Majláth Mikes László humorista tíz éve mániás-depressziós. A kötet kór- és kortörténet. A szerző részletesen ír a betegségéről, ugyanakkor anekdotákkal és poénokkal fűszerezve bemutatja családja történetét is. A könyvet Királyhegyi Páltól Mikes Györgyig (aki a szerző édesapja volt) színész-, humorista- és íróportrék színesítik. A kötet humoros, nevettető, kicsordul az olvasó könnye, vagy a röhögéstől, vagy néha a sírástól.
Egy depressziós humorista vallomásai 3 csillagozás

erdekekes konyv de nem egy konnyu olvasmany…erzodik hogy alapvetoen ujsagiro es nem regenyiro …csapongo es tul hosszasan taglalja rokoni szalait egy-egy jo sztorihoz vagy poenhoz…

’57-ben mondogattuk: „Egy forint a forró lángos, le van szarva Kádár János!” Aztán később már forint húszra emelték a lángos árát, és megszerettük az Öreget, aki vénségére nem tudott menni, csak jönni. Azt is mondtuk, hogy „Egy forint a fagyi, szar csapat a Fradi!” E mondásnak a második fele most is megállja a helyét, csak az első rész kamu. Föld S. Peti barátom pedig a saját szemével látott az egyes busz megállójában, az Andrássy (Sztálin, Magyar Ifjúság) úton egy filctollas feliratot: „Komcsik, nehogy felemeljétek a tepertős pogi árát, mert baj lesz!” Ez be is következett.

Az ’56-os gyilkos, igen, le merem írni, a gyilkos Tóth Ilonka mellszobra pedig szégyenszemre ott áll az orvosi egyetem bejáratánál, a szelíden a centrumba húzódó Dávid Ibolya – aki igazságügyi miniszterként közölte, hogy nem ért a focihoz, és egy szava sem volt az „indul a vonat Auschwitzba” szövegű nótát skandáló bőrfejű sportbarátokhoz – szép beszédet mondott a szobor avatásán. Tóth Ilonka, mint a jövő orvosainak példaképe – jó , hogy apám ezt már nem érte meg. Ezzel az erővel szobrot emelhetnének a Szabolcs utcai volt Zsidókórházban Mengelének is, aki olyan úriember volt, hogy Karinthyné Brüll Arankának, mint régi bécsi egyetemi társának, kezet csókolt, mielőtt a gázba küldte.

Kezelőorvosom azt is elmesélte nekem, hogy ma sokkal kevesebb az elmebeteg, a skizofréniás, a bipoláris és a depressziós, mint a langyos lábvizes Kádár- rendszerben. Ennek okát ő abban látta, hogy manapság az elmebetegek túlnyomó része az utcán, szobrok talapzatán, szószékeken, pulpitusokon és pártelnöki emelvényeken éli ki elmebeteg hajlamait, üldözési mániáját.
Majláth Mikes László: Egy depressziós humorista vallomásai: 43. oldal