K-vonal 8 csillagozás

Uralmi elit és luxus a szocializmusban
Majtényi György: K-vonal Majtényi György: K-vonal

Hol lakott és hogyan élt Rákosi Mátyás, Nagy Imre vagy Kádár János? Milyen autókkal jártak a kommunista funkcionáriusok? Ki lőtte a legtöbb fácánt, és ki zsákmányolt közülük elefántot? Hova vezettek külföldi útjaik? Hogyan éreztek és gondolkodtak a letűnt kor politikusai?

Majtényi György műve lebilincselő olvasmány, ám nem anekdotagyűjtemény, hanem hiánypótló társadalomtörténeti munka. Huszadik századi történelmünk egy mostanáig ismeretlen fejezetét beszéli el.

A második világháború után a kommunista pártvezetők megismerték, és hamar megszerették a Horthy-kori elit életét: a villákat, az autókat, a vadászatot, az utazást. Emellett új szokásokat is meghonosítottak, előszeretettel mutatkoztak munkások társaságában, és nagyon szerették a focit.

>!
Open Books, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635721764
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
312 oldal · ISBN: 9789639725744
>!
ISBN: 9789639725744

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

nadasdit>!
Majtényi György: K-vonal

Majtényi György: K-vonal Uralmi elit és luxus a szocializmusban

Nem szeretem az olyan könyveket, amelyekben állandóan hátra kell lapozgatni, hogy a jegyzeteket megnézzem, de egy a források jelölése természetesen fontos. (Találtam is egy-két könyvet, amit el kell olvasnom!)
Kicsit „szétszórt volt számomra a könyv. Ezt írja is az utószóban a szerző, hogy nem egy folyamban megy a könyv. De azért nem kellett volna egy-egy fejezetben ennyi mindenbe belekapni. Kicsit terjengős lett a vadászat fejezet, és a futballról szóló is, ami már inkább a játékosokról szólt, mint az "elitről”.
Az is előfordult, hogy a szerző bírálta egy-egy dolgot. Szerintem a történész ne bíráljon a könyvében, csak írja le a tényeket. Az olvasó majd eldönti, hogy hogyan élte meg, vagy hogyan ítéli meg az adott kort, eseményt, vagy személyt.
Ezek ellenére hasznos volt, és ajánlom mindenkinek, aki a közelmúlt magyar történelmének azon részét akarja tanulmányozni, mely a felső vezetők kiváltságairól szól.

gaso>!
Majtényi György: K-vonal

Majtényi György: K-vonal Uralmi elit és luxus a szocializmusban

Tudományos alapossággal, mégis érthetően és érdekesen mutatja be a szocialista elit életét. Névjegyzék és sok hivatkozás található a könyv végén.

richvar>!
Majtényi György: K-vonal

Majtényi György: K-vonal Uralmi elit és luxus a szocializmusban

Érdekes könyv. Engem igaziból az érdekelt, hogyan viselte a háború előtti nemesség az új „urak” felemelkedését, illetve saját helyzetüket. Erről viszonylag kevés szó esik.
Ezzel szemben nagyon részletesen le van irva miket vásároltak, ettek-ittak, vadásztak és harácsoltak össze. A vádászos rész kicsit túl hosszú nekem, de nyilván ez maradt meg a közéletben mint a vezető elvtársak hóbortja. Ajánlom mindenkinek aki érdeklődik a téma iránt.


Népszerű idézetek

Ardnazil P>!

„… akármilyen nagy hajó is a Queen's Elisabeth 2 […], azért csak billegett ez is, az én gyomrom pedig a második naptól kezdve egészen a cherbourg-i kikötőig lázadozott. Irigykedve néztem útitársaimat, amikor jó étvággyal falatoztak. Kútba esett az a tervem, hogy annyit eszem, hogy ráfizessen a kapitalista hajóstársaság.”

67. oldal

Majtényi György: K-vonal Uralmi elit és luxus a szocializmusban

nadasdit>!

Aczél György Kádár-portréja szerint: „… ő vezette be ezt a furcsa argót, hogy »nemzetiségi szempontból kell megnézni, hogy valaki lehet-e miniszter vagy sem« […] ő különválasztotta magában a szervezett antiszemitizmust annak pragmatikus tudomásulvételétől, hogy a népben van antiszemitizmus és emiatt nem kell provokálni.”

215. oldal, VI. fejezet

Majtényi György: K-vonal Uralmi elit és luxus a szocializmusban


Hasonló könyvek címkék alapján

Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek
Rainer M. János: A Kádár-korszak 1956–1989
Rainer M. János: Bevezetés a kádárizmusba
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Mong Attila: Kádár hitele
Szerencsés Károly: Magyarország története a II. világháború után (1945-1975)
Takács Tibor: Besúgók a besúgásról
Csatári Bence: Az ész a fontos, nem a haj
Rainer M. János: Ötvenhat után
Gál Éva: Lejáratás és bomlasztás