Rémálom ​a vonaton 38 csillagozás

Malorie Blackman: Rémálom a vonaton Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Kyle ​sok mindentől fél, főleg a haláltól. De amikor felszáll a vonatra, amelyik az osztálytársaival együtt kirándulásra viszi őt, elképzelni sem tudja, milyen közel is került hozzá. A Halál felszáll a vonatra, Kyle pedig hagyja vezetni magát, miközben élet-halál helyzetben lebegő osztálytársai körül megáll az idő. Kyle rádöbben, hogy megtekintheti barátai legmélyebb, legsötétebb félelmeit – olyan dolgokat, amelyek már megtörténtek velük, vagy még megtörténhetnek. Máskor bizarr rémálmaikat látja. Kyle rádöbben, hogy nem ő az egyetlen, aki eltitkolja a félelmeit, és végre ég a vágytól, hogy élhessen, félelem nélkül létezhessen. De vajon a Halál elengedi-e őt? Egy vonatozással kezdődik. De a vége horrorba torkollik – élet-halál határán lebegnek. Ebben a pillanatban döbben rá Kyle, hogy nem ő az egyetlen az osztályban, aki ismeri a félelmet. Nem ő az egyetlen, akinek rémálmai vannak. Most, hogy a Halál belengi a vonatot, a rémálmok valóra válnak. Rémálmok háborúkról, vegyi… (tovább)

Eredeti mű: Malorie Blackman: The Stuff of Nightmares

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pongrác, Budapest, 2010
430 oldal · ISBN: 9789638901330 · Fordította: Bozai Ágota

Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Rémálom 
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Ha egy könyvben szerepel az „ez életem hátralevő részének első napja,” akkor már tudjuk, mire számítsunk. Kliséhalmokra és cukormázra, ami azért fura, mert ez horror novelláskötet-féle akarna lenni, miközben az élet rideg dolgaival bombáz minket – nemi erőszak, öngyilkosság és mentális betegség –, és lenyomja a torkunkon, hogy mindenki fél, de élni jó.

De végtelenül unalmas ez a könyv, középszerűen megírva, így az érzelmek nem jönnek át, és még néhány témát jól el is baltáz. Ha pedig nem kioktatást kapunk, akkor már jól ismert horror sztorikat, hatásvadászan megírva, amitől csak a hajamat téptem és nem borzongtam. Van itt fantasy, poszt-apokalipszis és realisztikus történet is, de mind egy nagy katyvasz, semmi se fogja őket össze. Az egyetlen rémálom ebben a könyvben az írásmódja.

>!
könyvek_forever
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Nagyon tetszett!
Nincs is kellemesebb éjszaka, ha az ember egy sötét félelmetes könyvet olvas… ez a könyv ilyen. Az írónőről még semmit sem halottam, de nagyon örülök, hogy a kezembe akadt a könyv. Az ötlet jó a kivitelezés még jobb. Az írónő stílusa… beszippantott. Kyle karaktere is jól sikerült.
Kye és a családi háttere, az apjával való kapcsolat még érdekesebbé tette a történetet.

>!
Telena
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Ez a történet szépen tele lett pakolva hibákkal, pedig szerintem egész jó lehetne.

Egyrészt: Kicsit kár volt az elején bejelenteni, hogy mire kell számítani. Persze, ha a borítót elolvasod, akkor is kiderül, de fura volt az első fejezetben olvasni, hogy „halál közeli élmény” átélése, egy tinédzser szájából…

Másrészt volt pár bal kanyar azért abban a balesetben, persze oké, az írónak/mesélőnek kell „élni”, de akkor is fura, hogy egyes egyedül ő van talpon, míg a többiek eszméletlenek.

Harmadik: voltak olyan álmok, amik kifejezetten unalmasak voltak. Tipikusan az, amikor két oldalt lapozol és még mindig ott tartasz.

Negyedik: és persze volt az az álom, ami logikátlan volt. Oké, rémálom, de akkoris, az Ördögöt minek kevertük ebbe a sztoriba bele. Olyan erőltessünk mindent bele érzés volt.

És hát ennyi. Érdekes a történet alapgondolata, csak kicsit lassú és kicsit unalmas.

>!
Alumni
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Engem elvarázsolt. Egyedi alapötlet (pontosabban amit ismert panelekből megépített, az lett a végére egyedi), izgalmas, érdekes. Roberta álma a kedvenc.

>!
danlin
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Hátborzongatóan jó könyv. A rémálmok egyenként kis remekművek, tele félelemmel. Együtt pedig külön is mondanivalójuk van. A szereplők minden sorban „éltek”, talán mert minden álomban a legszélsőségesebb énjüket mutatták.

