Hónővér 55 csillagozás

Maja Lunde: Hónővér

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír: „Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom. Szeretettel: Maja Lunde”

A szerző felnőtteknek szóló, 32 nyelvre lefordított A méhek története c. regényével vált ismertté a magyar olvasók körében.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Cser, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato

Enciklopédia 2


Kedvencelte 14

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Maja Lunde: Hónővér

Ez a legkarácsonyibb történet, amit az utóbbi években olvastam. De még azt is megkockáztatom, hogy amit valaha olvastam. Gyönyörűszép, szomorú, tele van szeretettel, reménységgel, csodával és emlékezéssel.

Tulajdonképpen egy adventi naptárat kapunk ebben a könyvben, minden napra egy újabb fejezettel, mellyel napról napra közelebb jutunk karácsonyhoz, mint ahogyan a könyv főhőse, a 10 éves Noel is, akiről a történetek szólnak.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/maja-lunde-honover.html

Hintafa P>!
Maja Lunde: Hónővér

Felnőttként volt alkalmad megtanulni, hogy az élet nagy ritkán tér vissza magától a normális kerékvágásba. Most is egy gyerek élni akarása, elkeseredéséből fakadó merészsége kell a változáshoz.

Mindezt egy olyan megható jelenetben, hogy hiába is próbáltam volna küszködni a könnyeimmel. Ha ennyiben kimerültek volna a Hónővér erényei, már akkor is szívembe zártam volna Lunde-t amiatt, hogy ilyen tetterővel és hatalommal ruház fel egy kisgyereket. Ez a karácsonyi olvasmányok harmadik fontos jellemzője.

A többiről itt olvashatsz: https://hintafa.blog.hu/2019/11/27/maja_lunde_honover

2 hozzászólás
Sisyll>!
Maja Lunde: Hónővér

"… Olyan jó dolog izgulni! Olyan, mintha a szívem korcsolyázna, körbesuhanna
és piruetteket írna le, amíg el nem szédülök…"

Általában a legszebb karácsonyi történetekkel sosem karácsonykor találkozom, hiszen abban az időszakban sokan kikölcsönzik őket az ünnepi hangolódásra. Most sem történt másként. Ha már a NIOK-ban mese hónap van, gondoltam miért ne lehetne márciusban olvasni valami kis szívmelengetőt? Főleg ebben az időszakban, amikor a vírus miatt több agresszióval találkozom, mint bármikor…
Sokáig szemléltem kívülről is ezt a könyvet, mert csodaszép. Az illusztrációk egyszerűen elképesztően gyönyörűek. Van köztük egy-két creepy rajz is, de önmagában véve annyira szép minden, hogy a lelkem azonnal beleköltözött. A történet pedig oda is láncolt.

Nem tipikus karácsonyi történet, hisz inkább a gyászról szól és annak feldolgozásáról. Nehéz elveszíteni egy közeli hozzátartozót, s nehéz ezt megélni gyermekként.
A fájdalmas veszteség terhe ólomként nehezedik Noelre és családjára is. Míg nem Noel találkozik egy igazán bájos teremtéssel… S közeleg a karácsony is, amikor nagy csodák történnek, s a szeretet ereje még hatalmasabb.
Sokszor éreztem az olvasás során, hogy gombóc nő a torkomban, s bevallom el is pityeredtem. Érzelmileg teljesen feltöltött ez a mese.
Mindenkinek ajánlom hát, hiszen mindenkinek jól jöhet egy Hónővér :)

alegnala P>!
Maja Lunde: Hónővér

Többször szemeztem vele a könyvesboltban, végül csak megvettem és nem bántam meg. Csodálatos könyv kívül és belül is. A történet nagyon kedves és megható, nem bírtam könnyek nélkül végigolvasni. Az illusztrációk is zseniálisak és nagyon megfogott az, ahogy a színekkel is játszanak a könyvben, minden illett egymáshoz. Gyönyörű kötet, jövőre valószínűleg újraolvasom.

