A ​hercegnők útja – Húsz év börtön 12 csillagozás

Malika Ufkir – Michèle Fitoussi: A hercegnők útja – Húsz év börtön Malika Ufkir – Michèle Fitoussi: A hercegnők útja – Húsz év börtön

Egy ​érzékeny kislány mindenképp megsínyli, ha nem a saját szülei és testvérei körében, hanem idegen házban nevelkedik. Még akkor is, ha ez a ház a király palotája, és a kislányt gazdagság, pompa és kényeztetés veszi körül. A középkorias hagyományok és a gyarmati múlt után modernizálódó Marokkó egyik legbefolyásosabb embere a nagy hatalmú belügyminiszter gyermekeként, s a király fogadott lányaként Malika sokszor vágyakozva néz ki bearanyozott börtönének ablakán, és boldog, mikor nagylánnyá serdülve hazaköltözhet a Hercegnők útjáról. Párizsi diékélet és a kiválasztott kevesek szabadsága vár rá, ám ekkor – 1972 augusztusában – mindennek vége szakad. Apja államcsínykísérletben vesz részt, és kivégzik, anyját és öt testvérét pedig, akik közül a legkisebb még hároméves sincs, vele együtt internálják. Az internálásból hamarosan börtön, a börtönélet pedig egyre cudarabb lesz. Az egykor olyannyira kényeztetett királylány éhesen, piszkosan, patkányok és skorpiók között tengődik napról… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
454 oldal · ISBN: 9639602493 · Fordította: Jancsó Júlia
>!
Európa, Budapest, 2002
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630772000 · Fordította: Jancsó Júlia
>!
Európa, Budapest, 2001
460 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630770830 · Fordította: Jancsó Júlia

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Zanit>!
Malika Ufkir – Michèle Fitoussi: A hercegnők útja – Húsz év börtön

Hiába olvasom valakiről, hogy mennyit szenvedett, ha nem tudja magát belopni a szívembe, nem érint meg túlságosan.
Ilyen szövegekkel, hogy „Pontosan tudta, hogy utálom, ha valaki rágózik a közelemben” csak még messzebbre sodort magától.
Az tény, hogy azt a sok-sok elrabolt évet már senki sem tudja visszaadni ennek a családnak…
Pár dolog elég hihetetlennek tűnik, néha meseszerűnek, de biztosan így történt.

matraimelinda>!
Malika Ufkir – Michèle Fitoussi: A hercegnők útja – Húsz év börtön

Az emberi túlélés megható, és igaz története ez. Kibírni/elviselni az elviselhetetlent.

wolfsteps>!
Malika Ufkir – Michèle Fitoussi: A hercegnők útja – Húsz év börtön

Egy történet, arról, hogyan fordulhat a jólét nyomorba, a boldogság kinszenvedésbe s a menny pokolba. Túlélni a lehetetlent és elviselni az elviselhetetlent. Sok helyen volt unalmas és vontatott, mégis, erőt adott nekem és minden olvasásnál újra és újra elvarázsol majd megbotránkoztat.

Dyta_Kostova IP>!
Malika Ufkir – Michèle Fitoussi: A hercegnők útja – Húsz év börtön

Teljesen le vagyok sokkolva, olyan szinten ébren tartott a könyv, hogy 24 óráig nem aludtam ami nálam nagy szó, mert amúgy jó az alvókám. Miközben olvastam, végig arra gondoltam, hogy visszaszámolok a saját életemből 20 évet, és elképzelem, hogy az eddigi életeseményeim nem történtek meg, helyette be vagyok zárva. Nem ment, képtelen voltam ezt vizionálni, olyan hosszú idő. És a könyvben mégis azt olvashatjuk, hogy egy fiatal nő ily módon vesztette el az ifjúságát. Amikor a börtönévek legmélyebb bugyrairól olvastam, vakaróztam és viszolyogtam, amikor pedig befejeztem a könyvet, nem tudtam jó szívvel megvacsorázni, rendesen lelkifurdalásom volt amiatt, hogy enni készülök, mert éhes vagyok. Döbbenetes, hogy a filmipar még nem fedezte fel ezt a történetet, vagy hogy jelenleg nincs magyar nyelvű szócikk a wikipedián Malika Ufkir nevével. Valahol az is szégyen, hogy ilyen kevesen olvassák, olvasták ezt a könyvet, pedig én kötelezővé tenném a gimnáziumokban!


Hasonló könyvek címkék alapján

Tahar Ben Jelloun: Anyámról
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
S. A. Chakraborty: Aranybirodalom
Annie Ernaux: Az esemény
Borsa Brown: Az Arab öröksége
Sylvie Vartan: Anyu…
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
R. Kelényi Angelika: Mesés Marrákes
Cheryl Strayed: Vadon
Patti Smith: Kölykök