Mia ​& Maja 42 csillagozás

Maksai Kinga: Mia & Maja

"Létezhet ​igazi kapcsolódás egy tizenéves lány és egy idős, magányos nő között? Én úgy hiszem, igen. Maksai Kinga regénye pedig okosan és érzékenyen erősít rá erre. Sőt, arra is rányitja a szemünket, micsoda lehetőség meglátni az idős asszonyban a fiatal lányt, a kamaszlányban pedig a leendő érett nőt. Majában Miát és Miában Maját.
Ha ők ketten barátságot kötnek, abból igazán színes, izgalmas, érzelmekben bővelkedő tabló tárul elénk.
A regényt az emlékekben bővelkedőknek, az útközben sietőknek és a jövőbe tekintőknek ajánlom."
Kertész Erzsi író, pszichológus

"- A francba!
Már 7:20 volt. Kitörölte az üzenetet, igazából maga sem tudta, mit akart ezzel. Behajította a tányért és a bögrét a mosogatóba, felkapta a kedvenc zöld, bolyhos pulóverét, rá a kék bőrdzsekijét, benyomta a fülhallgatóját, és rohant, hogy elérje a buszt. Amikor loholás közben arra gondolt, vajon mi várja aznap, görcsbe rándult a gyomra, gyorsan felhangosította hát a zenét, és… (tovább)

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Cerkabella, Szentendre, 2018
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155808128

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Értelmes, érdekes, szórakoztató ifjúsági, a sok gyönge mellett ilyenkor tér vissza belém a hit, hogy érdemes zsűrizni. Ezt a könyvet például szerintem magamtól nem vettem volna le a polcról, elég szkeptikusan áltam hozzá, de végén nagyon kellemes olvasmány volt. Nem váltja meg a világot, nem ír semmi rettenetesen egyediről, de amit ír azt korrekten, olvasmányosan, empátiával írja. Figyelni fogok a szerzőre, mert ez nagyon szép első regény lett.

Gelso P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Ez egy nagyon kedves könyv, minden, a sorok közt végighúzódó és főhőseit szétfeszítő bánatával együtt.
Örültem a sok-sok pozitív szereplőnek, szinte mindenki jólelkű, segítőkész, kedves.
Mia, egy tizenéves kamaszlány, aki küzd a bajaival, a bánatával, ugyanakkor szerető családtagok veszik körül, amiről jóérzés volt olvasni és a közöttük lévő harmóniáról is; Maja, egy idős hölgy a maga hóbortjaival, aki kutyájával éli magányoska életét, melyet saját kortársaival népesít be, hol a testvéreivel jön össze, időnként meg az alkalom szülte barátnőivel, sőt még leánykori szerelmét is Magyarországra vonzza. Látszólag jó elvan, de hiányoznak a férjei közül a jók, és a fia. Ebbe a látszólag nyugalmas folyású életbe cseppen bele Mia, és különös, de hasznos, építő barátság szövődik kettejük közt. Mindketten a maguk módján segítik a másik életét: Maja a saját leélt életében gyűjtött tapasztalataival segíti Mia boldogulását, míg Mia a modern kütyük titkaiba és fortélyaiba igyekszik bevezetni Maját.
A könyv kb. egy iskolaév történetét meséli el kettejük életéből vett momentumokkal, amelyeket hol külön-külön, hogy együtt, hol felváltva, hol párhuzamosan ábrázolja a szerző.
Harmonikus kapcsolat alakul ki Maja és Mia között.
Örültem a suliélet ábrázolásának, hát mint is mondjak, elég idióta osztályfőnököt kaptak. Ismét, azaz ebben a regényben is, hiányoltam a „jó tanár”-alakot, aki felfedezi a problémát és igyekszik segíteni az adott gyereknek. Voltak itt azért problémákkal küszködő gyerekek jócskán, de az azokat felismerő felnőtt/tanár nem sok…, aminek nem örültem.
És örültem annak is, hogy az osztálytársak többsége viszonylag jó – Bálint az igazi támogató, a barát, igazi szerelemnek való srác. Értelmes, okos, intelligens. Kedves, megértő, érzékeny, őszinte, segítőkész és nyílt szívvel szeret.
Luca a kellemes meglepetés! Gazdag, de még sincs elszállva magától lány – akinek van egy minden problémát észlelő „hetedik szeme” – és ami még jobb, nemcsak felismeri, hanem annyira rugalmas, ötlettel és megoldásokkal teli, hogy azonnal gyógyírt keres a problémákra.
Tibor, az édesapa is egy nyílt szívű, segítőkész, megértő, családjának élő, aki próbál nemcsak apaként, hanem anyaként is helytállni a gyerekeiért mindent megtenni.
Pozitív egyéniség.
Sajnos, vannak negatív osztálytársak is – de hol nincsenek??? – akik egy darabig megkeserítik Mia életét, de a regény végére igyekszik felülemelkedni rajtuk.
Összességében jó kis történet ez, ahol egy sajátos barátság előnyeiről olvashatunk. Sok szeretettel, kevesebb szomorúsággal, sok humorral és nevetéssel.
Ideális olvasmány tiniknek, tiniszülőknek, tanároknak, felnőtteknek egyaránt.
Örülök, hogy sikerült megszereznem és elolvasnom.
Támogatni fogom.

Mottó: „Keress valami jót!”

8 hozzászólás
Chöpp >!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Egyszerű és szép történet két világról, ami nagyon-nagyon ritkán ér össze manapság, de aminek össze kellene érnie, sőt, összefonódnia, hogy az élet nehézségeit, gondjait könnyebben megoldjuk, átvészeljük. Meg aztán együtt sokkal jobb örülni is.
Az útjaink egyenetlenek, döcögősek, el-elakadók, az életünk törékeny.
Minden út egy felé vezet: szeretet.
Minden útnak egy felé kellene vezetnie…

csucsorka P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Két egymástól nagyon távol fekvő korosztály egy regénybe tuszakolása sülhet el jól, de ritkán. Nekem mindig az a bajom ezekkel a könyvekkel, hogy fogalmam sincs a célközönségről/célkorosztályról. Itt egy korosztályos szakadék ellenére is egy baromi jól behatárolható ifjúsági regényt kapunk.

A könyv kívül-belül gyönyörű. Imádtam a pici illusztrációkat, a színét, a formáját, a méretét, a súlyát, és igen, legtöbbször a lényeget, a történetet is.
Egyetlen hibája – és erre úgy középtájt kellett ráébrednem – hogy (számomra legalábbis) nem elég feszes a cselekmény. Én biztos, hogy húztam volna rajta és rántottam volna egyet a tempón.
És ha belekezd bizonyos témákba (gyász, nagytesóság, magány, pánikbetegség(?), bullying) mehetett volna mélyebbre.

Szóval összességében „egy gyönyörű barátság kezdete” ez Maksai Kingával, amiből most így indulásra hiányzott valami megfoghatatlanul apró dolog.

2 hozzászólás
Annamarie P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Mia egy teljesen hétköznapi tini, aki most kezdte a középiskolát. Öccsével, Misivel és édesapjával él Budapesten. Az édesanyáról nagyon sokáig csak azt tudjuk, hogy nem tudunk semmit. Küzd a kamaszlányok bajaival, a befogadással, a régi barátok eltávolodásával, némi piszkálódással, reménytelen szerelemmel, tanulással és hasonlókkal. Egy nap véletlenül összefut a parkban a kutyáját, Tomhankszet sétáltató Majával. Maja jóval magasabb Miánál. És, ha már itt tartunk, jóval idősebb is. Éppen 70 éves.
A második véletlen találkozásuk után, mindketten úgy gondolják, hogy ez nem is olyan rossz, élvezik a másik társaságát. Történetük azt mutatja be, hogyan képes barátságot kötni egy kamaszlány egy nagymamakorú hölggyel, illetve mit képesek egymásnak adni.

Nagyon izgalmas ez a téma, nem is csodálkozom, hogy a Cerkabella esélyt adott a kötetnek. Úgy alakul a két főszereplő élete, hogy olvasás közben szép csendben magunk is rabjaivá válunk az eseményeknek. Kíváncsian várjuk hogyan egészítik ki egymást a főszereplők. Nagyon fajsúlyos témákat érintünk mindeközben, mert Majáról megtudjuk, hogy frissen özvegyült, küzd ötödik férjének hiányával, igyekszik megtartani testi frissességét, új barátokat keres, jógázni kezd, felveszi a kapcsolatot régi szerelmével, olaszországi utazásra vállalkozik barátnőjével, és hát becsúszik egy kis szex is. Mia mindezekkel kapcsolatban kifejezi érzéseit, ellenérzéseit, és közben ezeket önmaga életének eseményeivel hozza párhuzamba. De az ő mindennapjaiban is sorra tűnnek fel a kihívások. Miért változott meg annyira régi barátnője, miért alázza meg két lány, miért akar apja új szerelmi kapcsolatot, miért fütyül rá Dávid, és legfőképp miért küldözget neki Marci meztelen képet önmagáról? Mivel apjával nem akarja megosztani ezeket a nehézségeket, Majához fordul, aki úgy látszik átérzi Mia helyzetét, és segít neki.
Tényleg rengeteg témát érint Maksai Kinga. Talán túl sokat is ahhoz, hogy alaposabban körbe tudja járni őket. Ezért olvasás közben folyton úgy érezzük, valami félbemaradt. Azt mondanám erre, hogy ez egy ilyen stílusú könyv. Veretes témák, felületes eldolgozás. Ami azért fájdalmas csak, mert tényleg izgalmasan ír a szerző, mindvégig fenntartja az olvasó figyelmet, könnyen alkalmazkodunk a csöppet sem hétköznapi helyzetekhez, de lekerekített válaszokat nem kapunk. Azt, hogy Mia és régi barátnője nem rendezték kapcsolatukat, azt még valahogy lenyeltem, de az már kifejezetten dühített, ahogyan a Marci féle ügy el lett rendezve. Azt gondolom, hogy lehetünk lazák egy félrement csókkal egy jóval idősebb pasival, de egy zaklatási ügyben nincs pardon! Persze közben tudom, hogy ez csak egy ifjúsági kategóriás könyv, és nem feltétlenül nekem íródott. Csak hát, a kihagyott ziccerek fájnak.
A kötet kitűnően ábrázolja ezt a pikáns kapcsolatot. Szép, ahogyan helyet kap Maja a fiatalok életében, ahogyan nem csak a mai divatos „másságok” találnak megértésre, hanem ezek a teljesen szimpla különbözőségek is.
A könyv borítója, és a kötetben található illusztrációk Gárdos János, Maksai Kinga férjének munkái.

13-14 éves kortól ajánlanám.

1 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Különleges és mégis mindennapi történet. Nincsenek benne sárkányok, vagy időhurkok, viszont vannak szerethetően-esendő főhősök, akiknek a mindennapjait nyomon követhetjük. Nagyon könnyen belefeledkeztem a történetbe, magával ragadott, és kíváncsi voltam Mia és Maja barátságára, ami sokaknak szokatlan lehet, de én is úgy gondolom, hogy a barátság nem kor, nem, vallás, és egyéb „külsőségek” függvénye, hanem hogy mennyire vagyunk egy hullámhosszon az adott személlyel. És egy barátság ilyen, ott vagyunk a másiknak, néha nem értjük, néha haragszunk egymásra, de szeretjük és támogatjuk egymást, örülünk, ha a másik boldog, és támogatjuk, ha valami gond éri.
Mia és Maja is támogatják egymást, egy szép barátság kialakulásának kezdetét olvashatjuk, ahol a mindennapok öröme és bánata egyaránt megtalálható. A szívem csücske lett a könyv.

h_orsi P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Nagyon sok mindenről akar szólni ez a rövidke kis könyv. Van közöttük olyan, ami kevésbé fontos, és akad olyan amiről senki más nem írt ezelőtt ifjúsági regényben. Maksai Kinga könyve tényleg a „le nem teszem” kategóriába tartozott. Első ránézésre jó kis vaskos regénynek tűnt, de ahogy el kezdtem olvasni szinte pörögtek a lapok és a fejezetek. Mindez az írónő rendkívül jó stílusának köszönhető, hiszen a felvetett témák igenis komolyak és nagy horderejűek.
Mind a két szereplőt a szívembe zártam, főleg azért is, mert mind a kettőjük hasonlít egy kicsit rám vagy általam ismert személyekre. Maja akárcsak a nagyim, imádja a kutyáját (, aki tetteti, hogy sánta, akárcsak az én goldim), szeret csacsogni, éppen felfedezi a netet, és végtelenül nagylelkű. Mia pedig hatalmas nagy változáson megy keresztül, végül az összeomlása az, ami megfordítja az események addigi menetét.
Összességében tényleg mindenkinek ajánlanám 12 éves kor felett. Segít kicsit kikapcsolódni és más szemszögből szemlélni a világot.
https://konyvkoktel.blogspot.com/2019/04/maksai-kinga-m…

