Blink 14 csillagozás

The Power of Thinking without Thinking
Malcolm Gladwell: Blink

This book is all about those moments when we 'know' something without knowing why. Here Malcolm Gladwell, one of the world's most original thinkers, explores the phenomenon of 'blink', showing how a snap judgement can be far more effective than a cautious decision. By trusting your instincts, he reveals, you'll never think about thinking in the same way again…

>!
Penguin, London, 2006
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141014593
>!
Penguin, New York, 2006
304 oldal · ISBN: 9780141014593

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

John Gottman


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Malcolm Gladwell: Blink

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Van itt ez a csodás részlet a Minden egyes név c. regényből: https://moly.hu/idezetek/20832

A Blink arról szól 300 (amúgy egyhuzamban-elolvasósan érdekes és lehengerlő!) oldalon, amit Saramagónak egyetlen bekezdésben sikerült leírnia. S ebből kiderül, hogy a (jó) fikció legalább annyira érti a dolgok mélyét és az emberek működését, mint a (népszerű) pszichológia, és még magyaráznia sem kell annyit. Bár mint mondom, Gladwell magyarázatai és történetei szerencsére nagyon izgik, úgyhogy itt nem baj a bőbeszédűség.

Szóval a Blink a döntések kipattanásáról szól – arról, amikor egy szempillantás alatt, minimális információ birtokában, az érveket és ellenérveket még véletlenül sem felsorakoztatva-és-mérlegelve döntünk egy dologban és értékelünk egy helyzetet.

Hogy vonzónak vagy ellenszenvesnek találunk-e valakit; hogy egy műtárgy eredeti-e vagy hamis; hogy a sötét utcán felénk közeledő alak potenciálisan veszélyes-e vagy ártalmatlan; hogy valaki éppen hazudik-e vagy nem; hogy egy zenész jól játszik-e vagy nem; stb.

Gladwell szerint a hirtelen-döntések és helyzetfelismerések sokszor pontosabbak, mint a komoly mérlegelés után született döntések. Merthogy az agyunk anélkül, hogy arról tudatos tudomásunk lenne, egymillió apró információmorzsát érzékel és értékel és értelmez, és pillanatok alatt előáll a döntéssel vagy válasszal. Szóval ez végül is a híres „megérzés”, aminek igazából nem olyan sok köze van az érzésekhez. Ezek a megérzések is valódi információkon, előzetes tudáson, öntudatlanul is megfigyelt és felismert mintázatokan alapulnak, nem ám holmi szeszélyeken.

A megérzések tehát nagyon hasznosak, és Gladwell szerint érdemes nagyobb bizalmat fektetni beléjük.

Ez persze nehéz. Egyrészt mert a megérzések és instant-felismerések megmagyarázhatlanok. És mivel emberek vagyunk, és szeretünk mindent jól megmagyarázni, mert az növeli a biztonságérzetet – ezért hajlamosak vagyunk nagyobb hitelt adni annak, amit jó sok ténnyel és adattal alá tudunk támasztani, amit szavakba tudunk önteni. S ezzel a könyv szerint néha többet ártunk, mint használunk.

Egy jó kis példa a könyvből erre a „verbális beárnyékolás” jelensége, amikor az, ha megpróbálunk szavakba önteni valamit, rontja a képességünket, hogy felismerjük a dolgot. Az arcfelismerés jó példa az instant-felismerésre – nem gondoljuk végig, mitől felismerhető valakinek az arca, viszont ha meglátunk egy ismerős arcot, rögtön felismerjük. Egyes kutatások viszont azt mutatják, hogy ha megpróbáljuk szavakkal leírni a gonosztevő arcát, akinek a gonosztettét láttuk, az rontja a képességünket arra, hogy a rendőrségi szembesítésen felismerjük őt.

Ez tehát az egyik nehézség. Aztán ott van még az is, hogy az instant-döntési képesség korántsem csalhatatlan. A hirtelen-döntéseinket erősen befolyásolják az előítéletek, az, hogy mit akarunk egy helyzetbe belelátni, az extrém stresszhelyzet, vagy az, ha túlságosan hirtelen kell hirtelen-döntenünk. Még az instant-döntésekhez is kell valamennyi idő, ellenkező esetben csak simán meggondolatlanul döntünk.

A jó hír viszont, hogy az instant-döntési képesség nem holmi csodaképesség, amivel csak néhány kiválasztott rendelkezik, hanem olyasmi, amire majdnem mindenkinek az agya képes, amit eleve automatikusan használunk mindennap, és ami magától is megerősödhet pl. a saját szakterületünkön.

Erről szól a könyv első fejezete, amelynek főszereplője egy csodálatos állapotú antik szobor, amelyet egy műkereskedő megvételre kínál egy múzeumnak. A múzeum persze elvégzi a szokásos ellenőrzéseket és vizsgálatokat, és úgy találja, hogy a szobor eredeti. Ám kicsit később néhány valódi szakértő is meglátja a szobrot, és ők azonnal, mindenféle vizsgálatok nélkül vágják, hogy a mű hamisítvány. Nem, nem tudják megmondani, miért tartják a szobrot hamisítványnak – csak homályos, ösztönös reakcióik vannak, lényegében csak annyit éreznek, hogy valami nem oké. És mint később kiderül, a szobor tényleg nem oké.

Ez viszont nem varázslat. Inkább olyasmi, mint az a fogalmam sincs, honnan eredő történet, miszerint egyszer megkérdezett valaki egy híres festőt vagy művészettörténészt vagy valami hasonlót, hogy honnan tudja, hogy egy kép jó-e, mire az illető azt feleli, hogy: Ez könnyű. Megnézel egymillió képet, és utána tudni fogod.

Ez tök jól hangzik, és Gladwell szerint ráadásul még igaz is. A szakmájukat mélységes mélyen ismerő, tapasztalt emberek számára ez tényleg ennyi, mert már ott van az agyukban az összes előzetes tudás és információ, ami ahhoz kell, hogy pontos hirtelen-felismeréseik legyenek. (És persze még ők sem tévedhetetlenek.)

Még mesélhetnék amúgy sok esetet ebből a könyvből – Gladwell csudijó és felvillanyozó történetmesélő. Kétségkívül igaz az a kritikaidézet a könyv elejéről, amely azt mondja, hogy a Blink remek alapanyag koktélparti-beszélgetésekhez. Koktélpartikra mondjuk nem járok, de szerintem ez a könyv sörözős beszélgetésekhez is tökéletesen megfelel. Szórakoztató-népszerű pszichológia a legjobb formájában.

5 hozzászólás
Black_Venus>!
Malcolm Gladwell: Blink

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Nem könnyű olvasmány, de nagyon érdekes. Azokat a hirtelen, intuitív döntéseket vizsgálja, amikor anélkül döntünk, hogy tudnánk az okát. Ezek a csodás megvilágosodások, „furcsa és megmagyarázhatatlan” döntések sokszor helyesebbnek bizonyulnak, mint az aprólékosan előkészített, jól átgondolt, minden részletet figyelembe vevő döntések – még akkor is, ha az emberek általában jobbnak tartják a tényeken alapuló, alaposan elmagyarázott döntéseket. A szerző is megállapítja azonban, hogy ahhoz, hogy valaki ilyen intuitív módon is helyesen tudjon dönteni vagy megállapításokat tenni valamiről – rengeteget kell előtte tanulni és tapasztalni.
Példaként említi azokat a művészettörténészeket, akik egy ókorinak mondott szoborról egy pillantás alatt megmondták, hogy hamisítvány – annak ellenére, hogy éppolyan tiszteletreméltó pályatársaik valódinak ítélték meg azt előttük.
Nagyon érdekes volt az a fejezet, amelyikben John Gottman amerikai pszichológus munkásságáról írt. Ő egy tudományos módszert fejleszett ki arra, hogy megmondja, hogy egy házaspár néhány év múlva még együtt lesz-e vagy elválnak. (Kicsit hasonlít ez a módszer a „Hazudj, ha tudsz” című sorozatban alkalmazott módszerre. És egyébként meg: sok ezer adat elemzése alapján erre tk még egy algoritmust is felállítottak, amely meglepően pontos, bár mindenki utálja (mert azt hiszik, hogy az intuíció jobb ennek az eldöntésére, de kiderült, hogy sokkal pontatlanabb.)
Aztán ahogy halad előre egyre több olyan példa jön elő, ahol kiderül, hogy akik hirtelen jó döntést vagy inkább értékítéletet tudnak hozni, azok a „thinslicing” (avagy vékonyra szeletelés) módszerével élnek. A konklúzió pedig – kissé meglepő módon – az, hogy minél rövidebb ideje van valakinek dönteni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy rossz döntést hoz. Nehéz ügy ez. De a könyv érdekes!