>!
Ailey
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Remek, magával ragadó regény. Blackman jól ír, és a főszereplőt is hitelesen alkotta meg. Kényes problémákat érint a könyv, fantasy elemekkel tarkítva, fordulattal a végén. Néhol hátborzongató, szívbemarkoló és mégis van benne helyenként keserédes humor. Én élvezettel olvastam, és jó választásnak bizonyult.

>!
Perszephoné P
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Tetszett a könyv, mondjuk a kerettörténet annyira nem fogott meg, hanem inkább a rémálmok, főleg Robertáé tetszett nagyon. Amúgy a történet egyáltalán nem horror, szerintem fiatalabbak is olvashatják, mert nem okoz álmatlan éjszakákat.

>!
fiszi
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Érdekes könyv volt. A szerkezete kissé szétesett, inkább olyan volt, mint egy novellafüzér, de a hangulata jól el lett találva. Sötét, nyomasztó, de szerencsére néhol azért fel-felbukkant egy-egy történet, ami mutatta, hogy nem csak a sötétségből áll a világ.
A rémálmok minősége változó volt, a legnyomasztóbbak – és a legjobbak – azok voltak, amik nem rugaszkodtak el annyira a valóságtól. Ilyen volt a néger cseléd meg a nagymama és az ikrek története, utóbbi szerintem a kötet legsötétebb története, még jó, hogy a vége picikét – de csak picit – enyhített ezen. Az ördögös meg a bálos történet túl meseszerű volt, hogy ijesztő legyen. A Nép és a Többiek, valamint Roberta posztapokaliptikus álma viszont szép volt.

>!
Néreisz
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Érdekesek voltak az egyedi álmok, bár némelyik kissé butaságnak tűnik. Furcsa, hogy „valójában” csak egyetlen egy helyszínen játszódik. És hogy mennyi mindent elárul az ember személyiségéről csupán egy álom.

>!
vöri P
Malorie Blackman: Rémálom a vonaton

Egy újabb, a szokásostól igencsak eltérő könyv Pongráctól.
Az alapötlet nagyon tetszett, a megvalósítás viszont nem az igazi. A rémálmok érdekesek voltak, leginkább ezekért kap annyi csillagot, amennyit. A kerettörténet kicsit sántított, döcögött itt-ott, de végső soron az sem lett volna rossz, nálam az érveléseknél bukdácsolt leginkább.


Népszerű idézetek

>!
Ailey

Vannak dolgok, amikért érdemes meghalni, de sokkal több olyan dolog van, amiért érdemes élni.

240. oldal

>!
Ailey

Ez kicsit sem fair! Nem kéne, hogy ennyire fájjon az élet!

164. oldal

>!
TTiti

A síromra azt kéne vésni: TÚL KEVÉS, TÚL KICSI, TÚL KÉSŐN

65. oldal

>!
Karina0

– Nincs véletlenül mobiltelefonja? – kérdeztem a tűzoltót. – Fel akarom hívni anyut.

Utolsó bekezdés

>!
Ailey

Kezemet ökölbe szorítottam, és abban a pillanatban megfogadtam, hogy nem leszek olyan, mint apa. Sosem leszek olyan, mint ő. Úgy fogok élni, hogy ne legyen szükségem anyára… és senki másra.Ha az embernek valaki másra van szüksége, az csak nyomorúságot jelent. Ez nem fog megtörténni velem.

164. oldal

>!
Ailey

– Nem éppen ez a lényeg? – kérdezte.
Zavartan megálltam, felé fordultam.
– Bizonyos szinten nem éppen azt mondják el az álmaid, hogy ki vagy, és mi vagy?

>!
Zsófia_Bánki

Mit fog tenni? Az örökkévalóságig szorongatja majd a torkomat? Mit tennék én az ő helyében? Barisra néztem és vártam…
De akkor rám mosolygott. Olyan szomorú mosollyal!
Ugyanilyen szomorúan mosolyogtam vissza rá.
-Szeretlek – suttogta.
-Én is szeretlek – feleltem halkan.

285. oldal

>!
Zsófia_Bánki

Behunytam a szemem és mélyet lélegeztem, próbáltam beszívni a friss levegőt, belélegezni az életet, a szerelmet, a reményt.

421-422. oldal

>!
TTiti

– Nekem miért nem mondod már soha, hogy szeretsz?
– De Lily, hiszen te már tudod – felelte.

343. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Darren Shan: Vérfüred
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ann Aguirre: Horda
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Katie Alender: Bad Girls Don't Die – A rossz lányok nem halnak meg
Courtney Summers: This Is Not a Test – Éles helyzet
Darren Shan: A vézna hóhér
Darren Shan: Rémségek Cirkusza
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés