A ​Jedi hatalma 39 csillagozás

Malcolm Webster: A Jedi hatalma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Birodalom – hála Thrawn admirális kivételes adottságainak – kezdi visszanyerni régi erejét. Thrawn, ez az emberentúli képződmény úgy halad a galaktikus uralom felé, mint csillagromboló a gyanútlan bolygók felé! Kíméletlenül letarolva mindent és mindenkit, aki útjába kerül. A Köztársaság kitart és új szövetségeseket szerez. Az elkeseredett küzdelem folytatódik, s az utolsó igazi Jedi, Luke Skywalker ráébred az erő eddig mindenki számára ismeretlen hatalmára – amely végtelen.

Eredeti cím: Power of the Jedi

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Brillant, Debrecen, 1992
284 oldal · ISBN: 9638027002 · Fordította: Matheidesz Ferenc

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Luke Skywalker · Leia Organa · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) · Mara Jade


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
petamas +P
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

Huhh. Ez annyira rossz volt, hogy az már kuriózum. Aki nem ismerné a háttértörténetet: Timothy Zahn Thrawn-trilógiájának első kötetét próbálta meg folytatni egy magyar író, kritikán aluli eredménnyel.

Végig olyan érzésem volt, mintha egy tizenéves rajongó első fanfictionjét olvastam volna: a szereplők nevei stimmelnek, de a karakterek laposak, a párbeszédek erőltetettek, az időnként bedobott, humorosnak szánt félmondatok pedig borzasztóan kínosan hatnak. Az író brutálisan félrevitte Thrawn karakterét, egy szadista idiótát csinált Zahn hűvös, intelligens admirálisából. A regény ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől és inkonzisztenciáktól: például a könyv úgy írja le a noghrikat, mint „Galaxis-szerte elismert, könyörtelen zsoldosokat”, holott az előző kötetben egyértelműen kiderült, hogy még soha, senki sem hallott róluk. Thrawn magánlakosztályát és a Chimera hídját valamiféle „vezérlőteremmé” mosta össze, hogy Leia vörös pengéjű fénykardját már ne is említsem.

Borzasztóan zavaró volt az is, hogy az író bizonyos szavakat rosszul értelmezett: a „zsoldos” és „katona” szavakat például szinonimaként használta, hasonlóan a „pilóta” és „navigátor” kifejezésekhez. Azon pedig már csak kellemesen mosolyogtam, amikor Luke és Han az ablakon keresztül figyeltek egy bolygót, majd a beszélgetés végén kiléptek a hipertérből…

A regényt kizárólag mazochistáknak ajánlom, de nekik is csak akkor, ha már minden más potenciális fájdalomforrást kipróbáltak előtte. Az idézetek közé feltöltöttem pár jelenetet és párbeszédet, hogy érezzétek, milyen kiforrott is a könyv stílusa.

3 hozzászólás
>!
Noro MP
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

Ahogy szerepjátékos körökben mondjuk: a könyv olvasása 1d6 épelme pont vesztéssel jár. Star Wars rajongók különösen óvakodjanak tőle, mert amit az univerzummal tesz, az külön borzalom. Ez volt az egyetlen könyv, amely kapcsán felmerült bennem az égetés gondolata, de végül győzött a szelektív hulladékgyűjtő, ami azért mégis civilizáltabb megoldás

2 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

(A fél csillag csak azért van, hogy lehúzza, ráadásul mínuszt nem lehet adni, pedig ehhez a mínusz végtelen se lenne elég). Egy igazi gyöngyszem a leghírhedtebb magyar hamisítvány, kicsit rosszabb, de a mienk. Ezzel azokat az agysejtjeimet is elpusztítottam, melyek a Jedi-herceg sorozat után megmaradtak.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/8IvZIewumcQ

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Hippoforaccus
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

Hát ez valami hihetetlenül… nem is találok rá jelzőt, hogy ez milyen rossz könyv. Mind történetileg, mind helyesírásilag borzalmas, de még a tördelés is pocsék. A karakterek szzöges ellentéteti a film- és előzménykönyvbeli önmaguknak. Luke zárkózott, mogorva… Han aggodalmaskodó,Chewbacca hamarabb kifárad a hegymászásban mint Hanék,C3Po és R2D2 szerepköre is felcserélődik (C3Po egy parancsmegtagadó bunkó, R2 pedig egy hűséges kiskutya), Leia és Mara viháncolnak mint a tizenévesek, Thrawn egy basáskodó kretén, Pellaeon egy komornyik, Lando pedig „Clarissiant” és Karrde is „Talen”. A történet unalmas, klisés, az „akciójelenetek” gagyik, könnyen megoldódnak. Csak azért kapott egy fél csillagot, mert mínusz nincs.

