Gyilkos ​a háztetőn (Martin Beck 7.) 21 csillagozás

Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kórházban fekvő Nyman rendőrfelügyel feleségét telefonon felhívja valaki, aki a férje munkatársaként mutatkozik be, és pontos hollétét tudakolja, mert, úgymond, virágot szeretne küldeni neki. Virág azonban nem érkezik a sabbathegyi kórházba, viszont Nymant alig néhány órával később bestiális módon meggyilkolják. Hollétéről csak a családja tudott, no meg Hult első helyettes felügyelő. De hát éppen „hűséges fegyverhordozója” ölte volna meg? Vagy talán valami dühöngő őrült? Vagy nem Hult lett volna a titokzatos telefonáló? Nehát nő volna az illető? De hát van-e olyan nő, aki negyvenötös cipőt visel? És egyáltalán, ki volt ez a Nyman felügyelő, mit követett el vajon, ami ilyen kegyetlen bosszúért kiált? És főként: bűnös vagy áldozat az a kétségbeesetten lövöldöző ember ott a háztetőn? Ezekre a kérdésekre válaszol a népszerű svéd krimi-író házaspár, Maj Sjöwall és Per Wahlöö legújabb könyve.

Eredeti megjelenés éve: 1971

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek

>!
Magvető, Budapest, 1974
256 oldal · puhatáblás · Fordította: Lontay László

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Csabi P>!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

A skandináv krimi őspárosa azt adja, amire számítani lehet tőlük: egy lassú folyású történetet sok nyomozóval, sok utcanévvel és megfelelő szociális érzékenységgel.
A történet nem túl csavaros, megölnek egy rendőr felügyelőt, és a gyanú elég hamar ráterelődik valakire, hogy aztán a végén se legyen egy nagy csavar a sztoriban, egy véres lövöldözős fináléval zárnak, inkább amerikai, mint skandináv stílusban. A történet elég hamar a rendőri túlkapások, erőszakoskodások felé veszi az irányt, és ismerve a házaspár erősen baloldali nézeteit rendesen kijut a rendszerbírálatból a hatóságoknak, a lelketlen kapitalistáknak, de ez nem igazán zavaró, inkább csak jól illusztrálja a nyugati baloldal gondolkodását abból az időből (habár amikor a szocialista országok rendőrségének jó kapcsolatait említi a lakossággal, akkor kissé felhúztam a szemöldökömet, habár lehet, hogy a nagyszámú besúgóra gondoltak).
A könyv erőssége még szarkasztikus humora, ami általában a rendőrökön csattan. Szerintem szórakoztató olvasmány, igaz, a mai krimik kedvelői (legalább két „váratlan” fordulat, sok erőszak, némi szex) hiányérzettel fogják letenni a kötetet.

3 hozzászólás
Habók P>!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

Furcsa ritmusa van. Az elején egy brutális gyilkosság, aztán lassú szöszölés – szinte már unalmas, pedig nagyon fontos rész. Nagyjából a történet utolsó harmadában kiderül, hogy ki lehet a gyilkos, aztán az is, miért. És az utolsó három fejezetben minden pillanatban történik valami. És hát… olyan igazán nincs is befejezve. Érdekelne, hogy mi történt ezután – nemcsak az emberekkel, de magával a szervezettel is.

1 hozzászólás
gyuszi64 >!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

Hát ez csalódás lett, leginkább azért, mert többet vártam. Az a baj, hogy a szerzőpáros társadalomkritikája előtérbe került, rátelepedett az egész könyvre, és a cselekménybe is beszűrődött (konkrétan agyonnyomta). És így persze hiába abszolút olvasható a könyv, inkább egy erőteljes politikai krimit kaptunk, gyenge cselekménnyel, mintsem egy szórakoztató krimit, elvárható csavarokkal.

Hiába jó kis kemény könyv, túl egyenes vonalú lett. Az elveszett tűzoltóautó sokkal inkább ajánlható.

nana1 P>!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

Ez micsoda időutazás volt!! Vissza a 70-es évek svéd világába. Érdekes, hogy most milyen avíttnak, porosnak tűnt ez az olvasmány, holott ugyanekkor az 1975-ös svédországi kirándulásomból nem ez az emlék maradt fenn. Nagyon nem a mai skandináv krimi vonala a történet, ami elég gyenge, de a nosztalgiaérzés mégis négyesre csillagozta. Jó volt a könyvet ezzel a borítóval kézbe venni.

