2. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
5. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
7. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Hónővér 114 csillagozás

Maja Lunde: Hónővér

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír: „Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom. Szeretettel: Maja Lunde”

A szerző felnőtteknek szóló, 32 nyelvre lefordított A méhek története c. regényével vált ismertté a magyar olvasók körében.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Cser, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato

Enciklopédia 7


Kedvencelte 27

Most olvassa 7

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Maja Lunde: Hónővér

Végigsírtam. Így, röviden, majdnem 38 évesen nem láttam a könnyeimtől.
Gyönyörű, szívmelengető történet a gyászról, elfogadásról, elengedésről, továbblépésről.
Olyan illusztrációkkal, amik szinte életre keltek. A képeslapok, a karácsonyi hangulatok, a fjordok … Gyönyörűek, szívet melengetőek, s szívet tépők.
Nem gyerekkönyv. A 6 éves kislányom csak belelapozott, de sokszor a vörös pöttyökről azt hitte, hogy vér, ezért megijedt tőle. Amikor elmahyaráztam neki, hogy ez nem vér, akkor kicsit megnyugodott. De nem bírtam volna elolvasni neki.

7 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Maja Lunde: Hónővér

Ez a legkarácsonyibb történet, amit az utóbbi években olvastam. De még azt is megkockáztatom, hogy amit valaha olvastam. Gyönyörűszép, szomorú, tele van szeretettel, reménységgel, csodával és emlékezéssel.

Tulajdonképpen egy adventi naptárat kapunk ebben a könyvben, minden napra egy újabb fejezettel, mellyel napról napra közelebb jutunk karácsonyhoz, mint ahogyan a könyv főhőse, a 10 éves Noel is, akiről a történetek szólnak.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/maja-lunde-honover.html

Kkatja P>!
Maja Lunde: Hónővér

Gyönyörű karácsonyi ajándék volt ez a könyv külsőleg, belsőleg (köszönet érte Lillának:) és ez a boldogan szomorkás történet ezekkel a meseszép színes oldalakkal és illusztrációkkal lenyűgözött, én is megkönnyeztem a végét, mégis csodás húrokat pendített meg a lelkemben, gyermeki karácsonyokat, könyveket, filmeket, érzéseket felelevenítve. Imádom! :))

bagie P>!
Maja Lunde: Hónővér

Felnőttként volt alkalmad megtanulni, hogy az élet nagy ritkán tér vissza magától a normális kerékvágásba. Most is egy gyerek élni akarása, elkeseredéséből fakadó merészsége kell a változáshoz, ami megmutatja a vigaszt, hogy szembeszállhassanak az elmúlás fájdalmával.
Idézet @Hintafa blogjáról a könyv értékeléséből.
Kb egy éve olvastam Ibolya értékelését – és azóta félelemmel vegyes kíváncsisággal vágytam erre a könyvre és az olvasására. Lassan közeledik a karácsony, és közeledik az évforduló, hogy Ibolya már nincs velünk… Ez a könyv örökké rá fog emlékeztetni! Ő lesz az én Hónővérem…

A könyv egyébként gyönyörű, szép kötésű, életteli rajzokkal – az érzelmeket színekkel, vonalakkal nagyon jól megragadó. (1-2 oldalon a sötét lapon a fekete betűkre meresztenem kellett a szemem, de ezen kívül nincs hibája a könyvnek).

3 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Maja Lunde: Hónővér

Maga a történet szép és fontos a mondanivalója is, spoiler, az illusztrációk pedig egyszerűen csodálatosak. Viszont úgy vettem a kezembe, hogy 24 napon át minden nap olvasok belőle karácsonyig, hangolódva az ünnepekre, hiszen maga a könyv is így van szerkezetileg felépítve. De néha olyan rövidek voltak ezek a részek, hogy egy napra biztosan nem elegendőek, megtörik a történet. És nem is éreztem úgy, hogy ezt minden évben elolvasnám, számomra ahhoz túl szomorú, hogy ráhangolódjak vele a karácsonyra. Sebaj, keresem tovább az igazit.

7 hozzászólás
Hintafa P>!
Maja Lunde: Hónővér

Felnőttként volt alkalmad megtanulni, hogy az élet nagy ritkán tér vissza magától a normális kerékvágásba. Most is egy gyerek élni akarása, elkeseredéséből fakadó merészsége kell a változáshoz.

Mindezt egy olyan megható jelenetben, hogy hiába is próbáltam volna küszködni a könnyeimmel. Ha ennyiben kimerültek volna a Hónővér erényei, már akkor is szívembe zártam volna Lunde-t amiatt, hogy ilyen tetterővel és hatalommal ruház fel egy kisgyereket. Ez a karácsonyi olvasmányok harmadik fontos jellemzője.

A többiről itt olvashatsz: https://hintafa.blog.hu/2019/11/27/maja_lunde_honover

2 hozzászólás
Trudiz >!
Maja Lunde: Hónővér

Teljesen jogos a (jelenlegi) 97%. Érzelmes, kedves finomsággal közölte a szomorú részleteket: testvér elvesztése.
Mesteri illusztrációk tették még igazabbá a történetet. Az oldalak alapszínei is megadták és biztosították, meghatározták az adott érzelmek hátterét.

kratas P>!
Maja Lunde: Hónővér

Kedves mese és – bár senkinek ne adja az ég, de – esetleg a gyerekeknek segítségére lehet a gyász feldolgozásában.
Az illusztrációk pedig gyönyörűek.

