Én ​vagyok Malala 209 csillagozás

A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

A ​lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib katona.

Amikor a tálibok elfoglalták a Szvát-völgyet, egy kislány kiállt saját jogaiért.
Malala Juszufzai nem tűrte, hogy el akarják némítani, és harcba szállt azért, hogy tanulhasson. 2012. október 9-én mindezért kis híján az életével fizetett.
Ezen a napon Malala épp az iskolából hazafelé tartott, amikor megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték. Nem sokan bíztak felépülésében. Malala mégis talpra állt.
Csodával határos gyógyulása a távoli Pakisztán egy eldugott részéből az ENSZ New York i székházáig repítette. Így vált tizenhat évesen világszerte az erőszakmentes tiltakozás példaképévé, és ő lett a valaha élt legfiatalabb hős, akit Nobel-békedíjra jelöltek.
Az Én vagyok Malala nem csupán egy magával ragadó történet a családról, melynek életét felforgatta a terrorizmus, hanem megható példázat a szülők rendíthetetlen szeretetéről egy olyan kultúrában, ahol csak a fiúkat veszik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2013
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633102473 · Fordította: Sziklai István
>!
388 oldal · ISBN: 9789633105399 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 50


Kedvencelte 21

Most olvassa 27

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 175

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Miután letettem a könyvet, az első gondolatom az volt, hogy köszönetet kell mondanom Istennek, amiért itt élek, amiért így élek, amiért tető van a fejem felett, és nem kell azon aggódnom, hogy ha kilépek az utcára, akkor akár fejbe is lőhetnek. A második gondolatom az volt, hogy ezt az életrajzi művet megismertetném minden 14 év fölötti, a-tojáshéj-még-a-fenekükön-van-de-már-nagynak-képzelik-magukat lánnyal, akik a tanulást nyűgnek, kényszernek, ellenben az okostelefont, a laptopot, a szép ruhákat természetesnek veszik, hogy rádöbbenjenek, egyes helyeken ez kiváltság, és nem a mindennapok része. A harmadik gondolatom pedig az volt, hogy ezzel a könyvvel gazdagítottam a lelkemet.

Sokkal kevesebb baj lenne a világgal, ha több Malalánk lenne!

Beyoncé – I Was Here
https://www.youtube.com/watch…

6 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/malala-juszufz…

Először is szeretném megköszönni, hogy utazókönyvként volt lehetőségem olvasni a könyvet. KÖSZÖNÖM, egy hatalmas élmény volt!

Ezt a könyvet már egy jó ideje kerülgettem, többször szembejött velem, de még sose vettem a fáradtságot, hogy kézbe vegyem. Ennek számos oka van, de főleg azért, mert nagyon nehezen viselem az igazságtalanságot és nagy ellen-harcosa is vagyok, és mikor egy ilyen könyvet olvasok, a tehetetlenségtől majd megfulladok.

De ahogy már nálam megszokott, eljött az ideje az olvasásnak és miután befejeztem a kötetet, csak ültem és hálát éreztem. Hálás vagyok, mert szabadnak születettem, és bár ez az ország is vérzik több sebből, még mindig én határozom meg, hogy tanulhatok, hogy hol és kivel élek és legfőképpen azt, hogy mit kezdek az életemmel.

Bár úgy gondolom az emberi szabadság természetes, sok embernek, és ezen belül is sok Nőnek ez nem adatik meg. MIÉRT? Ez a kérdés már számos más forrásból fakadó kötet után is kibukott belőlem. Miért éreznek egyesek ahhoz jogot, hogy bárkit megfosszunk ezen lététől és megnyomorítsák az életet egy olyan eszméért, mely több ezer éve íródott, az akkori felfogás szerint. Nem kritizálom a szent szövegeket, biztos vagyok benne, hogy megvolt annak is a maga idejében a fontossága és számos értéket képvisel. De az a vallás, mely mások elnyomásával, bántalmazásával nyerészkedik, számomra nem több mint egy rögeszme, mely miatt rengetegen szenvednek. Merész, amit írok? Netán nem értesz egyet? Meglehet, ugyanakkor, ha veled tennék ezt, vagy bármely szereteddel, akit tényleg tiszta lélekkel érzel közel magadhoz, máris más szemmel nézed a fent leírtakat …

eme>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Egy viszonylag fiatal ország, Pakisztán hétköznapjaiba, vallásába, történelmébe avat be ez az önéletrajz, meg egy fiatal lány rendkívülinek mondható életébe. A Nobel-díjas Malala Juszufzaj meséli el történetét – kis (vagy nagyobb) segítséggel. Nem tudom, mennyi Lamb érdeme a mű megírásában, néha nehéz eldönteni, kinek a nézőpontjából szólal meg az elbeszélő. Gyanítom, hogy az ország történelmére, társadalmára, politikai életére vonatkozó információkat inkább Lamb építette be a műbe, néhol érzek némi tendenciózusságot is a nézőpontban, de lehet, hogy tévedek. Az elbeszélő hol naiv, hol korához képest talán túl érett gondolkodásmódja is eléggé összezavarja az olvasót. Aztán mintha néha túl kevés is lenne Malalából ebben a kötetben – az érző emberből, az átérzett élményből, az elbeszélői hang néha túlságosan tárgyilagos és távolságtartó, mintha inkább életrajzzal és nem önéletrajzzal lenne dolgunk. De végül is ez legyen a legnagyobb gondunk. A lényeg, legalábbis számomra, ezúttal nem itt van.

Sokkal inkább abban, hogy a 21. században visszaköszönhet, és vissza is köszön a bennem Kertész-dejá vu-t ébresztő abszurd helyzet – fényes nappal megállítják az autóbuszt, hogy a rajta békésen utazó, csak egyszerű, hétköznapi életre vágyó iskolást a halálba küldjék, de legalábbis megpróbálják. Mert Malalával ez történt. Azért, mert a tanulás jogáért emelt szót, a lányok, nők tanulásának jogáért. Mert nem akarta sötét szobába zárva élni majdani asszonyéletét, férjét és családja többi férfitagját szolgálva, kiszolgáltatottan.
Megdöbbentő és elgondolkodtató Malala története és egyben annak a világnak a rajza, amely az elbeszélés során elénk tárul. Először egy szigorú normákat követő, de a változás jeleit hordozó, békés világ, majd ezt követően a tálib rémuralom káosza. A helyszín a paradicsomi szépségű, Kelet Svájcának nevezett síparadicsom, az autonóm Szvát-völgye, amelyben a tinik, legalábbis a Malala társadalmi rétegébe tartozók, Alkonyat-filmeket néznek, Justin Bieberért rajonganak, olvasnak, nyugati klasszikusokat és limonádékat egyaránt, iskolába járnak, tanulnak, tanárokat parodizálnak, egyszóval alig kölönböznek a nyugati világ fiataljaitól. Aztán sorra jönnek a gondok, melyek felbolygatják ezt a csendes világot – szokatlan erőséggű természeti katasztrófák, tálib uralom, annak minden velejárójával: könyv-, CD- és DVD-égetések, a kultúra, többek közt a Buddhista ókor emlékeinek pusztítása, tévék elkobzása, védőoltások betiltása, ezrek nyomtalan eltűnése, iszlamizáló kampány, átírt történelemkönyvek, halálos fenyegetések, kivégzések, a tálib uralom nyílt és hallgatólagos támogatása…
A kötet igyekszik felmutatni a különböző politikai összefüggéseket, a nagyhatalmak szerepét, kitér Afganisztán lerohanására, a pakisztáni diktátor külföldi megítélésének változásaira, a CIA beavatkozására a dzsihád erősítésében, bin Láden alakjára, a pakisztáni kormány, hírszerzése, az ISI és a Talibán közti kapcsolatra ésatöbbi. Amolyan gyorstalpalásos történelemtankönyv ez, amely a hozzám hasonló tudatlan olvasónak próbál útmutatót nyújtani a térség és Malala történetének megértéséhez, kiemelve a tudatlanság, az oktatás hiányosságai és a politika közti összefüggéseket is.

Tudtam, hogy az osztályomból bármelyik lány elérhette volna azt, amit én, ha a szüleik támogatják őket.
Malala mindenek előtt szerencsés lány, sok szempontból is az – pedig az iszlám világban lánynak születni általában nem túl szerencsés dolog. Malala azonban egy olyan pastu családba születik bele, amelyben a szülők, rendhagyó módon szerelmi házasságot kötnek, szeretik és tisztelik egymást. Ziauddin, az apa, ugyancsak rendhagyó módon, beírja a családfába kislánya nevét (ráadásul Afganisztán Jean D’Arcjáról nevezi el), taníttatja, bátorítja, közben meg elszántan és kitartóan küzd az oktatásért, a művelődés jogáért – iskolákat alapít és tart fenn, beszédeket tart, békementeken vesz részt, erőszakmantes tiltakozó akcikóban… Hisz a szólásszabadságban, fekete karszalaggal tüntet Pakisztán önállóságának ötvenedik évfordulóján, mind anyagi, mind szellemi értelemben nagyvonalú ember.* Szinte természetes, hogy álmokat szövő természetét öröklő lánya követni kezdi példáját. Aztán sorra jönnek a különböző díjak, kitüntetések, a hírnév – Malalát megkeresi a nyugati sajtó, hogy blogbejegyzésekben számoljon be a hazájában történtekről, mindennapjairól, tévés stábok filmezik minden lépését. És tálibok írnak apjának fenyegető leveleket, majd be is váltják a lányra vonatkozó fenyegetéseiket.
A Malala elleni merénylet és csodával határos gyógyulása, a nemzetközi figyelem és összetartás mértéke már-már hollywoodi filmekbe illő történet. „Csak” az otthonból való kiszakadás, az erős honvágy és egy élet munkájának hátrahagyása árnyékolja be. Ezt leszámítva azonban Malala önéletrajzának lezárása tele van pozitív gondolatokkal, az erős akaratú és szókimondó Malalákban, az egyes ember világjobbító erejében és lehetőségében való hittel. Nem feltétlenül osztom a véleményét, de hát nem is én kaptam Nobel-díjat… És az is igaz, hogy pontosan erre a számomra naivnak tűnő hitre van szükség ahhoz, hogy a Malaláéhoz hasonló élettörténetek íródjanak.

* Malala annyira nagy hangsúlyt fektet apja alakjára és tevékenységére, hogy már-már neki szavazná át az ember a Nobel-díjat. Mindenesetre nem mindennapi, amit végeghezvitt és bevállalt.

ÁrnyékVirág>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Nemrég kórházban voltunk anyukámmal. A zsúfolt, lehangoló, lerobbant váróteremben rengeteg beutalásra, műtétre váró beteg ember, a szerencsésebbek családdal, néhányan egyedül szorongatva a kis cókmókjukat. Az egyik idős nénit a lánya és öt év körüli unokája kísérte. A kislány csinos szürke kabátkát, fehér csizmácskákat és hozzá illő sapkát viselt, haja két copfba fonva, élénk, nagy barna szemével vidáman nézelődött. Mikor elunta magát, az anyukája képeskönyvet vett elő, amit együtt nézegettek, halkan olvasva a mesét. Nem volt a teremben olyan ember, bármennyire is beteg lett volna, aki nem mosolygott volna rá. Nemsokára érkezett egy másik család, a beteg szintén egy idős nő. Zajosan követelték, hogy engedjék őket előre, magot ettek, a váróteremben szétszórva a héjakat, hangoskodtak. Volt velük egy szintén öt év körüli kislány. Kócosan, maszatos arccal, koszos, szakadt ruhákban. Neki is nagy, barna szeme volt. Szülei körül téblábolt, de azok nem törődtek vele, szaladgált a váróteremben – az emberek gyanakodva néztek rá, közelebb húzták magukhoz a táskájukat. Senki nem mosolygott már. Hamarosan egy ápoló kitessékelte a családot, mert valamelyikük cigarettára gyújtott a váróteremben. A kórház előtt a laposüveg is előkerült, körbejárt közöttük. A kislány, akire továbbra sem figyelt senki, unalmában a szemeteskukát kezdte kirámolni. Az emberek sajnálattal vegyes undorral néztek rá, de inkább félrefordították a fejüket.
Hogy miért írtam ezt ide? Mi köze van ennek Malalához? Még most is előttem van a két kislány arca – az első, aki már felismerte a betűket, szeretettel és figyelemmel foglalkoztak vele, ha felnő, csak rajta múlik, hogy mi lesz belőle. És a második, aki már gyerekként azt tapasztalja, hogy őt kiközösíti és lenézi a társadalom. Akit nem motiválnak, nem segítenek otthonról, nagy eséllyel ki fog maradni az iskolából, és nem fog tudni kitörni a szegénység és tanulatlanság fala mögül.
Furdal a lelkiismeret, hogy nem tettem semmit. Malalát végtelenül tisztelem, mert ő nem fordította el a fejét. Kivételesen szerencsés helyzetben volt pakisztáni lányként, mert az apja támogatta, szerette és taníttatta – miközben a talibánok betiltották a lányok oktatását. De nem elégedett meg ennyivel, kiállt azokért is, akik nem tanulhattak, minden eszközt megragadott, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára.
Ez a könyv nem Malalát, a hőst, a Nobel-békedíj legfiatalabb kitüntettetjét mutatja be, hanem Malalát, a kislányt is, aki rajong a Twilight filmekért, szereti a rózsaszínt, utazni, kirándulni akar, és bár szeret iskolába járni, mégis akkor jön rá a tanulás fontosságára, amikor a tálibok meg akarják tiltani neki, hogy tovább tanuljon.
Szívből kívánom neki, hogy az üzenete minél több emberhez eljusson, és teljesüljön a vágya: minden gyermek részesülhessen ingyenes oktatásban.

