Régi ​idők mozija 3 csillagozás

Mándy Iván: Régi idők mozija

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1967

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 1967
216 oldal

Enciklopédia 4


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

sophie P>!
Mándy Iván: Régi idők mozija

(Mándy Iván) „1918. december 23-án született Budapesten, ugyanitt hunyt el 1995. október 6-án. Apja Mándy Gyula hírlapíró volt, aki vidéki polgári család sarjaként érkezett a századforduló Budapestjére, tele nagyratörő tervekkel. A szülők válása után a hatéves Mándy a bohém, hányatott életet élő apával maradt, s korán megismerte az otthontalanságot, az olcsó szállodák, kávéházak és kis mozik világát. A budapesti Lónyay utcai gimnáziumban, majd a Madách Gimnáziumban tanult, az ötödik osztályból azonban kimaradt, s tanulmányait sohasem fejezte be. ” (http://www.pim.hu/object.F87EC30A-8C81-42E8-8601-E0CD79…)

Na ez van beleírva a Régi idők mozijába. Az olcsó szállodák, kávéházak világa egy kicsit, a bohém, hányatott életű apa egy kicsit, a kis mozik világa nagyon. De legrészletesebben – és én ezért imádtam különösképpen az egészet – a némafilmek és a némafilmsztárok. A kedvenc részeim azok voltak, amikor – gondolom felidézve a gyerekkori élményeket – egy teljes némafilm cselekménye elevenedik meg szavakba öntve.
Egyszer láttam én is igazi némafilm vetítést. Volt zongorista, meg minden. És a családban még mindig él a legenda, amikor a nagyszüleim az itteni mozi megnyitójára kaptak két ingyenjegyet. A Patyomkin páncélost adták. Egész más szemmel látjuk már ezeket a filmeket, talán már nem is értjük, mit lehetett ezeken izgulni. Mégis kicsit irigykedem. Más világ volt, ez már a történelem része.
A könyv különben illusztrált. Nagyon elmosódott képek vannak, nyilván utánozva, ahogy akkoriban az újságokban látni lehetett. És mozis szórólapok is vannak itt-ott betűzve, természetesen elsősorban a Roxy moziból.

7 hozzászólás
Zero>!
Mándy Iván: Régi idők mozija

Szomorkás limonádé volt, két könyvszörnyeteg közé ékelve, finoman borongós-személyessé tett, privát gyűjtemények mélyén kallódó, gyúlékony filmszalag. Szemcsés elmemozifilm a moziban ülőkről, háttal a vászonnak.
Akárcsak A trafik Mándy-tól, ez is egy nagyon hangulatos kis fecni, cigarettafüstben és dohos presszószagban, kopott ballonkabát belső zsebében pácolt kordokumentum.
Nem vagyok egy nagy moziba járó, állandóan csámcsog vagy összevissza pofázik valaki, nem halkítja le a telefonját, még az arcát se lehet beverni, négy óra reklám a sarki humuszozóról, meg valami sehonnai taxicégekről…
Hol van már az a mozivarázslat, amit Mándy mesél el nekünk?
A mi életünkben már sehol, de hálisten ebben a vékony noteszben, inkább notesz ez, mint könyv, megőrződtek ezek a régi hangulatok és emlékek, mint a préselt levelek a nagyid emlékkönyvében.
Nem egy Fél hat fele, de nagyon jól szórakoztam.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

sophie P>!

Fölcsapódik a toronyszoba ablaka. Egy ugrás, és a sisakos lány bátyja már bent van. A királylány – koronával a fején – a falhoz tapad.

Eleanor Boardman! – A fiú kiegyenesedett.

Az ifjú viking Eleanorhoz lép, de akkor a lány kihúzza kardját. Egy pillanat – és a meztelen kardot átnyújtja a vikingnek. Széttárja ruháját. – Ide szúrj!

Eleanor Boardman lehunyja szemét. Úgy áll, hófehér keblére mutatva.

Ismét előugrott a felirat: – Ide szúrj!

A hófehér keblek…

A fejek a sötétben összehajoltak.

Az ifjú viking felkacag. Egy lépés – előre a karddal. A kard éle a hófehér kebel fölött.

Eleanor Boardman lehunyt szemmel várja a halálos döfést.

Az ifjú viking eldobja a kardot, és átöleli Eleanor Boardmant.

– Na tessék! – mondta valaki a nézőtér sötétjében.

60. oldal - Vikingek

Kapcsolódó szócikkek: mozi
sophie P>!

