1. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
4. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
7. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Hónővér (Évszakok tetralógia 1.) 381 csillagozás

Karácsonyi történet
Maja Lunde: Hónővér

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: „Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom.
                                 Szeretettel: Maja Lunde”

Az írónő A méhek története című felnőtteknek szóló, 32 nyelvre lefordított regényével vált ismertté a magyar olvasók körében.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Cser, Budapest, 2022
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato
>!
Cser, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato

Enciklopédia 8


Kedvencelte 91

Most olvassa 6

Várólistára tette 243

Kívánságlistára tette 381

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

”A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsivel szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit.”

Maja Lunde meséje egy keserédes ünnepi történet, egy rendhagyó karácsonyról, mely ezúttal nem az önfeledt, meghitt ünneplésről szól, hanem arról, hogyan tud megbirkózni a család a gyásszal. Idén ugyanis nincs adventi koszorú, fényárba borult lakás vagy gyöngyöző kacaj, csak szótlan, feszült hangulat. Noel, akinek a karácsony egyben a születésnapja is, azonban szeretné feléleszteni az ünnep szellemét. A csodálatosan illusztrált kötetet sokkal inkább felnőtteknek ajánlanám, illetve olyan gyerekeknek, ahol szintén haláleset történt a családban, ezáltal segítve a gyászmunkát, a többi gyermek számára talán túlságosan megterhelő, szorongató lehet, főként szülői magyarázat nélkül. Jómagam adventi kalendáriumként olvastam ezt a megható mesét, ám sokszor képtelen voltam egy fejezetnél megállni. Sokáig velem lesz még Noel, Hedvig és Júnó, ráadásul különleges élmény, hogy személyesen találkozhattam az írónővel és egy dedikált kötet a polcom ékessége.

6 hozzászólás
pannik>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Szép ívű, szomorú történet. Nagyon szomorú.
Fontos témát dolgoz fel a könyv. Halál, elmúlás, gyász, a szeretett személy elveszítése és az itt maradók fájdalma, tovább élése (pontosabban elakadása) elevenedik meg a lapokon.
Egy családtag elveszítése bármilyen életkorban történik is, mérhetetlenül fájdalmas esemény, egy gyermek elveszítése pedig egyenesen ész veszejtő a szülők számára. De hogyan élik ezt meg az életben maradt testvérek? A könyv egy kisgyermek érzéseit mutatja meg (pontosabban többét de az egyikét sokkal mélyebben), az ő szemüvegén és fájdalmán keresztül ismerjük meg a szülők mérhetetlen szomorúságát és a legkisebb testvér érzékenységét. Valamint egy másik család tragédiája is megelevenedik, ráadásul karácsony közeledik, és mindent átjár a szeretet ünnepére készülődés (vagy éppen annak hiánya, elmaradása).
Nagyon megható ahogyan egy gyermektől érkezik a segítség, a támogatás. Megindítóak a gondolatai, a fájdalma, a kistestvér szavak nélküli érzékenysége a helyzetre.
Az egész mese, egy megható felnőtt történet is egyben, sok-sok fontos és segítő üzenettel a hasonló veszteséget átélők számára.
A szép és megható jelzők mellett a hasznosat is megérdemli, mert ilyen bátorsággal, őszinteséggel és érzékenységgel hozzányúlni ehhez a nehéz témához és ilyen szépen, hasznosan írni róla kevesen tudnak. Főleg mesébe ágyazva.
Végül de nem utolsó sorban, nagyon szépen illusztrált könyv, a szülők ábrázolásától összeszorult a torkom, annyira jól fogja meg és fejezi ki a fájdalmukat. A testtartásuk, a mimikájuk, a színek, a szoba minden-minden ordítja az érzéseket. Az illusztrátor nagyon jól belehelyezkedett a történetbe, nagyon szépen illenek a rajzok a tartalomhoz.

