Fordulópont 51 csillagozás

Malcolm Gladwell: Fordulópont Malcolm Gladwell: Fordulópont

Fordulópont – ez az a különös pillanat, amikor egy ötlet, trend, vagy viselkedés hirtelen elszabadul, és járványszerűen, megállíthatatlanul terjedni kezd. Pontosan úgy, ahogy egy influenzás ember képes járványt kirobbantani, egy kicsiny, ám precízen kiszámított mozdulat is képes divatossá, népszerűvé tenni termékeket vagy tevékenységeket.

De vajon mitől van éppen ott egy-egy fordulópont, ahol van: mitől válik egy jelenség éppen az adott ponton tömegmozgalommá, miért éppen azon a ponton lesz egy viselkedésformából trend vagy egy viseletből mindenkire átragadó divatőrület? Hogyan vehetjük észre, hogy ilyen fordulat készül, vagy talán a még érdekesebb kérdés: hogyan lehet fordulópontot létrehozni?

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633049228
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2007
308 oldal · ISBN: 9789639686007 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Khimaira>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Ez a könyv a tudományos-ismeretterjesztő kategóriába esik, azon belül is a szórakoztatóbb fajtájúak közé.
Malcolm Gladwell szeretné átprogramozni a bennünk élő „lineáris gondolkozást” miszerint kis változtatások kis változáshoz, nagy változtatások nagy változáshoz vezetnek, mert a világunk ezzel az elgondolással ellentétesen viselkedik. Hogy ez az átnevelés mennyire sikeres, azt sajnos nem tudom megmondani, mert én már egy ideje töprengek ezen, úgyhogy a gondolat csíráját nem ő ültette el bennem. Sajnos nem tudjuk meg, hogy kis dolgok, apróságok miért okozhatnak hatalmas változást, mitől áll be a dolgok menetébe fordulópont, a mindezek mögött meghúzódó tudományos feltevésekre nem tér ki a szerző (védelmében hozzátenném, hogy ennek az elméletnek még nem teljesen kiforrott a tudományos háttere – vagyis inkább egyáltalán nem az), ugyanakkor rengeteg példával illusztrálja a jelenséget – igaz, többel már találkozhattunk Barabási könyveiben (Behálózva, Villanások).
Ezt a könyvet leginkább egy nagy, színes újságként jellemezném, amiben rengeteg érdekes cikket olvashatunk, de igazán a témában nem mélyedhetünk el – bár ez egy ilyen jellegű könyvnél nem is elvárható, ugyanakkor a szerző jó stílusban ír, és ugyan érezhető rajta hogy amerikai, nem az a tipikus szájbarágós szerencsére. Épp ezért részemről megérdemli a 4,5 csillagot.

4 hozzászólás
FZolee>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Fogalmam sincs a könyvben leírt gondolatok mennyire hitelesek, nem értek hozzá. Az azonban engem is zavart, hogy a szerző túlmagyaráz, mindent százszor megismétel, mintha nem lehetne érteni amit leírt, akár száz oldallal előtte. Néhol azért ingattam is a fejemet, hogy ez a gondolat elég nagy hülyeség. Egy szó, mint száz: nem győzött meg. A négy csillag azért jár, unalmas nem volt, voltak benne érdekes kísérletek és tanulmányok, amit én még nem ismertem.

Aniko_So>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Összefüggések, kapcsolatok, jelenségek. Sokan a tényeket arra használják, hogy kijelöljék a gondolkodási területüket. Ez a megközelítés azért tetszett, mert arra sarkall, hogy az összefüggést ne lineárisan vagy szeparáltan kezeljük, egyszerre nézzük a nagy képet, és az egyént érő hatásokat. Ráadásul kerüli a bonyolult megközelítést, szépen kimunkált az egyszerű nyelvezete. Az az egyszerűség, ami a nagyok jellemzője. Mert így akár többszöri olvasással mindig újabb és újabb összefüggést fedezhetünk fel, bárhol be lehet kapcsolódni. A felépítése követi a klasszikus angolszász esszéírás ritmusát, mely egyébként (nem megvetés, inkább sajátosság) oly távol áll a magyar bevezetés-tartalom-befejezés nagy szabadságot adó, de aránylag kiforratlan technikának.

