Magyar Anna (szerk.) · Bajor Judit (szerk.)

Gasztroenterológia ​a háziorvosi gyakorlatban 0 csillagozás

Magyar Anna – Bajor Judit (szerk.): Gasztroenterológia a háziorvosi gyakorlatban

"A ​gasztroenterológia nem annyira egzakt diszciplína, mint pl. a kardiológia, ahol minden mérhető, számolható, leképezhető, és minden döntés evidenciákra épül. A gasztroenterológiai beteg panaszainak értékelése és a beteg ellátása sokkal inkább művészet, mely az evidenciákon felül tapasztalatokon, a beteg beható ismeretén, az orvos megérzésein alapul.
A háziorvosnak a betegek vizsgálatakor három kincset érő eszköz van a kezében: az első, a betegnek és környezetének alapos ismerete, a második az alapos anamnézisfelvétel, a harmadik pedig a fizikális vizsgálat… Ha lelkiismeretesen élünk e három eszközzel, könnyen jutunk gasztroenterológiai diagnózishoz. A labor- és képalkotó vizsgálatok már „csupán” megerősítik, finomítják vagy megcáfolják a feltételezett diagnózist.
Sajnos ma Magyarországon korlátozott a háziorvos kompetenciája, mind a kivizsgálásban, mind pedig a kezelésben, viszont kitűnő szakorvosgárda van segítségünkre a betegeink ellátásában. A végső diagnózis… (tovább)

>!
SpringMed, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9786155166785

Hasonló könyvek címkék alapján

Rosztóczy András – Wittmann Tibor: Refluxbetegség – gyomorsav okozta bántalmak
Michael T. Murray – Joseph E. Pizzorno: Gyomorpanaszokra természetgyógyász gyógymódok
Kovács Ágota – Lakatos László: Gyulladásos bélbetegségek
Szendei Ádám: Orvos a családban
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Lakatos Péter: Amit a pajzsmirigybetegségekről tudni illik
Robert Berkow: MSD Orvosi kézikönyv
László Ádám – Sziller István: Szülészeti és nőgyógyászati infektológia
Paul Gayler – Jacqui Lynas: Szívbarát receptek
Nemesánszky Elemér – Werling Klára: Fertőző májgyulladások