1. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
1. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
5. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Hónővér (Évszakok tetralógia 1.) 202 csillagozás

Karácsonyi történet
Maja Lunde: Hónővér

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: "Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom.
                                 Szeretettel: Maja Lunde"

Az írónő A méhek története című felnőtteknek szóló, 32 nyelvre lefordított regényével vált ismertté a magyar olvasók körében.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Cser, Budapest, 2022
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato
>!
Cser, Budapest, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785844 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Lisa Aisato

Enciklopédia 8


Kedvencelte 57

Most olvassa 32

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 356

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

pannik>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Szép ívű, szomorú történet. Nagyon szomorú.
Fontos témát dolgoz fel a könyv. Halál, elmúlás, gyász, a szeretett személy elveszítése és az itt maradók fájdalma, tovább élése (pontosabban elakadása) elevenedik meg a lapokon.
Egy családtag elveszítése bármilyen életkorban történik is, mérhetetlenül fájdalmas esemény, egy gyermek elveszítése pedig egyenesen ész veszejtő a szülők számára. De hogyan élik ezt meg az életben maradt testvérek? A könyv egy kisgyermek érzéseit mutatja meg (pontosabban többét de az egyikét sokkal mélyebben), az ő szemüvegén és fájdalmán keresztül ismerjük meg a szülők mérhetetlen szomorúságát és a legkisebb testvér érzékenységét. Valamint egy másik család tragédiája is megelevenedik, ráadásul karácsony közeledik, és mindent átjár a szeretet ünnepére készülődés (vagy éppen annak hiánya, elmaradása).
Nagyon megható ahogyan egy gyermektől érkezik a segítség, a támogatás. Megindítóak a gondolatai, a fájdalma, a kistestvér szavak nélküli érzékenysége a helyzetre.
Az egész mese, egy megható felnőtt történet is egyben, sok-sok fontos és segítő üzenettel a hasonló veszteséget átélők számára.
A szép és megható jelzők mellett a hasznosat is megérdemli, mert ilyen bátorsággal, őszinteséggel és érzékenységgel hozzányúlni ehhez a nehéz témához és ilyen szépen, hasznosan írni róla kevesen tudnak. Főleg mesébe ágyazva.
Végül de nem utolsó sorban, nagyon szépen illusztrált könyv, a szülők ábrázolásától összeszorult a torkom, annyira jól fogja meg és fejezi ki a fájdalmukat. A testtartásuk, a mimikájuk, a színek, a szoba minden-minden ordítja az érzéseket. Az illusztrátor nagyon jól belehelyezkedett a történetbe, nagyon szépen illenek a rajzok a tartalomhoz.

meseanyu P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Nagyon szép történet, igazi adventi magunkbanézős, elcsendesülős, ünnepvárós. Van benne szomorúság, dráma és feszültség is, de a végén minden szépen megoldódik, és a főhős, aki karácsonykor született, és Noel a neve, sok nehézség árán megkapja a neki járó születésnapot és igazi szentestét, segítve ezzel a szüleinek is, hogy elfogadják az elfogadhatatlant. A misztikus szál külön tetszett, és persze az igazi havas, illatos karácsonyi hangulat is. A kialakítása is nagyon szép, minden ízében igényes, látványos és átgondolt.

Porcsinrózsa>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Nem leszek népszerű az értékelésemmel. Ritkán ért ilyen nagy csalódás, mint amilyet ennek a könyvnek az olvasása közben éltem át.
Úgy éreztem, az írónő galád módon becsapott. Ugyanis „meglovagolva” a karácsonyt a szeretet ünnepeként, egy gyászmunkáról, gyászfeldolgozásról, elengedésről szóló könyvet „tol le” az olvasók torkán. Ezzel a nehéz témával egy meglett felnőtt ember sem tud igazán mit kezdeni, nemhogy egy tízéves gyerek.
Érzelmesen írni a halálról, az elmúlásról a szeretet ünnepén, s az egészet gyermekhalálokkal kapcsolni össze. A tálalás így erősen hatásvadász. Nagyon kilóg a lóláb. Nem lehet az elmúlást kicsi gyerekkel így feldolgoztatni, ahogyan ezt Maja Lunde teszi. Leírva mindez torokszorító. Ha az érzelmekre erősen akart hatni, hát akkor célhoz ért. Nem ártana egy közvéleménykutatás a gyermeküket vesztett szülők, testvérüket vesztett gyerekek között, mit éreznek minden karácsonykor. Élesen elhatárolódna a regény és a valóság.
Nem tudtam szeretni ezt a könyvet. Annyira átlátszó volt a szándék, hogy csak dühöngtem. A külleme, az illusztrációi viszont gyönyörűek. Inkább ennek szól a három csillag, amivel értékeltem. Karácsonykor biztosan nem adnám az unokáim kezébe, hogy megríkassam őket. Sőt, hétköznapokon sem javasolnám nekik.

8 hozzászólás
Navi P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Végigsírtam. Így, röviden, majdnem 38 évesen nem láttam a könnyeimtől.
Gyönyörű, szívmelengető történet a gyászról, elfogadásról, elengedésről, továbblépésről.
Olyan illusztrációkkal, amik szinte életre keltek. A képeslapok, a karácsonyi hangulatok, a fjordok … Gyönyörűek, szívet melengetőek, s szívet tépők.
Nem gyerekkönyv. A 6 éves kislányom csak belelapozott, de sokszor a vörös pöttyökről azt hitte, hogy vér, ezért megijedt tőle. Amikor elmahyaráztam neki, hogy ez nem vér, akkor kicsit megnyugodott. De nem bírtam volna elolvasni neki.

7 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Ez a legkarácsonyibb történet, amit az utóbbi években olvastam. De még azt is megkockáztatom, hogy amit valaha olvastam. Gyönyörűszép, szomorú, tele van szeretettel, reménységgel, csodával és emlékezéssel.

Tulajdonképpen egy adventi naptárat kapunk ebben a könyvben, minden napra egy újabb fejezettel, mellyel napról napra közelebb jutunk karácsonyhoz, mint ahogyan a könyv főhőse, a 10 éves Noel is, akiről a történetek szólnak.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/maja-lunde-honover.html

BeliczaiMKata>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Maga a történet szép és fontos a mondanivalója is, spoiler, az illusztrációk pedig egyszerűen csodálatosak. Viszont úgy vettem a kezembe, hogy 24 napon át minden nap olvasok belőle karácsonyig, hangolódva az ünnepekre, hiszen maga a könyv is így van szerkezetileg felépítve. De néha olyan rövidek voltak ezek a részek, hogy egy napra biztosan nem elegendőek, megtörik a történet. És nem is éreztem úgy, hogy ezt minden évben elolvasnám, számomra ahhoz túl szomorú, hogy ráhangolódjak vele a karácsonyra. Sebaj, keresem tovább az igazit.

7 hozzászólás
Kkatja P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Gyönyörű karácsonyi ajándék volt ez a könyv külsőleg, belsőleg (köszönet érte Lillának:) és ez a boldogan szomorkás történet ezekkel a meseszép színes oldalakkal és illusztrációkkal lenyűgözött, én is megkönnyeztem a végét, mégis csodás húrokat pendített meg a lelkemben, gyermeki karácsonyokat, könyveket, filmeket, érzéseket felelevenítve. Imádom! :))

bagie P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Felnőttként volt alkalmad megtanulni, hogy az élet nagy ritkán tér vissza magától a normális kerékvágásba. Most is egy gyerek élni akarása, elkeseredéséből fakadó merészsége kell a változáshoz, ami megmutatja a vigaszt, hogy szembeszállhassanak az elmúlás fájdalmával.
Idézet @Hintafa blogjáról a könyv értékeléséből.
Kb egy éve olvastam Ibolya értékelését – és azóta félelemmel vegyes kíváncsisággal vágytam erre a könyvre és az olvasására. Lassan közeledik a karácsony, és közeledik az évforduló, hogy Ibolya már nincs velünk… Ez a könyv örökké rá fog emlékeztetni! Ő lesz az én Hónővérem…

A könyv egyébként gyönyörű, szép kötésű, életteli rajzokkal – az érzelmeket színekkel, vonalakkal nagyon jól megragadó. (1-2 oldalon a sötét lapon a fekete betűkre meresztenem kellett a szemem, de ezen kívül nincs hibája a könyvnek).

