Kivételesek 53 csillagozás

A siker másik oldala
Malcolm Gladwell: Kivételesek

A ​rendkívül sikeres emberekről szóló történetek látszólag az intelligenciáról, a tehetségről és az ambícióról szólnak. E kötetében Malcolm Gladwell bebizonyítja, hogy a siker története valójában teljesen más, és ha meg akarjuk érteni, hogy egy ember miért fut be, akkor alaposabban szemügyre kell vennünk a körülményeit – a családjukat, a születési helyüket, sőt a születési dátumukat is. A siker története sokkal bonyolultabb – és sokkal érdekesebb is – mint azt első pillantásra gondolnánk.
Az Kivételes kivételekből kiderül, hogy miben hasonlít egymásra Bill Gates és a Beatles, hogy az ázsiaiak miért olyan jó matekosok, hogy melyek a sztársportolók rejtett lehetőségei, hogy miért olyan hasonló a legjobb New York-i ügyvédek háttere és története, és kiderül az is, hogy a világ legokosabb embere miért él teljes ismeretlenségben – és Gladwell mindezt a generáció, a család, a kultúra és a társadalmi hovatartozás elemzésén keresztül mutatja be. Ha valaki milliomos akar lenni a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2009
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639686700 · Fordította: Márton Róza Krisztina

Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
krlany I+SMP
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Iszonyatosan érdekes, és sok mindenre magyarázatot ad ez a könyv. A tehetség és az intelligencia mellett szó van az ezer órás szabályról, a praktikus intelligenciáról, az ökológiai jellemzőkről, az egyetértő támogatás nevelési elvről, vagy a kulturális örökségről, amit felmenőinktől kaptunk akár több évtized, -század mentén is, és amik attitűdök szintjén jelennek meg bennünk, és a szerencséről, vagyis a „csillagok együttállásáról”, amelyek mind együttesen adódnak össze és segítik sikerre, teszik kivételessé az embert… De persze ki akar egy Bill Gates, profi sportoló, egy Beatles stb. lenni… viszont ezek az elemek önmagukban is értelmezhetők, fejleszthetők, melyek szerencsés együttállás nélkül is, ha szerényebb módon is, de sikerre vihetik az embert, csak a szemléletén kell változtatnia, és meglátni a lehetőségeit, majd kitartással, „értelmes munkával” elérni a céljait.

>!
Kovács_Heni
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Nehéz véleményt írnom erről a könyvről, mert egyrészt olyan kis szeletét öleli fel a siker világának, hogy az általános hitelessége megkérdőjelezhető, másrészt azért, mert ennek ellenére a tapasztalatom azt mutatja, hogy sajnos Gladwellnek igaza van, és harmadrészt, mert ha valóban jól látja a dolgokat, az bizony szomorú és elkeserítő. De leginkább igazságtalan.

A könyvben számtalan részletes példát olvashatunk arról, hogy a külső tényezők mennyire befolyásolják egy ember életének alakulását: engem Bill Gates esete lepett meg a leginkább, hiszen őt manapság úgy tartjuk számon, mint a siker atyját, pedig ha végigpergetjük magunk előtt az életét, le sem lehet ragadni, hogy a szerencsés véletlenekből lépcsősort épített neki a sors, egészen a sikerig. Ez önmagában persze semmit nem von le a személyes hozzájárulásából, és kétségbe sem lehet vonni a szorgalmát, de rámutat arra is, amiről a könyv szól: hogy az élethez nem elég a tehetség vagy a szorgalom.

Megmondom őszintén, én sosem hittem abban, hogy „mindenki a maga szerencséjének kovácsa”, még akkor sem, ha eme mondás mellett mindig szerepel legalább egy történet, ahol az észak-magyarországi, hétgyermekes cigánycsalád legkisebb fia végül menő, gazdag fővárosi szívsebész lesz, mert a szorgalmával kitört a környezetéből….Aham, meg eper tejszínhabbal.

Azt hozzáteszem, hogy teljesen szkeptikus sem vagyok, sőt, szerintem fontos a szorgalom, az akarat, a próbálkozás és a legtöbb ember igenis képes lenne jobbá tenni az életét, ha egy kicsit többet fektetne bele (egy nagyon egyszerű, hétköznapi példa: ha X személy mindennap fél órán át nyelvet tanult volna a Barátok közt helyett, akkor már minimum két nyelvet beszélne, mióta megy a sorozat. Ma kis hazánkban két nyelvvel már akadnak jó pénzkereseti lehetőségek).
Mindemellett úgy látom, igenis kell az a bizonyos szerencse és külső körülmény faktor ahhoz, hogy valaki kiemelkedően sikeres legyen.

Persze, ez a könyv többnyire a pénzről szól és az életben nem minden a pénz, önmagában nem boldogít, de álszentség lenne azt állítani, hogy nem fontos a boldogsághoz. Jóóóó, ilyenkor is mindig jön valaki, aki elmondja, hogy bezzeg Afrikában boldogok az emberek, és ő is elégedett volt gyerekként, mikor hatan laktak a szobában és egész héten párizsis kenyeret ettek, de ezt az esti mesét hagyjuk meg azoknak, akik amúgy sem akarnak többet elérni az életben :)

>!
bodr
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

A könyv arról szól, hogy a „kiemelkedő tehetségek” nem feltétlenül kiemelkedőek és pláne nem feltétlenül tehetségesek, inkább eléggé szerencsések ÉS rettentő szorgalmasak. A szerencsét kaphatják születési időpont, társadalmi berendezkedés, mások előítéletei vagy bármiféle különleges külső körülmény formájában, a szorgalom pedig szintén lehet belső indíttatású vagy külső kényszer okozata, a lényeg, hogy ez a két ismeretlen összetevő felbukkanjon az képletben, lehetőleg minél magasabb szorzóval, és az egyenlőségjel végén egy sikeres ember fog állni.

Az első rész a személyes körülményekről és véletlenekről szól néhány hírhedt és egy-két kevésbé ismert személy példáján keresztül. Ez az öt fejezet nagyon olvasatja magát, mert új az egész gondolatkör, tele van meglepetésekkel, és „lerántja a leplet” olyan emberekről, akiket mindenki irigyel. A második rész (szintén öt fejezet) a családi és tágabb szociális környezet hatásait vizsgálja. Ez csak azért kevésbé izgalmas, mert ekkorra már megtanultuk a leckét, de ez nem jelenti azt, hogy nem ad hozzá az első részhez, hiszen ennek a mondanivalója az, hogy a könyv első felében tárgyalt mechanizmusok szélesebb idő- és térbeli perspektívában is megállják helyüket.

Malcolm Gladwell metodológiailag az interdiszciplinaritást képviseli, igaz, erről nem beszél nyíltan. Okos fiú, eddig is szerettem, ezen túl még jobban.

>!
janetonic
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Malcolm Gladwell ismét lenyűgözött: imádom az egyszerűen és világosan megfogalmazott, közhelyektől mentes gondolatait. Igazi üdítő tudás, és remek alap a beszélgetéshez egy jó társaságban.

>!
esőember
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Érdekes, és rendkívül olvasmányos. Bizonyos, hogy Gladwell tud írni, tudja hogyan kösse le olvasója figyelmét. Okosan kitalált, lebilincselő történetekbe ágyazott témakifejtés, érthetően, sallangmentesen, gördülékenyen… a kivételesekről. Tudományos alapossága szerintem valamelyest megkérdőjelezhető, bár okfejtései tiszták és lényegre törőek. De, hogy őszinte legyek, ahogy haladtam a könyvben előre, úgy csökkent az érdeklődésem (el azért nem fogyott). Mintha az utolsó fejezetek erőltetettek lennének a téma szempontjából (ettől függetlenül azok is érdekfeszítőek), mintha kifogyott volna a szufla, így ezen fejezetek csak haloványan kapcsolódnak a könyv szerkezetéhez. Szumma-szummárum, azért érdemes elolvasni.

>!
Three
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Talán, ha nem olvastam volna egy cikket arról, hogy az új japán alkalmazottak csupán 40% tud helyesem megoldani egy egyszerű matematikai feladatot:"9-3÷1/3+1=?" (http://www.japancrush.com/2014/stories/simple-math-ques…) Épp mielőtt, az ázsiaiak miért jobbak matekban részhez értem – Ki tudja? De végig volt egy olyan érzésem, hogy a pasi nem tárgyilagos, és igyekszik tényekkel alátámasztani az elméletét. Vagyis nem a teljes igazságot kapjuk. És azok, akik nem illenek be az elméletébe, statisztika.

10 hozzászólás
>!
sirály
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Elsősorban szülőknek, tanároknak, vezetőknek ajánlom.
Jegyzeteim a könyvről: http://docs.google.com/View…

>!
Rocketdog P
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Gladwell egy korábbi könyvéhez (Fordulópont) írt értékelésem itt is helytálló. Egy részlet belőle: „Folyton sztorizgat, leír, mesél, mintha egy gyerekkel beszélne és emiatt érdektelenségbe fullad. Másrészt, sokszor nem említ ellenérveket, amikről tudunk. Leegyszerűsít dolgokat, amiknél ingattam a fejem, mert „azért ez nem egészen ilyen egyszerű”. ”
Ezt a stílust a Fordulópontnál hibának tartottam. A Kivételeseknél már kifejezetten jól is áll, ugyanis itt nem tudományos a felütés. A tudományos ismeretterjesztőtől NAGYON távol áll, nem is értem ezt a címkét, nevetséges.

>!
Gladiator
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Szenzációsan érdekes könyv, ami leszámol azzal a téveszmével, hogy a kiválóság az IQ-tól függ és születésünktől fogva meghatározott valami.
A szerző elmagyarázza és bizonyítja, hogy az átlagosnál csak picit nagyobb IQ-val rendelkező szerencsés egyénekben — akiknek megadatik a gyakorlás lehetősége — a kiválóság magától kialakul.

Ajánlom mindenkinek, aki theteségesnek érzi magát és még nem jött rá hogyan lehet kiválló. Vagy abban a téveszmében leledzik, hogy magas IQ-ja bármire predesztinálja.

>!
Sonnenschein
Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

Az egyik legjobb és legolvasmányosabb összefoglaló mű arról, mi, milyen körülmények vezethetnek sikerre valakit.
Vannak zsenik. De csak kevesen vannak azok közöttük is, akik valóban kivételes adottságaik miatt „lettek zsenik”. A többség kemény munkával lett azzá, akivé válva zseniként tiszteljük őt, őket.
Ugyanakkor azt hiszem, a könyv mondanivalója, a példák leginkább azok számára jelentenek majd kiemelkedően magas értéket, akik már maguk is megtapasztalhattak kisebb-nagyobb sikereket. Számukra a könyv egyes példái vagy fejezetei rávilágíthatnak olyan dolgokra, amelyek magyarázatként szolgálhatnak korábbi történések okaira, hátterére, és hasznos segítséget nyújthat jövőbeli lépéseik meghatározásához. Nekik nagyon fog tetszeni ez a könyv.
Ahogy Hobo is megénekelte: „ A sikernek ára van, nem titka.”


Népszerű idézetek

>!
Magnetar

Aki keményen dolgozik, érvényesíti a saját elképzeléseit, használja az eszét és a képzeletét, az képes arra, hogy a saját igényeinek megfelelően formálja a világot.

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
esőember

A kemény munka csak akkor jelent gyötrelmes rabságot, ha nincs értelme.

156. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
Magnetar

Igazából nem számít, hogy mennyi pénzt keresünk azzal, ami boldoggá tesz minket reggel 9 és délután 5 óra között.

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
esőember

A sikerhez feltétlenül szükséges a lehetőségekre való fogékonyság, de ez nem belőlünk fakad, és nem is a szüleinktől kapjuk. Ezt a kor teremti meg, amiben élünk: a történelem, egy bizonyos helyen és egy bizonyos időben, különleges lehetőségeket kínál számunkra.

143. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
Three

És akkor döntöttem úgy, hogy meg tudom én csinálni a felsőoktatási rendszer nélkül is

101. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
esőember

Ebben a könyvben a mellett fogunk érvelni, hogy a sikernek ez a fajta, egyéni teljesítményen alapuló megközelítése nem működőképes. Az emberek nem a semmiből érkeznek. Igenis fontos a jó származás és a pártfogók támogatása. Talán úgy tűnhet, hogy azok, akik nagyobbá lesznek, mint a királyok, mindent saját maguknak köszönhetnek. Pedig igenis támaszkodnak a rejtett előnyökre, a kivételes lehetőségekre és a kulturális hagyatékra, amely végül lehetővé teszi számukra, hogy keményen küzdjenek, és hogy úgy viszonyuljanak a világhoz, ahogy mások nem tudnak, nem tudnának. Az, hogy hol és mikor nevelkedtünk fel, meghatároz és másoktól megkülönböztet bennünket. A kultúra, amelyhez tartozunk, őseinktől hagyományozódó kulturális örökségünk előre megrajzolja teljesítményünk mintázatát – éspedig olyan fokig, hogy azt még elképzelni sem tudjuk!

27. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
esőember

2008-ban a világ minden tájáról összesen 27.462, a lehető legjobb képességű és a lehető legjobb osztályzatokkal rendelkező érettségiző felvételizett a Harvardra. Közölük 2500 tökéletes, azaz 800 pontos teljesítményt nyújtott a kritikus szövegértelmezési SAT-vizsgán, és 3300 hibátlanul oldotta meg a SAT matematikai feladatsorát. Több mint 3300 diák középiskolája legjobbnak tartott tanulója volt. És mennyi került be közülük a Harvardra? Hozzávetőleg 1600-an, ami azt jelenti, hogy 100 jelentkezőből 93-at visszautasítottak. Tartható-e az az állítás, hogy az egyik diák a Harvardra való, a másik pedig nem, amikor mindkettőnek azonos – és tökéletes! – eredményei és osztályzatai vannak? Természetesen nem! Schwartznak igaza volt. Olyan ez, mint a lottó.

90. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
Rocketdog P

Aki képes pirkadat előtt kelni az év 360 napján, az gazdaggá fogja tenni a családját.

256. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala

>!
esőember

„Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, amije van…”
Azok lesznek sikeresek, akik a legközelebb vannak a tűzhöz, akik a legnagyobb eséllyel kapják meg a különleges lehetőségeket, amelyek révén később sikeressé válhatnak. A gazdagok kapják a legnagyobb adókedvezményeket. A legjobb tanulók kapják a legszínvonalasabb oktatást és legnagyobb támogatást.

38. oldal

Malcolm Gladwell: Kivételesek A siker másik oldala


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Duhigg: A szokás hatalma
Jared Diamond: A világ tegnapig
Krekó Péter: Tömegparanoia
Robert B. Cialdini: A befolyásolás lélektana
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája
Dósa Zoltán: Biopóker
Elliot Aronson: A társas lény
Elliot Aronson: Columbine után
László János: Társas tudás, elbeszélés, identitás
Desmond Morris: A boldogság természete