Szabadtűzön 1 csillagozás

Makay Béla: Szabadtűzön Makay Béla: Szabadtűzön

Halász-, vadász,- és pásztorételek – Receptek a Felső-Tisza vidékéról – A tűzrakás fortélyai – Milyen nyársat faragjunk? – A jó bogrács – 150 recept

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szakácskönyv Mezőgazdasági

>!
Mezőgazdasági, Budapest, 1984
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632316037 · Illusztrálta: Kelemen Eörs
>!
Tóth, Debrecen
216 oldal · ISBN: 9639161152

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Makay Béla: Szabadtűzön

A fülszöveg kicsit szűkszavú, úgyhogy elmondom, hogy mi történik ebben a könyvben. Makay Béla Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, annak is egészen a keleti csücskéből, a Túr vidékéről, ahol egyrészt remek talaj található, legalábbis a könyv szerint (én ugyanis még soha nem jártam arra), másrészt pedig generációk keresték a kenyerüket azzal, hogy juhászként, gulyásként, csordásként, egyszóval pásztorként dolgoztak. A század elején született környéki pásztoroktól gyűjtött össze számos olyan receptet, amit akkoriban szabadtűzön készítettek maguknak: rengeteg hal és halászlé mellett pörköltek, tészták, krumplis ételek is szerepelnek ebben a könyvben, még a kisvarjúból készült ételekről is esik szó.
És az talán a legfontosabb, hogy hogy esik róla szó, mert receptkönyvként talán nem is használható ez az egész, vagy csak nagyon kicsit (azért a pörköltek, halászlevek és hasonló ételek elkészítése szerintem inkább öröklődik családon belül a mai napig, persze biztosan vannak olyanok is, akiket Rácz-Széll Zé tanít meg a fortélyaira, de én abban kevésbé hiszek), hanem sokkal fontosabb az a néprajzi értékmentés, amit ezzel a könyvvel elvégzett. Minden egyes adatközlő neve és fotója szerepel a kötet végén, a legtöbb helyen megőrizte az autentikus elbeszélésmódot is, azt pedig csak elképzelni tudom, hogy egy környékbelinek mennyit jelenthet akár most is kézbe venni ezt a kötetet. Azt nem garantálom, hogy főzni is fogok belőle (bár a gombaaroma például egészen érdekes), de az biztos, hogy nem adok túl rajta.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: A sűrűje 2.
Bereznay Tamás: Mai magyar konyha
Pelle Józsefné: Csemegék könyve
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Horváth Ilona: Horváth Ilona válogatott receptjei
Hargitai György: Magyar Konyha – Saláták
Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem
Korpádi Péter: Hidegkonyhai remekek
St. Hilaire Jozéfa: Képes pesti szakácskönyv