Szigeti ​Károly emlékkönyv 1 csillagozás

Majoros József: Szigeti Károly emlékkönyv

„Az ország, Európa egyik legsikeresebb, fesztiválgyőzelmekkel, díjakkal, érmekkel, oklevelekkel elhalmozott néptánc-koreográfusi pályáját, a nehezen kiharcolt, de akkor már biztos sikert hagytad ott a bizonytalanságért. A színházért. Megérte? Ezt a kérdést sohasem tetted fel. Ez volt az utad, ezen kellett menned. Aki látta a táncaidat, tudja, hogy szétfeszítetted a táncszínpadot. A mozgás absztrakt, gyönyörű költészete mögött egyre erőteljesebben dörömbölt a gondolat, a mondanivaló igénye. S ehhez szavak is kellettek. Ezért lettél koreográfusból rendező, színházi ember. Az első Magyarországon, aki minden munkájával a szavak és a zene (…) összhangját kereste…” (Gyurkó László)

>!
Szabad Tér, 1999
206 oldal · ISBN: 9639201022

Kiemelt értékelések

PatyiMoly>!
Majoros József: Szigeti Károly emlékkönyv

Az első gondolat, ami eszembe jut, ha a ma, a könyvtárban elolvasott könyvre gondolok az az, hogy Szigeti Károly egy elképesztő ember volt.
E könyv emléket állít neki, méghozzá ismerősei, barátai visszaemlékezésein keresztül. Megtudhatjuk, ők hogy láttak egy olyan személyt, akinek a mai magyar kultúraszemlélet kialakításában döntő szerepe volt.
Megismerhetjük a néptánc világában alkotott koreográfiáit, belső gondolatait, magának írt verseit, színházi mindennapjait.
Különleges olvasmány volt.
Nem tudtam letenni.

Fogalmazhatnék úgy is:
olyan a könyv,
mint maga a személy, akiről szól.
Rendkívüli.
Nem lehet mellette csak úgy elhaladni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tüskés Tibor: Testvérmúzsák
Zsilinszky Mihály: A széptan előcsarnoka
Baráth Viktória: Első tánc
Tazz Richards: Hastánc
Laura Cooper: Hastánc
Braun Miklós: Tánc egy életen át
D. Kovács Júlia (szerk.): Művészeti nevelés
Körtvélyes Géza: Művészet, tánc, táncművészet
Jean-Georges Noverre: Levelek a táncról
Lábán Rudolf: Koreográfia