2 hozzászólás
Éva_Bátka P>!
Maja Lunde: Hónővér

Vannak olyan könyvek, amelyek fájdalmukkal, és szomorúságukkal ölelik körbe a szíved és válnak igazán különlegessé. A Hónővér is ilyen.
A gyermeki erő, a szeretet, a tenni- vagy az élniakarás olyan elementáris erővel zúdul a nyakadba a lapokból, hogy egyszerre takar be egy puha takaróval a karácsonyfa alatt, kezedben egy bögre kakaóval, és egyszerre szorít gombócot a torkodba, és csal könnyeket a szemedbe.
Varázslat minden oldal benne, és tulajdonképpen ha egyetlen betű sem lenne a könyvben, akkor is maximális 5*-ot érdemelne, mert kevés ennél szebb illusztrációt láttam életemben.

IrodalMacska P>!
Maja Lunde: Hónővér

Mind ismerjük a mondást: karácsony a szeretet ünnepe. De a szívünkbe nemcsak azok férne bele, akikkel körbeálljuk a karácsonyfát vagy akik társaságában leülünk az ünnepi asztal köré, hanem azok is, akik már sajnos nem lehetnek közöttünk…

A 10 éves Noel és családja is szembesül a veszteség érzésével, ami megváltoztatja az idei karácsonyt: nincs lelkes készülődés, gyöngyöző kacagás, csak szomorúság és a házat beborító szürke, gomolygó gyász.

Mint derült égből a villámcsapás érkezik Noel életébe Hedvig, aki életigenlő gondolkodásával, játékosságával és az állandó nevetésével, mint egy dinamit robban be a kisfiú mindennapjaiba, színesebbé, vidámabbá téve ezzel az adventi készülődést.

Hogy mire képes egy vidám kislány és hogyan változtatja meg egy gyászoló család életét? Hogyan lehel melegséget oda, ahol a jég és a ridegség az úr? Mi is pontosan a kicsi Hedvig küldetése? Nos, a válaszokért el kell olvasni ezt a csodaszép mesekönyvet.

Ilyenkor, karácsony közeledtével különösen szeretek meséket olvasni, de a Hónővér az eddigi legkülönlegesebb történet, amivel találkoztam. Szipogva-hüppögve, a könyvet szorongatva meséltem a páromnak Noel és Hedvig barátságáról, miközben mint egy izgatott kisgyerek lapozgattam a kötetet és mutogattam a bámulatosnál bámulatosabb illusztrációkat.

A Hónővér egy megható, szívet tépő mese felnőtteknek arról, hogy az élet megy tovább akkor is, amikor elképzelhetetlen, arról, hogy a halottainkat „nem csaljuk meg” azzal, ha ugyanúgy szeretjük azokat, akik maradtak, mint azelőtt és hogy ne felejtsük el: a csodák karácsonykor történnek!

>!
Cser, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Auguszta ötéves, és a derekamig ér. Olyan a szaga, mint az óvodás gyerekeknek: szappan, tej és vizes gumicsizma illata keveredik benne.

37. oldal

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

De valójában milyen a karácsonyi hangulat? Nem furcsa, hogy bár az ember pontosan tudja, mit jelent a karácsonyi hangulat, mégis nehéz leírni az érzést? A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsit szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne, meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27>!

– Ha tettél valamit, amit megbántál, rendbe hozhatod – közölte. – A jó barátok megbocsátanak.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Bea_Könyvutca P>!

A karácsonyhoz ugyanis az illatok is hozzátartoztak. Nálunk karácsonykor összekeveredik a fa tűleveleinek, a karácsonyi füstölőnek, a mézeskalácsnak, a narancsnak, a fahéjnak és a kakaónak az illata, számomra ennél finomabb nem létezik.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27>!

Ha jól ismerünk valakit, nem kell sokat látnunk egy emberből ahhoz, hogy lássuk rajta, hogy érzi magát.

122. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Mellesleg szerintem a mézeskalácsnál sincs finomabb. Főleg ha kakaót iszik hozzá az ember.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mézeskalács
Ingryd >!

A karácsony első számú szabálya: a karácsonyból sosem elég.

52. oldal, 7. fejezet

Zoe27>!

Én tettem egy kísérletet, de ha senki más nem próbálkozik semmivel, akkor fabatkát sem ér.

143. oldal

Zoe27>!

Ha az ember ötéves, számára nincs fontosabb a karácsonynál.

144. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Cica a hóban
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
John Hughes: Reszkessetek, betörők!
Tordon Ákos: Karácsonyi postahivatal
Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár
Mary Pope Osborne: Jegesmedvék között
Kiss Ottó: A piros tengeralattjáró
Bálint Ágnes – Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A nyikorgó daráló és más történetek
Nyulász Péter: Kamor