Értékelések 19

_ada >!
Maggie Stiefvater: The Raven King

Mikor először olvastam a könyvet, három okból vontam le fél csillagot:
1. Zavaros a befejezése. Nem az epilógus, hanem a történet lezárása.
2. Nem voltam kibékülve Henry Cheng megjelenésével. A jelenléte intruzív.
3. Túl sok idő van szentelve az álomtárgy-kereskedelemnek.
Ez volt az eredeti véleményem, és második olvasás után még mindig egyetértek Henry Cheng feleslegességével. Nincs idő, hogy kötődjünk hozzá, és mikor műsoridőt kapott, csak azt éreztem, hogy ez a többiek kárára történik. A lezárást viszont most jónak és kielégítőnek gondolom. Mr. Grey és az egész álomtárgymaffia (?) dolog kiteljesedését Ronan könyveitől várom el. Bár tény, elviseltem volna kevesebbet ezekből a jelenetekből.
Mindezek ellenére, most megkapja a könyv az öt csillagot, és így az egész sorozat. Ritkán tetszenek YA könyvek, egyre kevesebbet veszek a kezembe emiatt, de továbbra is bízom benne, ráakadok még hasonlóra. Mert ez a széria egyszerűen tökéletes: jól felépített bonyodalom, izgalmas kaland, egyedi mágikus világ, komplex karakterek. Már kétszer végigolvastam, de tudom, ennyi nem lesz elég.

tamaa_ra P>!
Maggie Stiefvater: The Raven King

A könyv elején kicsit nehezen sikerült belemerülni az olvasásba, aztán egyszer csak magába szippantott a történet. Utána letenni sem bírtam. A vége viszont kicsit káosz volt nekem, mert annyira gyorsan történt minden.
spoiler
Összességében viszont szórakoztató és gyorsan olvasható könyv volt. Nem mondom, hogy a legjobb befejezés egy sorozatnak, mert inkább olyan érzésem van, mintha még egyszer folytatódna, de ettől függetlenül nekem tetszett.

Nalina P>!
Maggie Stiefvater: The Raven King

Hát… ez a befejezés elég csalódást keltő volt. Az írónő felépített egy négyrészes sorozatot azért, hogy egy lepkefing legyen a végkifejlet… Maga a könyv érdekes volt és örültem, hogy újra belecsöppentem ebbe a furcsa baráti körbe, de így a sorozat végére nagyon kiütköztek a hibák, amelyek már a korábbi részekben is jelen voltak.
A legjobb ezekben a könyvekben a baráti (Blue és a fiúk) és a családi (Blue családja) kapcsolatok na meg az a különleges légkör, amelyet az írónő megteremtett ezekben a regényekben. Az pedig számomra rejtély marad, hogy Henry miért nem csatlakozott a bandához már korábban?! Szerintem ő volt az egyik legkidolgozottabb karakter ebben a könyvben. A szerelmi szálak is tovább fejlődtek, de még mindig nem éreztem azt, hogy úgy igazán érdekelnének engem. Néhány szereplő létjogosultsága pedig megkérdőjeleződött bennem így a sorozat végére.
Cselekmény részéről én többet vártam ebben az utolsó kötetben és sokkal kevesebbet kaptam. De összességében jó volt, örülök, hogy elolvastam ezt a sorozatot is, de sajnos nem vagyok benne biztos, hogy kedvenc lesz belőle.

2 hozzászólás
rumpelstiltskin>!
Maggie Stiefvater: The Raven King

-sose tudom, hogy értékeljem ezt a kötetet, mert bizonyos szempontból nagyon-nagyon szeretem, de, ha objektíven akarom nézni, túl sok pozitívumot nem tudok kiemelni a történet alakulásának szempontjából. viszont annyi biztos, hogy a végső „csavart” másodjára jobban tudtam értékelni, míg elsőre elég nagy csalódás volt.
-blue és gansey túl sokat nem fejlődtek a négy rész alatt, de a kapcsolatukat nagyon szerettem, henryvel kiegészülve pedig fantasztikus volt a dinamikájuk.
-henry elég random jött, de nagyon szerettem a karakterét, és nélküle biztos nem lett volna ennyire pozitív élmény ez a rész, de imádtam minden jelenetét.
-adam karakterfejlődése talán a legjobb az egész sorozatban, amíg az első részben nagyon nem szerettem, itt kifejezetten megkedveltem, és tetszett, hova jutott onnan. ronan karaktere szintén elég szépet ívet írt le, de őt már az elejétől kezdve szerettem.
-gwenllian és artemus szerepét még mindig nem tudom hova tenni, és volt egy pár elvarratlan szál.

brigi11 P>!
Maggie Stiefvater: The Raven King

A cica rúgja meg ezt a végét! Hát, hogy lehet ilyen szerencsétlenül lezárni ezt az egészét? Pedig annyira tetszett ez az egész sorozat, olyan jó volt olvasni, igaz nem kellett a falat kaparni a következő részért, de a szereplők szerethetőek voltak, főleg Blue és Gansey párosa. A történet hangulata egészen lenyűgöző és nagyon szívesen sétáltam volna a szereplők mellett, de a vége olyan szinten össze lett csapva, hogy most még több kérdésem van, mint a harmadik rész végén. Öszeségében nem bánom, hogy elolvastam a sorozatot, kellemes emlék marad, de mérges vagyok a végéért.

A_albiel>!
Maggie Stiefvater: The Raven King

Hát ez meg mi a fene volt? Most komolyan 4 teljes könyvön keresztül üldözik (keresik) Glendowert, erre ennyi?? spoiler Olyan szörnyű volt ez a befejezés, hogy kezdem úgy gondolni, hogy teljesen felesleges volt ezért megírni a sorozatot. Valami magyarázatot kaphattunk volna. Vagy most én vagyok teljesen sík hülye, de egyszerűen nem értem. Azt sem, hogy miért van így összecsapva a vége. Csalódás volt.