AeS P>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Malala mára ikonná, megkerülhetetlen közszereplővé, jó értelemben vett mémmé vált, története legendásak, egyes mondatai szállóigék lettek. Nagy útra volt hivatott születésétől kezdve, és ha nem rendelkezik azokkal a privilégiumokkal, amik segítették őt már a merénylet előtt is abban, hogy felemelje a hangját, ki tudja, hogy Európa és Észak-Amerika meghallotta-e volna, hogy mit mond. Ki tudja, hogy mennyien és hol vannak azok, akiket nem hallunk. Malala helyettük is beszél, és én rájuk gondolok azóta is.

Trudiz>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Malala könyve hűen tükrözi azt, hogy a hit, az elszántság milyen erőssége lehet az embernek. Bemutatta szerető családját, kedves gyermekkori helyeit. A család szerető gondoskodásának, bátorításának fontosságát kiérezhettük írásából. Minden nehézség, szenvedés ellenére a példaértékű kitartását csodálhatjuk.

Ibanez P>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Nagy szerencséje volt ennek a lánynak, ez tény. Nemcsak abban, hogy olyan családba született, ahol a vallást jól értelmezték, de nem fogták vissza a gyerekek fejlődését, akkor sem, ha az illető lány. Malala életét egészen kiskorától tekinthetjük át, ez jó is, hiszen megérthetjük, mit miért cselekszik, hogyan alakul ki lépésről lépésre kapcsolata a politikával, a mások jogaiért való kiállással, a harccal, ami néha teljesen kilátástalan. Ugyanakkor betekinthetünk magánéleti apróságokba, amelyeken át Malala csupán az, ami: egy kedves, sokszor esendő lány, aki szeret tanulni, veszekszik az öccseivel. Ezek a részletek közel hozzák Malalát a szívünkhöz. Áttekinthetjük Pakisztán elmúlt 60 évét, azon belül is Malala tartományát, ami igazából nem is pakisztáni, s ezáltal Szvátban örökös ellentétek feszülnek egymáshoz. Nagyon örültem, hogy a család végül nem lett csonka (nemcsak Malala révén, de a család egyik tagja sem sérült, pedig hatalmas esélyük volt rá).

Érdekes, sokat mondó, figyelemre méltó könyv egy olyan világról, ami nekünk nagyon más, sokszor érthetetlen magatartásmintákkal, de egy kicsit kitárja a nézőpontunkat erre a különleges és szép világra, mert a más nem mindig rossz…

ƨɔɴом>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Malala szamomra megtestesit minden olyat, amit batorsagnak es eronek hivok.
Ez a kislany, a konyve es a szavai sokkal tobbet rejtenek, mint amit az emberek tobbsege kepes megerteni es elfogadni.
A szavak… mennyire igaz, hogy minden egyes kimondott szonak ereje van, eleg hozza egyetlen szocso, hogy a vilag felfigyeljen egy olyan problemara, ami mellett naponta megy el, naponta szembesul vele, es naponta legyint ra.
A Nobel beszede fenypontja, amibe minden benne van:
„Thank you to my father for not cutting my wings and letting me fly”

Light_House>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Szomorúságot és dühöt éreztem olvasás közben. Hihetetlen, hogy még a mai világban is megtörténnek ilyen dolgok…
Meséltem a lányomnak olvasás közben, és mondtam neki, hogy milyen szerencsés, szabadon jöhet-mehet, tanulhat, amit akar, és nem fegyverropogásra ébred éjjel.