dianna76 P>!
Maja Lunde: Hónővér

Félve kezdtem bele ebbe a könyvbe, tekintve a fő témáját. Mert ez nem kimondottan karácsonyi történet. Sokkal inkább szól a gyászfeldolgozásról ráadásul gyermek elvesztéséből eredőről, melyet a szerző – még inkább érzékenyítendő az egészet – a Karácsonyi ünnep köré épített. S ezt ügyesen tette. Végig éreztem egyfajta feszültséget olvasás közben, ami nem engedte letenni a könyvet. El is olvastam két nap alatt, de hagynom kellett időt magamnak a megemésztésére. Nagyon lassan bontakozott ki az egész történet, épp úgy, ahogy az ünnep is fokozatosan érkezik. Talán a vége, a megoldás kicsit gyors volt. Hirtelen felocsúdtak és szinte egyik napról a másikra felszínre jöttek mély gyászukból a szülők. A valóságban ez nem ilyen egyszerű, fokozatosan megy végbe. A narrátor kisfiú, Noel a történet hőse. Nem csak a családot menti meg újra a szeretetnek, vagy a karácsonyt az örömnek, hanem egy testvérpárt is.
Az illusztrációk a könyvesbolti belelapozásnál nem tetszettek annyira. De olvasás közben kedveltem őket, mert a maguk különlegességével illettek ide.
Örülök, hogy végül beszereztem ezt a lelkileg gyönyörű és elérzékenyítő könyvet. Döntésemhez nagyban hozzájárult az, hogy @Hintafa olyan szépen írt róla a blogján.

>!
Cser, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato
Trixi >!
Maja Lunde: Hónővér

Már az első mondat odavágja az embert. Gyorsan kiderül, hogy ez nem egy szokványos karácsonyi történet, hanem a megható, sírós fajtából való. Szó sincs rózsaszín, szirupos és minden happy életérzésről. És mégis sokkal szebb annál. Karácsonyibb, mint a legtöbb karácsonyi történet. Gyönyörűen, kristálytiszta stílusban megírt, fájdalmasan szép könyv. Az illusztrációk elsőre kicsit furának tűnnek, de olvasva a könyvet, csodásan kiegészítik egymást. A történet a gyászról és annak feldolgozásáról szól, pedig felnőttként sem egyszerű a gyászt megélni, hát még gyerekként. A 10 éves Noel szemszögéből látjuk a történteket, érezzük a fájdalmát, és a tenni akarását. Elő a zsepikkel!

brena>!
Maja Lunde: Hónővér

Azt hiszem rég láttam ennyire szépen illusztrált mesekönyvet,igazából ezért is vettem meg. Nem is gondoltam,hogy a történet is ennyire elvarázsol majd!
Szomorú de szívmelengető egy történet,még így májusban olvasva is.
Gyönyörű kiadás!

NikoLetti P>!
Maja Lunde: Hónővér

Az illusztráció lenyűgöző:) Norvég szerző , fjordok,
forró kakaó, hópelyhek, elvarázsolt.
A történet is kedvemrevaló, kb 30 oldal után kedvenc lett.

Junes P>!
Maja Lunde: Hónővér

Karácsonyra kaptam ezt a könyvet Édesanyámtól. Nem tudtam, mire számítsak, csak azt, hogy az értékelések alapján izgalmas történetről van szó. Az izgalomnál sokkal többet kaptam: mély érzelmeket, elgondolkodtató történetet, életteli, színes képeket és néhány óra bőgéssel teli kikapcsolódást. Szerintem ez a történet nem gyerekeknek szól, hanem sokkal inkább a kamaszkorból már kifelé tartó fiataloknak, s leginkább veszteségekkel küzdő felnőtteknek. Sokkal inkább szól a gyász feldolgozásáról, semmint a karácsonyról, és az arra való készülődésről.
Szól még barátságról, a szenvedélyünk felismeréséről, családi kapcsolatokról, elengedésről. Szeretettel ajánlom a könyvet mindenkinek. S bár a következő olvasás során már tudni fogom, hogy mi a történet kimenetele, a szókincs gazdagsága és a képek vibrálása miatt jövőre is előveszem majd Karácsony előtt.