3 hozzászólás
Hintafa>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Felnőttként volt alkalmad megtanulni, hogy az élet nagy ritkán tér vissza magától a normális kerékvágásba. Most is egy gyerek élni akarása, elkeseredéséből fakadó merészsége kell a változáshoz.

Mindezt egy olyan megható jelenetben, hogy hiába is próbáltam volna küszködni a könnyeimmel. Ha ennyiben kimerültek volna a Hónővér erényei, már akkor is szívembe zártam volna Lunde-t amiatt, hogy ilyen tetterővel és hatalommal ruház fel egy kisgyereket. Ez a karácsonyi olvasmányok harmadik fontos jellemzője.

A többiről itt olvashatsz: https://hintafa.blog.hu/2019/11/27/maja_lunde_honover

2 hozzászólás
kratas P>!
Maja Lunde: Hónővér

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kedves mese és – bár senkinek ne adja az ég, de – esetleg a gyerekeknek segítségére lehet a gyász feldolgozásában.
Az illusztrációk pedig gyönyörűek.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

pannik>!

Két jó barát többet ér, mint száz rossz.

99. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

pannik>!

Így megy ez, mikor az ember tanul valamit. Először gyakorolni kell. Aztán pihenni. Aztán megint gyakorolni. És mikor pihenés után újra gyakorol az ember, akkor hirtelen egy csomót fejlődik.

79. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Bea_Könyvutca P>!

Auguszta ötéves, és a derekamig ér. Olyan a szaga, mint az óvodás gyerekeknek: szappan, tej és vizes gumicsizma illata keveredik benne.

38. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

De valójában milyen a karácsonyi hangulat? Nem furcsa, hogy bár az ember pontosan tudja, mit jelent a karácsonyi hangulat, mégis nehéz leírni az érzést? A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonlító érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsit szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen. A karácsonyi hangulat olyan érzés, amitől az embernek kedve támad kitárnia a két karját és magához ölelni valakit. A karácsonyi hangulat dalra fakaszt, mosolyra késztet, és gombócot ültet a torkunkba. Mindezt egyszerre. Ha a karácsonyi hangulatnak színe is lenne, meleg sárga lenne, noha a karácsony maga piros. A karácsonyi hangulat ugyanis a bensőnkben világít, mint valami fáklya.

82. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27>!

– Ha tettél valamit, amit megbántál, rendbe hozhatod – közölte. – A jó barátok megbocsátanak.

151. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Bea_Könyvutca P>!

A karácsonyhoz ugyanis az illatok is hozzátartoztak. Nálunk karácsonykor összekeveredik a fa tűleveleinek, a karácsonyi füstölőnek, a mézeskalácsnak, a narancsnak, a fahéjnak és a kakaónak az illata, számomra ennél finomabb nem létezik.

8-9. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Ingryd>!

A karácsony első számú szabálya: a karácsonyból sosem elég.

52. oldal, 7. fejezet

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Zoe27 >!

Ha jól ismerünk valakit, nem kell sokat látnunk egy emberből ahhoz, hogy lássuk rajta, hogy érzi magát.

122. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Bea_Könyvutca P>!

Mellesleg szerintem a mézeskalácsnál sincs finomabb. Főleg ha kakaót iszik hozzá az ember.

19. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet

Kapcsolódó szócikkek: mézeskalács
Zoe27 >!

Én tettem egy kísérletet, de ha senki más nem próbálkozik semmivel, akkor az fabatkát sem ér.

143. oldal

Maja Lunde: Hónővér Karácsonyi történet


A sorozat következő kötete

Évszakok tetralógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Holly Webb: Cica a hóban
J. K. Rowling: A karácsonyi malac
Jo Nesbø: (Dermesztően) csendes éj
Karoline Sander: Bori adventi kalendáriuma
Julia Boehme: Bori és a nem mindennapi karácsony
Rosie Banks: Hópihe lányok
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály