Halász-, vadász,- és pásztorételek – Receptek a Felső-Tisza vidékéról – A tűzrakás fortélyai – Milyen nyársat faragjunk? – A jó bogrács – 150 recept
Szabadtűzön 2 csillagozás
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szakácskönyv Mezőgazdasági
Most olvassa 1
Várólistára tette 3
Kívánságlistára tette 3
Kiemelt értékelések
A fülszöveg kicsit szűkszavú, úgyhogy elmondom, hogy mi történik ebben a könyvben. Makay Béla Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, annak is egészen a keleti csücskéből, a Túr vidékéről, ahol egyrészt remek talaj található, legalábbis a könyv szerint (én ugyanis még soha nem jártam arra), másrészt pedig generációk keresték a kenyerüket azzal, hogy juhászként, gulyásként, csordásként, egyszóval pásztorként dolgoztak. A század elején született környéki pásztoroktól gyűjtött össze számos olyan receptet, amit akkoriban szabadtűzön készítettek maguknak: rengeteg hal és halászlé mellett pörköltek, tészták, krumplis ételek is szerepelnek ebben a könyvben, még a kisvarjúból készült ételekről is esik szó.
És az talán a legfontosabb, hogy hogy esik róla szó, mert receptkönyvként talán nem is használható ez az egész, vagy csak nagyon kicsit (azért a pörköltek, halászlevek és hasonló ételek elkészítése szerintem inkább öröklődik családon belül a mai napig, persze biztosan vannak olyanok is, akiket Rácz-Széll Zé tanít meg a fortélyaira, de én abban kevésbé hiszek), hanem sokkal fontosabb az a néprajzi értékmentés, amit ezzel a könyvvel elvégzett. Minden egyes adatközlő neve és fotója szerepel a kötet végén, a legtöbb helyen megőrizte az autentikus elbeszélésmódot is, azt pedig csak elképzelni tudom, hogy egy környékbelinek mennyit jelenthet akár most is kézbe venni ezt a kötetet. Azt nem garantálom, hogy főzni is fogok belőle (bár a gombaaroma például egészen érdekes), de az biztos, hogy nem adok túl rajta.
Hasonló könyvek címkék alapján
- Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren 100% ·
Összehasonlítás - Borbás Marcsi: A sűrűje 2. 94% ·
Összehasonlítás - Bereznay Tamás: Mai magyar konyha ·
Összehasonlítás - Pelle Józsefné: Csemegék könyve ·
Összehasonlítás - Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem 90% ·
Összehasonlítás - Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek ·
Összehasonlítás - Korpádi Péter: Hidegkonyhai remekek ·
Összehasonlítás - Halász Zoltán: 350 világhírű recept ·
Összehasonlítás - Hargitai György: Magyar Konyha – Saláták ·
Összehasonlítás - Frank Júlia: Frank Júlia nagy szakácskönyve ·
Összehasonlítás