theodora>!
Maja Lunde: Hónővér

Az utóbbi időben gyűjtöm azokat az olvasmányélményeket, amik elsősorban gyerekeknek íródtak, de a felnőtteknek is sokat adnak. Maja Lunde könyve több értékelés alapján pont ilyennek tűnt, ezért szerettem volna elolvasni. Sajnálom, hogy nem tudtam karácsony környékén elolvasni, de így is egy szép olvasmányélményt adott. Az illusztrációk csodálatosak, a történet lekötött, okosan van felépítve – szerettem a világában lenni, annak ellenére, hogy a gyászról és annak feldolgozásáról szól, a karácsony szépsége mellett.
Noel barátságot köt egy különleges kislánnyal, aki ráébreszti hogy neki kell változtatni a családjában uralkodó állapoton, egyúttal ő maga is segít Hedvignek a saját problémáján.
Keserédes, gyönyörű történet – az igazi karácsonyi kellékekkel, hangulattal, hóval – amiből nekünk Mo-on már nem nagyon jut ki.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Auguszta ötéves, és a derekamig ér. Olyan a szaga, mint az óvodás gyerekeknek: szappan, tej és vizes gumicsizma illata keveredik benne.

37. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

De valójában milyen a karácsonyi hangulat? Nem furcsa, hogy bár az ember pontosan tudja, mit jelent a karácsonyi hangulat, mégis nehéz leírni az érzést? A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsit szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne, meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27>!

– Ha tettél valamit, amit megbántál, rendbe hozhatod – közölte. – A jó barátok megbocsátanak.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Bea_Könyvutca P>!

A karácsonyhoz ugyanis az illatok is hozzátartoztak. Nálunk karácsonykor összekeveredik a fa tűleveleinek, a karácsonyi füstölőnek, a mézeskalácsnak, a narancsnak, a fahéjnak és a kakaónak az illata, számomra ennél finomabb nem létezik.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27>!

Én tettem egy kísérletet, de ha senki más nem próbálkozik semmivel, akkor fabatkát sem ér.

143. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Mellesleg szerintem a mézeskalácsnál sincs finomabb. Főleg ha kakaót iszik hozzá az ember.

18. oldal

Zoe27>!

Ha jól ismerünk valakit, nem kell sokat látnunk egy emberből ahhoz, hogy lássuk rajta, hogy érzi magát.

122. oldal

Zoe27>!

Ha az ember ötéves, számára nincs fontosabb a karácsonynál.

144. oldal

Bea_Könyvutca P>!

John mellett sosem kellett azon gondolkodnom, hogy mit is mondjak neki. Olyan volt, mint egy gomb, amit megnyomva csak úgy árad belőlem a szó. Hosszú mondatokban, amelyek csak akkor értek véget, ha Johnnak is akartam időt hagyni, hogy belőle is kiáradhasson legalább annyi szó. Meg nevetés. Johnnal ugyanis hihetetlenül sokat nevettünk. Olyan röhögőgörcs jött ránk, hogy a padlón fetrengtünk. Anya gyöngyöző nevetésnek hívta. Azt mondta, ez a legszebb hang a világon, olyan, mintha kerek, fehér gyöngyök gurulnának ki belőlünk.

6. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Csak álltam ott a konyhában, egyedül, az adventi gyertyatartó négy gyertyája mellett. Szomorú látványt nyújtottak, úgy láttam, mintha magányosak lennének. És a színük sem volt megfelelő. Sietve elfújtam a három égő gyertyát. A kékes és taszító füst ott maradt a levegőben. Idióta gyertyák, gondoltam magamban. Idióta advent.

57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jørn Lier Horst: Nyár-sziget akció
Tove Jansson: Muminpapa és a tenger
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
John Hughes: Reszkessetek, betörők!
Holly Webb: Az ellopott kiskutya
Tordon Ákos: Karácsonyi postahivatal
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Hans Christian Andersen: A gyufaárus kislány
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Nicholas Edwards: A hős kutyakölyök négy hihetetlen karácsonyi kalandja