The ​Raven King – A Hollókirály (Hollófiúk 4.) 440 csillagozás

Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Óvakodj az élőktől!
Ne bízz a holtakban!

Gansey már évek óta egy eltűnt király nyomait kutatja, és szép lassan a barátait is bevonja a küldetésbe: Ronant, aki álmokat rabol meg; Adamet, aki elérte, hogy más rendelkezzen az élete fölött; Noah-t, akinek már nincs is igazi élete; és Blue-t, aki szerelmes Gansey-be… miközben jól tudja, arra rendeltetett, hogy megölje a szerelmét.
A végjáték megkezdődött. Az álmok és a rémálmok egybefolynak. Szerelem és veszteség elválaszthatatlanná válnak. És a keresés már nem egy konkrét útvonalra szorítkozik.
A Kirkus Reviews ezt írta a Hollófiúk-sorozat előző darabjáról (Kék liliom): „Ez a párját ritkító sorozat várhatóan viharos végkifejlettel zárul.” Nos, a vihar megérkezett a virginiai Henriettába a halál, a vágyakozás, a megvilágosodás és egy brutális igazság kíséretében. A Hollókirállyal Maggie Stiefvater felteszi a koronát remekművére.

A legvonzóbb, legérzelmesebb, legelbűvölőbb mágikus világ, amit írói fantázia teremthet.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570486 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
438 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570486 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634570493 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Ronan Lynch · III. Richard "Dick" Campbell Gansey · Blue Sargent · Noah Czerny · Adam Parrish · Szürke (Dean Allen) · Declan Lynch · Maura Sargent · Calla · Henry Cheng · Helen Gansey · Piper Greenmantle

Helyszínek népszerűség szerint

Cabeswater


Kedvencelte 84

Most olvassa 21

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 258

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Nagy bajban vagyok ezzel a könyvvel és az egész sorozattal.
Egyrészt tetszett nagyon, mert kimondottan egyedi és megismételhetetlen, a szereplők szerethetőek, az írónő stílusa pedig roppant megkapó és körmönfont, mégis – számomra – valami hiányzott ebből az egészből. Nem volt teljes és kicsit csalódás volt.
Egész jól haladtam vele, bár az én ízlésemnek egy-két helyen kimondottan túl volt írva. Voltak dolgok, amiket sajna nem értettem meg, de gondolom, hogy erről nem az írónő tehet, hanem inkább én. Sok homályos folt és megválaszolatlan kérdés maradt, ezért nem tetszett igazán. :(
spoiler
Sok potenciál és rengeteg érdekes dolog maradt még ebben a sztoriban, amit úgy érzek, hogy Maggie S. nem igazán használt ki. :(
A borító – mint az összes többi résznél – csodálatosan szép. Vajon Maggie S. festette őket? :O

8 hozzászólás
joopsy>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Vajon bele lehet szeretni egy történetbe?
Hmmm… A sok Harry Potter fanatikus szerintem pillanatokon belül magasra tenné a kezét, ha megkérdezném tőlük, hogy nekik sikerült-e. Nekem ott ez nem sikerült. Majdnem, de mégsem. Ellenben a Hollófiúk sorozat eszméletlen hatással van/volt rám.
Ha megkérdezitek, miről szólt, nem tudnám elmesélni. Ha mégis megkísérelném, teljesen hülyének néznétek. Ez a történet röviden nem összefoglalható. Ezzel valahogy együtt kell élni, lélegezni. Bele kell szeretni. Én megtettem és remélem még sokan fogják ezt érezni. :)

„Gansey. Ez minden, amit mondhatok.”

2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Elég sokat gondolkodtam a könyvön, mert habár tetszett, azért voltak dolgok, amiket hiányoltam. A történet továbbra is nagyon érdekes volt, komolyan már én nem bírtam kivárni, mikor találja meg a csapatunk Glendowert. Mindenki, de főleg Gansey annyit kutatott már utánna, hogy tűkön ülve vártam, vajon tényleg rá-e talál, tényleg teljesíteni fog-e egy kívánságot?! spoiler Tetszett Blue és Gansey kapcsolata, igazán aranyosak voltak együtt. Azt a bizonyos csókot is már rettegve – de közben izgalommal is – vártam, és nem kellett csalódnom.
Egy csomó mindenen most is meglepődtem, még azon is, amin nem kellett volna. :D De ez inkább olyan kellemes meglepődés, amin inkább olvadozhat az ember. spoiler Persze volt olyan is, amit furcsának találtam, de azt is csak pár percig, mert hát ebben a sorozatban soha semmi nem lehet túl furcsa. Pl. Blue apja, Cabeswater… Idővel a furcsa is logikus lesz, úgyhogy nem kell félni. :D
Amivel viszont nem vagyok teljesen kibékülve, az Szürke. spoiler Meg néhol szívesebben olvastam volna több szóban kifejezett érzelmet is a szereplőktől. Maggie csodálatosan ír, és a szereplőinek nincs is szükség beszédre, hogy megértsük mit éreznek, de most néhol mégis hiányoltam ezt.
Jó lett volna, ha Adam és Ronan picit többet kommunikál, vagy Gansey-től is kicsit többet vártam, spoiler spoiler
Ezek ellenére viszont ki vagyok békülve a befejező kötettel. Szépen minden a helyére került, itt-ott maradtak nyitott kapuk is, hogy a fantáziánk dolgozhasson. A borító pedig gyönyörű *-*