>!
raczlilian
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

Istenem. És ebből nekünk saját példányunk van…
Csak egy kérdést tennék fel, mindegy, kihez szól, kihez jut el.
Miért?!

4 hozzászólás
>!
alaurent P
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

Nagyon gáz. Az ismert szereplők kalandjai, de olyan fantáziátlanul, mintha valami íróiskola beiratkozói követték volna el. Amúgy benne van minden, amitől akár jobb is lehetne, de ezt a stílusa és a jellemrajzolásának egyszerűsége (ami az eredeti sorozatnak sem erőssége, de itt még azt is sikerült alulmúlni) ezt lehetetlenné teszi. Nem beszélve a „Sziklák bolygólya” típusú hibákról, ami nyilván a kiadó-szerkesztő-lektor érdeme, amik a szememben minden erőfeszítést hiteltelenítenek. Legalább valami izgalom kialakulhatott volna!

>!
Quentin
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

nagyon régen olvastam, és arra emlékszem belőle, hogy förtelmesen rossz, ráadásul – vagy szerencsére – hamisítvány

12 hozzászólás
>!
BrushScript
Malcolm Webster: A Jedi hatalma

A 90-es évek elején dívott a jogvédett amerikai másolása a könyvkiadási piacon. Ebben jeleskedett a Walhalla Bt., mely egy hasonló nevű vasárukereskedéssel való jogvita után előbb Pendragon majd Valhalla Páholy néven folytatta „áldásos” tevékénységét, szarabbnál szarabb kiadványaival (pl. az AvP regényeikhez bizonyos alapokat elloptak a hivatalos Perry-féle regényből és azokra építve hányták papírra ostoba gondolataikat – két kötetben!). Pontosabban fogalmazva, nem minden WP/VP termék volt rossz, kiadtak hivatalos regényeket magyarra fordítva, illetve a saját kútfőből származó fantasy regényeik többsége még a hozzám hasonlóan finnyás embereknek is elnyerhette a tetszését. Hogy miért velük foglalkozom a könyv értékelése kapcsán? Két okból. Egyrészt, mert a WP egyik alapítója arra tippelt egy blog bejegyzésben, hogy a Jedi Hatalma impresszumában „fordítóként” feltüntetett Matheidesz Ferenc lehetett az elkövető, a kiadó pedig a névrokon vaskereskedés által létrehozott „egykönyves” vállalkozás. Másrészt a Malcolm Wester álnevet a Cahs kiadó Alien-univerzumos (szintén engedély nélküli) könyvéhez Bihon Tibor a WP egyik alapítója újra életrekeltette, méghozzá a két név közé ékelt M betűvel különböztetve meg a Jedi Hatalma szerzőjétől.
A szedett-vedett háttér ellenére maga a könyv nem tűnik teljesen amatőrnek, mondjuk úgy, hogy középhaladó szintet simán megülti a borító (egy román „művész” veselkedett neki, hogy valami SW-re emlékeztető alkosson, az eredmény viszont kb. olyan viszonyban van a könyv szereplőivel, mint Cecilia Gimenez moncsicsi-jézusának Elias Garcia Martinez Ecce Homo-jához) és a kötés (a műanyag spirálozásnál egy fokkal jobb).
És a szöveg. Az írás. Na azzal vannak igazán nagy gondok. Ami egy könyv esetében lehet, hogy szemet szúr előbb-utóbb (bár ki tudja, voltak már sikeres könyvek, melyekbe egy büdös szót nem írtak).
Nos, a kedves Matheidesz doktor (igen, Dr., remélem a receptírás jobban megy, már ha orvos doktor a szentem) stílusa leginkább egy gimis fogalmazó verseny utolsó helyezett pályaművére emlékeztet. Az első fejezet elején röpke fél oldal alatt eljut az egyik szereplő az űrből egy Leiával megbeszélt találkozóra valami random bolygó felszínén. És ilyen csodálatos mondatok röpködnek közben: "Se arcán, se mozgásán nem látszott, mekkora erőfeszítéssel próbálja leküzdeni undorát. Nem, soha nem lehet megszokni a PX hiperfázis gázáramlásának ezt az iszonyú bűzét."Ezzel el is lett intézve a dolog, sosem tudjuk már meg, hogy mi az a PX hiperfázis és hogy mitől büdös. Talán lehet, hogy jobb is. Még orrvérzést kapna az olvasó az ütős leírásoktól. S, ha már felmerült a fizikai erőszakkal felérő mondatszerkesztés: a regény vége két baljós tényt is bevisz öv alá. Az első a lezárás: „Nem volt a Galaxisban olyan pont, amelyet ne érzett volna, és amelyre ne tudta volna kiterjeszteni hatalmát. Luke ereje elborította a világot… Végtelen volt.” A másik pedig az, hogy: „folytatása következik”.
A túl hosszú és nem túl informatív értékelés végére azért jut két jó hír is: egyrészt Luke ereje végül nem borította el világot, másrészt a beígért folytatás végül elmaradt.


