A ​belgyógyászat alapvonalai 2 csillagozás

Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai Magyar Imre – Petrányi Gyula: A belgyógyászat alapvonalai

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Medicina, Budapest, 1986
2338 oldal · ISBN: 9632413466
>!
Medicina, Budapest, 1977
2448 oldal · ISBN: 963240078X
>!
Medicina, Budapest, 1959
2076 oldal · keménytáblás

Enciklopédia 52


Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

Carmilla >!

     Az arab orvosi iskolák messze haladottabb szelleműek, mint a nyugat-európai országokéi, ahol a katolikus egyház uralma alatt a korai középkorban ezek lassanként elsorvadnak és nagyrészt megszűnnek. Az arab orvosi iskolák hírességei voltak: Avverrhoes, Rhazes (aki kompendiumszerűen összegyűjtötte az orvosi irodalmat egészen a saját koráig), továbbá Avicenna (Abu Ali ibn Szina, élt 980-1037-ig), akinek 5 kötetes „Kánon”-ja kb. 500 éven át az orvosi törvények könyve volt és a tanításnak Galenus mellett mintegy kötelező tankönyve.

19. oldal, A belgyógyászat története (Medicina, 1959)

Carmilla >!

[…] A köztudatban méregként szereplő anyag, pl. a strychnin, megfelelő adagban gyógyító hatású lehet, az ártalmatlan konyhasó viszont nagy mennyiségben annyira megzavarhatja a szervezet osmosisos egyensúlyát, hogy súlyos mérgezést, sőt halált okozhat.

60. oldal, Kémiai kórokok - Mérgezések (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek:
2 hozzászólás
Carmilla >!

    Az alkoholizmus folyamán kifejlődő psychés változások egy része már az alkoholabusus előtt rendszerint megvolt. Leggyakoribb tünet az emlékezőképesség csökkenése, az ítélőképesség megszűnése, az akaraterő csökkenése, hangulatváltozások előfordulása, izgatottság, kitörések, brutalitásra való hajlam, lassú elbutulás, közömbössé válás stb.

77. oldal, Organikus oldószerek - Alkoholmérgezés (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
Carmilla >!

    A legcsekélyebb testi munka (ülés, állás, öltözködés stb.) 25-60%-kal növeli az alapanyagcserét, mérsékelt testi munka (úszás, járás, háztartási munka stb.) 100-200%-kal. Szellemi munka testi nyugalomban csupán néhány százalék emelkedést okoz, emóció azonban nagymértékben fokozza az alapanyagcserét.

397. oldal, Az anyagcsere (Medicina, 1959)

Carmilla >!

    A vallások uralma idején minden természettudomány elsorvadt. Az iszlám és a kereszténység szinte versenyez a klasszikus kultúra „pogány” szellemének és mindennemű dokumentumainak elpusztításában. Kultúrtörténelmünknek talán örökre legszomorúbb eseménye történt 640-ben, mikor alig 20 évvel az iszlám megalakulása után, a második kalifa, Omár, felégette, ami még az alexandriai könyvtárban az előző keresztény pusztítások után megmaradt. „Ha a Koránnal megegyezik, akkor fölösleges, ha pedig azzal ellenkezik, akkor káros, tehát mindenképpen el kell pusztítani.”

19. oldal, A belgyógyászat története (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: 640
Carmilla >!

A bő táplálkozás vízretentiót okoz. Különösen a zsírszövet köt sok vizet, elhízott egyén súlyának nagyobb része víz, mint egészséges egyéné.

451. oldal, A szervezet folyadékforgalma (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: víz
Carmilla >!

Ismeretes, hogy a kalóriadúsan táplálkozó és jólétben élő rétegekben gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, mint a szegényebb néposztályok körében. Gyakori az elhízás és a cukorbetegség együttes fellépte. Joslin adatai szerint a cukorbetegek 77%-ának nagyobb a testsúlya az átlagnál abban az időpontban, amikor a cukorbaj jelentkezik. Fiatalkori diabetesben ez a tényező biztosan nem szerepel.

480. oldal, Az anyagcserebetegségek - Diabetes mellitus (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: cukorbetegség · diabétesz
Carmilla >!

Szellemes, de inkább csak az elhízás esztétikai érzékünkre gyakorolt hatásán alapul az a beosztás (Williams), mely szerint háromféle elhízottat ismerünk: az egyiket kinevetjük: ez a fürge, komikus látványt keltő, jókedvű, groteszk kövér; másikat irigyeljük: ez a jól megtermett, hatalmas, egészségtől duzzadó, hentes-típus; végül a harmadikat sajnáljuk: ez az a szörnyű kövér, akit súlyos betegnek kell tekintenünk.
    Ez a beosztás már csak azért is idejét múlta, mert az irigyelt és látszólag az egészségtől majd kicsattanó kövér emberről is tudjuk, hogy a keringési szervek betegségeire, diabetesre, arteriosklerosisra hajlamos, és életének derekán irigyeltből sajnálatra méltóvá válik.

513. oldal, Az anyagcserebetegségek - Elhízás és lesoványodás (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: elhízás
Carmilla >!

Kövér nők menstruációs zavarokban szenvednek, férfiakon impotenciával találkozunk. Korai a klimakterium.

515. oldal, Az anyagcserebetegségek - Elhízás és lesoványodás (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: impotens · menstruáció
Carmilla >!

    A fogyókúra végzéséhez az orvos részéről türelem, a beteg részéről lelkierő és fegyelem is szükséges. E kellékek az elhízottakból gyakran hiányoznak.

517. oldal, Az anyagcserebetegségek - Elhízás és lesoványodás (Medicina, 1959)

Kapcsolódó szócikkek: beteg · fegyelem · fogyókúra · orvos

Hasonló könyvek címkék alapján

Antalóczy Zoltán: Kardiológia
Katona Ferenc: Fejlődésneurológia és neurohabilitáció 2.
Szarvas Ferenc: Differenciáldiagnosztikai kalauz
John R. Hampton: 150 EKG kérdés
Füredi János – Németh Attila – Tariska Péter: A pszichiátria magyar kézikönyve
Katona Ferenc: Fejlődésneurológia, neurohabilitáció
Szauder Ipoly: Kardiológiai kislexikon
Antalóczy Zoltán: Szív- és érbetegségekről mindenkinek
Kalabay László – Eőry Ajándék (szerk.): Bevezetés a klinikumba
Petrányi Gyula (szerk.): Belgyógyászati diagnosztika