Gwen>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Valami megérzésből kifolyólag egyszerre megrendeltem Gladwell három könyvét a HVG-től. És két héten belül mind a hármat kiolvastam….
Izgalmas, érdekes tudományos ismeretterjesztő könyv. Nagyon bírtam a rengeteg bemutatott kísérletet, esettanulmányt.
Mindenkinek ajánlom!!

szöszmösz I>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

nagyjából ez lehetne a modern marketingszemlélet egyik alapkönyve.

Wish>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Sokat ismétli önmagát, a felénél úgy éreztem, hogy ha még egyszer leírja, hogy mit csinált Revere Bostonban és ez miért fontos, akkor a falhoz vágom.
Szóval nagyon szájbarágós. A hálózatok témában szerintem sokkal jobb a Nexus, vagy a Behálózva.

Pnépatricia>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

A könyv első harmada eléggé vontatott, unalmas, önmagát ismétli az író és szájbarágós. Később az érdekes esettanulmányok és felmérések érdekes információkat tartalmaznak.
Nem lett a kedvenc könyvem és nem feltétlen olvasnám el újra. Nekem nagyon túlmagyarázós.

Vyanna>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Szintén egy olyan könyv, amit biztos el fogok még olvasni párszor. Könnyen olvasható, nagyon érdekesJófajta ismeretterjesztés. Olyasmi, amiről szívesen beszélgetsz a barátaiddal.

zsoltika>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Lehet hogy az a gond, hogy mire ezt olvastam, már rég túl voltam néhány jóval újabb Gladwell cikken, meg a Lökonómián. Az utóbbi sokkal jobban bejött. Ettől függetlenül a téma és a kifejtése kimondottan érdekes.

Izolda P>!
Malcolm Gladwell: Fordulópont

Az alapötlet érdekes.
Volt benne pár nagyon érdekes esettanulmány: a Gore-gyár, a nikotin és a depresszió közötti összefüggés, a NY metró és a graffitik esete. Viszont irgalmatlanul sokat beszél. Sokat ismétel. Lehetett volna ezen még tömöríteni, nem is keveset. Biztos azt hitte, hogy így komolyabban veszik, mert vastagabb a könyv, de én utálom a blablázást.


Népszerű idézetek

Khimaira>!

A „betört ablak” James Q. Wilson és George Kelling kriminológusok elmélete. Wilson és Kelling szerint a bűnözés a zűrzavar, a rendetlenség elkerülhetetlen következménye. Ha betörnek egy ablakot és kijavítatlanul marad, az arra járók azt gondolják, hogy senki sem törődik a házzal és senki sem felelős. Hamarosan egyre több ablakot törnek be, és az anarchia szelleme az épületről az utcára terjed; jelzést adva arra, hogy mindent szabad. Egy városban viszonylag kis problémák – graffiti, köztéri rendetlenség, zűrzavar, agresszív koldulás – azonosíthatók a betört ablakkal; ezek mind felhívásnak számítanak komolyabb bűncselekmények elkövetésére. […] Ez a bűnözési járvány elmélete. Kimondja, hogy a bűnözés ragályos – ahogy a divattrendek is ragályosak –, hogy egy betört ablakkal kezdődhet, és elterjedhet egy egész közösségre.

143-144. oldal

6 hozzászólás
>!

Barabási Albert-László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában elmondja, hogy 1929-ben megjelent Karinthy Minden másképpen van című elbeszéléskötete, s benne egy történet, a Láncszemek. Barabási a következőket idézi belőle: „Annak bizonyításául, hogy a Földgolyó lakossága sokkal közelebb van egymáshoz, mindenféle tekintetben, mint ahogy valaha is volt: próbát ajánlott fel a társaság egyik tagja. Tessék egy akármilyen meghatározható egyént kijelölni a Föld másfél milliárd lakója közül, bármelyik pontján a Földnek – ő fogadást ajánl, hogy legföljebb öt más egyénen keresztül, kik közül az egyik neki személyes ismerőse, kapcsolatot tud létesíteni az illetővel, csupa közvetlen – ismeretség – alapon.” …Az előadó az idézet nyomán megállapította: „Karinthy 1929-es ösztönös megérzése, hogy az emberek legfeljebb öt kapcsolaton keresztül összekapcsolhatók, az első nyomtatásban megjelent változata annak a fogalomnak, amit ma six degrees of separation, azaz hatlépésnyi távolság néven ismerünk. Ma már tudjuk, hogy a kisvilágok fogalma nemcsak a társadalom sajátja, hanem a legtöbb bonyolult hálóban felbukkan, a világhálótól a sejtekig.” – A ford.

A kis számok törvénye - Összekötők, Sokattudók és Ügynökök [A fordító lábjegyzete]

Kapcsolódó szócikkek: Karinthy Frigyes
pertita>!

Az ember evolúciója során úgy fejlődött, hogy kevés embert érezzen igazán fontosnak, kis távolságokban és viszonylag kis időtartamokban gondolkodjon; és az emberi életben mindmáig ugyanezek a dimenziók a meghatározóak.

179. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

Zimbardo azt állapította meg, hogy vannak bizonyos helyzetek, amelyek olyan erősek, hogy felülmúlják, felülírják személyiségjegyeinket és jellemző viselkedésünket. A kulcsszó itt a szituáció…
Ez a kísérlet egyszerűen azt állítja, hogy vannak bizonyos idők, helyek és feltételek, amikor ennek nagy része eltűnik, vannak helyzetek, amikor jó iskolákból, boldog családokból, jó lakókörnyezetből származó emberek viselkedését igen erőteljesen meg lehet változtatni, pusztán azzal, hogy közvetlen környezetüket, a szituáció jellegét megváltoztatjuk.

156. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

A jellem tehát nem az, amire gondolunk, és nem is az, amit szeretnénk. Nem stabil, könnyen azonosítható, szorosan összefüggő tulajdonságok egysége, és csak azért tűnik annak, mert elménk egy sajátos működési hibája annak láttatja. A jellem inkább szokások, hajlamok és érdeklődési területek laza szövedéke, amelynem megnyilvánulásai időnként a körülmények és a viszonyok függvénye.

165. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

A társadalmi járványok alapja végsősoron az a sziklaszilárd hit, hogy változást elérni lehetséges: hogy az emberek radikálisan változtatni tudnak viselkedésükön és elveiken, ha megfelelő hatás éri őket.

260. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

Úgy érzem, az utóbbi években olyan változások mentek végbe a kamasztársadalomban, amelyek erősítik az ilyen izoláció esélyét. Egyre több pénzt adunk tizenéves gyerekeinknek, így könnyebben kialakíthatják saját társasági és anyagi világukat. Több időt adunk nekik, hogy egymással legyenek, és kevesebb időt tölthetnek felnőttek társaságában. E-mailt, csipogókat és legfőképpen a mobiltelefont adtunk nekik, hogy szabadidejük minden pillanatát kitöltsék. Ezeket a szabad pillanatokat korábban felnőttek hangja töltötte be, most társaikkal beszélgetnek.

273. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

Ha így gondolunk az értelemre – kívülről befelé ható, nem belülről kifelé ható jelenségként –, megérthetjük, hogyan lehetséges, hogy egyes emberek óriási hatással vannak az emberekre. Hiszen egyesek kiválóan tudják kifejezni érzelmeiket és érzéseiket, ami azt jelenti, hogy érzelmileg sokkal „fertőzőképesebbek”, mint a többség. A pszilchológusok az ilyen embereket Kisugárzóknak (Sender) nevezik. A Kisugárzó különleges személyiség. Pszichológiai szempontból is más. Az arcokat tanulmányozó kutatók például úgy találták, hogy hatalmas különbségek vannak az emberek között az arcizmok elhelyezkedése, formája és – meglepő módon – hatékonysága tekintetében is.

86. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

Az elutasítás és elfogadás, más szóval a megvalósuló és a meg nem valósuló járvány közötti határsáv néha keskenyebb, mint amilyennek tűnik…
Az információ becsomagolásának van egy egyszerű módja, amely megfelelő körülmények között ellenállhatatlanná teszi az információt. Csak rá kell jönnünk, mi az.

133. oldal, HVG könyvek, 2007

pertita>!

De jusson eszünkbe, hogy a környezetben beálló kis változások ugyanolyan fontosak lehetnek a járvány terjedésében, még akkor is, ha ez a tény megdönteni látszik az emberi természetről alkotott legményebben gyökerező feltevéseinket. Ez nem azt jelenti, hogy lelkiállapotunk és élettörténetünk nem fontos a viselkedésünk magyarázatában.

168. oldal, HVG könyvek, 2007


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Fromm: A rombolás anatómiája
Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy
Mary Aiken: Cybercsapda
Gavin de Becker: A félelem adománya
Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Máté Gábor: A test lázadása
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Steven Pinker: Az erőszak alkonya
Jared Diamond: A világ tegnapig