A ​Skorpió Vágta 482 csillagozás

Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

A Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.

Van, aki túléli.

Van, aki belehal.

Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.

Puck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre – egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.

A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734124 · Fordította: Vallató Péter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734124 · Fordította: Vallató Péter
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734117 · Fordította: Vallató Péter

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Sean Kendrick · Puck Conolly · Corr (capall uisce) · George Holly · Finn Conolly · Gabriel Connolly · Benjamin Malvern


Kedvencelte 146

Most olvassa 21

Várólistára tette 261

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Az eleje borzasztó unalmas volt, nagyon nehezen haladtam a könyvvel. A tengeri lovak azonban felkeltették az érdeklődésem, ez elég egyedi szerintem. Engem is elbűvöltek a capall uiscék, viszont lehetett volna valamiféle magyarázat, hogy miért éppen Thisby szigetét választják ezek a gyönyörűséges vadállatok. A vége felé az érdeklődésem nőttön nőtt, kíváncsi voltam a vágta végkimenetelére. Amit viszont itt mindenképp meg kell jegyeznem az az, hogy akkora „csavar” lett a végén, amit álmaimban sem gondoltam volna. Számítottam erre, de nem gondoltam ekkora horderejű dologra.
Puck, illetve a testvérei nem lettek szimpatikusak, Sean és Corr viszont annál inkább. Sean stílusa nehezen kedvelhető, inkább a lovakkal való kapcsolata miatt szimpatizálok vele. Sean és Corr lenyűgöző csapatot alkotott, ló és lovas nagyon jól megértették egymást. Ámulatba ejtő volt a köztük lévő kapocsról olvasni.
Viszont ha nem szeretném a lovakat, nem lett volna egyedi a történet, illetve nem sírtam volna a végén, akkor én ezt borzasztóan leértékelném. Ez a 3 nagyon erős indokom szól a 4 csillag mellett.
A legnagyobb probléma tulajdonképpen az, hogy a vége olyannyira összecsapott lett, amit nehezen hiszek el. Nem a történetnek lett vége, hanem a vágtának. Megtudtuk ki nyert, és most komolyan ennyi?! Érdekelt volna, mi lett a szereplőkkel a vágta után. Rengeteg nyitott kérdés maradt, ami rohadt idegesítő, tekintve, hogy folytatás sincs.
A másik dolog a fordítás. Sok mondat egyáltalán nem magyaros, vagy éppen tükörfordítása az angol mondatnak, ami szintén elég zavaró.

Lanore P>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

November első napja van, így ma valaki meg fog halni…

Maggie Stiefvater már nem először éri el nálam, hogy az általa írt könyv olvasása közben elfelejtek leszállni a buszról, annyira a magaménak tudom érezni, és teljesen bele tudok merülni… a Shiver-sorozat is ilyen volt, és most a Skorpió vágta is ugyanolyan kedves lett nekem. Biztosan vannak, akik ezt a könyvet lassúnak, esetleg túl hosszúra nyúltnak éreznék, de én minden egyes sorát megigézve olvastam. Adott egy elképesztő helyszín, Thisby szigete, ami a maga szeles, durva, nyers valójában úgy jelent meg a fejemben, mintha már legalább ezerszer jártam volna ott, annyira részletesen el tudtam képzelni. Itt rendezik meg minden év novemberében a Vágtát, ami nem egy egyszerű lóverseny, hanem tengeri lovak vérre menő csatája. Ezek az állatok bár félelmetesek, de ugyanakkor lenyűgözőek is, szinte tiszteletet éreztem irántuk. Vad, erős, hatalmas ösztönlények! A két főszereplő lassan, de biztosan lopta be magát a szívembe, minden gondolatukat, rezdülésüket átéreztem, hiszen az írónő megfogalmazásában tisztán láttam őket magam előtt. Puck, a bátor, néha már vakmerő, de kitartó, erős lány, és Sean, a titokzatos, csendes, érzelmekkel teli fiú úgy vonzottak magukhoz és Thisby-hez, mint a mágnes. Ahogy megismertem őket, elgondolkoztam azon, vajon mit tennék a helyükben, befolyásolná-e a versenyemet, nyerni akarásomat az, hogy már nem vagyok egyedül, van kiért aggódnom, van kit féltenem. Vajon miért küzdenék, mi, vagy ki lenne a legfontosabb?
Stiefvater egy nagyon jól megírt, újdonságként ható, különleges hangulatú, hűvösen szomorkás történetet szőtt a tengeri lovak legendája köré, ami tökéletes olvasmány volt számomra, és kedvenc lett belőle. Köszönöm, @Csingike!

15 hozzászólás
gab001 P>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

El sem hiszem, hogy igazából nem akartam elolvasni ezt a könyvet. Teljesen elvarázsolt, mint a capall uisce-ket az óceán. Egyszerűen élveztem a vágtát, az arcomba csapódó sós szelet és a kietlen táj szépségeit. Elmerültem az itt élő emberek tragédiákkal terhes mindennapjaiban és latolgattam a versenyzők esélyeit. Bennem is nőtt a feszültség, ahogy közeledett a várva várt pillanat, amikor végre kiderül, hogy mit hoz a jövő. Ez nem csak egy könyv, hanem egy olyan valóság, aminek a részesévé válik az olvasó. Ahol a tengeri lovak kegyetlen fenevadak, s ennek ellenére is csodálatos teremtmények. Szerettem minden sorát.

5 hozzászólás
avidreader>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Eleinte nagyon nehezen haladtam a konyvvel. Laposnak tunt az egesz, nem ertettem, sulhet-e ki ebbol az egeszbol barmi erdekes. Puck benevezese tunt az egyetlen lehetosegnek, viszont nem tetszett, hogy Kate ilyen elhamarkodott dontest hozott. Jobban vegig kellett volna gondolnia, mert biztosan volt a Skorpio Vagtan kivul mas valasztasa is. Nem valami megfontolt, nem szerettem meg kulonoskeppen, sot Sean sem volt kedvenc karakterem.
Aztan volt egy pont, ahol megtort a jeg: erdekelni kezdett az esemenyek sorozata. Annyira belelendultem az olvasasba, hogy mar csak azon kaptam magam, 100 oldal, es vege, de mar nagyon kesore jar, megsem hagytam abba az olvasast. Igy, a vegere, vegyes erzelmeim vannak a regennyel kapcsolatban: lenyugozott, elvarazsolt, de ugyanakkor csalodtam is benne. Az elejet es a veget atirnam. Foleg a veget. Az egeszben ott volt a feszultseg, de semmi sem lett volna dramaibb, ha Seant megoli Mutt vagy Kate fejet az utolso pillanatban egy capall uisce leharapja. Vagy mindketto. Igazi attores lett volna!
A szereplok kozul furcsa, de csak George Holly karaktere tetszett igazan, meg talan Peg Gratton, aki eleinte bar ellenszenvesnek tunt, megis egy feminista oldalat figyelhettem meg a kesobbiekben, ami meglepett, de imponalt nekem.

Lisie87 P>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Hűha, ez a könyv, nem volt semmi! Imááádtam! :) Főleg a lovak miatt, mivel visszahozta a jó öreg, régi lovas élményeimet. :)
Nem is tudom hirtelen mit írjak, először bevallom nem tetszett maga a hangulata. Annyira komor volt, és melankolikus, mint a Shiver. Utána rájöttem, hogy magához a Szigethez, és az ottani élethez ez teljesen passzol. Nagyon jó volt az egész ötlet: a tengeri lovak, a verseny, a maga brutális valója a történetnek. A szereplők is tetszettek, nem volt dráma, semmi idegesítő megnyilvánulás (nálam ez fontos :D). Mindketten egy olyan világban nőttek fel, ami kegyetlen és vérszomjas, és alkalmazkodni kell hozzá. Ehhez nagyon jól igazodott a személyiségük. A sok izgalom és vér mellett azért a lelki dolgokra is sort kerített az írónő, jobban átélhettük a szereplők motivációját.
A vége, …hát én bevallom sírtam. :)))
Még annyit, hogy az ember akkor él igazán, amikor vágtázik egy lovon! :)

5 hozzászólás
tmezo P>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Hűha…
…ez mágikus és igéző történet. Káprázatos helyszín, erős karakterek, bámulatos tengeri lovak és egészen egyedi hangulat. Engem teljesen elvarázsolt, úgy éreztem, mintha én is részesen lennék a történetnek.

K_A_Hikari P>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Vajon bátorság vagy őrültség? Lehetőség vagy halálos ítélet?
(…)
Szeretem a lovakat és szerettem ezt a regényt is, az apróbb hibái ellenére.
A maga műfajában izgalmas és kellemes olvasmány lett, ami pont úgy képes magával ragadni az olvasót, amennyire a versenyzőket a verseny adrenalinja a lovakat pedig a tenger éneke.
Egy valamit hiányolok: egy epilógust. Mi lett vajon Sean-nel, Puck-al, Galambbal és Corral? Vajon Mr. Holly megkapta a vágyott csikóit?
Sok kérdés mozgatja továbbra is a fantáziám.

4 hozzászólás
NightStar>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Nem szokásom YA könyveken sírni, egyszerűen nem olyan megindítóak, nem olyan témát dolgoznak fel és általában ugyanarra a kaptafára épülnek. Viszont ennél a könyvnél a végén mégis elpityeregtem magam. Az állatos filmek és könyvek váltják ki nálam ezt a hatást, abban az esetben is, ha nem történik tragédia, az ember és állat között létrejövő kapocs mindig megindít. Jelen esetben Sean és Corr kapcsolata volt, ami elindította nálam a lavinát. Már azért a bizonyos jelenetért is megérte elolvasni a könyvet.

A főszereplők egymástól és egymásról tanulnak, miközben készülnek egy halálos versenyre. Kicsit kevés volt számomra a romantika, de a tengeri lovakkal kárpótolt a szerző. Megjegyezném, hogy végre egy olyan főszereplő lányról olvashattam, aki a korának megfelelően gondolkodik.

Szívből ajánlom minden fantasy rajongónak, mert egyedi és érdekes.

Roni_olvas>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Maggie Stiefvater a blogján egyszer azt írta, hogy az ő elsődleges célja egy könyv megírásakor nem az, hogy ábrázoljon és elmeséljen egy történetet, hanem sokkal inkább az, hogy ezzel felidézzen az Olvasóban bizonyos érzéseket, előidézzen egyfajta hangulatot. Ez tökéletesen sikerült a Shiver megírásával, mely a legcsodálatosabb „téli könyv”, amit valaha is a kezemben tartottam, és tökéletesen sikerült a Skorpió Vágta esetében is, ami egészen másként varázslatos ugyan, mint a Shiver, de ugyanolyan tökéletesen hangulatkeltő és csodálatos.

A történet nem túlságosan akciódús, nincsenek pörgő csatározások, hatalmas izgalmak – bár azért akad néhány! – hiszen nem ez a cél. Sokkal inkább egy karakterközpontú könyv ez, melyben a legfőbb szereplő talán maga Thisby, a könyv fiktív helyszíne.

A sziget pogány múltja és a jelen katolikus hite örök vetélkedésben áll egymással, lakói hol ide, hol oda csaponganak, örök dilemmában vívódnak a kettő között. Csakúgy, mint két főszereplőnk, Sean és Puck, akik gyakorlatilag e két dolog metaforái. Puck, mint a fejlődés, a megújulás megtestesítője és Sean a hagyományok, a régmúlt örökségének képviselője. A kettejük közt fennálló szakadék és eltérés kölcsönös tiszteletet idéz elő bennük, s lassan egymás felé sodorja őket. Érzéseik finoman, óvatosan, nagyon lassan alakulnak ki és fordulnak egyfajta félénk, tapogatózó romantikába, mely úgy bújik meg az Olvasóban keltett érzések, az egyre fokozódó hangulat és erősödő feszültség mögött, mint egyfajta lágy, halk tengerzúgás, gyengéd melódia. Hangsúlytalanul, szinte észrevétlenül.

S mivel a tét nagy, s a verseny akár halálos is lehet, a várakozás őrjítő. Ráadásul a versenynek csupán egy nyertese lehet, ami erős feszültséget, nyugtalan állapotot szül bennünk, s persze a sziget lakói közt is.
S mire eljön a könyv végén a verseny ideje, már tudjuk: nem akarjuk, hogy bárki is győzzön. Csupán egyet akarunk: hogy túléljék.

Maggie igazából művész, aki remekül ért ahhoz, hogy szinte odavarázsoljon minket történetének helyszínére. Leírásai olyan érzékletesek és képszerűek, hogy szinte érezzük magunkon a tenger felénk sodródó cseppjeit, a sós levegő érintését, a szél tépázását. Érezzük a talpunk alatt a sziklák éles kiszögelléseit, a lovak orrlyukán kiáramló levegő páráját. Mondatai költőiek, dallamosak, írása választékos, igényes.

S a hangulata, az általa keltett érzések intenzitása és szépsége olyan katartikus élményt nyújtott számomra, amit kevés könyvnek sikerült. Mert ez a történet egy egészen más helyre és időbe visz minket, ahol a hűség, a ragaszkodás, az eltökéltség a legszebb emberi tulajdonságok közé tartoznak, ahol rájöhetsz, hogy ki is vagy valójában, s hogy erősebb vagy sokkal, mint azt valaha gondoltad. A kedvenceim közé fogadtam azonnal!

Bővebben és Thisby szigetéről a linkeknél!

brena>!
Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

Azt hittem soha nem lesz vége..:)Te jó ég,de untam…lassú volt,és olyan össze vissza,nem tudtam rájönni hol játszódik,igazi helyszín?Csomó zavaró dolog volt benne,jaj szörnyű volt…Shiver és Linger-t szerettem,de ez nagyon nagyon nem kötött most le,a végén mikor 300 oldal után elérünk a vágtához na ott kezdett jó lenni,az utolsó 100-150oldal jó volt,de pl iskolatáskát felkapta Puck,iskola?!!szó se volt róla,azt hittem nem is járnak iskolába..meg ilyenek…néha kb a Bravehartban éreztem magam,majd hirtelen ott volt egy Moris(gondolom mini Moris)…ahhh…jah és Sean Kendrick barokk körmondatai hiányoztak..:))))Istenem de utálom mikor ki kell következtetni mire gondol valaki..

24 hozzászólás

Népszerű idézetek

catilde>!

– Nem leszek a gyengeséged, Sean Kendrick.
Most rám néz. Nagyon halkan ezt mondja:
– Ahhoz már túl késő, Puck.

375. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Puck Conolly · Sean Kendrick
Roni_olvas>!

Úgy vélem, a fiútestvér a legmegmagyarázhatatlanabb faj a világon.

bankicsniki>!

November első napja van, így ma valaki meg fog halni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Sean Kendrick
Roni_olvas>!

Könnyű meggyőzni a férfiakat, hogy szeressenek, Puck. Csak annyi a dolgod, hogy felderítetlen hegy legyél, amelyet meg kell mászniuk, vagy rafinált vers, amelyet nem értenek. Olyasvalami, amitől erősnek vagy okosnak érzik magukat. Ezért szeretik az óceánt is.

1 hozzászólás
Roni_olvas>!

Örülök a mosolyának, mert apa egyszer azt mondta, hogy a legritkább ajándékokért kell a leghálásabbnak lennünk.

373. oldal

bankicsniki>!

– Tudod, hogy kell lábat kötözni?
– Születésemtől fogva lábakat kötöztem.
– Nehéz szülés lehetett.

325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Puck Conolly · Sean Kendrick
Roni_olvas>!

Kárörvendő nevetést hallok, és valaki megkérdezi, van-e szükségem segítségre – nem éppen kedvesen. Felmordulok:
– Arra lett volna szükségem, hogy anyád a születésed előtt kilenc hónappal egy kicsit jobban elgondolkozzon.
– Harap! – kiáltja egy másik hang.

Kapcsolódó szócikkek: Puck Conolly
Roni_olvas>!

Mennyi időt kell eltöltenünk egy helyen, amíg az otthonunknak nevezhetjük?

308. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Estelle Brightmore: 13. napon
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
Jacqueline West: Csal minden álom
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Rick Riordan: Athéné jele
Richelle Mead: A halál csókja
Kresley Cole: Az álmok sötét harcosa
Patrick Ness: Háború a békéért