Értékelések 11

>!
elmouse
Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal

Hét éve olvastam utoljára M.A.G.U.S. könyvet. Azért az elég nagy idő és igazából nem is tudom, hogy ez hogy került a kezembe. De nem bántam meg, nagyon jó stílusban íródott novellák ezek.
Ahogy haladunk hátrafelé az időben, a novellák fokozatosan vetkőzik le a fantasy kliséket és válnak egyre jobbá. Nekem főleg a harmad- ill. a másodkorban játszódók tetszettek.
A kerettörténet viszont nem annyira. Főleg a lezárása volt túl gyors nekem, nem is értettem, hogy pontosan mi is történt.

>!
P_A_Doorman P
Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal

A m.a.g.u.s világának irodalmi kínálatában könnyen mellé lehet nyúlni. Vitathatatlan, hogy vannak igazán jó regények, pár nagyon jó novella és rengeteg olyan történet, amely finoman szólva sem tökéletes. A Bosszúangyala egy unatkozós délutánon került a kezembe. Kis városom könyvtárában találtam rá az egyedül árválkodó kötetre. Ezt jelnek vettem, így nem volt kérdés, elolvasom a vékonyka, alig 320 oldalas könyvecskét. El kell mondjam évek óta nem olvastam ilyen jó sztorit az újabb Ynevi történetek közül. Egy ősi csatabárd története elevenedik meg a lapokon, igazi szerepjátékos hangulatban. Az író akkor győzött meg arról, hogy ismeri Ynev világát és játszott is benne pár kalandot, amikor a részeg Tharr-pap méregmágia segítségével fogott a józanodás kellemetlen műveletéhez. Az ezügyben eljáró boszorkánymester karaktere, amúgy is nagyon tetszett végig a történet során. Lehet, hogy eljött az idő, hogy kreáljak magamnak egyet.
Nagyon tetszett a megoldás, ahogy egyik fejezet a másikat követve bemutatta Ynev több, nagyobb korszakát, természetesen végig a csatabárddal a középpontban. A hetedkori történések mellett, az ötödkori Kyria nagyon tetszett. Mindig is nagy rajongója voltam a Kyr időknek, de az ebben a részben bemutatott judikátor krimibe illő nyomozása nagyon tetszett. És még egy nagy pozitívum, a függelék megléte. Nem mondom, hogy szaktekintélynek számítok Ynev világával kapcsolatban, de azért az alapvető dolgokkal és kifejezésekkel tisztában vagyok. Hála egy türelmes és megfelelően jártas Kalandmesternek. Szóval, tudom mi a különbség egy Krad lovag és egy Kard lovag között (Kard Testvériség), de jelen kötet olvasása közben nagy segítség volt a szószedet és igen jól funkcionált olvasás közben.
Mindenkinek jószívvel merem ajánlani ezt a kötetet, hiszen igazi Ynevi kalandozás ez a hangulatos kis regény. Egy biztos, a kötet nálam már kívánságlistán van, hiszen nem hiányozhat a m.a.g.u.s gyűjteményemből.

2 hozzászólás
Hirdetés
>!
Vhrai P
Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal

A könyv egy vérbeli M. A. G. U. S. regény! Nagyon jól illeszkedik Ynev világába. Az író nagyon találékony módon fűzte egybe a novellákat, de mindegyik megállja a helyét önállóan is. Ráadásul jó kis bevezető az egész világrendszerhez is, több korszakból ismerhetünk meg különböző történeteket. A karakteralkotás nagyon jól sikerült, teljes mértékben el lehetett dönteni a szóhasználatból, a novellák hangvételéből, hogy ki milyen társadalmi körből származik, milyen egyéb sajátos vonásaik vannak. Egyöntetű kedvencem az elfekről és kyrekről szóló részek voltak. Valahogy mindig is vonzottak a hosszú életű, akár több száz évig élő népek.

http://lenduletmagazin.hu/csatabardban-az-igazsag-avagy…