A jegyszedőnő felkattintotta a lámpát, majd megint eloltotta. Arra gondolt, hogy most hozzák a filmet Zuglóból vagy Wekerle-telepről, Weiser bácsi hozza biciklin, és lehet, hogy a második részt megint ottfelejti.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár · mozi
sophie P>!

Egy másik oszlop…

Fehér burnuszos arab vágtat egy nővel. Füstölög körülötte a homok.

A sejk fia: Rudolph Valentino. Majd valamivel kisebb betűkkel: Bánky Vilma. Persze, mert azért Bánky Vilma mégse olyan nagy sztár, mint Rudolph Valentino. Valentinóért őrjöngenek a nők. De úgy látszik, Bánky Vilma mégse őrjöng érte annyira, mert akkor nem kellett volna így elragadni.

Csillagos homlokú lova van Valentinónak. Átrepül a sivatagon, senki se ér a nyomába. Az arab lányokkal baj lesz. Az arab lányok azt gondolták, hogy majd közülük választ valakit a sejk fia, és akkor most tessék!

Csillagos homlokú lovon repül a sejk fia Bánky Vilmával. Bánky Vilmán trópusi sisak, öklével a sejk fia hátát püföli.

De ebben a sátorban már nem püföli. Éjszaka borul a sivatagra, ők ketten ott ülnek a sátorban: Valentino és Bánky Vilma. Valentino gyengéden átfogja a nő vállát, és kifelé mutat a sivatagi éjszakába: Látod, ez az én világom.

– Ez az én világom. – Ezt már Bánky Vilma mondja egy trópusi sisakos férfinak.

Bánky Vilmán már olyasféle fátyol van, mint az arab lányokon. A trópusi sisakos férfi meglepett képet vágott. – Ha tudnád, hogy aggódtunk érted! Felkutattuk a sivatagot. Velem jössz… Velem kell jönnöd. A sejk fia nem tarthat fogva!

A sejk fia a sátor mélyében áll, összefont karral, és mosolyog. – Én senkit se tartok fogva. A fehér lány szabad.

– Akkor hát menjünk – mondja a trópusi sisakos.

– Hát nem érted?! – Bánky Vilma hátraveti a fejét. – Ez az én világom.

36. oldal, Az előcsarnok

sophie P>!

(…), mert Garbóról akkor még senki se tudott semmit. Akkor nem volt isteni Garbo, csak egy nagy darab, csontos kezű, csontos lábú lány, akitől mindenki kétségbeesett. Már legalábbis a filmesek.

90. oldal (A partnerek)

Kapcsolódó szócikkek: Greta Garbo
sophie P>!

Ott ültek egy padon, a produkció udvarán. Belebámultak a levegőbe, csöndesen nevetgéltek. Mögöttük a faház, akár egy seriffé. De hát mégse egy seriffé volt, hanem a filmvállalaté. Charlie adta a vállalat nevét, Mary és Doug az alaptőkét. De azért mindenki tudta, hogy az igazi alaptőke Charlie bajusza, ormótlan cipője, bambuszbotja. Most is arról beszéltek, hogy Charlie ezzel a cipővel, ezzel a bottal megteremtett valamit. Talán a félszeg kisember típusát.

100. oldal (Charlie ls Syde)

Kapcsolódó szócikkek: Charlie Chaplin
gabriellaeld I>!

Csak éppen a munka megszállottja, rendezés közben se lát, se hall. És mindent előjátszik a színészeknek. Hogy kell sört inni, ha mondjuk, sörözési jelenetről van szó.
Streig ugrált, zörgött. A fiú legszívesebben lerúgta volna arról a bádogról. De csak ment utána a sapkával. Hol az egyik oldalán tűnt fel, hol a másikon.
– És azt is megmutatja, hogy kell lóra pattanni, ha éppen arról van szó. Vagy pedig hogy kell egy nőt fojtogatni.
– Egy nőt fojtogatni?
– Ha valami nagy féltékenységi jelenetet forgatnak.
– És akkor ő fojtogat? – Streig lelépett a hengerről.
– Odalép a színésznőhöz, megfogja a nyakát. A színész meg ott áll mellette, és nézi.
– Nézi?
– Aztán ő fojtogat, ha Cruze már jól megmutatta neki

3. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Egyperces novellák
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes novellái I-II.
Mikszáth Kálmán: A vén gazember
Kosztolányi Dezső: Kínai kancsó
Örkény István: Válogatott egyperces novellák
Kosztolányi Dezső: Béla, a buta
Lázár Ervin: Buddha szomorú
Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek
Lázár Ervin: Hét szeretőm
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem