Blue ​Lily, Lily Blue (The Raven Cycle 3.) 33 csillagozás

Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

There is danger in dreaming. But there is even more danger in waking up.
Blue Sargent has found things. For the first time in her life, she has friends she can trust, a group to which she can belong. The Raven Boys have taken her in as one of their own. Their problems have become hers, and her problems have become theirs.
The trick with found things though, is how easily they can be lost.
Friends can betray.
Mothers can disappear.
Visions can mislead.
Certainties can unravel.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Scholastic, London, 2014
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781407136639
>!
Scholastic, New York, 2014
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780545424967
>!
Scholastic, New York, 2013
ISBN: 9780545727570 · Felolvasta: Will Patton

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Ronan Lynch · III. Richard "Dick" Campbell Gansey · Noah Czerny · Adam Parrish · Colin Greenmantle · Piper Greenmantle


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Nem tetszett annyira, mint az előző rész. Csalódott nem vagyok, de egy-két dolog (szereplő) hagyott kérdőjeleket bennem. Például Malory. Miért ment haza? Miért ment egyáltalán oda? Egyszerűen nem értettem ezt a szálat. Na meg persze szegény Persephone, miért őt? Miért nem Calla?
A történet hangulata még mindig zseniális. Nagyon misztikus, szövevényes, titokzatos és folyton azt az érzetet kelti, hogy milyen könnyen elveszhet az arra érzékeny ember Cabeswaterben.
A főszereplők közül Adam még mindig idegesítő, de már kezdem elfogadni. A Blue-Gansey szál nagyon cuki, nagyon tetszett, hogy Blue tényleg úgy viselkedik, mint egy tizenéves, hisztizik, kiabál, felesel, Gansey meg próbál segíteni.
Nagyon kiváncsi vagyok a befejezésre.

_ada >!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Habár valószínűleg mindig a második rész marad a kedvencem, nehéz a folytatásról rosszat mondanom. Egyetlen hibája, hogy kevesebb Ronan van benne, mint a korábbiban. De komolyan, ez egy remek sorozat kiváló része. Maggie továbbra is alaposan és logikusan vezeti az események fonalát, lenyűgöző karakterfejlődést láthatunk minden szereplőnél – legalább is amennyit ennyi idő alatt véghez lehet vinni. És még mindig csodálkozom azon, hogy Blue (YA könyveink lány főszereplője) nem idegesít! Hogy mik vannak…

áfonyamuffin>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Már két éve, hogy olvastam az első két kötetet a sorozatban, de a fő cselekmény szál még mindig ugyanaz. Lényegében van ez a négy tini srác, akik egy halott király után kutatnak, hogy felébresszék és egy szívességet kérhessenek tőle. És van egy lány egy médium családból, aki csatlakozik hozzájuk és körülbelül ennyi a lényeg.

Akkor kezdjük azzal, ami tetszett a könyvben: Ez a könyv nagyon könnyű és gyors olvasni, főleg a Rengeteg olvasása után ez egészen felfrissítő mennyire gyorsan tudtam haladni ezzel a könyvvel. Mondjuk az írásstílus maga szerintem annyira nem volt jó, néhol úgy érződött, hogy mondatok voltak csak összerakva és emiatt kissé szétesettnek érződött számomra. Ennek ellenére tényleg egy könnyű olvasmány volt, és tényleg egy jó élmény volt a Rengeteg után. Tetszett még a könyv hangulata bizonyos részeknél, kicsit misztikus és hidegrázást és adhat néhol. Egy moly úgy írta le a sorozatot, hogy hangulatkönyv, nincs sztorija, csak sodrása, és a hangulat viszi tovább az embert az olvasásban.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/06/19/bl…

8 hozzászólás
A_albiel>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Még mindig nincs meg benne az a plusz, ami egy nálam 5 csillagos (ill. kedvenc) könyvben kell, hogy legyen. Szeretem a főszereplőket, de csak sodródunk velük még mindig. Azonban ez a rész valahogy jobban átjött, mint az előzők. Sokkal tömörebbnek éreztem, izgalmasabbnak. Greenmantle őszintén szólva elég nevetségesen felesleges volt ebben a részben. spoiler Talán a következő részben nagyobb szerepe lesz, spoiler Bluet ebben a részben jobban megkedveltem, Ganseyt és Ronant még mindig szeretem, de Adam valahogy azóta sem az igazi (néhány szimpatikus pillanatától eltekintve).

Nalina P>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Úgy érzem, hogy hozta az előző kötetek szintjét a harmadik rész is, habár számomra kezd kicsit repetitívvé válni a történet szerkezete. Mindegyik könyv alapja Glendower keresése, majd mellé mindegyikben van egy főgonosz, akivel meg kell birkózniuk a szereplőknek. Ettől függetlenül ez is egy jó kötet volt, habár egy-két dolgot sikerült elspoilereznem, ezért nem voltak rám akkora hatással.
A karaktereket ugyanúgy kedvelem, mint az előző kötetekben és kezdem érezni, hogy a romantikus szálak végre fejlődésnek indultak. A cselekményben pedig voltak izgalmas pillanatok is, ami miatt nehéz volt letenni a könyvet.
Én kíváncsian várom a folytatás, mert ez szerintem egy egész jó felvezető volt a végjátékhoz.

Thayet>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Nem olyan zseniálisan zseniális, mint a The Dream Thieves, de így is nagyon tetszett! Haladt előre a Glendower utáni nyomozás is, akadtak áll-leesős fordulatok, de már megint a karakterek, a köztük lévő viszonyok adták el nekem ezt a könyvet.
Amúgy durva, de annak ellenére, hogy nem a romantikus szálak az igazán hangsúlyosak itt, ebben a sorozatban érdekel a legjobban, e téren mi hogyan alakul. Bonyolult sorozat ez, ahol minden pillantás, minden elharapott félmondat jelentőséget nyer, és úú, annyi kérdésem van, és úú, még egy év a befejezésig. Addig viszont még úgyis újraolvastam ezt a részt, mert megint olyan gyorsan olvastam, hogy a regény fele kitörlődött.
Azért a kritikám olvasható a blogon: http://randomfinny.blogspot.hu/2014/11/konyvolvasas-mag…

rabbit_republic>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Ez az író nagyon jó karaktereket alkotott, ebben a sorozat harmadik része is nagyon erős, de én szerintem az effajta történetből már kicsit kinőttem. 15 évesen szerintem imádtam volna ezt a sorozatot.

b19>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Tartotta az előző rész szintjét, talán kicsit jobban is tetszett. (Bár hiányoltam a Ronan-narrációt… :( )

Valaki itt „hangulatregényként” írta le a könyvet. Egyetértek, a cselekmény tényleg háttérbeszorul, de ez nem azt jelenti, hogy a könyv eseménytelen, csak a legtöbb úgy mellékesen történik meg, míg a fókusz (szerintem) a szereplőkön marad.

És milyen jól ír Stiefvater karaktereket, te jó ég. Senki nem unalmas (a mellékszereplők sem). Nekem ebben a sorozatban mind a 4 főszereplő különleges (Noah-t nem számolom, mert… spoiler, nekem nem tűnik főszereplőnek, még három könyv után sincs róla elég infó.)

Míg az előző rész Ronan, ez a rész Adam és Blue jellemfejlődésére fókuszált. Adamről irtózatos jó volt olvasni. (Bár úgy nézem elég megosztó karakter itt a molyon, nem tudom miért?)

Az írónő stílusa elég egyedi, Maggie írásait messziről fel lehet ismerni. Kicsit töredékes hatású szöveg, hallgatni kell a kimondatlan dolgokra, szóval elég érdekfeszítő az egész. Már ha valaki bírja az ilyesmit. Én oké vagyok vele.

Röviden ez egy könnyen olvasható, szórakoztató de nem mindig könnyed regény, amit nem fogok újraolvasni, de egyszer érdekes volt. (Asszem lassan túl öreg leszek a YA könyvekhez, mert majdnem mindegyikről ezt mondom. Élvezem őket, de nem hagynak bennem mély nyomot. Velem van a hiba?)

ibupony>!
Maggie Stiefvater: Blue Lily, Lily Blue

Amennyire tetszett az előző kötet, annyira nem tudtam ezt hova tenni.
Sok minden történt, de valahogy mégis olyan kis semmilyen volt. Bizonyos jelenetek nagyon jól el lettek találva, áll-leesősen jól, de a töltelék rész valahogy nem jött be. Mentünk is előre, meg nem is, kicsit olyan toporgósnak éreztem ezt a részt.
Persze az utolsó 10 oldalban annyi minden történt, hogy egyből veszem is elő a következő kötetet, de azért remélem kicsit kibogozódnak ezek az összekuszált szálak a végére :)


Népszerű idézetek

Cheril>!

“I know when I'm awake and when I'm asleep," Ronan Lynch said.
Adam Parrish, curled over himself in a pair of battered, greasy coveralls, asked, „Do you?”
„Maybe I dreamt you,” he said.
„Thanks for the straight teeth, then,” Adam replied.

Kapcsolódó szócikkek: Adam Parrish · Ronan Lynch
MGabi48>!

„You guys have a death list?” Ronan broke in. „That is fucking dark. Am I on it?”
„Some days, I wish” Blue replied.

Nelli0805>!

Queens and kings
Kings and queens
Blue lily, lily blue
Crowns and birds
Swords and things
Blue lily, lily blue.

Cheril>!

Adam retreated to sit beside Mary as Ronan stretched out on the pew, rubbing out the dingy plan with the legs of his jeans. Something about his stillness on the pew and the funereal quality of the light reminded Adam of the effigy of Glendower they'd seen at the tomb. A king, sleeping. Adam couldn't imagine, though, the strange, wild kingdom that Ronan might rule.
„Stop watching me,” Ronan said, though his eyes were closed.

Kapcsolódó szócikkek: Adam Parrish · Ronan Lynch
MGabi48>!

„Don't tell the others” Gansey said.
„I'm dead” Noah replied. „Not stupid.”

MGabi48>!

“You can be just friends with people, you know,” Orla said. “I think it’s crazy how you’re in love with all those raven boys.”
Orla wasn’t wrong, of course. But what she didn’t realize about Blue and her boys was that they were all in love with one another. She was no less obsessed with them than they were with her, or one another, analyzing every conversation and gesture, drawing out every joke into a longer and longer running gag, spending each moment either with one another or thinking about when next they would be with one another. Blue was perfectly aware that it was possible to have a friendship that wasn’t all-encompassing, that wasn’t blinding, deafening, maddening, quickening. It was just that now that she’d had this kind, she didn’t want the other.

Aglareth>!

„Why didn't you say you could see him?”
„I DIDN'T SAY I COULD SEE YOU, EITHER.”
„But I'm not dead.”
„BUT YOU ARE PRETTY SHORT.”

MGabi48>!

“We are going so slow,” Noah said, craning his neck to observe the inevitable queue behind them. “I think I just saw a tricycle pass us.”

Kapcsolódó szócikkek: Noah Czerny
MGabi48>!

“People are going to see you talking to nobody and think you’re weird.” This amused him.
It neither amused nor worried Blue. She’d gone through eighteen years as the town psychic’s daughter, and now, in her senior year, she had already held every single possible conversation about that fact. She had been shunned and embraced and bullied and cajoled. She was going to hell, she had the straight-line to spiritual nirvana. Her mother was a hack, her mother was a witch. Blue dressed like a hobo, Blue dressed like a fashion mogul. She was untouchably hilarious, she was a friendless bitch. It had faded into monotonous background noise. The disheartening and lonesome upshot was that Blue Sargent was the strangest thing in the halls of Mountain View High School.
Well, with the exception of Noah.


A sorozat következő kötete

The Raven Cycle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never Never
Rick Riordan: The Son of Neptune
Sarah J. Maas: Heir of Fire
Cassandra Clare: Lord of Shadows
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer
Susan Ee: World After
Kim Harrington: Clarity
Mindee Arnett: The Nightmare Dilemma
Kelley Armstrong: The Summoning
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood