Magyarok ​csillaga 38 csillagozás

Makkai Sándor: Magyarok csillaga Makkai Sándor: Magyarok csillaga Makkai Sándor: Magyarok csillaga Makkai Sándor: Magyarok csillaga Makkai Sándor: Magyarok csillaga

„Nincs ​többé széthúzás s apróka hadnagyok fejedelemségei… Utánam csak egy úr lehet: te, s csak egy akarat: a tied!… Mert különben nincs többé magyar nemzet!” – mondja a haldokló Géza fejedelem fiának István hercegnek, a későbbi királynak, amikor előkésziti őt feladatára, az uralkodásra, a királyi hatalom megteremtésére. Makkai Sándornak a magyar államalapítás születéséről és István királyról szóló történelmi regénye azokat a válságos pillanatokat a 900-as évek végét idézi fel, amikor a magyar urak, élükön Koppány vezérrel szövetkeznek Géza fejedelem központosító törekvései, a kereszténység felvétele ellen, de lázadásukat István leveri, s ezzel megteremti a magyar állam kialakulásának lehetőségét. A mozgalmas, fordulatokban bővelkedő regényben megelevenedik az esztergomi fejedelmi udvar élete, Koppány és híveinek tábora, de megismerheti az olvasó a korabeli szegényeket is, egy Balaton-parti halásztelepülés lakóinak hétköznapjait, s két fiatal minden akadályt legyőző romantikus… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1937

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Történelmi regények Kriterion

>!
Helikon, Budapest, 2013
260 oldal · ISBN: 9789632273686
>!
Kriterion, Kolozsvár, 2005
208 oldal · ISBN: 9732608307
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631520986

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Duna


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

csillagka P>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

2016 augusztus 20: köszönöm @Kinguc_ hogy ajánlotta az a könyvet. (sokkal rosszabbra számítottam)
Abba a korosztályba tartozom akinek az „István a király” nem a kötelező ünnepi programot, hanem a határtalan szabadság ígéretét jelentette. Talán az életem első olyan élménye volt ahol kicsit kinyílt a világ és valami olyan jelent meg ami addig elképzelhetetlennek számított. Fiatal korom egyik legnagyobb élménye, Feróval és Billy bácsival egyetemben (akkor ők nem kimondottan támogatott zenészek voltak)
Kedvenc számom : https://www.youtube.com/watch…
A könyvben még a mondatok is szembe jöttek (Bródy már tudom honnan merített)
Mivel a történelmi események eléggé a múlt homályába vesznek, ezért a tények eléggé szabadon kezelhetők, megjegyzem nagyon szeretnék olvasni egy alternatív történetet arról mi lett volna, ha nekem itt is sokkal szimpatikusabb és szívemhez közelebb álló Koppány győz. (Sarolt azért rendesen megkeverte)
Mesés történtet István hatalomra jutásáról, izgalmas, érdekes és ismert a vége. (sikerült a nagy keresztény térítésben, elveszteni múltunkat, rokonainkat, hagyományainkat, csoda hogy nyelvünk megmaradt)

4 hozzászólás
RosszQtya P>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Szinte festményszerűen ír Makkai Sándor, teljesen el tud tűnni az olvasó a könyvbe. Nagyon szép a nyelvezete, jól esik olvasni ezeket a régies mondatokat, szavakat, de nem viszi túlzásba, nem megy az olvasási élmény rovására. Ami nekem kevés volt, az a cselekmény, a magyar virtus, ezt bizony elnyomták az érzelmes leírások sokasága.A végső küzdelem István és Koppány között olyan nyúlfarknyira sikerült, hogy egy pöttyet legörbült a szám. Mégis jó szívvel ajánlom a könyvet,mert egy remek olvasmány.

pwz IP>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Kedvenc történelmi időszakaim egyike a Honfoglalás és államalapítás kora. Időről időre előveszek olyan könyveket, amelyek erről az időszakról mesélnek. És itt a mesélésen van a hangsúly. Annyira távoli és érthető módon hiányosan, illetve részrehajlóan dokumentált időszaka ez a magyarságnak, hogy érdemes eljátszani a gondolattal egy-egy könyv kapcsán, hogy „valóban így történhetett-e a dololg?” Makkai a tatárjárásról szóló könyveivel is bebizonyította, hogy értő módon képes a meglevő történelmi ismereteknek egy szép és mesés keretet adni. Kicsit a mai szemnek néhol túlírtnak tűnik, de ha valakit jó képzelőerővel áldott meg a sors, annak Makkai könyvei biztos, hogy bejönnek.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631520986
4 hozzászólás
Bazil P>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Nincs más út, csak az Isten útja, bármit hoz reánk.
E földön nála nincs nagyobb erő.
Atyám sírjára esküszöm, hogy hozzá hű leszek,
És nem hátrálok meg a harc elől.
Nem hátrált meg, szerencsénkre. Mert hol lennénk már, ha nem úgy fordul a hadiszerencse?
Most, ezer évvel a történések után, vajon mikor jő el egy új István?
Kyrie eleison.

Creusa>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

A könyv I. István, az államalapító király ifjúságának története, amely pontosan István első győzelmének pillanatáig tart. Ilyen módon Makkai lemond az összes történelmi részletről a vármegye-alapítás, egyházszervezés, törvényalkotás, családalapítás és gyász, vagy épp az utódlás sokadik elregélésére nem vállalkozik. Közben megemlít egy hű szerelmes pár vívódását, ahogy ez szokás a történelmi regényekben.Különös nyelvi világa szép.

Tüske>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Gyönyörűen megírt könyv! Nyelvezete fantasztikus!! Régi nevén emlegeti a főbb városokat Böszpörém, Esztergám. Míg olvastam folyamatosan Az István a király dallamai csengtek a fülemben. Kár hogy ilyen kevesen olvasták, pedig nagyon is hozzá tartozik a történelmünkhöz.

Ildiee>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

A nyelvezete kicsit furcsa volt számomra az elején, de amint hozzászoktam élveztem. Szerelem és hatalomszerzés egy letűnt korban nekem ennél több nem is kell egy könyvtől.
Sajnos kevés magyar történelemmel foglalkozó könyvet olvasok, de ezek után jobban ráállok.

Aurora_Michaelis P>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Megható és megindító történet csodálatos stílusban szavakba öntve!
Fő témája István és Koppány hatalomért folyó harca, ám nem a véres csatára, hanem inkább a mélyben megbúvó érzelmekre kihegyezve. Bár az számomra kicsit karakteridegen volt, hogy Koppány ennyiszer bedőlt Sarolt csábításának. Nem ilyennek képzelném őt.
A romantikus szálak nagyon szépek: a két szegény halászgyerek, Bogárka és Döli mindent legyőző, Sarolt és Géza halálban is tartó, valamint Gizella és István bontakozó szerelme.
Nagyon tetszett a könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek!

mackótestvér P>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Furcsa volt régies, de nem tökéletesen korhű, így érthető nyelven végigkövetni államalapításunk legfontosabb mozzanatát. Külön plusz pont, amiért ennyire olvasmányosra, jól érhetőre sikeredett István első mozdulatainak ábrázolása. A száraz történelmi tények ilyetén történő bemutatása mind felnőtteknek, mind a mai ifjúságnak hasznára válik, már persze ha eljut kezébe a könyv, hiszen legyünk őszinték: a honfoglalás-államalapítás kora nem annyira fényes, annyira cicomás, mint Mátyás kora. Pedig itt dőlt el minden, és kezdte meg népünk véget nem érő „kanosszáját” Európa felé.

mesteradam>!
Makkai Sándor: Magyarok csillaga

Az első könyvem volt Makkai Sándortól a Magyarok csillaga. Még nem olvastam Géza illetve István korabeli történelmi regényt ezért már a téma/kor választás is nagyon tetszett nekem.
A regény szerintem egy kicsit döcögősen indult de aztán belelendült.
A nyelvezete egy kissé nehézkes de meg lehet szokni.
Összességében ajánlom minden történelem szerető olvasónak:)


Népszerű idézetek

Creusa>!

megfogja a szeme előtt táncoló titkot

120. Révai

Cicu>!

Éhes, szapora népség nyomja beljebb a gyepűt egyre, ellepik a magyart, mint a tetvek, s megeszik… Miért is ne ennék, ha hagyják s még segítik is?

63. oldal (Szépirodalmi, 1982)

Tüske>!

Mert ha az áldott szegénységben szabad is a halászlegény s halászleány szívének szeretni, napvilágra az csakis a táltos előtt jöhet, aki az Öregisten s az Izek előtt megkötözi őket, nyírfát ültet, s azt megöntözi a hozzá vitt áldozati állat vérével. Ahhoz hát legalább egy tinó kell, meg ajándékkalács, lakodalmi köntös is, pántlikák a vándor böszörmény kalmártól, s ki tudja még mi minden. Áldomást is kell adni a falu népének.

19. oldal

Cicu>!

Ajtony úr pedig sorfalat állított nekik lovasaiból, az út két oldalán. Csupa tiszteletből.
Koppányék hunyorogva szemlélték ezeket a legényeket, s még a legutolsó közvitéz is a bajusza alá vigyorodott.
Hegyes báránysapkájú, gyapjas zekéjű, kicsi fekete emberek voltak Ajtony katonái. Boglyas, apró lovacskák sörényére hasalva pislogtak, s a hátukon bolond nagy íjak, puzdrák.
– Megannyi sündisznó! – vihogtak a somogyiak.
Azok állták egykedvűen, feltartott dárdákkal, melyek kétakkorára magasodtak, mint ők maguk lovastól.
A vadászat alatt nem nagyon látták őket, mert a szálláshelyek őrizetére voltak rendelve. Ott ténfergett a vendégurak néhány legénye is, a cókmókra ügyelve. Azok mondták el a többieknek, kik s mik ezek a szőrgubancok. Székelyeknek hívják magukat. Fene sziklák közt élnek valahol, a legmesszibb hegyek zugain, Erdőelve sarkában. Arra büszkék, hogy Átilla maradvái. Csak pöktek az itteni vadak hallatára, ők, mondják, medvékkel táncolnak otthon. S folyton csúfolódtak egymással, lóhátról.

157. oldal (Szépirodalmi, 1982)

Tüske>!

Oltalmazó szél borzolta meg a lombokat, s betakarta őket a püffedt hold kéjenc vigyorgása elől. A sűrűben szíve szakadtából fuvolázta nászmuzsikáját a rigómadár. Végtelen, mélabús kíséretet szolgáltatott hozzá a békák kara. A náderdő karcsú szálai egymáshoz hajolva, halk suttogással titkolóztak.

23. oldal

Tüske>!

…Istvánt bizsergető fuvallat csapta meg az erdők felől. Az ég még szürke volt, a föld szennyesfehér, s a Dunán nagy jégtáblák úsztak lefelé. De eső esett, nem hó. S szaga volt már mindennek. Föld, fák kérge alatt moccant a tavasz. Névtelen vágy feszítette, amit a hosszú téli éjszakák zsúfoltak belé.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Duna
Creusa>!

A fogyó hold is úgy vitorlázott az égen, mint halott utasok hajója, melyet holt kormányos vezet lakatlan kikötőkbe .

179. oldal Révai

Creusa>!

– Mond csak hallottál valamit…. valamit rólam, másoktól… olyat?
– Ki merészelte volna?
– nem úgy… csak úgy.. A széllel ami befúj az ablakon

180.

Beja>!

Azon az éjszakán, mikor Tarkács úr született, a Fiastyúk csillagcsirkéi mind az anyjuk szárnya alá bújtak. Bömbölő, tüzes sárkánybika nyargalt el mellettük, közibük csapkodva lángfarkával. A fene szörnyeteg a fiút akarta elnyelni, s csak azért nem tehette, mert a Tejúton égi lovasok vágtattak utána, s belenyilaztak a farába. Nagy dörgés-csattogás közt puffant a sárkány a meghasadt földbe, a Balaton közelében. Kiszakadó párája forró vízben ugrott kukra belőle, s máig is ott zuborog.

Ugyanakkor kelt ki tojásából, a százesztendős Gyok hóna alatt, a lüdérc. Boszorkamester volt az öreg Gyok, mindenki tudta, s ellensége a születendőnek. No, a lüdérc igyekezett is kivágni a gyermek szemét, de ott állott az őrző Iz, a fiúcska egyik ősének lelke, s elbillentette a fejecskét a gonosz csőre elől. Így a lüdérc az anya szívét vágta csak keresztül, az meg is halt egy sikkantással, de a csecsemőnek nem lett egyéb baja, hanemhogy a nyaka maradt kicsinyég félrebillenve ez mái napig.

2. fejezet, 1. rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Ágoston Julián: Esteván
Urbánszki László: Ördöglovas
Pusztai Andrea: A sárkányölő
Benkő László: A vér törvénye
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Benkő László: A pozsonyi csata
Kodolányi János: Pogány tüzek
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Méhes György: Kolozsvári milliomosok
Ignácz Rózsa: Ünnepi férfiú