1 hozzászólás
Ashriver>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Egy újabb jó sorozatnak vége. Már olvastam angolul, de jó volt magyarul is elolvasni. Egy érzelmi hullámvasút voltam az olvasása közben, bár néhol néhány részt még mindig nem értettem és volt, ami fölös volt benne, de szép volt.

vargasz___>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

A mai világban igen ritka kincs, mikor az ember kezeügyébe akad egy befejező kötet, és ilyenkor hajlamos az olvasó túlértékelni, az író meg összecsapni a várva várt művet. Szerintem most is ez történt/történik, de nem tehetek róla, egyszerűen értékelem az írónő fáradozásait.
Imádtam ezt a sorozatot, megszerettem a varázstalan kis boszit, az álom járó Ronant, az ambiciózus és mindenre elszánt Adamat, és természetesen Ganseyt. Eddig olyan volt a könyvsorozat, hogy érezni lehetett, hogy az írónő a szimpátiára helyezi a hangsúlyt, soha egy részben sem volt olyan karakter, akit ne lehetett volna szeretni valamiért, a „főgonosz” Greenmantel család például a humorával került a listám élére, de most, itt az utolsó rész, és egy összecsapott katyvaszt kap az ember a kezébe. Igazából itt voltak már olyan részek, amiket én, mint rajongó sem értettem, olyan érzésem volt, mintha Maggie Stiefvater néha túl töltött volna rosé-ból írás közben, vagy, ha 100 évvel ezelőtt írta volna, tuti meggyanúsítom, hogy egy ópium barlangba írta meg a befejező kötetet. De nem is ez az ami a legjobban zavart, hanem a vége, olyan megmagyarázatlanul, olyan semmitmondóan tette le a tollat, most akkor mi van?
Szóval én ezzel az érzéssel szálltam le a Hollófiúk vonatról, tetszett, imádtam, de lehet tudtam volna még várni 1-2 évet egy jobban át gondolt, kifejezőbb befejezésért.

Levandra>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Jaj, Maggie! Nem erre számítottam! Legalább egy aprócska könnycseppet kicsikarhattál volna belőlem! Azt kell mondjam ez így volt korrekt, de nem szólt akkorát, amekkorát szólhatott volna. Imádtam a sorozatot és nagyon fognak hiányozni a srácok. Megkaptam az üzenetet is, amire éppen most szükségem volt. Köszönöm ezt a csodás történetet!

deen>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Régen olvastam az előző részt, és mondhatnám, hogy így a korábbi cselekmény homályba vész, de az írónő annyira szépen és részletgazdagon ír, hogy gyorsan vissza is rázódtam a történetbe. Sajnos nem tetszett maradéktalanul, amit olvastam, mert helyenként már annyira abszurd volt és bonyolulttá vált, hogy párszor meg kellett állnom, hogy most hol is tartunk? A szereplők közül Ronan most már kezdett irritálni, a linkségnek is van határa, és nagyon vártam már, hogy összeszedje magát és tegye a dolgát. Gansey pedig mintha kezdte volna elengedni Glendowert, és ezzel kezdett szétesni az egész történet. Azért nagy nehezen magukra találtak a szereplők, de számomra a Glendower végjáték csalódás volt. Sok momentum magyarázatot kívánt volna, és néha összecsapottnak éreztem a dolgokat. Azért örülök, hogy valahogy mégis sikerült spoiler adni a fiúknak.

RVivi P>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Fogalmam sincs, hogy miért tartott ilyen sokáig az olvasása. Most valahogyan nehezen tudtam beleélni magam a sztoriba, nem kötött le úgy, mint az eddigi részek. Kicsit vontatottnak éreztem és a nem főszereplő szereplők fejezeteit kicsit feleslegesnek tartottam. Nem tudom, miért kellettek ezek bele. Az utolsó 140 oldal szerencsére már olyan volt, hogy örömmel végigolvastam egy nap alatt. De az előtte lévőkkel csak lassan tudtam haladni.
A történet szinte ugyanolyan érdekes, mint az eddigiek voltak. Azért csak szinte, mert nekem kevés volt a Gansey, Blue, Ronan és Adam rész. Habár Adamet még mindig nem igazán kedvelem, elviselem. De az ő és Ronan dolgain meglepődtem, egyáltalán nem számítottam ilyenre. Habár a harmadik rész történései mostanra már elég ködösek, úgyhogy meg nem mondom, hogy lehetett-e ilyesmire számítani. Érdekes volt még, ahogy szépen minden kezdett spoiler miatt. Szépen körbeért az egész sztori, mindennek lett jelentősége így a végére.
A borító ismét hihetetlenül gyönyörű, imádom. Valami hasonlóan gyönyörű lehetett volna az új PJ könyveken is…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Hollófiúk 4

Nagyon jó befejezős rész volt, egészen odavoltam érte.
Imádom a szereplőket, a csodás helyszíneket, szinte hallom és érzem az erdőt és mintha én is ott barangolnék a fák között, vagy hevernék az ifjúsággal a tisztásokon.
Szerettem a könyv világát, a természetfeletti képességeket, a laza és vicces felnőtteket.
Szóval nagyon jól szórakoztam olvasás közben.
Úgy tűnik egyre kevesebben olvassák, mert csúszik lefelé az értékelése, már 90 % alatt van.
A csodálatos borítóról sem feledkezem meg, mert imádom a szép borítókat.

4 hozzászólás
tonks>!
Maggie Stiefvater: The Raven King – A Hollókirály

Kedvenc könyvsorozatot avattam. Ez egy elképesztő utazás volt szinte végig, össze is kell még szednem a gondolataimat. Nem vagyok egy nagy könyvsorozat rajongó, de most teljesen indokoltnak éreztem a 4 kötetet, sőt, könyörgöm, írj Maggie egy kiegészítő kötetet spoiler. Nagyon bánom, hogy el kell most engednem a szereplőket, úgy érzem, hogy hozzám nőttek. Az írónő előtt meg le a kalappal, szerettem az eddigi munkásságát is, de inkább a kreativitását becsültem, nem az írói vénáját, de most olyan mélységekbe taszított ezzel a zseniálisan megírt történettel, hogy nagyon a szavakat se találom.
Aki az első rész tipikussága után nem folytatta, annak bátran ajánlom, a második kötet is érdekes irányt vett fel, de a 3. könyv közepétől már egészen dark, izgalmas, néhol kifejezetten ijesztő lett az egész, teljesen magával ragadta a képzeletem. A köszönetnyilvánításban Maggie megemlíti, hogy több mint 10 évig íródott ez a sorozat, és ez érezhető is rajta, kiforrottságban, összeszedettségben. Tök jó, hogy készül belőle sorozat.


Népszerű idézetek

Morgan_Walsh>!

Adam vidáman mosolygott. Ronan háborúkat robbantott volna ki, városokat gyújtott volna fel ezért az őszinte, ruganyos, kedves mosolyért.

221. oldal

Belle_Maundrell>!

– Szétváljunk, vagy ez most egy horrorfilm?
– Sikíts ha valami enni kezd!

362. oldal

1 hozzászólás
H_Nikó>!

A környező fák mind átvették a morajt, és az így kibontakozó elektronikus zene egy az egyben megegyezett azzal, ami állandóan ott lüktetett Ronan kocsijában vagy fejhallgatójában.
– Atyaég! – nyögött fel Gansey, de nevetve. – Még itt is ezt kell hallgatnunk? Ronan!
– Nem én voltam – felelte Ronan.
Blue-ra nézett, aki vállat vont, aztán Adamre siklott a tekintete. Amikor Adam ajka megrándult, Ronan arcvonásai egy pillanatra megmerevedtek, majd önfeledt mosolyra húzódtak, amit rendszerint Matthew ökörködésére tartogatott. Adamet büszkeséggel vegyes idegesség fogta el. Borotvaélen táncolt. Ronan Lynch megnevettetése legalább akkora izgalommal járt, mint a Cabeswaterrel kötött alku. Tudta, hogy ekkora erőkkel nem játszadozhat büntetlenül.

Doro0507>!

Könyv volt, aminek az utolsó oldalainál tartott. Már alig várta, hogy a történet végére érjen, és megtudja, miként alakul a cselekmény, ugyanakkor mégsem akarta,hogy a könyv befejeződjön

Szücsi>!

– De megbízni valakiben nem ugyanaz, mint a bizalmadba avatni.

DarknessAngel>!

Ahogy a telefon fölé hajoltak, Gansey kigombolta a kabátját, és magához húzta Blue-t. Ez is különös, varázslatos élmény volt. A mozdulat könnyedsége, Gansey meleg teste, Blue hátán lüktető szívverése. A fiú Blue sérült szemére tapasztotta a tenyerét, mintha meg akárná óvni, de ez is csak ürügy volt arra, hogy megérinthesse a lányt.

282. oldal

Aranymag>!

III. Richard Gansey már számon sem tudta tartani, hányszor mondták neki, hogy nagy dolgokra hivatott.

(első mondat)

sedina22>!

Ronan úgy érezte, akkor szakadt a nyakába boldogság, amikor nem is számított rá.

Aranymag>!

– Én nem hiszek az igaz szerelemben – szólalt meg Orla. – Mesterséges konstrukció, a monogám társadalom alkotta meg. Állatok vagyunk. A bokorban párosodunk.

87. oldal, 9. fejezet

Hajni_Korponai>!

Élni akarunk, de elfogadjuk a halált, ha azzal megmenthetünk másokat: ez a bátorság.

412. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Neptunus fia
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Joss Stirling: Summer
Richelle Mead: A halál csókja
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Anna Banks: Poszeidón
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Rachel Vincent: Lélekőrzők
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Csóti Lili: Hetedvérig