Mikor úgy tűnik, hogy minden összeomlik, talán valami egészen új van születőben. Rajtunk múlik létrejötte. Megújulás csakis belülről indulhat. Ezt élte meg Budapesten, a második világháború embertelensége közepette négy fiatal művész. Hanna, Gitta, Lili és József nem tehetetlen áldozata a külső eseményeknek. Szomjasan keresik az igazat, az élet célját, az ember helyét és felelősségét. Váratlanul, fénnyel telített erő jelenlétét érzik, mely fokról-fokra új távlatokat nyit előttük. Tizenhét hónapon át tart a tanítás, melyből 88 beszélgetés maradt ránk, Mallász Gitta lejegyzésében. Ez a dokumentum Az angyal válaszol címet kapta. A könyv minden szava erőt és reményt ad. Felelősségünkre, emberi méltóságunkra és szabadságunkra ébreszt. Elűzi a félelmet, bíztat, megújít, a lehet és a szabad felé küld.
Az angyal válaszol 9 csillagozás

Nehéz erről a könyvről értékelést írni. Mintha a Bibliáról kéne. Mi vagyok, ki vagyok én ehhez? Értékelem inkább úgy, mint olvasmányt, nem ítélkezve a tartalma felett.
Évek óta a várólistámon áll, és most húsvétra éreztem úgy, hogy felkészültem rá. Jó, hogy nem olvastam korábban, még így is nagyon sok mindent nem értettem belőle (de mások sem, ami megnyugtat). Az elején az őszinte, faragatlan, komikus helyzeteken derültem, aztán kezdett egyre komolyabbá válni, elkomplikálódni, majd a második résztől a verses beszélgetéseken csak átfutottam. De megéri befejezni, már csak azért is, mert érdekes maga a háttérsztori.
Nem szeretném kritizálni az üzenetét, a beszélgetéseket, nem vagyok méltó rá. Mindenesetre tanultam pár dolgot belőle.

Széles az út, mely a romlásba visz. Keskeny az igazi. Azért keskeny, mert csak egy ember járhatja, mert maga vágja.

Hanna másnap elmagyarázza, hogy az érzelmek szükségesek, de át kell őket alakítani. Ha a feltörő érzelmeket elnyomom, összeszoruló torkomon megakadnak, és görccsé válnak. Ha ellenőrzés nélkül a szememig engedem emelkedni, akkor erejük könnyként, vízzé válik. De ha felajánlom őket, amikor a torok magasságát elérik, erejük felemelkedve, a szememen át kisugárzó fénnyé alakul.

Végtelen az öröm.
Annyit kapsz belőle, amennyit adni bírsz.
Nincs határa, csak a te képességednek.
Nincs határa az örömnek, – se eleje, se vége, mert az öröm örök.
Én is csak annyit örvendezek, mint amennyit adni bírok.
Te is csak annyit örvendesz, amennyit adni bírsz.
Örvendj hát szolgám, legyen teljes az örömed!
Boldognak, boldogtalannak adj!
Ne takarékoskodj vele!