Az ​elveszett tűzoltóautó (Martin Beck 5.) 18 csillagozás

Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

„A férfi holtan feküdt a takarosan megvetett ágyon. Mielőtt meghalt, levette a zakóját, és az ajtónál álló székre tette. Aztán kifűzte a cipőjét, berakta a szék alá, és fekete bőrpapucsba bújt. Elszívott három füstszűrős cigarettát, a csikkeket az éjjeliszekrényen levő hamutartóban nyomta el. Majd hanyatt feküdt az ágyon, és szájba lőtte magát.” Nem ő az utolsó áldozat. Egy bérház a szó szoros értelmében felrobban, és nyoma vész két tűzoltóautónak. Az egyik gyermekjáték volt, a másik valódi. Van-e köztük egymáshoz az eseményeknek? Martin Beck és társai elkezdik a kilátástalannak ígérkező nyomozást, s a gyilkos csak akkor lepleződik le, amikor rendőrt akar ölni…

Eredeti cím: Brandbilen som Försvann

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek

>!
Európa, Budapest, 1981
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630718782 · Fordította: Magyar Csaba

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Kovaxka P
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Kedvelem a skandináv krimiket, és most végre (a Margó fesztiválon hallott beszélgetésnek köszönhetően) eljutottam a gyökerekig. Nemcsak amiatt volt érdekes olvasmány, hogy rám köszöntek a már megkedvelt attribútumok – a fásult rendőrcsapattól a magánéleti problémákon át az aktuálpolitikáig –, hanem önmagában is tetszett a sztori. Persze, nincs az a pörgés, mint egyes mai szerzőknél, egy idősíkban vagyunk és dupla csavar sincs a végén, de a hatvanas években járunk. Nekem rendben volt, szívesen olvasnék még a szerzőpártól, de 75-ben elhunyt Wahlöö, és alig adtak ki pár könyvet magyarul. Különösen szeretnék többet megtudni Martin Beck nyomozóról, mert ebben a krimiben nem sokat mutat magából.

7 hozzászólás
>!
Csabi P
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Elolvasva a könyvet már világos, hogy az akkori kiadók hogyan bukkantak a szerzőpáros könyveire. Marxista meggyőződésük átüt a szövegen, és néhány konkrét szöveg is utal erre. Ettől azért nem válik a könyv pártossá, inkább egy kis szociológia hátteret ad a ’60-as évek végi Svédországról, amiből néha kicsit többet is kapunk, mint kérnénk, főleg a regény második felében, amikor a nyomozás szinte már másodlagossá válik. Legalább is nem pörögnek az események, de ez a krimi amúgy sem a ma megszokott tempóban zajlik. Kb. fél évet ölel át a cselekmény, és nincs is egyértelmű nyomozó főszereplője, egy csoport dolgozik az ügyön, már ha dolgozásnak lehet nevezni azt az unott közönyt, amivel a legtöbben hozzáállnak az ügyhöz. Amúgy a különféle rendőrök karaktere jól megrajzolt, talán pont Martin Beck-é nem annyira, akit a házaspár fő karakterének tartanak. Szerintem érdemes elolvasni a könyvet, egyrészt a néha feltörő humoráért, másrészt, hogy tudjuk, honnan nőtt ki a mai skandináv krimi.

>!
gyuszi64
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Egymás után értek a meglepetések ebben a „hétköznapi krimiben”.
Először is Wahlöö más könyvei után ez az írás jólesően kevésbé didaktikus. (A nagyszerű Acélugrás-ban többször olvashatjuk Wahlöö politikai véleményét, a Gyilkosság a 31. emeleten pedig maga a társadalmi disztópia, már a témaválasztásában is.) Ugyanakkor a szerzők most is jópár társadalomkritikai véleményt megfogalmaznak: a javítóintézetek, a börtönök félrenevelő hatásáról; az ifjúság neveléséről; a rendőrség, a politika, vagy akár a tüntetések szerveződéséről etc, etc.
További pozitív meglepetés, hogy a „hétköznapi” krimistílus ellenére (az antihős nyomozók megteremtése, a rendőrök deheroizálása, a rendkívül hiteles apró-cseprő nyomozás adminisztrációs-cselekményes leírása, a véletlen szerepe) egy izgalmas, a rendszer működését kifejezetten jól bemutató regényt kapunk, ami érzésem szerint így túl is mutat a könnyű műfajon.
Azután itt van a humor, ami ritkán jelenik meg, de akkor erőteljesen, ezt sem gondoltam volna.

A szerzőpáros soha nem titkolta, hogy számukra a krimi mint választott műfaj csak a keretet adja. Ha valaki nem bánja a hétköznapi cselekményt és a sorok közé beemelt erős társadalomkritikát, akkor egy nagyon jól megírt, szépirodalmi igényű bűnügyi történetet kap.

>!
regulat
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Most azért már kezdem érteni, hogy annak idején miért is volt népszerű a Sjöwall-Wahlöö páros.
Érdekes a történet a maga érdektelenségében, mert a nyomozók nagyobb része inkább lezárná az egészet, inna egyet és elmenne valahová, ahol nem zargatják őket mindenféle bűnesetekkel.
Húsvér zsaruk, nem zsenik, nem megszállottak, nem akcióhősök… de azért csak megoldják az ügyet.

>!
Európa, Budapest, 1981
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630718782 · Fordította: Magyar Csaba
3 hozzászólás
>!
Katherine_Grey
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Különc kriminek éreztem a sok angolszász és francia közt, amikor először olvastam. ma persze már Dunát lehet rekeszteni skandinávval, jóval és rosszal. Ez jó.

>!
OVeronika
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Már hiányzott egy izgalmas krimi. Ezt 2 nap alatt kiolvastam, ami több okból sem meglepő. Egyrészt nem vaskos, súlyos könyv. Másrészt olyan izgalmas, hogy nem nagyon lehet letenni.
Persze azt is el kell mondanom, hogy ez a könyv remekül szórakoztat, és ennyi, nem gondolkodtat el, nem hagy nagyon mély nyomot az emlékezetemben.
Aki kikapcsolódásra, agyi pihenésre, némi izgalomra és humorra vágyik, annak ajánlom. Nekem tetszett és úgy hiszem később újra olvasom.

>!
Pasa_István
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Ahhoz képest, hogy a fekete krimik közül való, szerintem jó. A végén még vártam valami fordulatot, de inkább csak lezárta amit már korábban leírt.

2 hozzászólás
>!
Mileva
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó

Rendesrendőrös krimi – precíz szakmaiság, csapatmunka. Svédország a ’70-es években.


Népszerű idézetek

>!
Csabi P

Sokkal egyszerűbb a fagyott kutyaszart műanyag zacskóba rakni és ráírni, hogy „ismeretlen tárgy”, mint kideríteni, hogy mi az.

111. oldal

>!
Csabi P

Amikor meglátta a bejáratnál tolongó fiatal közönséget, azonnal megállapította, hogy körülbelül annyi eséllyel tudna elvegyülni köztük, mint egy strucc a tyúkketrecben…

138. oldal

1 hozzászólás
>!
Csabi P

Nagyon sok jó zsaru van. Nagy bunkók, de jó rendőrök. Csökönyös, korlátolt, szívós, önelégült alakok és nagyszerű rendőrök. De azért jobban járnánk, ha valamivel több rendes pasas menne el rendőrnek.

11. oldal

>!
regulat

Mansson a Fekete-tenger partján bágyadtan bámulta a galambszürke potyemkin-látóhatárt, s azon tűnődött, hogyan lehet szocializmust csinálni és három év alatt teljesíteni az ötéves tervet egy olyan országban, ahol negyven fok van árnyékban és nincs szőlőlé.

225. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Potyemkin
>!
regulat

Ezek az emberek azt képzelték, hogy a vízágyúk, gumibotok és a nyáladzó német juhászkutyák a lehető legjobb eszközök, ha emberi lényekkel akarnak kontaktust teremteni, és az eredmények megfeleltek elképzeléseiknek.

182. oldal

>!
Csabi P

Az, hogy a svédek és a dánok minimális erőfeszítéssel megértik egymást, olyasfajta közhit, melyet mindkét országban féltő gonddal ápolnak. Csakhogy korántsem ez az igazság: jobban illenék rá a vágyálom vagy illúzió kifejezés.

240. oldal


A sorozat következő kötete

Martin Beck sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Elnémítva
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Åsa Schwarz: Nefilim
Tom Rob Smith: A tanya
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Leif G. W. Persson: A sárkányölő
Anders de la Motte: Halálos ősz
Jerzy Edigey: Panzió a tengerparton
Agatha Christie: A harmadik lány
Mattyasovszky Jenő: Hód bemutatkozik