medizonka>!
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Már akkor felfigyeltem Malalára, amikor megkapta a Nobel Béke-díjat, ezért örültem neki, hogy megszületett ez a könyv. Érdekes volt olvasni, hogy jutott el idáig ez a kislány. Nekem nehéz volt követni a könyvben felsorolt politikai irányzatokat, de ezzel gondolom nem vagyok egyedül. Jó, hogy van aki az elnyomás ellenére is fel tudja emelni a hangját az elnyomás, az erőszak ellen.
Malala története sok szempontból is megdöbbentő. Hihetetlen, hogy milyen állapotok uralkodnak a hazájában, a korrupció és a terror, a szólásszabadság hiánya, hogy a legtöbb ember milyen körülmények között kénytelen élni; de az is hihetetlen, hogy milyen bátor és elszánt ez a lány, aki csak 16 éves volt, mikor a könyvét megírta. Azt hiszem a nyugati világnak bőven van mit tanulnia Malalától, mert felhívja a figyelmet arra, hogy mekkora szerencsében élnek azok, akik tanulhatnak, és nem kell attól félniük, hogy rájuk robbantják az iskolát, vagy fejbe lövik őket, mint ahogyan az az ő hazájában történt. Nagyon tanulságos volt számomra a könyv elolvasása, és örülök, hogy egy kicsit többet megtudtam az (igazi) iszlám vallásról és Pakisztánról.
Mégis, az ellene elkövetett merénylet és a Pakisztánban továbbra is uralkodó káosz után is visszavágyik Malala országába, Szvátföldre. Ez is lenyűgöző a személyiségében, vagyis hogy a honvágya erősebb, mint a félelemérzete. Kívánom, hogy ne adja fel, és ne lépjen a korrupció és a megalkuvás útjára, mint oly sok politikus hazájában.


Népszerű idézetek

Trudiz>!

Azt hiszem, életében mindenki követ el legalább egyszer hibát. Az a fontos, hogy mit tanulunk belőle.

91. oldal

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Ildó>!

A zsebében hordott egy verset, amelyet a náci Németországot túlélő Martin Niemöller írt:
„Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista.
Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag.
Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.
Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó.
Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.”

172. oldal

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

1 hozzászólás
hablaty P>!

Egyetlen harc sem vezethet sikerre, ha a nők nem állnak vállvetve a férfiak mellé. Két hatalom létezik a világon: a kardé és a tollé. Ám létezik egy harmadik, mindkettőnél erősebb hatalom: a nőké.

42. oldal

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · nők
eme>!

Mahatma Gandhinak volt egy mondása: „A szabadság semmit nem ér, ha nem tartozik hozzá a hibák elkövetésének szabadsága.”

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Kapcsolódó szócikkek: Gandhi · szabadság
_Tulip_>!

Becsület nélkül a világ nem ér semmit.

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Kapcsolódó szócikkek: becsület · világ
n_lilla>!

Vannak, akik a kísértetektől félnek, mások a pókoktól vagy a kígyóktól – akkoriban mi az embertársainktól féltünk.

202. oldal, 14. fejezet (Libri, 2013)

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

eme>!

„Kérjük, ne dudáljon, a hadsereg alszik”, szólt az egyik üzenet, egy másik meg azt írta: „Használt pakisztáni radar eladó… amerikai helikopterek észlelésére alkalmatlan, de a kábeltévét remekül behozza.”

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

eme>!

„Időnként az az érzésem, könnyebb az Alkonyatban vámpírnak lenni, mint lánynak Szvátban”

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

KleineKatze>!

Olyan országból származom, amely éjfélkor született, én pedig nem sokkal déli tizenkettőkor haltam meg majdnem.

(első mondat)

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

n_lilla>!

„Hitem szerint Isten előbb mindig a megoldást küldi, csak azután a problémát”, felelte dr. Javid.

321. oldal, 22. fejezet (Libri, 2013)

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Rick Atkinson: Hajnali hadsereg
J. R. dos Santos: A 632-es kódex
Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok
Passuth László: Esőisten siratja Mexikót
Ben Macintyre: Dupla csavar
Jack Fairweather: Az önkéntes
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Sangeet Duchane: A Da Vinci-kódon túl
Walter Lord: Hihetetlen győzelem