2 hozzászólás
Morgiana>!
Malcolm Gladwell: Blink

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Érdekes olvasmány volt, hogyan dönt az ember egy pillanat alatt?
Amit mi intuíciónak, megérzésnek nevezünk, valójában mennyire az? Mennyire inkább a tudatalattink műve, aki/ami a szerző szerint egy lezárt szobában dolgozik, és mi igazából sosem tudhatjuk meg igazából a működését?
Én rettentően élveztem ezeknek a kérdéseknek a boncolgatását.

Gábor_Hernádi >!
Malcolm Gladwell: Blink

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Miért tudunk valamiről vagy valamiről pár másodperc alapján véleménzt mondani? Miért van az, hogy néha a kevesebb információ hasznosabb, mint a több? Minden amit tudni akartál a tudatalatti döntésekről.


Népszerű idézetek

Black_Venus>!

People are in one of two states in a relationship,” Gottman went on. “The first is what I call positive sentiment override, where positive emotion overrides irritability. It’s like a buffer. Their spouse will do something bad, and they’ll say, ‘Oh, he’s just in a crummy mood.’ Or they can be in negative sentiment override, so that even a relatively neutral thing that a partner says gets perceived as negative.

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Kapcsolódó szócikkek: érzelem · John Gottman · párkapcsolat
Black_Venus>!

Arousal leaves us mind-blind.

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Kapcsolódó szócikkek: stressz
Foli>!

In an extraordinary number of cases, people who are being fired upon void their bowels because at the heightened level of threat represented by a heart rate of 175 and above, the body considers that kind of physiological control a nonessential activity. Blood is withdrawn from our outer muscle layer and concentrated in core muscle mass. The evolutionary point of that is to make the muscles as hard as possible — to turn them into a kind of armor and limit bleeding in the event of injury.

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Foli>!

Physicians, it turns out, are more likely to make this kind of mistake with women and minorities. Why is that? Gender and race are not irrelevant considerations when it comes to heart problems; blacks have a different overall risk profile than whites, and women tend to have heart attacks much later in life than men. The problem arises when the additional information of gender and race is factored into a decision about an individual patient. It serves only to overwhelm the physician still further. Doctors would do better in these cases if they knew less about their patients — if, that is, they had no idea whether the people they were diagnosing were white or black, male or female.

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Black_Venus>!

[Research] suggests that what we think of as free will is largely an illusion: much of the time, we are simply operating on automatic pilot, and the way we think and act – and how well we think and act on the spur of the moment – are a lot more susceptible to outside influences than we realize.

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Black_Venus>!

…extreme visual clarity, tunnel vision, diminished sound, and the sense that time is slowing down. This is how the human body reacts to extreme stress.

Malcolm Gladwell: Blink The Power of Thinking without Thinking

Kapcsolódó szócikkek: stressz

Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Cuddy: Presence
Eric Berne: Games People Play
Thomas Metzinger: The Ego Tunnel
Lex Hixon: Coming Home
Julian Baggini: The Ego Trick
George Herbert Betts: The Mind and Its Education
Richard Dawkins: The God Delusion
Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth
Stephen Hawking: A Brief History of Time
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George's Secret Key to the Universe