Porcsinrózsa>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Nem leszek népszerű az értékelésemmel. Ritkán ért ilyen nagy csalódás, mint amilyet ennek a könyvnek az olvasása közben éltem át.
Úgy éreztem, az írónő galád módon becsapott. Ugyanis „meglovagolva” a karácsonyt a szeretet ünnepeként, egy gyászmunkáról, gyászfeldolgozásról, elengedésről szóló könyvet „tol le” az olvasók torkán. Ezzel a nehéz témával egy meglett felnőtt ember sem tud igazán mit kezdeni, nemhogy egy tízéves gyerek.
Érzelmesen írni a halálról, az elmúlásról a szeretet ünnepén, s az egészet gyermekhalálokkal kapcsolni össze. A tálalás így erősen hatásvadász. Nagyon kilóg a lóláb. Nem lehet az elmúlást kicsi gyerekkel így feldolgoztatni, ahogyan ezt Maja Lunde teszi. Leírva mindez torokszorító. Ha az érzelmekre erősen akart hatni, hát akkor célhoz ért. Nem ártana egy közvéleménykutatás a gyermeküket vesztett szülők, testvérüket vesztett gyerekek között, mit éreznek minden karácsonykor. Élesen elhatárolódna a regény és a valóság.
Nem tudtam szeretni ezt a könyvet. Annyira átlátszó volt a szándék, hogy csak dühöngtem. A külleme, az illusztrációi viszont gyönyörűek. Inkább ennek szól a három csillag, amivel értékeltem. Karácsonykor biztosan nem adnám az unokáim kezébe, hogy megríkassam őket. Sőt, hétköznapokon sem javasolnám nekik.

11 hozzászólás
meseanyu P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Nagyon szép történet, igazi adventi magunkbanézős, elcsendesülős, ünnepvárós. Van benne szomorúság, dráma és feszültség is, de a végén minden szépen megoldódik, és a főhős, aki karácsonykor született, és Noel a neve, sok nehézség árán megkapja a neki járó születésnapot és igazi szentestét, segítve ezzel a szüleinek is, hogy elfogadják az elfogadhatatlant. A misztikus szál külön tetszett, és persze az igazi havas, illatos karácsonyi hangulat is. A kialakítása is nagyon szép, minden ízében igényes, látványos és átgondolt.

Navi>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Végigsírtam. Így, röviden, majdnem 38 évesen nem láttam a könnyeimtől.
Gyönyörű, szívmelengető történet a gyászról, elfogadásról, elengedésről, továbblépésről.
Olyan illusztrációkkal, amik szinte életre keltek. A képeslapok, a karácsonyi hangulatok, a fjordok … Gyönyörűek, szívet melengetőek, s szívet tépők.
Nem gyerekkönyv. A 6 éves kislányom csak belelapozott, de sokszor a vörös pöttyökről azt hitte, hogy vér, ezért megijedt tőle. Amikor elmahyaráztam neki, hogy ez nem vér, akkor kicsit megnyugodott. De nem bírtam volna elolvasni neki.

7 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Ez a legkarácsonyibb történet, amit az utóbbi években olvastam. De még azt is megkockáztatom, hogy amit valaha olvastam. Gyönyörűszép, szomorú, tele van szeretettel, reménységgel, csodával és emlékezéssel.

Tulajdonképpen egy adventi naptárat kapunk ebben a könyvben, minden napra egy újabb fejezettel, mellyel napról napra közelebb jutunk karácsonyhoz, mint ahogyan a könyv főhőse, a 10 éves Noel is, akiről a történetek szólnak.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/maja-lunde-honover.html

Chöpp >!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kívül, belül gyönyörű!!! ❤

Hintafa>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Felnőttként volt alkalmad megtanulni, hogy az élet nagy ritkán tér vissza magától a normális kerékvágásba. Most is egy gyerek élni akarása, elkeseredéséből fakadó merészsége kell a változáshoz.

Mindezt egy olyan megható jelenetben, hogy hiába is próbáltam volna küszködni a könnyeimmel. Ha ennyiben kimerültek volna a Hónővér erényei, már akkor is szívembe zártam volna Lunde-t amiatt, hogy ilyen tetterővel és hatalommal ruház fel egy kisgyereket. Ez a karácsonyi olvasmányok harmadik fontos jellemzője.

A többiről itt olvashatsz: https://hintafa.blog.hu/2019/11/27/maja_lunde_honover

2 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Gyönyörű történet, gyönyörű csomagolásban. Nagyon szép maga a fizikai könyv, fantasztikusak az illusztrációk.
A történet nagyon szomorú, egy kisfiú, Noel és családjának gyászfeldolgozása.
Nagyon szomorú és nagyon megható. Nagyon hasznos lehet azoknak a gyerekeknek, akik elvesztették egy testvérüket, vagy azoknak a szülőknek is, akik egy gyermeküket veszítették el.

Boglinc P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Sokan mondták, hogy ne karácsonykor olvassam, mert túl szomorú. Pedig annyira szép, a szomorú témaválasztás ellenére is.

Szép a karácsony, tele van melegséggel, szeretettel, de nem mindenkinek! Persze nem kell senkinek bűntudatot okozni, azzal még senkin nem segítettünk soha, hogy bezzeg másnak rosszabb, de szerintem teljesen rendben van, hogy foglalkozunk a gyásszal és a gyászfeldolgozással ünnepek idején is. Hiszen az élet csak élet, zajlik minden ellenére is, hidegen hagyja a legcsillogóbb ünnep is.

Bátran be merem vallani, hogy patakzó könnyek között olvastam el egy jó részét, de annyira szép a feloldása, hogy öröm volt megélni mindezt. Csodálatos történet és a rajzok is mesések benne!

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2023/12/maja-lun…

>!
Cser, Budapest, 2022
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato
7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

De valójában milyen a karácsonyi hangulat? Nem furcsa, hogy bár az ember pontosan tudja, mit jelent a karácsonyi hangulat, mégis nehéz leírni az érzést? A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsit szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne, meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.

82. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
pannik>!

Két jó barát többet ér, mint száz rossz.

99. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

pannik>!

Így megy ez, mikor az ember tanul valamit. Először gyakorolni kell. Aztán pihenni. Aztán megint gyakorolni. És mikor pihenés után újra gyakorol az ember, akkor hirtelen egy csomót fejlődik.

79. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Bea_Könyvutca P>!

Auguszta ötéves, és a derekamig ér. Olyan a szaga, mint az óvodás gyerekeknek: szappan, tej és vizes gumicsizma illata keveredik benne.

38. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

2 hozzászólás
Zoe27 P>!

– Ha tettél valamit, amit megbántál, rendbe hozhatod – közölte. – A jó barátok megbocsátanak.

151. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Ingryd>!

A karácsony első számú szabálya: a karácsonyból sosem elég.

52. oldal, 7. fejezet

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27 P>!

Ha jól ismerünk valakit, nem kell sokat látnunk egy emberből ahhoz, hogy lássuk rajta, hogy érzi magát.

122. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Bea_Könyvutca P>!

A karácsonyhoz ugyanis az illatok is hozzátartoztak. Nálunk karácsonykor összekeveredik a fa tűleveleinek, a karácsonyi füstölőnek, a mézeskalácsnak, a narancsnak, a fahéjnak és a kakaónak az illata, számomra ennél finomabb nem létezik.

8-9. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Chöpp >!

A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonló érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsivel szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen.

82. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Chöpp >!

– Minden magára valamit adó háznak kell, hogy legyen neve – közölte Hedvig.

23. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet


A sorozat következő kötete

Évszakok tetralógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Holly Webb: Cica a hóban
J. K. Rowling: A karácsonyi malac
Jo Nesbø: (Dermesztően) csendes éj
Karoline Sander: Bori adventi kalendáriuma
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Tom Fletcher: Christmasaurus
Julia Boehme: Bori és a nem mindennapi karácsony
Rosie Banks: Hópihe lányok