Népszerű idézetek

>!
petamas +P

Szerencsésen beértek az erdőbe, ahol véres kézitusa folyt. Nem szívesen, de Luke megint előkapta fénykardját, és lekaszabolt egy szakaszra való gárdistát. Nem látszott meg, hogy hiányoznának. Minden levágott gárdista helyett három új termett, mint valami szörnyű mesében.

38 hozzászólás
>!
bonnie9 +P

A két droidot, mintha varázsütés érte volna, felpattantak, és Luke-hoz szaladtak.

3 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia P

– Hercegnőm – kezdte Khabarakh – az idő sajnos…
– Oh Khabarakh! – kiáltott fel Leia – Olyan különös ez a hely! Olyan… Térjünk hát a tárgyra – a noghri felé fordult. – A köztársaság együttműködési ajánlatát hozom. Mint tudod, haladéktalanul ki kell építenünk a köztársaság stabil védelmi vonalát, és ehhez, miért is titkolnám, óriási szükségünk lenne jól képzett, hűséges népetekre.
– A mi népünk Darth Vadernek esküdött hűséget – mondta Khabarakh. – A köztársaság, a lázadók pedig éppen az ellenkező oldalon állnak. Hogy is bízhatnánk meg bennük? Nem – rázta meg a fejét határozottan – mi nem akarunk semmi közös ügyletet a köztársaságiakkal.
– Gondolkozz csak! – kérte Leia. – A köztársaság segítene népednek felemelkedni. Megszüntethetnénk a barbár viszonyokat, amelyben néped él.

3 hozzászólás
>!
bonnie9 +P

Leia a jedik ősi trükkjét is bevetette: egy pillanatra eltűnt, majd meglepetésszerűen a legnagyobb noghri csoport elé ugrott, hátborzongató üvöltéssel rájuk vetette magát, hogy aztán egy másodperc múlva lekaszabolja a megzavarodott szürkéket.

6 hozzászólás
>!
bonnie9 +P

Mire felocsúdott, a gárdisták szétspricceltek, a lézerágyú pedig tüzelni kezdett.

5 hozzászólás
>!
petamas +P

Mara hörgött és sikoltozott a méregtől, amikor azt kellett látnia, hogy áldozata emberfeletti erővel harcol az életéért.

6 hozzászólás
>!
bonnie9 +P

[Leia]
Hogy menjek most tovább? Lázasan törte a fejét. Hát a fénykard! – jutott eszébe. Kikapta övéből a kardot, felkattintotta, és a vigasztaló vörös fényben folytatta útját.

>!
PAVideoStudio

– Azt nem ígérhetem meg, hogy én ott leszek – mondta Leia mosolyogva – de a fivérem, Luke Skywalker biztosan ott lesz.
Döbbent zúgás fogadta a bejelentést, egyre erősödő zúgás, amely végül lelkes kiáltozásba csapott át.
– Luke Skywalker, Luke Skywalker! Vader Nagyúr fia! – hangzott mindenfelől. – Éljen Luke Skywalker!
– Az utolsó jedi – kiáltott közbe Khabarakh.
– Akkor éljenek a jedik is! – kiáltották a noghrik.

20. oldal, 1. fejezet – A Jedi hatalma (Brilliant, 1992)

1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio

– Fénykardod is van? – kérdezte Mara.
– Persze! – húzta ki Leia a kardot az övéből. – Itt van, Luke-val konstruáltuk.

89. oldal, 6. fejezet – A Jedi hatalma (Brilliant, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: Leia Organa · Mara Jade
2 hozzászólás
>!
petamas +P

– Vegyél négy-öt nagyon mély lélegzetet! – Mara most már nem válaszolt.
– És most kezdheted! Lassan gondolj valamire, amit nagyon szeretnél! Még ne akard, csak hozd be a képét.
Mara a Laweth bolygóra gondolt, a piramisra, a magas, aranyozott asztalra.
– Várj egy pillanatig, míg én is kitalálom, mit akarjak!
– Akard, hogy sikerüljön megszerezniük a titkos fegyvert.
– Mindenáron? – kérdezte Leia komolyan.
– Igen.
– Jó, te kívánd, hogy mindenáron. Én azt kívánom, hogy bizonyos életek árán ne.
– Ez természetes. Én is ezt kívánom.
– Akkor jó. – Leia megkönnyebbülten sóhajtott fel. Csodálatos érzés, mennyire egyformán gondolkoznak Marával.


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Brandon Hackett: Erdőhold
Brandon Hackett: A negyedik gyarmat
Ed Fisher: Han Solo nomádjai
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Zsoldos Péter: Távoli tűz
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!