Változások ​éve 22 csillagozás

Maeve Binchy: Változások éve

Cathy Scarlet és Tom Feather – akik a vendéglátóipari főiskolán lettek jó barátok – úgy döntenek, az övék lesz Dublin legjobb ételszállító cége. A tehetségük adott, a megfelelő helyet is megtalálták, és néhány fontos kapcsolatra is szert tettek. Ám nem mindenki van annyira elragadtatva a Scarlet Feather ötletétől, mint ők. Tom szülei azt szerették volna, hogy a fiuk a családi vállalkozásban dolgozzon, Cathy anyósának szemét pedig szúrja menye önálló karrierje. Lassan kiderül, hogy sem Cathy házassága, sem Tom kapcsolata a barátnőjével nem az, aminek látszik. Cathynek és Tomnak az üzleti sikerek és kudarcok közepette meg kell küzdeniük érzelmi kötelékeikért is.

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Alexandra, Pécs, 2009
526 oldal · ISBN: 9789633709818 · Fordította: Szabó Kitty

Enciklopédia 2


Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Virágszépe>!
Maeve Binchy: Változások éve

Egy év története Dublinban. Szereplői fiatalok, öregek, gazdagok és szegények és nemcsak a főszereplők, hanem a mellékszereplők élete is érdekes, fontos. Hétköznapi problémák, emberi kapcsolatok, érzelmek, Binchy érezhetően nagyon szereti saját, kitalált szereplőit. Igazi kikapcsolódás ez a regény, mindig alig vártam, hogy folytathassam, szórakoztató és érdekes. Cathy és Tom útkeresése, bizonytalanság és döntéskényszer, mind-mind mindenki számára ismerős helyzet. Az írónő elérte, hogy együtt érezzek, vitatkozzak, vagy izguljak a szereplőkkel. Tetszett.

andianhu>!
Maeve Binchy: Változások éve

Mint kivágott öltöztetős papírbabákkal játszani. Sablonos történet, előre kiszámítható végkifejlet. Alig pár nap múlva már a szereplők nevére sem fogok emlékezni. Kivéve az ikreket, az egyetlen háromdimenziós lényeket a szereplők között. Képregény, betűkkel megírt formában. Még a kajaleírások sem dobtak fel, pedig az nagy vonzerő volt ahhoz, hogy belekezdjek a könyvbe. Meg hát Dublin, de ahhoz sem kerültem közelebb.

maeve>!
Maeve Binchy: Változások éve

Már másodszor olvastam, és nagyon tetszett. Nem kell világmegváltást várni tőle, de a maga műfajában kiváló. Akik szeretik az írónőt, nem fognak csalódni.

AnnaSz>!
Maeve Binchy: Változások éve

A másik Binchy regényhez hasonlóan ezt is tartogattam, nem kifejezetten amiatt, mert olyan különlegesnek gondoltam, sokkal inkább elkallódott, elsiklott felette a figyelmem. És valahogy igazam is lett. Félre értés ne essék, nem tartom ezt egy rossz könyvnek, csak valahogy nem is olyan kiemelkedően jó. Tényleg elkallódik, és pontosan azért, mert attól függetlenül, hogy szórakoztató és könnyed mást nem igazán tud nyújtani. Tetszett, de csak a maga előre kíszámítható befejezésű nyári olvasmány szintjén. A történet elég sablonos, a végét körülbelül már az elején ki lehet találni (habár éppen emiatt engem egy kicsit elgondolkodtatott, mondván ez nem lehet ennyire egyszerű) mégis Cathy és Tom története valahogy magával ragad.
Megint csak egy kedves, egyszeri olvasású könyvhöz volt dolgom.

kzsuzsu>!
Maeve Binchy: Változások éve

Kedves, bár nem túl pörgős történet volt kapcsolatokról, küzdelemről. Kiszámítható volt a vége, mégis szívesen olvastam a könyvet. Tetszett, ahogy Cathy és Tom küzdöttek az ételszállító cégükért, ahogy a valósághoz hasonlóan itt sem adtak mindent ingyen. Elég sok szereplő volt a könyvben, de mindegyiknek megvolt a maga saját karaktere. Az ikrek igen humorossá tették a történetet.

Papírtigris>!
Maeve Binchy: Változások éve

Nekem most Maeve Binchy a kikapcsolódás, „menekülés”, megszerettem. Ebben a kötetben a sok elütés zavart csak, ez viszont a kiadónak róható fel. Az pedig egészen hihetetlen számomra, hogy Maeve Binchy több regényét 60 éves kora felett írta (pl ezt is), eddig minden, általam olvasott könyvének 30 alattiak voltak a főszereplői…

matraimelinda>!
Maeve Binchy: Változások éve

MInt általában a másik két általam olvasott Maeve Binchy könyvhöz( Ház a Tara Road-on, Az üvegtó) hasonlóan, itt is nehezen indul be a történet, aztán a regény egy harmad részére érve felfut. Nem volt rossz, sőt maga az ételkészítős, esküvő szervezős-, és lebonyolítós story sem rossz, és a végkifejlet is nagyjából kiszámítható. Őszintén szólva: picivel mégis többet vártam. Tehát nem volt csalódás, de nem volt meg az a hűha, ez egy klassz regény!-érzésem.Várólistán lévő könyveim számát csökkentettem e regény elolvasásával. Úgy érzem Binchy tud/tudott ennél jobbat, pörgősebbet, érdekesebbet-, és lebilincselőbbet is írni.

Salsita>!
Maeve Binchy: Változások éve

Sokféle emberi kapcsolatot mutat be, abszolút nem érzelgős vagy csöpögős stílusban. Látszik, hogy az író szeretettel terelgetii a hőseit, de ettől még nem elfogult egyikük vagy másikuk irányába – ezért is szeretem Maeve Binchy könyveit.


Népszerű idézetek

Virágszépe>!

– Hiányzik?
– Marcella? – kérdezte meglepetten Tom.
– Bocs, tudom, semmi közöm hozzá. Általában nem szoktam mások magánéletében vájkálni.
Tom nem vette zokon a kérdést.
– Nos, a válasz: igen is, meg nem is. Az hiányzik, aminek képzeltem magunkat, de az nem, ami valójában voltunk.

460. oldal (Alexandra, 2009)

noncsi94>!

Aztán eszébe jutott, hogy régebben is ráfázott erre. Túlságosan kötődött emberekhez, túlságosan függött tőlük. Többet nem fordulhat elő.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kötődés
noncsi94>!

– Túl sokat vállalunk.
– Mert túl sokat akarunk.

266. oldal

Papírtigris>!

Cathy most döbbent rá, hogy semmit sem tud Shona Burke magánéletéről. Talán manapság mindannyian túl keményen hajtanak ahhoz, hogy magánéletük is legyen. Vagy túl keményen hajtanak ahhoz, hogy mások magánéletéről gondolkodjanak.

51. oldal

Papírtigris>!

Geraldine nagyon magabiztos és könnyed volt, Tom még sosem találkozott hozzá hasonló nővel. Nem olyan, mint a nővére, Lizzie, aki folyton aggodalmaskodik és mindenért bocsánatot kér, és nem olyan, mint Cathy, aki mindenkinek a karrierista nő képét mutatta. Nem olyan, mint Tom anyja, aki mindennek csak a rossz oldalát látja, és egyedül az ima erejében hisz. És nem is olyan, mint Shona Burke, akinek mindig szomorúság ül a szemében.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karrier
Papírtigris>!

Olyan sokáig próbáltam jó modorra nevelni Simont és Maudot, hogy valamennyi rám is ragadt belőle. Remélem nem fogja eltorzítani a személyiségemet.

225. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Anna Gavalda: Szerettem őt
Graeme Simsion: Rosie update
Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek!
Cecelia Ahern: Talált tárgyak országa
Marian Keyes: Rachel vakációja
Marian Keyes: Egy sármos férfi
Cecelia Ahern: Amikor megismertelek
Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán