt olvasni, még úgy is, hogy az én példányomból hiányzott kb. 15 oldal a közepéből.

>!
dokijano
Mándy Iván: Robin Hood

Nemrég olvastam az Ivanhoe-t, Walter Scott klasszikus regényét, és nosztalgiából elővettem újra a Robin Hoodot is.
Mándy Iván nyelvezete nyilván sokkal közelebb van hozzánk, könnyedebb, olvasmányosabb. Sok helyen humoros, már-már idilli képet fest a hős Robin Hood, az „íjászok királya” és csapata lovagiasságáról. A szegénylegények szinte már kedélyeskedve engedik szabadon az elfogott ellenfeleiket, ugyanakkor ők ezt egyáltalán nem viszonozzák, sőt galád csapdákat állítanak a sherwoodi erdő bujdosóinak. De végül a jók elnyerik méltó jutalmukat, és a rosszak is a büntetésüket.
Jó kis olvasmány a XII. századi angol „betyárokról”.

>!
jehuka P
Mándy Iván: Robin Hood

9-10 évesen többször is olvastam, akkor nagyon szerettem, Robin Hood volt első szerelmeim egyike:) Tökéletes ifjúsági regény: kellőképpen egyszerű, világosan elhatárolható jó és rossz, egyértelmű és pozitív értékrendet közvetít az olvasó felé.
Felnőtt fejjel pont ez a leegyszerűsítés volt az ami kicsit zavart. Egy „alfa hím” Robin Hood helyett egy gyermekien naiv Robin Hoodot kaptam. Még a nosztalgia érzése sem tudta elnyomni ezt a fajta csalódást. Ezt most hiba volt ismét kézbe venni.

1 hozzászólás
>!
Felixa P
Mándy Iván: Robin Hood

A legendás, zöld csuklyás igazságosztó, aki elvesz a gazdagoktól, hogy a szegényeknek adjon, aki harcol az igazságtalanság és a zsarnokság ellen. Szeretem a történetét… Filmadaptációként egyből Kevin Costner ugrik be…
A főszereplő jellemfejlődése fantasztikus. Naiv fiúként ismerjük meg, később pedig remek vezérré válik. Nincs nála tisztább szívű, romantikus hős az irodalomban.
Marian feltűnése a történetben nagyon tetszett, bár itt is filmbéli Mary Elizabeth Mastrantonio jutott eszembe…

>!
mohapapa I
Mándy Iván: Robin Hood

Csatlakozom a rongyos-olvasásokhoz! Lássuk be, Robin jobb példakép, mint a Terminátor! ;-)


Népszerű idézetek

>!
Habók P

A hosszú tölgyfa asztalnál ültek a tanácstagok. A városbíró minden szavára, mozdulatára bólintottak. Ebben roppant nagy gyakorlatuk volt. Már kiskorukban városi tanácsosoknak nevelték őket, és így egész korán megtanultak bólogatni.

1 hozzászólás
>!
Habók P

Hej, ha egyszer én is hazatérhetnék! – Hallgatott egy darabig, aztán elvigyorodott. – No de nem azért jöttünk, hogy a fejünket lógassuk! Tovább, fiók! Ettől a perctől londoni nemesek vagyunk!
– És ha valaki kételkedik?
– Majd jól tarkón vágom! – bólintott a derék Much. – Sosem szerettem, ha kételkednek a szavaimban.

>!
bfg3 P

– Robin Hood!
(…)
– Én vagyok, jó asszony. De miért ijedtél meg?
– Te ölted meg a vadászok kapitányát?
– Nagyon sietett. Elfelejtett visszaköszönni…

A király vadászai

Kapcsolódó szócikkek: Robin Hood
>!
Zolko

Kelj fel, Robin! – mondta a király. – Igen, én vagyok a látogató. Kíváncsi voltam rád. És örülök, hogy most se feledkeztél meg a szegényekről. Látod, én is így barangolok, egyszerű ruhában. Mert mi nem vagyunk urak, Robin Hood. Szolgák vagyunk. A nép szolgái.

274. oldal, utolsó fejezet - A látogató (Palatinus, 2003)


Hasonló könyvek címkék alapján

Póli Matilda: Futó tűz
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A potyautas
Scott Westerfeld: Behemót
Pierdomenico Baccalario: A villámok mestere
Linda Sue Park: Viharjelzés
Rick Riordan: Az elveszett hős
Christopher Paolini: Örökség
Gordon Korman: Sziget! 3. – Kiút