Párduc50>!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

A Maj Sjöwall – Per Wahlöö szerzőpáros tekinthető a skandináv krimi egyjk atyjának (és anyjának :-) ). Könyveiket a 60-70-es években írták, és általában politikai töltetűek. Jelen regény a rendőrség brutalitásáról rántja le a leplet. Szarkasztikus humor, és tömörség jellemzi a művet, nincs meg benne a kései utódok terjengőssége, csak a szükséges információkra korlátozódik a történet. Így is kiváló olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki a skandit szereti.

szemitomi P>!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

Maj Sjöwall halálának a híre ösztönzött a könyv elolvasására. Nem az a tipikus skandináv krimi. Több a társadalomkritika és rendőrségről is nagyon rossz véleményt olvashatunk. A kelet-európai rendőrséget a közvélemény szereti a szerzők szerint. Ez lehet fordítási hiba, de az is lehet, hogy szándékos hazugság.
A történet elég egyszerű.

Sz_Dora>!
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn

Hosszú, unalmas és felesleges leírásokat tartalmaz helyszínekről, személyekről, ami szerintem vontatottá, unalmassá teszi a művet. A szereplőket nem igazán kedveltem meg, nem tudtam értük izgulni, vagy akár együtt érezni velük. :/ Az, hogy egyszer csak vége lett …hát, különösen meglepett.


Népszerű idézetek

Csabi P>!

Aki rendőrre emel kezet, azt mindig elkapják. Nem mintha a közvélemény szolidáris volna a rendfenntartó hatalommal, mint például Angliában vagy a szocialista államokban, hanem mert ez az országos rendőr-főkapitányság egész magánhadseregének szívügye, s ilyenkor aztán igazán tudják, hogy mit akarnak.

58. oldal

2 hozzászólás
Csabi P>!

– Nem volna valami nyugtatójuk?
– Nix ferstehen – mondta az orvos.
Rönn feltette a szemüvegét, és megnézte a fehér orvosi köpenyre tűzött plasztikkártyát. Pontosan rá volt írva az orvos neve. Doktor ÜZKÜKÖCÖTÜPZE.
– Aha – mondta magában.

32. oldal

1 hozzászólás
Tiger205>!

A rendőri munka alapja a józan gyakorlatiasság, a rutin, a szívósság és a rendszeresség. Igaz, hogy sok nehéz eset felderítését a véletlen segíti elő, de éppen ennyire igaz az is, hogy véletlen tágítható fogalom, amelyet nem szabad összetéveszteni a vak szerencsével. Bűnügyi nyomozás során a véletlenek hálóját a lehető legapróbb szeműre kell fonni. S a tapasztalatnak és a szorgalomnak ebben nagyobb szerepe van, mint a zseniális ötleteknek. a jó memória és a köznapi, paraszti ész értékesebb tulajdonság, mint az intellektuális sziporkázás.
Az intuíciónak nincs helye a gyakorlati rendőri munkában.

37. oldal

1 hozzászólás
Hollóhát>!

Soha nem engedte meg magának, hogy bármi is elképessze, legfeljebb a saját látszólagos szenvtelensége.

35. oldal

Sz_Dora>!

Aki biztos akar lenni abban, hogy elkapják, az öljön rendőrt. Ez az igazság a legtöbb helyen érvényes, és nem utolsósorban Svédországban. Bőven akad felderítetlen gyilkosság a svéd bűnözés történetében, de felderítetlen rendőrgyilkosság egyetlenegy sem.

40. oldal

Tiger205>!

Harald Hult első helyettes felügyelő az első emeleten lakott, agy kétszobás lakásban. Valahogy annyira ki volt takarítva, hogy a szobák már sivárnak hatottak a nagy rendtől és Tisztaságtól.

Az asztal lapján és az ablakdeszkán nem volt semmi. Egyáltalán, személyes használati tárgynak nyoma sem látszott. Mintha például papírnemű nem is volna a lakásban, még újság sem. Ami az irodalmat illeti, egyedül a telefonkönyvet lehetett felfedezni, három kötete szép sorba rakva kint állt az előszobában egy kis szabványpolcon.

Hult szabadnapos, mégis szolgálati nadrág volt rajta, világoskék ing és nyakkendő.
– Hát nem vagy szabadnapos? – kérdezte Martin Beck.
– Többnyire egyenruhában járok – mondta Hult fakó hangon. – Így jobban érzem magam.

91-92. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Håkan Nesser: A gonosz arcai
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Henning Mankell: Riga kutyái
Anders de la Motte: Halálos ősz
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Åsa Schwarz: Nefilim
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda