A ​karfiol virága 31 csillagozás

Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Hogy milyen a karfiol virága? Olyan, mint a regény főszereplője, Gabriella, akit udvarlója illetett ezzel a korántsem hízelgő, de igen találó hasonlattal. A fiús természetű, magas, kosárlabdás, szúrós modorú leány a fiú szerint inkább karfiolra hasonlít, mint virágra. És hogy a karfiol is virág, és Gabriella is egyre nőiesebb, lágyabb és megértőbb lesz, arról meggyőződhetünk, ha elolvassuk Malgorzata Musierowicz magával ragadó leányregényét. A történet Poznanban játszódik az 1970-es évek végén, a lengyel társadalom nehéz időszakában. A regény fő erénye az életszerűség, a természetes humor és közvetlenség, amellyel a neves írónő a családot és annak életmódját ábrázolja. A szórakoztató, kedves olvasmány derűs perceket szerez majd olvasóinak.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1987
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631152065 · Fordította: Bába Mihály · Illusztrálta: Hegedüs István

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

A karfiol virága egy ifjúsági regény. Az 1970-es évek Lengyelországában játszódó, igazi retro regény. De inkább még a 60-as évek hangulata lengi be a történetet, ahol a 17 éves fiatalok magasröptű eszmecseréket folytatnak és vitadélutánokat rendeznek Arisztotelész műveiről, miközben tombol bennünk fiatalságuk minden vágya és energiája.

Az alaptörténet egy család története, melyben aranyos, vicces, bájos lányregénybe csomagolva ismerhetjük meg az 1970-es évek Lengyelországának jegyrendszerét, társadalmi hangulatát. A Borejko családban négy gyerek van, négy lány, Gabrielle, Ida és a két kicsi, Nutria és Dundi, valamint Borejko papa és az édesanyjuk.

Fiúk, lányok, szerelem, tanulás, kötelességtudat, felelősségvállalás, egy mókás és vicces család nagyon szeretnivaló története, amelynek nagy erőssége a közvetlenség, az egyszerűség és a természetesség. Szórakoztató, nagyon kedves olvasmány, ajánlom mindenkinek

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/malgorzata-musier…

2 hozzászólás
viharmacska>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Ebben is fenomenálisak a karakterek, Nutria időnként eszembe jut, amikor sokat pancsolok, de a történet egészben kizuhant a fejemből, újra kellene olvasnom, addig nem csillagozom, de meglepődnék, ha nem kövér ötös lenne.

Leeloominailekatariba_Laminatcha…>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Örök kedvenc.
Olyan ezt a könyvet olvasni,mint befeküdni egy kád forró vízbe.Otthonos,megnyugtató,kellemes hangulatú,ismerős.
A történet főszereplője a kedves Borejko család,akik személyes varázsukkal azonnal belopják magukat az őket megismerők szívébe.Rengeteg könyvük van és kevés pénzük,mégis bizonyos szempontból ők a leggazdagabb család.
A lakásukban a Borejko lányokból és barátaikból megalakul a KJJ-vitacsoport,ami az egyik kotnyeles szomszéd hallgatózása miatt mókás bonyodalmakat eredményez.Bár enélkül is kijut a családnak az ijedtségből és izgalomból az új év első heteiben.
De minden jó,ha a vége jó,és ez most sincsen másképp.
Én már úgy „megyek” Borejkoékhoz,mintha hazamennék,mivel kb tízszer olvastam.Számomra megunhatatlan.

2 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Tinikoromban nagy kedvencem volt. Most hirtelen Nutria ugrik be, aki bánatában mindig fürdött, meg az, hogy egyszer egy dolgozatírás előtt a főszereplő megígéri, hogy ha elmarad a dolgozat, egész évi narancsadagjáról lemond :D.
Talán azért is szerettem, mert emlékeztetett azokra az évekre, mikor nálunk is óriási kincs volt egy narancs…

7 hozzászólás
senhorita>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

A sztorira sajnos nem emlékszem, de látom magamat ahogy olvastam ezt a könyvet. Azóta is többször kibocsátottam a Kísérleti Jóság Jeleimet a sok citrom arcura. Jo tapasztalat. Kis huncutság, sok mosoly és teljes életérzés. :)
Kamasz lányoknak ajánlott, a karfioloknak kötelező!

paulaegyboci>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Szeretném ha majd egyszer Borejkó család lennénk. A gyermekeim KJJ csoportot alakítanának és a zsémbes vénasszonyoknak meglágyítanák a szívét a szeretettel készített süteményekkel. Szeretném, ha értékelni tudnánk egymás áldozatait a családért. Szeretném, hogy az emberek merjenek szemébe nézni embertársaiknak és mosolyogjanak egy aprót, csak egy aprót. Boldog vagyok, hogy olvashattam egy ilyen remek könyvet az emberségességről, figyelemről.

És Gabrysia, kérlek ne gyújtsd fel a házat! :D

Salem>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Olyan édes! A korhoz és néhány felmerülő témához képest ez a regény csak úgy sziporkázik a jókedvtől és élet szeretettől. Sose olvastam lányregényeket valahogy kimaradtak, de ez olyan igazi kamaszosan bájos.
Még a morcos szomszédasszony is szerethető!

Tóth_Mónika_2>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Ezzel a nyugalommal, humorral és derűvel kellene élni mindig az életet, ami ebből a könyvből sugárzik. Tökéletes kikapcsolódás, mosolycsalogatás, karácsonyi olvasmánynak is remek fa alatt, mellett, szőnyegen hasalva, kanapén heverve vagy fotelben elterülve, illatos teásbögrét ölelgetve, olvasás közben vigyorogva.
Több ifjúsági regényt kellene olvasni minden felnőttnek. Nekem is. Csíkos és pöttyös könyvek előre!

Lornka>!
Malgorzata Musierowicz: A karfiol virága

Szórakoztató, aranyos könyv. Az embernek kedve lenne becsengetni a Borejko családhoz, s megismerkedni velük. Humorosak, közvetlenek, példaértékű az összetartásuk és nagyon szeretik a könyveket. :)


Népszerű idézetek

Papírtigris>!

Tulajdonképpen mindannyian nagy gyerekek vagyunk, vagyis állandóan szükségünk van arra, hogy törődjenek velünk, és szeressenek. Figyeld meg, hogy mindannyian csak akkor vagyunk igazán boldogok, ha valaki megdicsér bennünket, ha szeretnek, vagy viszontszeretünk valakit. A gyermekkorunktól a sírig. Csak az okok változnak, amiért dicsérnek, és a személyek, akiket szeretni akarunk. Nincs ember, akit ezzel a két dologgal ne tudnánk leszerelni.

Lahara IP>!

Borejko papa helye az ebédlőasztalnál a fal mellett volt. Feje fölött papírszalag lógott, rajta kis versikék, aforizmák, amelyeket a négy lány egyénileg vagy együttesen alkotott. „Aki csámcsog, pofon vágom” – hirdeti az egyik maszatos papírdarab. Vagy: „Aki sokat szörcsög, elviszi az ördög.” "Aki a kést nyalja, nyelvét veszti rajta."

70. oldal

Tóth_Mónika_2>!

Finomságokból mindig kevés akadt ebben a házban. A rossz gazdálkodás és a mértéktelen könyvvásárlási mánia miatt, melynek kivétel nélkül rabja volt a család minden, ábécét ismerő tagja, a helyzet szinte drámaivá vált. Igaz, a végveszély pillanatában selejteztek a könyvespolcon, és a nem kedvelt könyvek csomagjai a Stary Ryneken lévő antikváriumba vándoroltak, de az eladott könyvekért kapott összeg sohasem volt számottevő.
A mama ötletességével csodákat művelt, hogy a szerény koszt megfelelő kalóriájú, fehérjedús és magas vitamintartalmú legyen, de voltak pillanatok, amikor fellázadt, és azt bizonygatta a férjének, hogy például értelmetlen dolog Plutarkhoszt venni lengyel fordításban, amikor a polcon van az eredeti. Azt javasolta, ehelyett vegyen egy kis csokoládét inkább a lányoknak. Apa azt válaszolta, hogy először is nem lehet csokoládét kapni, másodszor pedig a csoki természeténél fogva csal gyors fogyasztásra való, ezzel szemben a Plutarkhosz-fordítás érlelődik a polcon, amíg a kislányok fel nem nőnek hozzá. A mama elhallgatott, mert szíve mélyén igazat adott apának. Ennek az lett az eredménye, hogy a Borejko lányok nagyon értelmesek és korukhoz képest meglepően műveltek voltak. Szabadon dobálóztak az idézetekkel és az aforizmákkal, de nem lehetett őket illedelmesnek nevezni. mert hiányzott az önuralmuk az ételek, különösen a csokoládé láttán.

Lahara IP>!

A szobában vidám hangulat uralkodott. Nutria a „Lengyel ábécéskönyv” című dallal produkálta magát, Dundi meg ügyetlenül kísérte egy kis dobbal, közben időről időre egy-egy részletet énekelt hozzá.
– Gyerekek! Asztalhoz! – kiáltott Gabrysa. – Minden gyerek tudja, hogy evés közben nem éneklünk.
– Aki csámcsog, megbánja egy zápfog – mutatkozott be Dundi régi számával
– Ki fogát piszkálja, kap egy frászt a szájára.
– Nutria!
– Aki tejet nem iszik, az éhségtől megveszik.
– Kislányok, nyugalom!
– Sokat kérek ebből a sültből – mondta Dundi mohón. – Szeretem a sült krumplit. Mindent szeretek.

165. oldal

1 hozzászólás
Tóth_Mónika_2>!

Anielka hallgass, mert mennél többet beszélsz, annál kevésbé vagy szép.

Tóth_Mónika_2>!

Ó Istenem, kérlek találj ki valamit! Ha nem lesz dolgozatírás, esküszöm, hogy egész évben nem is nézek a csokoládéra. Két évig se csokoládét, se narancsot!

Tóth_Mónika_2>!

Ezzel a biztató eredménnyel (le az olcsó optimizmussal, éljen a tartalmas optimizmus!) fejezem be összegzésemet.
Éljen a jelentés!
Éljen a KJJ-vitacsoport!
Éljen és virágozzék a barátság és a gondolatváltás testvéri közössége a nők és férfiak között!
Éljenek a férfiak!
Éljenek a nők!
Éljek én!
Gabriella Borejko elnökhelyettes

psn>!

A szövet finoman és árnyaltan csillogott a hajtások és a varrások mentén

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Maria Krüger: Nagyanyáink idején
Tadeusz Zimecki: Vakáció a kenguruk szigetén
Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Szabó Magda: Születésnap
Gergely Márta: Házasságból elégséges
Gergely Márta: A mi lányunk
Hárs László: Biri és Bori