bagie P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Nekem kicsit kevés volt. @csucsorka értékelésével értek egyet: hiányzott belőle valami, ami még többé, még mélyebbé tehette volna; és szerintem olyan hirtelen lett vége…

blankaveronika IP>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Kedves Kinga!
Ez a kötet telis-tele volt olyan dolgokkal, amiket szeretek.(A dolce far niente-ért külön üdvözlöm az illusztrátort!) Ráadásul volt egy ismerős rész is, talán megmutattad nekünk az Íródában.
Szívembe lopta magát Mia is, meg Maja is, mivel mindkettőben felfedeztem magam. A szorongó, de makacs Miában, és a lehetetlenül rossz sofőr Majában. Sokat kuncogtam és nagyokat nevettem olvasás közben, szerencsére csak a teraszon. Merthogy két ülésből elolvastam, nem is volt lehetősége velem jönni a tömegközlekedésre.
Gratulálok a gyerekírói hangodhoz, és örülök, hogy ismerhetlek. Azért, mielőtt jön a következő, szeretnék ebbe egy dedikációt.
Szeretettel,
Blanka

Szimirza P>!
Maksai Kinga: Mia & Maja

Azt hiszem ez a könyv a tökéletes ötvözete az egyedinek és a mindennapinak, úgy, hogy egy tökéletesen kiegyensúlyozott középutat talál. A borítója meg csak hab a tortán :)


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

Aztán ránézett az asztali naptárra, és rájött, hogy május van. És arra is, hogy talán nem volna rossz, ha előszedné a nyári ruháit.

345. oldal

4 hozzászólás
Chöpp >!

A következő három óra olyan lassan telt el, hogy szinte hallani lehetett az idő méltatlankodását, ahogy a teremben függő falióra mutatója mindig arrébb lökte.

35. oldal

Chöpp >!

Imádta a könyvesboltokat. Órákig tudott nézelődni.

81. oldal

Chöpp >!

– Csinálok valamit, aztán megpróbálom kihívni Dr. House-t.
Az apukájuk a gyerekorvost hívta ki, aki nő volt ugyan, de hasonló módszerekkel dolgozott, mint a tévés doki. Eljuttatta a pácienst a legvégsőkig egy sor téves diagnózissal, majd amikor már úgy tűnt, itt a vég, adott valami használható gyógyszert.

264. oldal

Chöpp >!

– Asszonyom, a kutyának semmi baja. Ez a kutya szimulál.
– Mint Karinthynál?
– Azt nem tudom, de szervi baja nincsen.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Karinthy Frigyes
Chöpp >!

– Nem. Akarok. Bemenni – sziszegte a fogai között Mia, miközben úgy ráncigálta a lábára a meleg harisnyáját, mintha az tehetne róla, hogy megint iskolába kell járnia.
Már egy hete folyt a tanítás, de még mindig nem zökkent vissza.

188. oldal

Chöpp >!

– Soha nem dedikáltattál? – kérdezte Maja, a kelleténél még mindig egy kicsit hangosabban.
– Nem – súgta Mia, így próbálva jelezni, hogy halkabban kellene beszélniük.
– Nem nagy ügy, mármint nagy ügy, de azért nem kell izgulni! Odamész, megmondod, hogy hogy hívnak, meg amit még akarsz, és ennyi.
– Aha. És mi van, ha nem jut eszembe a nevem?
– Majd súgok – mosolygott Maja.
Miának sikerült elsőre bemutatkoznia, és még csak el sem ájult, úgyhogy beültek az egyik gyorsétterembe, hogy ezt megünnepeljék.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dedikálás
Chöpp >!

A leárazásnak hála, maradt az apukájától kapott pénzből, úgyhogy a könyvesbolt felé vette az irányt. Egy, kettő, három, négy, öt… Legalább a fele hátra volt még a könyvből, amit éppen olvasott, de úgy hallotta, megjelent a kedvenc írójának az új regénye. Azt azért meg kellene vennie!

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvesbolt
deaxx MP>!

De van, amin nem tudsz változtatni. Eldöntheted, hogy egy életen át zavarban leszel miatta, vagy elfogadod.

206. oldal, 24. fejezet - Nyomozás


Hasonló könyvek címkék alapján

Vida Gábor: Egy dadogás története
Bartis Attila: A vége
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Závada Pál: Természetes fény
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
Dragomán György: Máglya
Garaczi László: Hasítás
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem